728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Selasa, 27 Oktober 2015

Widget Top Commentators yang Berfungsi (Bahagian 2)


Baiklah, seperti yang saya janji dalam entri terdahulu, kita nak edit script Widget Top Commentators supaya dapat paparkan bilangan komen hanya untuk bulan yang berkenaan sahaja. Tetapi, awal-awal lagi saya ingatkan, kita kena edit script ni setiap hari jika nak bilangan komennya dipaparkan secara tepat.

Buka widget Top Commentators untuk diedit.

Cari 'Day Number' - 30 bermaksud bilangan hari untuk komen-komen diindekskan. Misalnya hari ini 27 Oktober, komen-komen yang dikira adalah untuk tempoh 30 hari - dari 26 September hingga 27 Oktober.

Bagaimana kalau kita hanya mahu komen-komen dalam lingkungan bulan tertentu sahaja? Let say only for October, tak mahu masuk yang hujung-hujung September tu.

Well, tukar sahaja 'Day Number'. Hari ini 27 haribulan. Jadi, tukar 30 kepada 27. Widget akan paparkan komen-komen untuk tempoh 27 hari iaitu dari 1 hb - 27 hb Oktober.

Sama juga sekiranya hari ini 7 November. Tukar 'Day Number' kepada 7 untuk cover komen-komen minggu pertama bulan November.

...dan kalau tiba-tiba teringin nak buat Top Commentator harian, tukarlah bilangan hari tu kepada 1.

Mudah kan?! Edit sahaja bilangan harinya =)




38 ulasan:

  1. owh, macam tu ye.. baru tahu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni kalau ikut apa yg akak faham la. Wawa cubalah godek2 :)

      Padam
  2. Balasan
    1. Dah berserilah blog Anies dgn pengomen-pengomen tegar :)

      Padam
  3. oo macam tu... macam xbapa syiok skit yg ni.. tapi xpalah pakai ajelah..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tulah,..kita dah terbiasa dengan yg boleh set tarikh kan,..

      Padam
    2. aha..Suida! so x perlu lagi tutorial dari Kanda JM ye?

      Padam
    3. mmg lah tak inzal sikit Suida kalau guna skrip ni tapi lebih baik dari tak dok ye dak?

      Padam
    4. Setuju! Daripada tak de langsung kan :)

      Padam
  4. kalau baca sepintas lalu mmg tak faham, kena baca betul betul. terima kasih kak farah share ni,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah yes,...kena baca dan hadam betul2. Akak ni memang ada kebolehan buat orang keliru sikit. Tulis panjang2 last2 orang lost ;)

      Padam
    2. kih kih kih....mudah je..baca slow2..sis JM pun mula2 tu faham..org explain byk kali baru leh 'tangkap'

      Padam
    3. JM, semalam try buat menjadi tu memang jadi tapi tang tukar tukar hari tu lemah betul. tak faham lagi -__-

      Padam
  5. ok... baru ushar entry akak ni.. hihihih thanks kak for sharing this.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. ikhwan punya guna Widget tu kan (ada pic profail blogger)..pernah jgk try letak tetapi blog jadi berat then tukar spt kak Farrah ko punya widget ni

      Padam
  6. hehehe.. tak dak widget ni lagi...

    ada berkira-kira nak buat.. tapi, pemalas yang hamat.. hadeh !

    BalasPadam
  7. macam banyak kerja laa widget nih.. dah laa jenis tak banyak masa nak menengok benda alah nih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. alaaa Eyda...x susah pun..just tukar bilangan hari je...kalau malas, tukar je sebulan 2 kali ..kalau lagi malas sebulan sekali...hujung bulan baru letak full day...

      Padam
  8. Sapa yang pandai coding tu..memang kacang je ni..hehehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. cik Mimie, sis JM yg x pandai coding pun boleh ahakss..follow je tutorial kak Farrah ko ni..easy measy heee..tetapi Widget yg di sediakan oleh blogspot lagi mudah lah just masukkan tarikh..done x perlu nak usik lagi

      Padam
  9. nice. tapi macam leceh jugak kan hari-hari nak kene edit.. untuk orang yang pemalas macam saya ni, tak ada yang lagi senang ke Farrah? yang tak perlu edit langsung hari2

    BalasPadam
  10. ahaa...akhirnya dapat jugak up ruang Top Commentar guna Widget ni kan dah Farrah..sis JM buat pun atas bantuan sifu SS tu...so bila baca tutorial yang Farrah share mmg bertambah faham lah

    BalasPadam
  11. tapi yang tak bestnya tu nama Jari Manis dan masuk lombong huhuhuhu

    BalasPadam
  12. memang tak sempatlah nak kejar semua blogger hebat yg mengebom nih...so tggu bulan depan lah sis JM mengaum lagi kat sini hehehehe

    BalasPadam
  13. Yang saya guna lagi mudah.. Tapi dah beberapa bulan nie tak kuar.. Ke saya sorang jer tak dapat tengok?? Apa apa pun, thanks share :) - KTC

    BalasPadam
  14. Xfhm lg ss boleh tolong editkan tak

    BalasPadam
  15. Tq kak farah dah jdi muahhhh

    BalasPadam
  16. oooo gitu ekk...
    tq tq tq farrah...
    before this letak widget yg ikut hari bulan.
    but problem, terpaksa tukar yg lain.
    tq for sharing :) love u lah!

    BalasPadam
  17. problem betol.. xtau nape.. jenuh edit.. Harapnya dgn bantuan tutorial sini, berjaya la..

    BalasPadam
  18. terima kasih di atas perkongsian ini.. ;)

    BalasPadam
  19. TQ KAK farrah... dah buat... hihi.. dah faham dah..

    BalasPadam
  20. Belom pasang lg widget ni...

    Dh rasa mcm serabut je blog ena tu macam2 ena tepek..haha

    BalasPadam
  21. lama sgt xupdate... saya punya top comentator tu pon dh xbeefungsi rasanya

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...