728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Khamis, 12 November 2015

Ayam Panggang Perap Sate

Ini menu malas masak. So, tak ada resepi nak dikongsi. Ayam saya beli di Kedai Daging HS Nada (seperti yang pernah saya ceritakan di sini). Saya memang pilih ayam sate. Maknanya potongan-potongan ayam telah diperap dengan rempah perapan sate. Wangiiiiii!

Tidak seperti ayam pandan bakar yang saya sediakan sebelum ini, ayam perap sate saya bungkus dalam kerajang aluminium (aluminium foil) terlebih dahulu. Barulah dipanggang/dibakar di dalam oven selama 30 - 40 minit. Hasilnya, isi ayam yang lembut dan berjus, sedia untuk dinikmati :)


Ayam Panggang Perap Sate
Boleh dimakan begitu sahaja atau dihidangkan dengan nasi. Saya served dengan kuah kacang. Kuah kacang pun tak buat sendiri. Stok dalam freezer. Lebihan kuah sate beberapa minggu lepas. Rasanya? Sedapppp! Lebih kurang macam makan sate lah cuma dalam ketulan yang besar, isi yang lebih lembut minus rasa arang ;)


Psst! Belum sempat blogwalking sangat minggu ni. Insya-Allah akan kembali menjejak kalian.


77 ulasan:

  1. wow... sedapnyer... rangup jer ayam tu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayamnya rangup-rangup manja gitu, sis :)

      Padam
    2. kan.. tgk rangup ayam tu.. Kruk2xx... :D

      Padam
    3. Kerangupannya tak sehebat ayam kfc yg di deep fry, tapi bolehlah. Lagipun ni pilihan yang lebih sihat :)

      Padam
    4. ehehehe but healthier dari deep fry.. cewah skarang ni cakap nak healthier2 tau..
      tapi sendiri tak healthy haha..

      Padam
  2. Kedai Daging HS Nada? HH dan SS dah buka kedai eh ;P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Belummmm. Kalau SS ngan HH bukak kedai, jadi SSHH! Ala2 suruh diam gitu :)

      Padam
    2. kedai hh n ss..lawak lah KJM ni.. haha

      Padam
    3. hahahhaha....mcm2 main bisik2 lak bunyi nye tu farrah...

      Padam
    4. Haah,..alamak kalau kedai bisik2 kena panggil Ikhwan sekali ;)

      Padam
  3. kuah sate beberapa minggu yg lepas? sis JM salah baca ke ni...baki kuah sate yg sis beli di pasar mlm...esok pagi dah berbuih..nk berminggu masih elok..mesti ada cara penyimpanan ni...simpan di sejuk beku ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul,..tak salah. Selalu kalau beli sate, dapat kuah lebih terus saya masuk freezer. Kita dinginbeku kan sampai jadi keras ketuk! Kalau letak dalam fridge memang tak tahan lama sangat sis.

      Padam
    2. haah , mak yana selalu simpan, konferm kalau beli sate memang ada lebih kuah

      Padam
    3. betul...simpan dlm freezer mmg tahan lama....

      Padam
  4. part isi "ayam yang lembut dan berjus" arghhh...merembes air liur!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi dont worry saya dah makan bagi pihak sis JM :)

      Padam
    2. hahaha, selalu bersabor bila baca entry makan makan kat blog kak farrah ni hew

      Padam
    3. cukup kain/tisu x nak lap.. hehe

      Padam
    4. hehehhe...merecik2 dpn skrin

      Padam
    5. Hihihi sape yg merecik depan skrin, saya sponsor tisu utk lap mulut ye :)

      Padam
  5. Blh makn macam ayam kfc tk? Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe rangup krup krap kfc tu tak delah sebab ni ayam tu terpelihara dlm aluminium foil :)

      Padam
  6. Wahhh nampak sedap betullll... boleh cuba ni!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eny kalau cuba resepi ni sure kelazatannya upgrade dua tiga kali ganda :)

      Padam
  7. amboi boi, sedap nya. naseb baik tengok post ni tengah makan aiskrim hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aiskrim? Makankan utk akak sesudu dua pleaseeeee :)

      Padam
    2. Huhuhuhu udah terlambattttt :)

      Padam
  8. sate pulak.... dri td dok bw byk pasal makanan ni.. mmbuatkan perut ni lapar la plak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi tak pe,..tu dugaan utk mata tu :)

      Padam
    2. ZF...len kali kena mkn dulu b4 bw spya xterliur....hahahhaha

      Padam
    3. Bernas sungguh saranan sis D itu :)

      Padam
  9. Nampak sedap sangat!

    *baru tahu aluminium foil dalam BM kerajang aluminium. lol.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap,..kenalah dgn selera akak. Heheh it's ok, Farah. Hari ni secara tak langsung dapat akak ajar Farah ilmu baru :)

      Padam
  10. Perhhh ingat ayamas mari...

    Terbaek lah sis farah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah nak dekat pukul 2, Huda,...nape tak tido lagi ni?

      Padam
  11. Huhuhu... nmpknya kita dah terkeluar carta...

    Hwaaaa.... x blh catch up dis month... bizi ... n semangat hilang... huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Moga semangat mu kembali, dik.

      Padam
    2. aikk...kemana hilangnya semangat mu huda..meh kita tlg carik.....hihihih

      Padam
    3. Jom kita tolong cari sama2, Sis D. Dah jumpa kita pulangkan balik kat dia :)

      Padam
  12. wow ayam panggang. feveret saya <3

    BalasPadam
  13. bila baca sekali lagi entry sekali lagi terliur, ayat ayat kak farrah memang power la

    BalasPadam
  14. Wah rasa perapan rempah tu yang menambah kelazatan ayam tu..

    BalasPadam
  15. Sedap tu....kat mana kedai daging HS Nada tu Farra..??

    BalasPadam
  16. Perap sate nmg sedap..buat manis2 sikit, lg sedap.

    BalasPadam
  17. bestnya ada kedai macam tu.. utk 'si malas' macam I suka beli yg ready je.. balik masak gitu2 ja siap dimakan...

    BalasPadam
  18. Nasib baik tengok time break..boleh larik p makan sat.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hewhew.. i tengok pagi ni nasib da makan nasi lemak.. hehe..

      Padam
  19. Sedap jugak makan ayam perap sate. Nyum nyum :p

    BalasPadam
  20. amboiiii...terliur tgk gbr nih...nasib baik dah makan td....kalau x...mau meronta2 carik ayam mcm ni jugak....hahahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasa lah DM.. Kak Farrah kalo haplod gmbr makan kita kena get ready nak lap ayaq lioq..

      Padam
  21. wahh nk try jugak la balut dgn alu folie... bru tahu... nnt nk try resepi2 ni... mcm best je tengok:D

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau balut.. chances untuk hangit kurang..
      lagi satu.. direct burning tak elok.. boleh stimulate certain unwanted cell..
      jadi kita balut =)

      Padam
  22. kalau ayam tu buat percik boleh ke kak farrah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk Cik Mimie semuaaaa boleh =)

      Padam
    2. Ini yang syg CT lebih ni... heeee ^_^

      Padam
  23. sedap tu.. bila boleh merasa masakan farrah..

    BalasPadam
  24. Macam biasa... Asal malam jer TERRRRRRtengok gambar makanan. Hahaha
    Nampak sedap laa, Kak Farrah :D

    BalasPadam
  25. boleh tak suruh owner tu bukak cawangan kat nibong tebal ? boleh kami kami yang dok sini
    pi beli ayam perap siap cenggini.. hewhew.. kalo dia nk tlg bakar pun xpa sbb CT super pemalas ahaha..

    BalasPadam
  26. kalo CT suka sngt la ayamas nye black pepper..
    kena pi makan sorang amek 1/4 hehe.. kalo beli utk 1 family mak.. kena 3-4 ekor hamek kaaaau..
    rabak poket..

    BalasPadam
  27. ayam pandan lom sempat aida buat, farah.
    member yg jual tu dah tak jual.
    jumpa resepi konon nak buat. masih tak buat lagi :)

    BalasPadam
  28. Sedapnya ayam panggang perap sate..

    BalasPadam
  29. kak farrah nampak garing je akk pny ayam tuu...
    look so nyummy meyhhh

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...