728 x 90

Khamis, 3 September 2015

Resepi Mudah - Popia Pisang

Resepi yang mudah dan lazat untuk minum petang :)

Jom kita tengok bahan-bahan untuk Resepi Popia Pisang.


Bahan-bahan:
  • Kulit popia secukupnya
  • Beberapa biji pisang, bergantung kepada jenis dan saiz pisang. (Belah agak-agak mengikut saiz popia yang dikehendaki) Saya guna 6 - 8 biji pisang emas, dibelah kepada 4 bahagian.
  • Lebih kurang 2 cm halia (parut untuk dapatkan airnya)
  • Satu sudu kecil gula perang. Saya hanya guna gula tebu.
  • Satu sudu besar madu.
  • Minyak masak untuk menggoreng
  • Sedikit air untuk gamkan kulit popia.


Langkah-langkah penyediaan:
Gaul semua sehingga sekata.
  1. Gaul sekata pisang dengan parutan halia, gula dan madu.
  2. Ambil satu potong pisang, letakkan di atas kulit popia. Kemudian, bungkus seperti menggulung popia biasa dan gamkan bahagian hujung dengan sedikit air.
  3. Goreng dengan minyak yang panas selama beberapa minit. 
  4. Angkat dan tuskan. Titiskan sedikit madu di atas popia pisang sebelum dihidangkan.
Sedia untuk dimamam!

Selamat Mencuba!


56 ulasan:

  1. Yummeh... garing kulit popia tu...

    BalasPadam
  2. tak pernah buat style gini.. selalu letak pisang, coklat, cheese.. hihi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti bolehlah anis cuba. Boleh juga lepas goreng popia ni drizzle dgn coklat sauce & cheese :)

      Padam
  3. salam singgah sini FM...wahh..sedapnya popia pisang...diana pernah buat pisang coklat balut dengan kulit popia...hihi

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. Orang yg asaskan idea ni memang kreatip. Saya cuma olah semula ikut citarasa je :)

      Padam
  5. wah lagi sedap kalau kita campur dengan coklat.perghh ehhe

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. Boleh cuba utk minum petang. Senang je nak buat :)

      Padam
  7. biasa kaknoor buat tak letak halia just bungkus je pisang tu dgn kulit popia boleh try resepi ni nanti

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya saja godek2 tambah halia dengan madu. Nanti Kak Noor cubalah, kena tak dgn selera :)

      Padam
  8. Balasan
    1. Meh datang sini, saya buatkan sepiring dua utk Anies :)

      Padam
  9. I know this i know this...

    Pernah beberapa kali buat....

    Sedapnya..
    . Nyyummmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap kan...akak ni dah la gemar makan pisang. Best pula lawan ngan kulit popia :)

      Padam
  10. Sy x ltk halia...

    Just pisang n popia...

    Koboi betui... hihihi

    BalasPadam
  11. okay jugak pisang dibuat macam ni...taklah asek goreng ...cokodok atau lepat jerkan....
    Kalau ditaburkan cheese pun rasanya okay jugak kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Bunda. Sesekali kita makan popia pisang buat tukar selera. Fuhhhhh! Kalau ditambah dengan cheese sedap berganda!

      Padam
  12. wowwwww... sedap buat minum petang ni kak... Klau tambah cheese lagi sedapppp...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheehh kalau tambah cheese memang sedap tak ingat!

      Padam
  13. Wana pernah nmpk popia Pisang ni..tp tak pernah rasa lagi..menarik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah buat, Wana. Super duper simple & sedappppp :)

      Padam
  14. Another simple resepi.. nanti nak try buat letak parutan cheese atau letak cheddar kan dlm..

    BalasPadam
  15. Kalau guna pisang lain boleh tak? macam pisang nangka ke..
    kalau xletak halia, rasa ok tak?
    banyaknye tak.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jawapan utk kedua-dua soalan tak tu,... BOLEHHHHHHH :)

      Padam
  16. haritu baru mkn officemate bwk. sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Best kan. Akak personally suka sebab rangup kulit popia tu gabung dgn squishy banana..... :)

      Padam
  17. Wah, macam2 skrg ni erk..xpenah jumpa lagi kat segamat ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bolehlah cik mimie cuba lepas ni. Then pelbagaikan rasanya :)

      Padam
  18. oooo....cenggitu jer kan....muah dan senang...kalau tukar halia dgn serbuk kulit kayu manis aci x farrah?? hehhehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aci sangat, sis D! Nak cuba letak serbu kari pun boleh! :)

      Padam
  19. sedap dan simple.. tapi kite tak suka makan pisang.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh cuba buat dengan laici atau rambutan, Intan :)

      Padam
  20. Popia pisang? Nie pestime dengar. And seriously nampak sedap. In shaa Allah nak cuba nanti. Buat minum petang sedap gak nie. Hehe Thanks share ^^

    BalasPadam
  21. Simple je caranya.. Blh buat ni, rmh mertua wawa banyak pisang..")

    BalasPadam
  22. popia pisang? first time dengar dan tengok.. sedap ke Farrah?

    BalasPadam
  23. eh, ada ye popia pisang? baru tahu ni
    tak terfikir pula nka buat camni

    BalasPadam
  24. tak sangka boleh jd popia pisang :)

    BalasPadam
  25. yummy...boleh rasa kemanisan pisang tu!!!!

    BalasPadam
  26. Popia pisang pun ade ehh.. Mcm sedap je

    BalasPadam
  27. simple.
    aida pernah tgk tv popia pisang ni.
    tp tak pernah buat :) ha ha ha...

    BalasPadam
  28. simple dan sedap! tak pernah buat lagi..

    BalasPadam
  29. wahhh mcm best je kak farrah..
    pastu tabur sikit nga serbuk cinamon tu kan

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...