728 x 90

Selasa, 29 September 2015

Resepi Mudah - Kerabu Yee Mee Jejari Ketam

Something simple to try. Buat tukar-tukar selera.

Kerabu Yee Mee Jejari Ketam
Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 1 - 2 keping yee mee (Rebus dahulu sehingga lembut. Tuskan)
  • 5 - 7 potong jejari ketam/fillet ketam (Celur seketika hingga lembut)
  • 1 biji bawang besar (didadu)
  • 1 biji tomato
  • Beberapa batang kacang panjang (dihiris halus)
  • Sedikit cili api (dihiris halus)
  • Sos ikan *
  • Perahan air limau/ asam jawa*
  • Garam*
  • Gula*

Bertanda (*) - Tiada sukatan khusus. Agak-agak sahaja penggunaannya untuk seimbangkan rasa.


Langkah-langkah penyediaan:
  1. Masukkan semua bahan kecuali yang bertanda (*) ke dalam sebuah mangkuk sederhana besar.
  2. Kemudian, masukkan sedikit sos ikan dan perahan air limau atau air asam jawa. Gaul sekata.
  3. Perasakan dengan secubit garam dan gula jika perlu.

Selamat Mencuba :)

30 ulasan:

  1. sedapnye.. nyummy! nk try buat la..

    BalasPadam
  2. Hari ni selasa... Kalu tak abis makan hari ni simpan esok baru jadi kerabu... He He He...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pandainyeee, SS! Huda, kelaut hanya akan berlaku jika terlebih letak sos ikan/ garam. Kelautlah jadinya ;)

      Padam
  3. Hahaha... jari ketam ke...

    Mula2 saya baca "jari manis"...

    Hahaha...

    Ku ingat kn JM masak utk kak farah... kuikuikui

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau Sis JM masak utk akak,..akak senyum happy 7 hari 7 malam, Huda ;)

      Padam
    2. kalau kak JM masak untuk kak Farrah, saya dtg bawak pinggan

      Padam
    3. Yeahhhh, mari mari! Datang ramai-ramai!

      Padam
  4. Salam singgah petang farah...sedapnya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa khabar Diana hari ini? Memang sedap, Diana. Lagi2 time kena kat cili api tu ;)

      Padam
  5. singgah tengok gambar kerabu yee mee jelah.. kihkih..

    BalasPadam
  6. Kerabu ni, makan ratah gitu pun sedap. Sebaba da yee mee. Nak makan nasi pun sedap jugak. =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, Shahira. Ratah begitu sahaja pun dah sedappppp :)

      Padam
  7. haih... mudah ni... boleh la try... thanks sharing...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti dah try jgn lupa kongsi hasilnya ye, Nora :)

      Padam
  8. simple nyer... tetiba rasa lapar. hahaha
    dah lah memang tengah nak mengunyah nih. meneguk milo jer.. uuuwwa

    BalasPadam
  9. waaa.. senang Nye.. nanti nak try buat la

    BalasPadam
  10. Alahai kenapa la sedap sgt tengok kerabu yee mee ni..Kak Farrah nk jugak :)

    BalasPadam
  11. Resepi baru lgi jeles2 ni hshaha

    BalasPadam
  12. Nampak sedap dan memikat nih..

    BalasPadam
  13. nampak sedap... tapi xda kerajinan

    BalasPadam
  14. tetiba teringat kerabu maggi makan kat kelantan :)

    BalasPadam
  15. arghhhh lambatnya nak pukul satuuuuuuuuuuuuuuu

    BalasPadam
  16. sy pun cadang nk buat mcm ni gak lah nnti....tp guna mee suah....hehehe

    BalasPadam
  17. mcm sedap je tu kak farrah..
    tak pernah try nak masak yee mee lg
    xde keyakinan btl nak masak mee tu..
    mcm susah je

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...