728 x 90

Isnin, 12 Oktober 2015

Jom Cuba Nasib - Peribahasa

Kemas kini 12 Oktober 2015.

Assalamu'alaikum. Selamat memulakan minggu baru! Terima kasih pada yang sudi cuba nasib dengan soalan-soalan peribahasa di bawah ni. Nanti saya release jawapan dan siapa yang menang ye. Till then, have a majestic day!
-----------------



Assalamu'alaikum. Terima kasih banyak-banyak buat semua yang sudi datang ke mari, baca entri, tinggal komen. Buat masa ini, saya sibuk sedikit membantu anak-anak didik buat persediaan untuk PT3 dan peperiksaan hujung tahun. Jadi, blog memang agak terabai. Bagi yang ada bertanya soalan berkenaan guitar chords, kraf atau resepi tu, mohon bersabar. Saya akan reply secepat mungkin.

Sementara saya tiada di tower ni, jom cuba nasib dengan main teka peribahasa! Ini merupakan salah satu contoh soalan peribahasa untuk kertas BM, PT3. Melalui gambar yang diberi, kalian kena teka apakah peribahasa sesuai.

Ada berani?

Langkah 1: 
Perhatikan gambar-gambar di bawah - 8 soalan kesemuanya.


Langkah 2: 
Fikirkan peribahasa yang sesuai untuk setiap soalan dengan berpandukan gambar-gambar. Ingat! Peribahasa merangkumi simpulan bahasa, pepatah, bidalan, perumpamaan dan kata-kata hikmat.

Langkah 3:
Senaraikan jawapan di ruangan komen. Komen-komen jawapan tidak akan diterbitkan selagi Jom Cuba Nasib tidak berakhir. 

Contoh:
1. bagai dakwat dengan kertas
2. tangan terbuka
3. ...
4. ...
5. ... 
6. ...
7. ...
8. ...


Pemilihan Pemenang
Calon yang paling cepat, pantas memberikan jawapan yang tepat :)

Ganjarannya?
Hadiah utama pasti ada untuk si pakar peribahasa. Hadiah saguhati bergantung kepada penyertaan :)


Selamat Mencuba! Kalian ada peluang sehingga 12.00 tengah hari, Isnin, 12 Oktober 2015.


Psst! Intai entri Jom Cuba Nasib yang lain di sini.

158 ulasan:

  1. nak cuba..nak cuba.. jap lagi jawapan menyusul

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jawapan kita hold dulu, Arz. Bior dulu,... :)

      Padam
    2. nanti kang kena tiru..hehe

      Padam
    3. adoiii biasa quiz dalam kelas boleh meniru hahaha

      Padam
  2. salam farah, bila dah tinggal zaman sekolah ni skill pribahasa dah kureng sikit,
    dlu hak nilah feveret sekali..


    cuba cuba je.
    1. bertikam lidah
    2. kecil tapak tangan nyiru saya tadahkan
    3. api dalam sekam
    4.ada gula adalah semut
    5. bagai aur dengan tebing
    6. mata keranjang
    7. rumah siap pahat berbunyi
    8. bumi mana tak ditimpa hujan!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah! TKK lah pemenang utama yang dicari!
      Paling pantas, jawapan semua tepat!
      Nanti e-mel kan address pada saya ye :)

      Padam
    2. Kak Farah :done email :)

      Salbiah M: Alhamdulillah, Terima kasih

      Padam
  3. Cikgu comel, nah jawapannya..:)

    1. Lidah itu lebih tajam dari pisau.
    2. Kecik tapak tangan, nyiru ku tadahkan
    3. Bagai api dalam sekam
    4. Dimana semut mati kalau tidak digula / Ada semut ada gula
    5. Bagai aur dan tebing
    6. Mata keranjang
    7. Rumah siap pahat berbunyi
    8. bumi mana yang tidak ditimpa hujan

    Hiburan petang..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nombor 1 kurang tepat,..nway, thanks so much kerana sudi mencuba :)

      Padam
    2. eh..nombor empat tu x aci bagi sampai 2 jawapan..disqualified!!!hahaha

      Padam
    3. alah xmenang pun kak sal.. :P..
      haha

      Padam
    4. Lidah lebih tajam dari pisau? Kah kah kah kah... Gelak jahat!

      Padam
  4. 1- bertikam lidah
    2- kecil tapak tangan,nyiru ditadahkan
    3- Api dalam sekam
    4-dimana ada gula disitu ada semut
    5-bagai aur dengan tebing
    6- mata keranjang
    7-rumah siap pahat berbunyi
    8-Bumi mana tak ditimpa hujan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah, Ikhwan! Jawapan semua betul, cuma tak cukup pantas! :)

      Padam
    2. pandai Ikhwan..mesti BM dapat A ni

      Padam
  5. dah cuba nasib..hihihhiihh... harap2 betullah... Akak cikgu Bm ke???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cer bisik skit jawapan... Ha Ha Ha...

      Padam
    2. meh sini nak bisik... sshhshshhss.. dgr x?? hahahaha

      Padam
    3. Hahaha bisik2 lah you all berdua ye sementara belum keluar jawapan rasmi.
      Akak cikgu tuisyen kampung je, Ikhwan. Ajor subjek bahasa ;)

      Padam
    4. cikgu le jugak tu..kampung tkkampung..yang penting mendidik dengan ikhlas (ayat bodek, moga-moga menang)...haha

      Padam
    5. Kihkihkih memang ada unsur2 bodek di situ :)

      Padam
    6. bodek pun tak menang..jawapan ke laut..kah kah

      Padam
    7. kenapa saya tak menang...

      Padam
  6. Hadooii susah... eden baru balik outstation...

    Zzzzzzz... x blh fikir.... pening

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pergi bobok dulu. Rehat,...meh akak tidokan,...bobok bobok, Huda,..bobok bobok bobokkkkk :)

      Padam
    2. Dia dah bangun dah, Sal. Dah submit jawapan dah :)

      Padam
  7. SS nak cuba lahh... Boleh? Just nak test otak yang dah makin berkarat... Ha Ha Ha...

    1. Bertikam lidah
    2. Kecil tapak tangan nyiru ditadahkan
    3. Bagai api dalam sekam
    4. Di mana ada gula di situ ada semut
    5. Tiada rotan akar pon berguna
    6. Mata keranjang
    7. Rumah siap pahat berbunyi
    8. Bumi mana yang tidak ditimpa hujan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semua betul kecuali #5. Tapi markah kegigihan mencuba saya bagi 80 juta!

      Padam
    2. Kenapa aur dengan tebingggg???? Whyyy? Whyyyy???
      * Tak puas ati... Ha ha ha...

      Padam
    3. xpe SS.. usaha tangga kejayaan..

      Padam
    4. hahaha tahniah SS kerana mencuba...walaupun tak da kena mengena no5 tu dengan akar

      Padam
    5. SS tak tahu aur tu buluh... Orang selatan x panggil aur... Buluh memang buluh...

      Padam
  8. dapat tak jawapan SS? Ha Ha Ha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bisik mai jawapan tgk.. kita wat bandingan..:D

      Padam
    2. Dapat, SS. Jawapanmu telah kuterima. Jawapan Syida pun dah masuk. Nanti kita tengok sape yg bijak peribahasa,... :)

      Padam
  9. 1. bertikam lidah
    2. kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan
    3. bagai api dalam sekam
    4. dimana ada gula, disitu ada semut
    5. bagai aur dengan tebing
    6. mata keranjang
    7. rumah siap, pahat berbunyi
    8. bumi mana tak ditimpa hujan

    sekian, terimakasih cikgu..hihi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semua betul! Tahniah, sis Nohas! Tak cukup pantas je...nanti kita tengok ada rezeki dapat hadiah sagu hati ke tidak :)

      Padam
    2. Nyiru pon SS tak pernah tahu... Selatan panggil tampi...

      Padam
  10. uish bleh tahan gak tu kak.. alamak ni dtg guna phone x slesa nk teka2.. kalo ceq rajin nnt ceq singgah lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. No problem, Cik CT. Jaga diri baik-baik ye :)

      Padam
    2. cikgu CT meh le jawab gak...

      Padam
    3. Cikgu CT memang boleh jawab rasanya. Hari tu dia ngajar bebudak Form 3 kan,...

      Padam
    4. eh ajar bebudak Form1.. tp anak2 jagaan bru F3.. F1 pun seksa juga peribahasanyaaa kelat2 cikgu nak fikir..

      Padam
    5. alasan ja SYM kata tak selesa....padahal pening memikirkan hahaha

      Padam
  11. aiza cuba juga:

    1. Lidah lebih tajam daripada mata pedang
    2. Kecil tapak tangan, nyiru ditadahkan
    3. Seperti api dalam sekam
    4. Ada gula, ada semut
    5. Bagai aur dengan tebing
    6. Mata keranjang
    7. Rumah siap, pahat berbunyi
    8. Bumi mana yang tidak ditimpa hujan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks kerana sudi mencuba, Aiza. No 1 kurang tepat :)

      Padam
  12. Mati semut kerana gula..ada tak ni ...)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Abis laaa mati semut... Keh keh keh..

      Padam
    2. kat rumah saya banyak lagi semut....ingat nak tabur gula banyak2

      Padam
    3. rasanya klu yg ni ada kot..

      Padam
    4. @Cikgu Etuza - Jawab 1 soalan je ke, Cikgu? Yg lain2 tak mahu cuba? :)

      @SS - Habislahhhhhh. Habis semua mati,...

      @Arz - Itu bukan nak bunuh semut tu,...tabur gula banyak2 macam nak ternak semut je,.. :)

      Padam
    5. @Syida - mana boleh main kot kot,..kena pasti :)

      Padam
    6. hahha ingat nak buat perniagaan semut

      Padam
  13. ada soklan spot PT3? bak sini sikit

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sis Nieda, soalan spot pt3 kena tanya kat cikgu sekolah masing2. Rasanya by this time, cikgu dah inform tajuk2 apa yang masuk utk periksa :)

      Padam
    2. @SS - soalan srp? cuba carik kat arkib negara :)

      Padam
  14. Pehhh, kena banyak fikir ni. Nanti saya cuba. Saya ni dulu pencinta peribahasa :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba, Farah. Jangan tak cuba. Senang je ni :)

      Padam
  15. Kak Farrah, saya cuba. Tapi, tak tahulah betul ke tak sebab dah lama tinggal peribahasa ni. Dah berkarat sikit dah BM baku saya. Mohon maaf kalau ada kesalahan tatabahasa. Bahasa saya memang tunggang-langgang sekarang. haha!

    1. Bertikam lidah
    2. Kecil tapak tangan, nyiru kami tadahkan
    3. Seperti api di dalam sekam
    4. Mati semut kerana gula
    5. Bagai aur dengan tebing
    6. Mata keranjang
    7. Rumah siap, pahat berbunyi
    8. Bumi mana tidak ditimpa hujan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Not bad at all, Farah. No. 4 je kurang tepat :)

      Padam
  16. Oooo.... baru tau mcm mn nk jawab....

    Walau pun dah lewat... kita nk try juga lah...

    Sorry lah seminggu tak cukup tdo... mcm orang apa je terkejar kejar... semput den

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah hantar jawapan kan,..haaa pegi sambung rehat dan tido :)

      Padam
  17. wah nak cuba nanti.. ada yang tak berapa pasti jawapannya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pe,..banyak masa lagi. Cuba fikir-fikir dulu :)

      Padam
  18. Assalammualaikum...

    Nak cuba nasib juga :))

    1. Bertikam Lidah
    2. Kecil Tapak Tangan Nyiruku Tadahkan
    3.Bagai Api dalam Sekam
    3.Di mana ada gula disitu ada semut
    4.Bagai aur dengan tebing
    5.Mata Keranjang
    6.Rumah siap pahat berbunyi
    7.Bumi mana yang tidak ditimpa hujan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah, nam@along! Betul semua, cuma tak cukup pantas :)

      Padam
  19. ok kotak first tu saya cuba kak farrah " kerana pisau lidah terluka"

    betul kan?? hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. macam lirik lagu rock kapak da...

      Padam
    2. Hihihi bagus betul tekaan, Arz. Akak bagi markah utk semangat ingin mencuba je :)

      Memang lawak habis! Betul cakap Sal,..macam tajuk lagu rock kapak :)

      Padam
    3. adoiii salah ka...puas memikirkan....

      Padam
  20. ok kak farrah setelkan yang penting dahulu

    BalasPadam
  21. Balasan
    1. Semua ada semangat kesukanan yang tinggi :)
      Berdaya saing gitu!

      Padam
    2. harap tak ada yang kurang stamina....

      Padam
  22. Ok, Cik Mimie nak cuba walaupun tak pakar...hahaha

    1. Tikam Lidah
    2. KEcil Tapak Tangan, Nyiru kami tadahkan
    3. Bagai Api Dalam Sekam
    4. Mati Semut Kerana Gula
    5. Bagai Aur Dengan Tebing
    6. Mata Keranjang
    7. Rumah Siap Pahat Berbunyi
    8. Bumi Mana Yang Tidak Ditimpa Hujan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih kerana sudi mencuba, Cik Mimie. No 4 kurang tepatlah :)

      Padam
    2. Semut belum arwah lg... He he he...

      Padam
  23. Ok, dah hantar jawapan dah...hahaha..balun je la :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cukup ke pakai balun je? Keh keh keh

      Padam
    2. Balun Cik Mimie ada satu tak mengena :)

      Padam
  24. Balasan
    1. Mesti cikgu BM Cik Mimie baik kan,...

      Padam
    2. Hahahaha..Cikgu paling garang disekolah merangkumi cikgu disiplin.. dengar bunyi tapak kasut dah tahu dia yang lalu...hahahaha...

      Padam
  25. Eyda cuba ya..

    1. Bertikam lidah
    2. Kecil tapak tangan, nyiru ditadahkan
    3. Seperti api dalam sekam
    4. Ada gula ada semut
    5. Bagai aur dengan tebing
    6. Mata keranjang
    7. Rumah siap, pahat berbunyi
    8. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di begeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semua betul kecuali yang akhir tu, Eyda :)

      Padam
  26. makk aihh, boleh tahan soklan.. kena bukak buku bm ni.. hehe

    meh wawa cuba.

    1- bertikam lidah
    2- tangan kosong
    3-
    5- bagai aur dgn tebing
    6-mata keranjang
    8- Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri

    haha, betul ke idok ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhikhik ni style apa hantar jawapan tak lengkap ni? Nway, thanks Wawa sebab sudi main2 perah otak kat sini :)

      Padam
  27. adudud. dah lama tak try kuiz bahasa melayu ni. entah dapat jawab ke tak

    BalasPadam
  28. 1. Tikam lidah
    2. Kecil tapak tangan nyiru saya tadahkan
    3. Bagai api dalam sekam
    4. Ada gula, ada semut
    5. Bagai aur dengan tebing
    6. Mata keranjang
    7. Rumah dah siap pahat masih berbunyi
    8. Bumi mana yang tak ditimpa hujan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah, Zarith! Betul semua...nanti kita tengok Zarith ada rezeki ke idak utk hadiah saguhati :)

      Padam
  29. wah game mengasah minda pagi-pagi buta ni hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Asah minda pagi2, cerdas sepanjang hari :)

      Padam
  30. cabaran ni still on ke Kak Farrah ? i kembali tapi masih guna hp hahaha.. laju lagi tenet hp dari laptop.. sipot !!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak farah kata, selagi tk naik button merah cabaran tetap berjalan.. Keke

      Padam
    2. hantar saja cik CT..semoga ada rezeki..:)

      Padam
    3. Hantar je,..masih ada masa :)

      Padam
  31. Salam singgah sini farah...nak cuba nasib juga ni...hihi

    1. Bertikam Lidah
    2. Menada Tampi
    3. Api Dalam Sekam
    4. Ada Gula Ada Semut
    5. Bagai Aur Dengan Tebing
    6. Mata Keranjang
    7. Rumah Batu Tak Berpahat
    8. Bumi Mana Tak Di Timpah Hujan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih kerana mencuba, Diana. Nombor 2 & 7 kurang tepat :)

      Padam
  32. nasib baik peribahasa merangkumi semua.. kalau tak, jenuh pikior..

    nanti malam, kalau ada idea, datang jengah lagi...

    boleh dak..?? heh2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh,..boleh saja. Gi carik idea dulu :)

      Padam
  33. Dah cuba.. Harap-harap betul.. ;)

    BalasPadam
  34. Farah ..kreatif..kadang2 enrti begini boleh bawa kita rangsang minda kan..tahnia ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saja utk suka2, Cikgu. Sambil santai2, boleh juga uji minda :)

      Padam
  35. Yeay.... dah dapat....

    1. Bertikam lidah
    2. Kecil tapak tgn nyiru ku tadahkan
    3. Api dalam sekam
    4. Ada gula ada semut
    5. Bagai aur dengan tebing
    6. Mata keranjang
    7. Rumah dah siap; pahat masih berbunyi.
    8. Bumi mana tak ditimpa hujan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul semua! Yeayyyyy! Betul semua!

      Padam
  36. Gigih saya meng google ... hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baguss. Kegigihan inilah yg kita mahu! ;)

      Padam
    2. Kegigihan anda kebanggaan kami... Hi hi hi...

      Padam
    3. SS...mcm pernah dgr slogan tuhh...hahahha

      Padam
  37. ni soalan bocor PT3 ke cikgu ? hehehe..jaga-jaga cik Salmah, nak jawab ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe dijamin bukan soalan bocor sebab lain sekolah lain soalannya :)
      Oh, cik salmah mahu coba ya? Coba,..coba,...kita tengok siapa yg kena ;)

      Padam
    2. cik salmah lupa nak tanya abang Ramli...tu yang salah banyak

      Padam
  38. 1.Lidah setajam pisau
    2.Kecil tapak tangan, nyiru kami tadahkan
    3.Ibarat api dalam sekam
    4.Mati semut kerana gula
    5.Bagai aur dengan tebing
    6.Mata keranjang
    7.Rumah siap dibina, pahat masih berbunyi
    8.Bumi ditimpa hujan

    BalasPadam
  39. rasanya terhantar dua kali.hehe.harap-harap ada kuck!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi all the best! Good 'kuck'!

      Padam
    2. Kuck tu apa? Nasib K bukan F... Kah kah kah... Hadoiiii!!!

      Padam
    3. Kalau F tu kena censor la komen dak Sal ni jawabnya hahahaah

      Padam
    4. hahaha..jangan, kena banned terus dari blog ni..maapla, typo bersepah...

      Padam
  40. Siapa nak jawapan? Boleh pergi FunCrayons! Oops, jawapan untuk latihan ni hanya akan dipublish esok, selepas pukul 12 tengah hari. Arahan Boss! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat apa kat sini?!
      Buat apa kat sini?!
      Buat apa kat sini?!
      Babab kang!

      Padam
    2. bhahahaha ok tak tengok pun Funcrayons.. perah otak sendiri..

      Padam
    3. @Dunia FunCrayons - Kak Long dah melawat kawasan. Korang tak publish lagi jawapan tu. Today is TUESDAY ;) Apa cer? Sape tido tak bangun2 tu?

      @SS & SYM - Hahah don't worry, tak sempat bocor. Dalam bilik kebal lagi :)

      Padam
  41. akak !! ehehehe datang lagi sini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hello, babeh! Flying kis 5 kali :)

      Padam
  42. 1. tikam lidah
    2. besar tapak tangan nyiru saya tadahkan
    3. bagai api dalam sekam
    4. dimana ada gula disitu ada semut (this is very famous untuk budak PT3) but idk ehhe

    5. bagai aur dengan tebing
    6. mata keranjang
    7. rumah siap pahat berbunyi
    8. bumi mana yang tidak ditimpa hujan

    bahahahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syabbas, beti! Syabbas, Inspector sab!

      Padam
  43. wah.. malasnya nak berfikir. hehek

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak yah fikir,..lepak2 je kat sini k :)

      Padam
  44. 1) Tikam lidah
    2) kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan
    3) api dalam sekam
    4) ada gula, ada semut

    5) bagai aur dengan tebing
    6) mata keranjang
    7) rumah dah siap, pahat masih berbunyi
    8) bumi mana yang tak ditimpa hujan


    yeayy. SIAPP! haha

    BalasPadam
  45. alaaa...mcm dah terlambt jer nk join....tp xkira...nak jwb jugak...sje nk test otak sendiri...hahahhahaha

    1. Bertikam lidah
    2. Kecil tapak tangan nyiru kami tadahkan
    3. Seperti api dalam sekam
    4. Ada gula, ada semut
    5. Bagai Aur dengan tebing
    6. Mata keranjang
    7. Rumah sudah siap pahat (tukul) masih berbunyi
    8. Bumi mana yang tidak kena hujan


    sumber rujukan : http://prpm.dbp.gov.my

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fuhhh! Siap kasik sumber rujukan tuh! Congrats, Sis D! Betul semua!

      Padam
  46. ok sapa yang belum mencuba cuba dulu....jangan nak cuba komen entri terbaru.....

    cuba kau cubaaaa ( faizal tahir)

    BalasPadam
  47. Tak ada rezeki nak join ekin bz sikit masa entri ni dikeluarkan ekin tengah jaga MIL akak dia jatuh ada rentak tulang rusuk ni.. tu pun masih sakit lagi..

    BalasPadam
  48. Sesaja try ok! Wpn da tamat tempoh ;-)

    Kerana mulut badan binasa
    Kecil tapak tangan nyiru saya tadahkan
    Bagai padi dalam sekam
    Semut mati kerana gula
    Bagai aur dengan tebing / melentur buluh biar dari rebungnya
    Mata keranjang
    Rumah dah siap pahat masih berbunyi
    Hujan emas di negeri orang batu di negeri sendiri lebih baik di negeri sendiri

    BalasPadam
  49. kak farrah nnt buat segmen mcm ni lagi ye
    nak join nak joinn...
    heehee kalu perah otak yang ni ayu suke
    kalu nak buat ayat2 manis ayi angkat kaki
    heeheheheh

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...