728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Ahad, 15 November 2015

Projek Oven

Dah nama pun 'Projek Oven', faham-fahamlah ye tentu aktivitinya berkaitan baking :)
Semalam, misi 'Productive November' saya lebih kepada produktif jana lemak di badan.


Sebelah pagi - Tengah-tengah bosan menonton TV tak ada benda nak kunyah, saya ke dapur. Buat kepingan oat & cornflakes ni.

Stok gatal gigi siap!
Sebelah tengah hari - Buat baked potatoes untuk lunch :)

Spicy Baked Potato

Sebelah petang - Bott dan Cekebon teringin nak makan mufin + nak pulangkan pinggan jiran. Saya buat mufin coklat dan mufin kopi dengan kacang walnut.

Double Choc Muffin with extra choclate chips :)

Coffee Muffin with Walnut - Best served with a cup of hot chocolate :)

Hikhikhik kira produktif la tu kan? Insya-Allah, ada masa saya kongsi resepi-resepinya.
Enjoy the rest of your weekend!

Psst! Hari ini saya cuba 'memproduktifkan' diri di luar.


125 ulasan:

  1. Balasan
    1. Treat utk hujung minggu :)

      Padam
    2. kan... sedap je nampak.... tak buka order ke kak Farrah?? hihihihhi

      Padam
    3. kalau la umah kita dekat...
      aida beli muffin tu sebiji dua.
      hmmmm dap nyer :)

      Padam
    4. Kak Farrah dah boleh start rancang utk open order, mcm ada permintaaan je .hehehe

      Padam
    5. @Ikhwan - Tak buka orderlah, Ikhwan. Buat utk makan2 je sebab selalu bake ikut mood :)

      @Aida - Kalau kita dekat, saya bagi 5 biji muffin, cukup sorang satu :)

      @TKK - huhuhu cannot lah, Yana. Nanti time tak de mood pulak orang nak order, tak ke naya ;)

      Padam
  2. wow... byk masak... sedap-sedap semua tu.... rajin sgt masak ni.... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masak yg simple2 je, sis :)

      Padam
    2. simple akak dah mcm taraf chef ni.... simple saya maggie rendam air panas... hihihih

      Padam
    3. tulaaaa.. konon simple2 saja tapi kita dok telan ayaq lioq ehehe..

      Padam
    4. kan kak ct asal masuk sini tgk post kak farrah , sabor jelah.

      Padam
    5. @Ikhwan - Kalau dah kat asrama dengan tak boleh masak tu, memang mee maggi lah menu terbaikkk!

      @CT & TKK - Tayang kat blog ni nak tunjuk kat korang la, yg simple2, yg senang2, yg sedap2,..lepas ni boleh korang try :)

      Padam
  3. Teruja tengok stok gatai gusi dengan stok untuk pulangkan pinggan jiran..

    Tak sabar tunggu resepi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaaaaa cepat2.. nak jugak resepi tapi nak buat tu tatau bila..

      Padam
    2. Tak pe, CT. Kumpul dulu. Nanti balik bangi leh buat ramai2. Meriah sikit :)

      Padam
  4. Teringin nak pandai masak macam Kak Farrah, hehe. One day, insyaAllah. Enjoy the rest of your day :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi akak tak pandai masak sangatlah, Nini. Setakat yg mudah2 tu retilah. Don't worry, akak doakan Nini hebat memasak & cekap di dapur. U too, dik. Have a wonderful fresh new week ahead :)

      Padam
    2. InsyaAllah, amin. I'll try my best :)

      Padam
    3. masak ni kita kenal try slow slow kan kak farrah, jangan takut nak try, takut tak jadi. yana sapu je. hehe. tapi nak buat balik tu mmg kena ada semangat la.

      Padam
    4. Betul. Kena rajin cuba. Nanti lama2 tahu je apa nak dibuat, apa nak diletak :)

      Padam
  5. Balasan
    1. Hahaha ok jumpa malam karang. Akak tunggu depan gate :)

      Padam
  6. Balasan
    1. Ala jauhla nak hantar pada Aiza :)

      Padam
  7. rumah sebelah kak Farrah kosong tak? nak jadi jiran gak lah..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakau berjiran, akak menempek rumah Sal lah. Adik kena masak best2 utk kakak :)

      Padam
    2. saya pon nak jadi jiran akak lah mcm ni.... kiri kanan, depan belakang ada rumah kosong??? hhihihih

      Padam
    3. ahahaaaaa Kak Sal jom bebila kita serbu rumah Kak Farrah.. i tahu dah kat mana..
      nak tunggu dijemput saja ni.. hewhew..

      Padam
    4. pakat2 nk berjiran ngan kak farah plak...
      jgn jd mesyuarat tgkap dh la

      Padam
    5. kalau jiran memang main masak masak dengan kak farrah la jawabnya, kak farrah masak, kami ni makan makan makan je la.

      Padam
    6. mesyuarat tingkap dapur jelah..hahaha..kak Farrah, kita tak pandai masak gini.kalau suruh buat cek mek molek ke, tepung gomak ke..reti la.memang tak boleh survive duduk oversea.lidah Melayu sangat..haha

      Padam
    7. Amboi! Amboi! Semua nak jadi jiran akak ni hah! Jaga-jaga! Klu jadi jiran akak, automatic akak jadi Mem Besar. Adik2 lah yg kena gotong-royong masak. Amacam, OK?

      Padam
    8. @SYM - Eh,..yelahhh! CT dah tau area rumah akak kat mana kan,..haa lain kali senanglah akal nak jamu. Ajak dtg rumah je :)

      Padam
    9. @Sal - Pandai masak kuih tradisional lah bagus! :)

      Padam
    10. Tak yah tunggu kosong... Isi borang jadi menantu... keh keh keh..

      Padam
  8. rajin masak nampaknya..tahnia ya kaum wanita ni kena pandai memasak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bolehlah sikit2, cikgu. Nak kata pakar tu tidaklah :)

      Padam
  9. wah kak farrah ni super duper productive! hehehe banyaknya, yana baking satu kek semalam sebb adik nak bawak pi sekolah hari ini. projek sabtu tergendala, sebab kenduri kendara hahahha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah cukup produktif dah tu, Yana. Buat kek, attend kenduri-kendara,.. :)

      Padam
    2. dalam shari tiga kali baking memang superb la..
      CT ni tiga bulan skali pun belum tentu lalala..

      Padam
    3. yana kena fikir dulu nak baking ni nak kasi kat siapa, ada orang nak makan tak heheh, baru semangat sikit

      Padam
    4. @SYM - Bunyi 3 kali memang nampak banyak,..tapi tiga-tiga tu semua yang simple Dik Ti. Cuba kena buat kek macam Wana, mencicit akak lari dengan mixer kat tangan!

      @TKK - Betul. Akak sebelum baking akan fikir ada orang nak makan ke tidak,..baru berbaloi buat. Kalau tak nanti bazir. Kita sendiri makan bukannya banyak sangat.

      Padam
  10. ok kak.. saya beli yg high-5 punya muffin jelah.. hihihihhi....

    BalasPadam
    Balasan
    1. alaaaaa Kak Farrah.. tlgla bake untuk Ikhwan..
      sedih plak baca ni.. hehe..

      Padam
    2. Itulah,..sedih je bunyi nak pegi beli hi-5 muffin tu :)

      Padam
  11. memang produktif sgt, saya sekali masak tengah hari, sekali gus bawa ke malam, pun rase penat dah ;(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selalu pun akak macam tu jugak, Namy. Sekali masak sampai untuk malam,..siap kalau ada nak puasa esok harinya pun pakai lauk yang sama :)

      Padam
  12. rajinnnyaaa,,kalau rumah kt mesir ada oven mesti best,,tp malangnya takda :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amira ada di Mesir ke sekrg?

      Padam
    2. Amira tengah study dentistry kat sana :)

      Padam
  13. Untung laa jadi jiran Kak Farrah... Hikhik :P

    Semua nampak sedap T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. nampak pun dah sedap apatah lagi rasa, tak balik rumah la jawab nya

      Padam
    2. nak jadi jiran Farrah gak lah ;p

      Padam
    3. Amboiii,..ghamainya my jiran-to-be :)

      Padam
    4. Hai Kak Farrah... Your jiran to be datang lagiiiii tengah tengah malam... Haha

      Padam
    5. Haiii my jiran-to-be! Awat jadi burung hantu ni?

      Padam
  14. Muffin coklat!!! Saya dahlah tengah craving chocolate muffin. Sobs T__T

    BalasPadam
    Balasan
    1. ehehehe Farah buatlah kat sana ? kan kat sana lagi bnyk hehehe..

      Padam
    2. Haah buatlah satu batch kecil. Makan sorang2 dengan gumbiranya :)

      Padam
  15. baked potato tu mengancam sangat T__T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi masuk mulut lagi mengancam, Mazni :)

      Padam
  16. Oh my sedapnyaaa kak.. Perut ni terus berbunyi tengok makanan tu semua

    BalasPadam
  17. amboiii....produktif sungguh nihh farrah....hahahaha....meh hantar kat sy barang seketul

    BalasPadam
    Balasan
    1. tulah.. dok demand gak ni.. bertambah la list demand Kak Farrah ehehe..

      Padam
    2. hahahhaah....kan CT kan....demand bertambah ni...moga farrah terus produktif....hahahha

      Padam
    3. telan air liur je lah eheheh

      Padam
    4. @Sis D - Aminnn. Moga terus produktif dan produktif. Kalau tak asyik nak bobok je mata ni.

      @SYM - Kita kena buat senarai dah ni. Akak dah tak leh nak keep track apa nak jamu Siti :)

      @Sis JM - telan air liur je ke?

      Padam
  18. farrahhhh.....sampul yg farrah hantar dh sampai.....i luv it.....tak sangka dpt...sungguh terkujat.....mekasih bebanyak yerrrrrr...hehhehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. alaaa...dari JM x dapat lg ke?

      Padam
    2. Alhamdulillah dah sampai. Harap Sis D suka dapat gift kecil saya yang tak seberapa tu :)

      Padam
    3. yang JM punya pun dah dapat....suka sgt....hehehehheeh

      Padam
    4. farrah...harusss laa suka...chantekkkkk hahahha

      Padam
  19. CT sukalah productive macam ni.. untuk perut so semua lepas jangan risau..
    nak sebalang oat ngan conflakes tu.. nak nak !!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan kalau nak makan konferm jadiknye.

      Padam
    2. sis JM x leh mkn byk sbb skrg dah gumuks huhuh

      Padam
    3. Ala gumuks sis JM tu apalah sangat...
      Nak oat & cornflakes,..kena tunggu batch baru. Dah selamat Kak Bott makan ngan susu :)

      Padam
  20. memang sangat produktif..
    gigih betul..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gigih sebab nak makan, cik hani :)

      Padam
  21. sgt produktif, farah...
    terbaik !!!

    BalasPadam
  22. Ini kira terlebih produktif ni. ! Terbaik !! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terlebih produktif utk tekak dan perut namanya :)

      Padam
  23. waaahh.. rajiannya kak.. heee bestnya jadi jiran akak. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Time rajin,..kalau datang malasnya,..macam orang tak de dapur, Lissa :)

      Padam
  24. Wah, betul2 produktif ni...hehehehe... muffin tu nmpak sedap sgt :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Muffin coklat dan muffin kopi, Cik Mimie nak yang mana? :)

      Padam
  25. ok, xsabar nk tunggu resepinya :)

    BalasPadam
  26. Sedapnyaaa Kak Farrah! Nanti share recipes tauuu hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah. Nanti akak share resepinya di sini :)

      Padam
  27. pagi - oat & cornflake,tgh baked potato plak? petang? coklat muffin sbb nk pulangkan pinggan jiran? adussss....ada rumah kosong tak di area umah Farrah sis JM nk sewa heeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak ada dah penuh sebab semua yang diatas tu dah booking nak duduk area rumah kak farrah

      Padam
    2. Kat tepi dan belakang rumah saya ada hutan dan semak samun. sape berani dan rajin nak bersihkan leh jadi jiran heheheh

      Padam
  28. ini bukan sahaja produktive TETAPI SANGAAATTTTTTT produktif

    BalasPadam
    Balasan
    1. amboi! panjangnya 'sangat' tuh! :)

      Padam
  29. malam? tak de..ke malam time utk rehat

    BalasPadam
  30. kiranya tak masak lauk pauk mkn tengahari lah ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tidak,..tengah hari kira makan baked potatoes je :)

      Padam
  31. Farrah ni mmg kategori minat memasak tau...klau jenis x minat memasak dna kurang makan cam sis JM ni jgn haraplah dan produktif mcm ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Minat makan dan banyak makan tu yang dominan sis :)

      Padam
  32. paling suka baked potato tu...mkn waktu tengah keluar asap..ohhhhh sedapnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang best makan time berasap-asap tuh. Tapi kena hati2 sikit, sis keju tu boleh buat lecur bibir :)

      Padam
    2. Makan asap sekali... He He He...

      Padam
  33. warrghhhhh da mcm kt oberthesea ni.... pd hal krismas jauh lg ekekeke

    BalasPadam
  34. Sedapnya farah...dari menu sebelah pagi sebelah tengahari dan sebelah petang semua pun sedap²...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, bolehlah Diana buat tukar2 selera sekali-sekala :)

      Padam
  35. best nya bila ada oven kat umah,.... macam2 boleh buat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takpe, abis PHD nanti, Intan beli sebuah. Boleh bake macam2 especially utk FL :)

      Padam
  36. nasib jauh, kalau dekat mau rajin p melawat farah kat umah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau dekat, tiap2 hari kita buat potluck :)

      Padam
  37. Untung betul pulangkan pinggan jiran.. he he he he...

    BalasPadam
  38. waahhh mcm besar je muffin petak kak farrah buat tuu
    heheheheh

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...