728 x 90

Rabu, 23 Disember 2015

My 20kgs Target

Pertama sekali, semestinya ini bukan target saya. Hahahaha! Saya bab diet dan exercise memang FAIL! Mini board ini saya buatkan untuk salah seorang bekas peserta Jom Kurus 1 Malaysia. Program di bawah Kevin Zahri tu. Walaupun telah tamat musim JK1M, peserta-pesertanya terus gigih ikuti program-program workout dan amalkan cara hidup yang lebih sihat.

Board My 20kgs Target ini adalah sebagai motivasi. A constant reminder kepada tuan punya diri yang berhajat untuk turun 20 kilo demi mencapai berat badan idaman. Berat badan ideal :)

Semasa terima tempahan ini, tuannya requested ASAP. Jadi, saya cuba fikirkan something simple yang boleh dibuat menggunakan bahan-bahan yang ada dalam stok kraf saya. Nak pergi kedai tak sempat. Alhamdulillah, inilah final look board apabila dah siap!

My 20 kgs Target Board
Basically, konsepnya ialah The Best Day Ever is When I Lost 1 Kg. Mula-mula, saya gunakan clear stamps 'The Best Day Ever' dan cap di atas kad putih sebanyak 20 keping. Kemudian, saya potong menjadi kepingan empat segi sama berukuran 4x4cm. Ini untuk lapisan atas/luar.

Proses awal nak siapkan board.

Setelah itu, untuk lapisan dalam, saya potong kad berwarna ungu dan merah pekat, masing-masing 10 keping (dengan ukuran yang sama 4x4cm). Saya cari kertas bercorak dari tona warna yang sama dan hasilkan bentuk love dengan craft punch untuk buat hiasan tambahan. Bahan-bahan lain yang saya gunakan ialah crafts embellishments yang dibeli di Mr. DIY, foam fonts, fonts sticker, doily paper, mini flags yang dibuat daripada lebihan kertas skrap dan board pins berwarna hijau dan hitam.

Ini lapisan bawahnya. 


The idea was,..setiap kali berjaya turun 1 kilogram, kita tanggalkan 1 kertas 'The Best Day Ever' tu. Kertas kuning bertulis -1, bermakna 1 kilogram berjaya 'dilupuskan'. Ruangan kotak bergaris biru pula untuk dicatatkan tarikh. All these details penting untuk rekodkan prestasi harian dan bulanan. Hilang 3 kilo, tanggalkan 3 kertas. Apabila tiada lagi kertas 'The Best Day Ever' di board, makanya tercapailah misi tuan punya diri!


79 ulasan:

  1. Insya allah kalu fokus pasti tercapai

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yg penting semangat dan kesungguhan tu kena ada :)

      Padam
  2. Cntiknya kreatif plak good idea

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe asal tuannya boleh guna, Lya :)

      Padam
  3. wah. comel sangat target board ni farrah. banyak tu nak turun 20kg. semoga dia berjaya mencapai berat ideal. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ada beberapa kenalan yang join program ni, Ros. Memang target mereka tinggi2 :)

      Padam
    2. ada sorang opismet now da jadi salah sorang instructor gitu.
      kira mcm anak buah kevin zahri la.
      dia pernah join and menang no 1.
      memang kurus :)

      Padam
    3. Betul tu, Aida. Kebanyakan mereka yg berjaya dgn program ni memang akan buka bisnes ke arah itu. Satu sebab diorang sendiri leh jadi testimoni yg baik & credible. Dua, mereka sendiri macam dah addicted dengan workout ni :)

      Padam
  4. Masa zaman SS nak lost 20 KG... SS tak buat lawo2 macam Cikgu Ceketed buat... SS tulis kat kertas A4 pakai pen marker aje... Kalu lawo camni bukan takat 20KG... 30KG pon mampu kot... Lawoo gilosss board... Ha ha ha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihihi tak maulah sampai 30 kg, SS. Nanti susah nak cam, ni Kanda SS ke lidi,..tapi kan yg penting semangat & tekad tulah. Tak kisahla board lawa ke kertas A4 je ke,..yeayyyyyy! SS telah membuktikannya! :)

      Padam
    2. Seksa ok nak turun berat ni... Seyes seksa... Seksa tang perut... kah kah kah...

      Padam
    3. Kanda SS - seksa tang perut tu memang seksa kan,..

      Syida - lawa board je tak cukup, kena hasil lawa gak ;)

      Padam
  5. Bila misi board dah tercapai boleh laa guna board tu utk misi Qu Puteh pulak... Kah Kah Kah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kah kah kah! SS nak buat misi Qu Puteh ke? Saya leh sponsor board. Kita guna gambo dato vida. Barulah putih! :)

      Padam
    2. Hilang motivasi bila ckp nk ltk gambo datuk vida..
      Hahaha

      Padam
    3. Tumpang senyum kat sini..hehehe :)

      Padam
    4. Hahahah hilang motivasi eh,...

      Padam
    5. Hari2 ukur kulit banding dengan arang... Keh Keh Keh...

      Padam
    6. klu nak putih kena tukar sikit, letak gambar terbaru setiap seminggu.. hehe

      Padam
    7. Qu puteh Qu puteh baru putih muahhhhhh

      Padam
  6. Hanya orang yang 'Determine' saja yang mampu lakukan... Insyallah mampu! Fikir untuk sihat... Ingin hidup seribu tahun lagi!

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju dengan SS, hanya yang nak betul betul nak I mean!..

      Padam
    2. Betul. Bila kita fikir nak sihat, semangat tu tinggilah sikit kan :)

      Padam
    3. Masalahnyaaa... Malas... kah kah kah...

      Padam
  7. Inspirasi SS untuk kurus adalah memastikan diri SS boleh sarung tshirt bersize S... S for Scdha Sein... He He He...

    BalasPadam
    Balasan
    1. TShirt Running Man bersaiz S, yg skrg dah padan dgn SS :)

      Padam
    2. Dari smlm nk komen... tapi asyik "loading" pastu error...
      Hwaaa sakit ati...

      Pasai pa internet mcm sengal kt sini... hwa hwa hwa..

      ...mentang2 2 mgu unlimited internet berkelajuan tgi... terus lupo diri tau henfon ni...

      Padam
    3. Kalo SSS kna pakai S = small.
      Takkan Huda kena pakai size H = huge...

      Hahaha.. lagi hilang motivasi nak kurus

      Padam
    4. Kalo cik manisah kena pakai saiz C = Comel...

      Hahaha... okay byeeee

      Padam
    5. Amboiii! Cik Manisah balas dendam ka komen bertubi-tubi ni? Lepas balik cuti hari tu dah masuk kerja balik ke sambung lagi cuti ni?

      Padam
    6. Pakailah saiz apapun, kalian tetap comel & cantik di mata saya. Sebab hati yang baik tak ada saiz :)

      Padam
    7. Cik Manisah tak puas hati dengan SS tu... Sebab tu dia asik nak melesing komen aje... keh keh keh...

      Padam
    8. sy lak sarung baju saiz K..utk Kurus...keh keh keh

      Padam
  8. Salam singgah sini farah..dah lama rasanya tak singgah sini..rindu pulak....hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rindu kat Diana juga. Tunggu ye, nanti saya ketuk pintu rumah :)

      Padam
    2. SS pon rindu...
      * Sibuk.. He He eh...

      Padam
  9. Kreatifnya dan comel lah target board ni farah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harap berjaya menjadi pembakar semangat buat tuan punya diri. Jangan dia dok tenung je board tu sudah :)

      Padam
  10. Wow.. sangat creative nya! ada buat senaman or makan ubat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasanya mereka ni more to buat workout. Kalau makan ubat pun, supplemen la :)

      Padam
    2. Yess diaorang makan semua yg nk mkn dlm portion yg terkawal ... pastu WAJIB workout...
      Kiranya apa yg masuk kena bg keluar semula lh

      Padam
    3. Macam akak ni banyak yg masuk tak banyak yg keluar :)

      Padam
    4. Kalu tak nak kurus biarkan workin.. Jangan workout... Keh Keh Keh...

      Padam
  11. Kalau saya ada target board macam ni, lagi bermotivasilah nak kuruskan badan. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala Farah sayang,..nak kurus camner lagi tu. Dah cukup comel dah akak tengok :)

      Padam
    2. hahaha. farah nak kurus lagi ke..kecik dah tu.. tak cukup lemak nanti.. sejuk duk tempat org..

      Padam
    3. Dis is wat we call ladies syndrom

      Padam
  12. Klu Cikna wat camni xjd pape rasanye... Cuma masa nk kawin ritu gigih la diet trn 12kg dh lps kawin mkn sprh giler hilang diet,huhuu....;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah kita, Cikna. Dapat kat akak ni ha,..mau dipandang je board tu. Tak keluar setitik peluh pun! ;)

      Padam
  13. semangat tu penting! hahah. mcm kite ckp je nak diet. tp salu terbantut. hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kawen adalah motivasi yg bagus utk kurus...

      Tp knapa ramai org x blh konsisten lps kawen?

      Hihi

      Padam
    2. Robot mai dah... mai dah

      Padam
    3. Akak memang motivasi bab diet ni sangat kurengg. Kena menuntut kat SS. Lepas kawen susahlah nak konsisten dik, tanggungjawab banyak, komitmen banyak, fikir itu fikir ini..kena betul2 tekad, kuat semangat & struggle :)

      Padam
    4. Biasalah, Huda. Tu namanya robot PHD. Perasaan hasad dengki dia botingkek-tingkek kalau tengok kita komen banyak! :)

      Padam
  14. Ingatkan target kak farah.. Hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihih mana tau satu hari nanti :)

      Padam
  15. Balasan
    1. W/salam, Wana. Buatlah, dik. Akak support dari belakang! :)

      Padam
  16. nak macam lebih bersemamngt bila kita pandang board tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baguslah kalau macam tu. Akak ni selalu semangat mula2 je,..dah kemudian tu meluntur merudum ;)

      Padam
  17. wahh ! inspired sangat ni tengok benda cenggini... bilalah..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Satu geng! Akak pun dok fikir bilalah,..

      Padam
  18. kalau mmg berkesungguhan pasti tiada yang mustahil....errmmmm...mcm skema jer komen ni hahahahaa

    BalasPadam
  19. Akak nak tahu x.. Wat poster bukan main, kononnya nak lost dalam 4 KG ja..last2 ternaik lagi 2 KG.. oh stress kerap boleh naik berat pulak.. HAHA.. SO DARI 4 kg terpaksa 6 kg.. jangan naik lagi sudah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. naik la lebih sikit pun xpa Syida.. dah dah la tu poster semua tu..
      topap je lagi.. nanti iols ada geng =P

      Padam
  20. Kak Farrah, mohon share link ke post ni ehhh. Saya nak backlink kan dalam latest post saya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh saja, Dylla. No problem at all :)

      Padam
  21. Menarik tu farrah.. lagi bersemangat bila tengok banyak -1..

    BalasPadam
  22. oohemgi scarynya ada board ni.. ahaha.. maknanya tak boleh mengelat..

    BalasPadam
  23. im so not gonna hang board ni sebab CT nak mengelat.. !! ahaha.. jiwa kena kental kalo nak kurus.. tho target 20kg.. nk tmbh senang je.. nak buang tu..

    BalasPadam
  24. kalo CT ni bnyak icon tambah lalala..

    BalasPadam
  25. Comel n kreatif nya... sape yg berani sahut cabaran ni terbaik sangat

    BalasPadam
  26. Nak kurus tapi tak boleh sejak jadi wife sepenuh masa ni memasak jah mood makan sokmo hihihihi... tubuh berasa naik ni

    BalasPadam
  27. boleh ea kak farrah 1 hari turun 1 kg
    gigih btl kan
    kalau ayu mau pengsan da ni
    pape pon kerja kak farrah memang the best ever

    BalasPadam
  28. Haaaa, mekja nak tempah board cenggini la. Cuma bukan utk diet. Hihi, tgh fikirkan design apa.

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...