728 x 90

Khamis, 26 November 2015

Buat Origami

Minggu lepas origami jadi antara carian utama blog saya.

Search Keywords hujung minggu lepas.
Mungkin sebab sekarang dah cuti sekolah, parents nak buat aktiviti dengan anak-anak. OK. Jom intai beberapa entri lama saya berkenaan seni lipat-lipat kertas ini.











Selamat berorigami!

88 ulasan:

  1. comelnya! dulu masa kecik2 selalu buat sampul surat mini tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. buat sampul surat letak surat cinta ke??hihihihih

      Padam
    2. Mesti puas nak lipat2 surat cinta tu nak kasi muat dalam sampul surat mini :)

      Padam
  2. Byknya origami..kreatif la akak ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalu tak kretif bukan Cikgu Ceketed namanya... He He He...

      Padam
    2. Huhuhu tak de kreatip mana haih,...kreatip kelas bawahan je ;)

      Padam
    3. kak farrah dari bawah naik sikit sikit jadi super kreatif :)

      Padam
    4. Hihihi kreatip dari kaki tangga ke menara lah ni ye :)

      Padam
  3. erm... ramai yg cari pasal origami dan chord lagu.... hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ramai yg nak berehat dan berhibur :)

      Padam
  4. Lama dah tak buat origami ni. Berhabuk dah kertas origami saya agaknya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan.. rasanya form 3 last buat origami.... jap lgi nak try.. hihihihi

      Padam
    2. Buat rama2 tu banyak2, Ikhwan. Gantung kat tingkap :)
      Betul kata Kanda SS tu, Farah. Habuk itu seni. Lagi2 bila kita tiup,..fuhhhh!

      Padam
    3. hihihihih.. habuk seni = tiup dapat penyakit.. dok gituuuu ????? hihihih

      Padam
    4. kak saya try buat rama-rama tu tapi xleh stand lah..hihihihihihi... lagi ekor jadi burung pulak..hhihihh

      Padam
    5. Wahhhh! Tu dah kira super origami tu ikhwan,...buat rama2 jadi burung! Tak leh stand pun tak apa, Ikhwan,..letak senget atas meja pun cantik gak :)

      Padam
  5. kreatif..teringat zaman kanak2 suka buat tapi tak cantik Etuza buat..lastly buat perahu senang hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat perahu,..lepas tu hanyutkan kat air kan, Cikgu :)

      Padam
  6. seronok..PC buat bintang je,,hihihihi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat bintang pun best, PC. Then, susun dalam balang/jar ikut tona warna :)

      Padam
  7. Balasan
    1. Buatlah ekin, sambil2 tengok tv dengan mak mertua :)

      Padam
    2. Mls nk buat mood xde hahahahaha

      Padam
  8. Salam kak Farrah rasa kan macam nak cuba tapi dahtahu dah konferm kertas tu renyuk tak jadi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aikk... belum cuba dah tahu renyuk?

      Padam
    2. Ni ada bakat ahli nujum macam wak tiga lalat ni,...dapat ramal kertas tu renyuk! :)

      Padam
    3. hahaha, SS, Kak Farrah tulah dah tahu dah bakat Tok nujum dah menurun ke yana plak

      Padam
    4. Hahaha tapi bab lipat kertas jadi pek gula2 excellent! Akak intai kat blog tadi. Superb! Siap ada lukisan kat setiap pek :)

      Padam
    5. hahha, itu perlukan semangat dan kecekalan tinggi kak heheh

      Padam
    6. Tak pe. Janji puas hati :)

      Padam
    7. Kepuasan hati tu pengubat pada penat lelah ^^

      Padam
  9. Tapi adik yana pandai buat hehehe , kakaknya je tak kreatip!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakaknya rajin masak, rajin bake,..oklah tu :)

      Padam
    2. hahah, "rajin" tu hilang aja time cuti sekolah ni

      Padam
  10. salam jumaat cik farrah yg berbakat besar dgn origaminya tuuu., ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam hujung minggu wak ahli nujum yang pintar fotografi :)
      Saya pandai lipat2 yang simple je...

      Padam
  11. bila sebut origami, terringat 'poligami' ., harhar2 matikla wak

    BalasPadam
    Balasan
    1. wak bolehla buat entri..haha

      Padam
    2. takat kapal terbang pandai la..haha

      Padam
    3. hahahahaha... wak oo wakk.... nak dekat sama sebutannya kan.. origami- poligami.. hihihihih

      Padam
    4. Dah poligami... Hari2 nak Gwiyomi dengan para Isteri.... he he he...

      Padam
    5. Amvoi, wak! Pantasnya ingatan ke situ. Siap ada Ikhwan jadi barisan penyokong!

      Sal, oklah tu jadi kapal terbang! Tiup2 sikit sebelum layangkan hihihi

      Kanda SS, video gwiyomi satu pleaseeeeee!

      Padam
  12. 'dimana hatimu chord' atau
    'dimana hatimu kot?' .. harhar2

    BalasPadam
    Balasan
    1. 'Di mana hatimu kot' tu wak acah2 tanya siapa? :)

      Padam
  13. Wah...ada juga origami tali leher ya....cantik2....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada, sis Fiza. Macam2 origami ada. Saya reti buat yang simple2 je :)

      Padam
  14. Nanti nak try buat origami rama rama tu! Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buatlah, then gantung guna tali kat tingkap/pintu :)

      Padam
  15. geram tol tgk tie tuhhhh.....eeeiiii comel sgt....heheheh

    BalasPadam
  16. Salam singgah sini Farah....semua origami tu comel² lah...Origami tali leher Diana belum tak buat lagi ni Farah...hihi

    BalasPadam
  17. patutlah PV tinggi, keyword mengena.. :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak de tinggi manalah, dik ooi. PV ciput je :)

      Padam
  18. Mana nama SS kat Tower nihhhhh?????????????? Manaaaaaaaaaaaaa??? Ohhhh! Tidakkkkk! Diri ku terjunam!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah Kanda SS kan busy meredah bumi Xian tuh! Dah,..dah nampak nama kat sini?

      Padam
  19. Balasan
    1. Kacak jelita macam Kanda SS kan,... :)

      Padam
  20. Balasan
    1. Hihihi ni time tak ada keroje ni, mummy :)

      Padam
  21. Farah.. Kalo nak lagi banyak rujukakkn, try pakai pintrest.. Confirm lagi teruja.. Heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Mummy! Kalau kat pinterest tu berpinar-pinar mata. Dapat yang susah & complicated tu kan,...sampai tangan2 kita terlipat! :)

      Padam
  22. Rasa macam dah comment kt sini.. Mana tk kuar ni kak farah???? Haha

    BalasPadam
  23. Comel kan,..boleh guna utk buat kad :)

    BalasPadam
  24. Kak Farrah , yana dah try semalam, yang kemeja tu jadi. yang rama rama tu renyuk sudah

    BalasPadam
    Balasan
    1. alaaah Yana..origami rama-rama tu kacang je kah kah kah saje carik pasal

      Padam
  25. origami? kalau poligami tahulah

    BalasPadam
    Balasan
    1. kata org tua pesan, kalo takut dilambung ombak jgn berumah byk2 ditepi pantai., huhu2

      Padam
  26. try origami tali leher tu...sampai step 7,8,9 terus lost adushhh!

    BalasPadam
  27. origami kemeja lak sampai step no 4 je pastu dah tak tahu nk proceed...huhuh sedih..otak x kreatip

    BalasPadam
  28. origami rama-rama plak step x de kata-kata or panduan terus jadi ulat beluncas hahaahah

    BalasPadam
  29. Shomelnyaaaaaaa.... Saya pun suka origami... Paling suka kemeja tuuu... Buat kecik kecik.. Makin kecik makin comel ^^

    BalasPadam
  30. Tali leher tuu saya belum cuba lagi... Nampak payah sikit... Huhuiiiiiiiiii

    BalasPadam
  31. wahh! cantiknya yang tie tu.. buat utk saya gak boleh? hehhe

    BalasPadam
  32. Suka buat origami..bese buat baju, kotak n sampan je.. ajar anak buah..:)

    BalasPadam
  33. matlamat utama nak berkraf dgn anak2 lom kesampaian ni farrah.
    3 minggu diorang di out stesen kan.
    so... tu la...

    BalasPadam
  34. dah lama ta buat origami.. tetiba rasa nak buat plak..

    BalasPadam
  35. Kreatif betul farrah buat origami..

    BalasPadam
  36. Omgg. cutenyaaa yang necktiee tu.bahaha. nakk buat. (⊙︿⊙✿)

    BalasPadam
  37. seronok aktiviti mcm ni dgn famili
    dulu mase sekolah mmg suke dgn seni origamni ni
    macam2

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...