728 x 90

Ahad, 10 Januari 2016

Segalanya Tentang Pasta

Entri intai-intai resepi di hujung minggu. Semuanya pasta! =)

Penne Bakar Berempah

Penne Bakar Berempah
Asalnya hidangan ini ialah Makaroni Bakar Berempah. Satu-satunya hidangan pasta yang Cekebon suka. Cekebon tekak orang Minang. Manalah masuk pasta la la ni semua dengan seleranya. Tetapi, Makaroni Bakar Berempah is an exception. Masa Cekebon requested nak makan makaroni bakar, stok pasta yang ada di rumah hanya penne. Makanya, jadilah Penne Bakar Berempah. Resepi ni kira balance. Not too cheesy and not too spicy. Just nice untuk orang yang tekak macam Cekebon. Pada masa yang sama penggemar pasta dan keju tetap boleh enjoy this dish :) Resepi? Klik sini.

Makaroni Goreng Mudah

Too complicated? Boleh cuba Makaroni Goreng Mudah. Semudah namanya. Cara penyediaan dan ramuan memasak boleh ikut citarasa masing-masing. Pilihlah mana-mana resepi mee atau nasi goreng kegemaran kalian. Tukarkan dengan pasta. Boleh intai resepi di sini.

My version of Makaroni Goreng Mudah.

Makaroni Marmite

Inginkan kelainan? Pada masa yang sama mahu dish simple yang cepat dimasak? Cuba Makaroni Marmite. Dengan syarat, dua bahan utamanya kena ada di rumahlah. M&M. Mentega & Marmite. Kebiasaannya, di rumah saya memang akan ada Marmite. Untuk dimakan dengan bubur. Mentega pun penting tau. Kalau nak hasil yang super-duper yummy, jangan substitute dengan marjerin atau minyak sayuran. But if you opt for a healthier version, use a good quality of olive oil.


Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Selain itu, boleh cuba Resepi 'Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino'. Pedas-pedas sikit, rasa bawang putih lebih sikit,..Dah nama pun Spageti Minyak, Bwang Putih & Cili. Hidangan ini lebih lazat kalau kita guna makanan laut sebagai rencahnya.

Resepi 'Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino'

...dan jangan lupa cuba teknik mudah untuk merebus pasta ni. Tak perlu guna air banyak-banyak dan jimat masa!

Enjoy The Rest of The Weekend!

55 ulasan:

  1. suka baked macaroni ngan aglio olio :) yg marmite tu tak pernah cuba lagi

    BalasPadam
  2. wow... western food ajer... akak teringin nak masak macaroni ada lak yg tak mahu terus x jd nak masak... hehe

    BalasPadam
  3. aduhai tetiba teringin.. sedapnya tengok.. nak sikit!!!!!!!!!

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah dapat idea untuk keluarga, budak2 suka pasta, tak ingat goreng biasa buat sup ataupun asyik spegeti ja :)

    BalasPadam
  5. Wana gila pasta..boleh habiskan berpinggan pinggan..hihi..

    BalasPadam
  6. ya allah , semua di atas merupakan fevret makanan ainn...
    omg! hahaha..

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum Farrah!!! uwaaa rindu sama kamu!!!! nak serang jap

    BalasPadam
  8. Cekebon!!! give me five..JM pun suka yang ni..nak buat? heee nantilah

    BalasPadam
  9. macaroni goreng mudah ni sis JM suka sbb malas so main campak2 tu nk cepat

    BalasPadam
    Balasan
    1. waa..terernnya JM..main campak2 jer dh jadi hahahha

      Padam
    2. tak payah pasang api pun jadi tau...hahaha

      Padam
  10. marmite? marmar tahu lah heeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehehe....sy un bru nk tya soklan yg sama....xpernah tgk heheh

      Padam
  11. Spaghetti Aglio Olio is my feveret

    BalasPadam
  12. memang kaki pasta dgn makaroni.. hehehe
    isnin hari makaroni goreng utk bawk ke ofis. nyumm2 sedap :)

    BalasPadam
  13. Salam singgah pagi Farah....semua sedap² lah pasta nimm

    BalasPadam
  14. Tapi baru spaghetti jer pernah makan...yang lain tu belum pernah try buat lah Farah...hihi

    BalasPadam
  15. InsyAllah ada masa.nak try resepi makaroni goreng pula...

    BalasPadam
  16. Terima kasih Farah kongsi bermacam² resepi tentang pasta ni...

    BalasPadam
  17. kita cuma reti buat macaroni goreng je. pastu tabur oregano . hehehe. yang lain tak reti. buat je mesti tak jadi =.=

    BalasPadam
  18. Lya slalu buat spageti goreng hhihi

    BalasPadam
  19. sy suka makaroni simple....mmg senang nk buat.....ringkas dan sedap....hihih

    BalasPadam
  20. salam kak farrah dap dap semuanya! :) kehkehekhe

    BalasPadam
  21. kalau kak faraah tolong buat kan lagi dap dap dap :)

    BalasPadam
  22. kat umah saya, ada macam2 stok pasta... semuanya because of my precious daughter

    BalasPadam
  23. thanks for sharing some recipes farrah

    BalasPadam
  24. Spaghetti je pernah buat, macaroni sekadar beli je ^-^

    BalasPadam
  25. Dulu tak berapa nak gemar sangat pasta pasta ni... tapi sejak tengok adik lelaki Ros masak, terus jatuh cinta. Memang ada je stok kat rumah... macam-macam boleh dibuat dengan pasta ni :)

    BalasPadam
  26. arghhh kesal masuk sini kesal...
    jauh lagi nak azan maghrib...

    hwa hwa hwa...

    BalasPadam
  27. sampai harini saya tak pernah try masak 2 masakan yang saya suka iaitu laksa dan pasta walaupun semua orang kata senang.
    hi hi hi...

    BalasPadam
  28. makaroni bakar... sedapppp...
    makaroni goreng pun...
    nyum nyum...

    kalau namanya makanan... semua pun nampak indah dimataku...

    ha ha ha

    BalasPadam
  29. balik dulu arh kak... kang meleleh ayaq liyoq

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak balik tu.... air liur basi bawak sekali... jangan tinggal sini... he he he...

      Padam
  30. marmite tu tak pernah try lagi...penne berempa tu menggoda tekak Jawaku..haha

    BalasPadam
  31. Mummy suka pasta .. tapi hero2 takk.. kalo masak jenuh mummy yang kena habiskan... :(

    BalasPadam
  32. Mummy suka macaroni..buh dalam sup ayam pun sodap.. Yummy!

    BalasPadam
  33. Wah, sedapnya :) spagheti Cik Mimie makan.. tapi kalau macaroni n penne tu.. xberapa gemar..heee

    BalasPadam
  34. saya nak semuanyaaaaaaaaaaaaaa

    BalasPadam
  35. Ya Allah, sukanya kita tgok ni! kita peminat segala jenis pasta, sebab lately mcm mual bila makan nasi... nnt nk try la resepi2 yang kak Farrah include kt sini :D menarik idea!

    BalasPadam
  36. pasta memey sedap... tapi ekin seorang jah makan...

    BalasPadam
  37. ini makanan fevret adik kita. kalau tanya dia nak makan apa je, makaroni. x pun, spaghetti haha

    BalasPadam
  38. Cekebon suka makaroni bakar? Wow! Geng! He He He...

    BalasPadam
  39. Tengok makaroni teringat citer rona roni makaroni... he he he...

    BalasPadam
  40. Looks Yummy cikgu.. Bila nak masak utk SS nih? He He He...

    BalasPadam
  41. Nanti SS jengah cikgu lagi... SS nak mandi... He He HE...

    BalasPadam
  42. Will miss u... Kirim salam cekebon... Muahhh...

    BalasPadam
  43. ayu kat rumah pasta ni la jadi peneman kalau tak ada ape stok nak masak
    senang je

    BalasPadam
  44. Teringin nak cuba spageti aglio olio tu. Yg lain2 rasa mcm tak kena dgn tekak ni. Hihi

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...