728 x 90

Isnin, 29 Februari 2016

Bissextus

Assalamu'alaikum.

29 Februari 2016



Hari ini bissextus. Hari tambahan untuk kita dalam 2016. Selamat menyambut ulang tahun kelahiran buat yang lahir pada tanggal empat tahun sekali. Sejak kecil, once saya dah tahu wujudnya hari extra pada bulan Februari, saya 'kasihan' pada mereka tak dapat celebrate birthday tiap-tiap tahun. Siap tanya Cekebon, "...habis tu, bila sebenarnya orang yang lahir 29 Februari ni boleh sambut birthday dia? 28 Feb ke 1 Mac? Umur kira macam mana?"  Then, saya rasa pelik + creepy (over kan?!) bila mengenangkan boleh pula hari/tarikh 29 Feb tu kejap ada kejap takde! 

Semasa di sekolah rendah, saya ada seorang teman baik yang lahir pada tanggal ini. Dek kerana kasihan punya pasal, saya wished Happy Birhday dua kali. 28 Feb dan 1 Mac. Konon-kononnya tak mahu missed birthday dia. Beli dua kad birthday kat kedai buku. Masa tu harga sekeping kad 10 sen je. Sanggup diet makan karipap satu hari ;) Bagi saya complicated sangat keadaan, besar bebenor masalah nak sambut birthday kita tapi tarikhnya tak ada. Hahahaah kecik-kecik dah psiko!

Anyway, enjoy your bissextus! Have fun! Moga hari ini indah dan baik-baik sahaja.

Psstt! Alhamdulillah. Saya dah mula blogwalking dan balas-balas komen. Tetapi, kalau ada yang saya terlepas pandang dan kalian rasa lama sangat saya tak singgah, tolong jerit sikit kat bawah ni. Yang follow tapi saya tak follow-follow balik pun mention di bawah ye. Almaklumlah, faktor usia,..hikhikhik ada je benda yang lupa atau missed ;)

69 ulasan:

  1. PC tak ada kawan yang lahir tarikh ni...masa sekolah dulu kawan kawan selalu cakap..fuyoooo nasib kita tak lahit tahun lompat..kalau tak melompat kita tengok orang sambut birthday..

    BalasPadam
    Balasan
    1. lahit tahun lompat ye PC heeee

      Padam
    2. Kesian kan,..sambut birthday macam terapung antara dua tarikh gitu :)

      Padam
  2. datang sini singgah tengok akak... tu la siapa yang lahir hri 4 tahun lagi akan berjumpa pulak hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. akak ajukan soalan yang sama macam sis JM,..jumpa apa, Ekin?

      Padam
    2. jumpa hantu di tahun baru hahahhahah

      Padam
  3. mak sedara dan kakak member ada lahir tarikh nih.. kesian kat kat diaorang.. mak sedara siap buat kenduri baru nih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang layak kenduri pun...cover birthday 3 tahun sebelumnya :)

      Padam
    2. ya kenduri kesyukuran.. betul tuh.. mak sedara pun cakap ntah dapat celebrate ke tak lagi 4 tahun akan datang sebab sekarang pun dah 5 series..

      Padam
  4. Thanks for sharing. Baru tau 29/2 ni ada stiap 4 tahun skali je. Susah nk sambut bday, huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang orang lahir 29 Feb ni tabahhhhh :)

      Padam
  5. baru tau 29 feb nama bissextus..hahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah, Nina. Tapi jarang diguna sebab macam susah je nak buat ayat ;)
      Sis JM ni ada-ada je tau!

      Padam
  6. Salam kak farrah yana pon ada fikir macam kak farah .. hahaha overthinking !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kihkihkih sangat over kan. Tuan punya badan yang lahir 29hb relaks je :)

      Padam
  7. kawan yana zaman sekolah ade sorang ! 29, tapi bila masuk febuari kitaorang wish je ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masuk Februari? Amboi, itu dah kira advance betul tu!

      Padam
  8. tapi orang cakap budak lahir tarikh ni bijak orangnya :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yana..ye ke? patutlah sis JM x bijak eheheh

      Padam
    2. hahahhaha orang kata .. yana pon tak berapa SJM hahha

      Padam
  9. knock knock knock! assalam Farrah...sorry! dh lama x main2 kat sini..nama dah menjunam huhuhuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. dumah ekin xsinggah pun kak jm... majuk gini hahahha :P

      Padam
    2. Adoyaiiiii! Si Ekin ni kalau tak komen nak mengukuhkan kedudukan, dia komen merajuk pulak! ;)

      Padam
    3. hahaha bila Ekin merajuk.. cepat pi pujuk..

      Padam
    4. hahhahah sis JM ekin majuk manja terus bom blog smlm...

      Padam
  10. bissextus? apa tu? jap nak baca..kalau biosexsual tahu lah kih kih kih...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biosexsual ke bisexual, sis Jay Emm? ;)

      Padam
    2. kih kih kih...typo lagi

      Padam
    3. hahaha biasa laa typo tu..

      Padam
    4. hahahhaha SJM punya komen amboiiii

      Padam
  11. ahaa hari tambahan utk bulan Februari tu ke...ada kawan opis sis JM melahirkan bayi ke 4 beliau hari ni...kiranya thn 2020 baru leh sambut besday lah eh...empat tahun sekali..unik tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Confirm tiap 4 tahun mak bapak dia buat kenduri kan :)

      Padam
    2. kan kumpul skali.. dah 4 tahun sekali baru nak jumpa tarikh tu.. tapi ok laa 4 tahun dah cerdik skit budak tu..

      Padam
  12. susah jgk kan kes mcm ni...klau keje ngan kerajaan...susah nak kira tarikh pencen sbb tarikh pencen adalah pada tarikh lahir..katakan pencen umur 56 tahun pada Feb tahun 2017 tetapi belum genap umur 56 tahun sbb thn 2017..Feb 28 hari je...fenin2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah kan,..rasanya kalau macam tu,..dia kira pencen official on 1st Mac la kan?

      Padam
    2. ya laa.. tak terpikir plak kan.. huhuhu jenuh tu..

      Padam
  13. sis JM tertanya2 lak..kalau tahun di mana Feb 28 hari tu...setahun tetap 365..klau Feb 29 hari setahun tetap 365...kenapa tak lebih ek

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau bukan tahun lompat, setahun 365 1/4 hari. Kalau tahun lompat macam tahun ni, 366 hari sebab kita dapat extra 1 hari yang dikumpul suku suku tu :)

      Padam
    2. bagus penerangan cikgu Farrah tu.. 4 tahun sekali jer jadi lebih sehari dalam tahun tu..

      Padam
    3. ooooo baru tae cikgu terangkan

      Padam
  14. kalau nak kahwin jgn pilih tarikh 29 Feb sbb RUGI...x boleh celebrate anniversary every year hihih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboi,...sampai ke situ minda Sis JM mencerna bissextus hihihi

      Padam
    2. tapi ada yang pilih tarikh tu untuk kawin..

      Padam
    3. nasib baik tarikh kahwin ekin 29 Mei hahahahahha...

      Padam
  15. kak farah... sweet sangat... dari kecik dah bagi orang hadiah... omelnya.
    akak sapa lah ni... ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak sweet mana lah...akak dari kecil suka dan semangat sikit dengan celebration nih. Raya ke,..birthday ke semua akak tumpang happy ;)

      Padam
  16. Tahnaih Farrah sebab dah dapat BW. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, Intan. Tapi merangkak-rangkak jugalah nak mengejar :)

      Padam
  17. Farrah, so far saya tak ada lagi kawan yang birthday 29 Februari macam kawan Farrah tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ada a few. Sampai sekarang kalau 29hb mesti teringat pada mereka :)

      Padam
    2. kan Farrah mesti teringat kat dioarang bila jumpa tarikh 29 feb..

      Padam
  18. kita pon dapat ekstra sehari tahun ni...semoga sehari yang lebih tu terisi dengan benda best dan berguna kan Farrah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harap2 begitulah, kA. Empat tahun sekali je merasa hari extra ni kan,..

      Padam
  19. Nani takdek kawan yang lahir 29 Feb. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mana tahu one fine day akan ada :)

      Padam
  20. special ok these people yang lahir tarikh ni.. haaa sesekali je sambut besday ehehe..

    BalasPadam
  21. Yeay! Vocab baru. Terima kasih kak Farrah :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. hari jadi kate middleton 29 februari kan

      Padam
  22. dulu time nak bersalin nurin, due date was on feb 2005 tau.
    but ok la tak risau sgt bcoz bukan leap year.
    and nurin dibersalinkan on 23 feb :)
    anak buat aida, lahir 28 feb 2009. but again bukan leap year.
    hi hi hi... alkisah nyer :)

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...