Khamis, 31 Mac 2016

Beraktiviti dengan Anak-anak dalam Rumah

Dengan keadaan cuaca yang panas membahang sekarang ni, kita semua digalakkan untuk buat aktiviti indoor. Tak sesuai dedahkan diri di luar. Boleh dehydrate, boleh 'tangkap' macam-macam penyakit. Jadi, eloklah duduk diam-diam di rumah. Saya sekarang kalau keluar buat urusan, penatnya sampai dua tiga hari huhuhu

Dah duduk memerap di rumah bosan juga kan? Especially the kids yang aktif nak buat itu ini. Mesti mati akal mata blink blink tak tahu nak buat apa. Di bawah ini, ada beberapa aktiviti menarik yang boleh kalian lakukan bersama si cilik - si cilik mestika hati. Apa yang penting, dapat luangkan masa berkualiti bersama-sama. Klik sahaja pada pautan atau gambar di bawah ye.

Kids will definitely love finger printing activity. Ajak mereka hasilkan sesuatu dengan finger prints. Tetapi, ink pad yang digunakan tu mestilah kids-friendly. Tak bahaya pada anak-anak. Semestinya ibu atau bapa kena ada untuk pantau aktiviti ini. Bimbang seandainya ada yang buat finger printing dalam mulut atau di dinding rumah :)

Wall Pockets untuk Poskad

Saya tidak mengumpul poskad. Dulu-dulu masa kecil adalah. Tetapi, lepas pindah rumah, koleksi poskad saya hilang, terus putus angin. Sekarang ni secara tidak langsung, saya ada koleksi poskad. Kiriman rakan-rakan blogger yang study, yang travel, yang pergi melancong ke luar negara. Very thoughtful kan?!

Pada asalnya, saya letakkan kiriman dari seantero dunia ni di Bloggers' Board. Tetapi, semakin sesak panel tu, semakin tak praktikal pula saya rasa. Yelah, dapat tengok coretan kawan-kawan, tak dapat tengok pula gambar poskadnya and vice versa. Memang kena fikirkan sesuatu untuk poskad-poskad saya ni....

Rabu, 30 Mac 2016

Win-win Notebook POPULAR

Minggu lepas saya dan Bott keluar berjumpa dengan teman lama kami, N. Lepas makan, sembang-sembang, kami masuklah ke kedai kegemaran saya, POPULAR. Kebetulan saya perlu beli beberapa jenis kertas untuk projek kraf dalam masa terdekat ni. Saya seperti biasa, pergi section kraf, Bott hilang pergi tengok novel seram dia manakala N cari buku kerja dan alat tulis untuk anaknya.

Setelah lebih kurang setengah jam 'bergelut' cari barang dan rambang mata dalam POPULAR tu, kami pun pergilah membawa harta-harta pancingan ke kaunter bayaran. Sebaik sahaja di kaunter, saya terus tertarik dengan buku yang dipamerkan di situ. Win-win Notebook? Cantiknya cover dia!

"Notebook ni special sikit kak, kak. Dalam tu ada beberapa muka surat juga untuk mewarna," jelas adik manis yang peramah dari belakang kaunter. Saya pun belek setiap satu buku. Masa tu, si N pandang sebelah mata je.

"Lepas tu dalam tu ada voucher RM10." Terus N buntang mata.

Selasa, 29 Mac 2016

Tutorial Kraf Kertas - Sticky Notes Tag

Tutorial hari ini kita buat DIY mudah yang sweet and simple tetapi cukup eksklusif untuk dijadikan hadiah. Boleh beri pada teman-teman, rakan sepejabat atau dijadikan titipan istimewa sebagai tanda penghargaan/ingatan. Hadiah Hari Guru ke,..Friendship Day ke...Selain itu, planner addicts boleh letak tag kecil mudah bawa ini di dalam planner mereka. Adik-adik yang masih belajar pun sesuai guna sticky notes tag untuk buat reminder atau tanda halaman buku.


Sticky Notes Tag

Isnin, 28 Mac 2016

Resepi Ikan Pekasam Tumis Kicap

Ikan pekasam memang kegemaran saya. Tetapi, tidak boleh masuk menu selalu sebab Cekebon tak boleh makan. It's a NO-NO untuk dietnya. Faham-faham jelah, bila digoreng baunya menjajah satu rumah. Cekengah yang tengah diet pun boleh cancel dan tukar hari diet jadi cheat day ;)

Kebiasaannya, saya akan goreng ikan rangup-rangup dan goreng bawang bersama cili api (seperti di sini.). Resepi kali ini, kita upgrade sedikit biar sedap berganda. Bahan-bahan yang diperlukan: 2 ekor ikan pekasam, 2 labu bawang besar, beberapa ulas bawang putih, beberapa tangkai cili api (ikut citarasa), beberapa sudu besar kicap makan dan perahan jus limau nipis secukupnya. Oh, jangan lupa, sedikit minyak untuk goreng ikan.

Housekeeping - Tutorial Kraf Kertas yang Bakal Menyusul

Assalamu'alaikum,

Tidak tahulah kenapa, saya rasa macam extra sibuk sekarang ni. Sibuk dengan kelas, sibuk buat party planning (ada beberapa events yang perlu disediakan props-nya),...sibuk bobok hehehe Blog update selang dua tiga hari. Komen dan blogwalking lagilah,..dapat sentuh usik sikit-sikit sana sini je. 

Entri ini sekadar nak release teaser beberapa tutorial kraf yang akan diterbitkan di tower sekitar hujung Mac dan April. Saya terima beberapa e-mel daripada newbie yang berminat nak buat projek kraf kertas yang simple. Ada juga yang bertanyakan saya tentang kraf/diy mudah yang boleh dijadikan hadiah hari guru (bakal disambut Mei nanti). Dengan keadaan ekonomi sekarang, memang  lebih jimat buat sendiri. Dapat beri kepada lebih ramai guru.

Khamis, 24 Mac 2016

Tolong Pilih Superhero

Assalamu'alaikum,

Hehehe saya nak minta tolong,..sambil kalian lepak santai di tower saya ni, harap kalian boleh bantu saya buat keputusan.

Di bawah ini, aktiviti saya bersama murid-murid Tahun 5 pada awal bulan Mac. Mereka dikehendaki mencipta satu watak superhero mengikut kreativiti masing-masing. Kemudian, mereka perlu senaraikan ciri-ciri dan karakter superhero tersebut. Ini merupakan salah satu cara untuk mereka tingkatkan penguasaan vocabulary. Setiap murid akan fikirkan kata adjektif yang sesuai untuk si superhero dan dengan menggunakan kamus dwibahasa (BM - BI), mereka perlu mencari perkataan tersebut di dalam Bahasa Inggeris. Setelah itu, perkataan-perkataan akan dimasukkan ke dalam MYVI. Apa itu MYVI? Jemput baca di sini. 

Ahad, 20 Mac 2016

Bulan Terbelah di Langit Amerika - Ridho Rhoma Feat Fazura (Easy Chords)

Pertama kali dengar lagu Bulan Terbelah di Langit Amerika terus saya jatuh cinta! Lagu kolaborasi Ridho Rhoma dan Fazura untuk OST Filem Bulan Terbelah di Langit Amerika bukan jenis yang jiwang meleleh tangkap leleh tu. Bagi saya, it's just simply sweet dan sedap didengar. Very melodious. Kedua-dua mereka bawakan lagu ini dengan baik. Mendengar nyanyian Ridho, mengingatkan saya pada Imran Ajmain. Mendayu-dayu dan merdu. Belum pernah dengar lagu ini? Cari di Youtube ye :)

Kord dan Lirik Lagu Bulan Terbelah di Langit Amerika - Ridho Rhoma feat. Fazura
OST Bulan Terbelah di Langit Amerika

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.

(Intro)
Am E Am A

[Ridho]
Am
Di balik awan hitam
Dm
Engkau cantik bulan malam
E 

Indahmu melengkapi
Am 

Semesta sejuta bintang

Am
Kau seperti cahaya
Dm
Lebih terang dari bintang
E Am
Sinarmu menyinari di langit Amerika

Sabtu, 19 Mac 2016

Happy Earth Hour 2016

Assalamu'alaikum,

Hari ini 19 Mac 2016. Kita ada acara Earth Hour. Kebiasaannya sambutan Earth Hour akan diadakan pada Sabtu terakhir bulan Mac, tetapi tahun ini awal seminggu pula.

Earth Hour tahun lepas ;)

Jumaat, 18 Mac 2016

...ketika panas dan letih.

Assalamu'alaikum,

Salam Jumaat! 

Belakangan ini, antara keywords yang selalu muncul di blog ialah doa ketika hari panas, doa untuk tahan panas, zikir ketika panas....Almaklumlah, fenomena el-nino sekarang memang betul-betul beri kesan pada kita semua.


Khamis, 17 Mac 2016

Cara Kemas Clear Stamps Cling Stamps

Antara barang-barang kraf yang selalu bersepah sana sini di bilik kraf saya ialah crafts stamps. Both clear stamps and cling stamps. Di bawah ini antara contoh stamps yang saya maksudkan. Didatangkan dalam pek kecil lebih kurang saiz A5, apabila dah banyak-banyak tu, saya sendiri susah nak locate di mana. Ada yang saya simpan dalam almari,..ada yang dalam laci meja kraf. Waktu nak guna, barulah menggelabah tercari-cari. 


Isnin, 14 Mac 2016

Resepi Sambal Mangga dan Ikan

Sambal mangga dan ikan ini resepi Bott. Selalu kalau jumpa mangga muda, memang akan minta Bott buatkan. Sedappp! Pedas pedas masam masam,...makan nasi sepinggan tak cukup! Tetapi, nak buat sambal ikan dan mangga ni tak ada sukatan yang khusus untuk resepinya. Agak-agak sahaja untuk imbangkan rasa.

Sambal Mangga dan Ikan

Berat - Mark Adam (Easy Guitar Chords)

Menunaikan permintaan. Cuti sekolah kali ni, saya pun cuti sama. Jadi, ada masa lebih sedikit untuk petik-petik si Kapok. Lagu baru Mark Adam. Released sekitar Januari tak silap saya.

Kord dan Lirik Lagu Berat - Mark Adam 

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.

(Intro)
G C G C

G C
Saat ku berjalan sepi
Em-D C
Dan menunggu akhirnya perjalanan ini
G C
Ku putuskan untuk memutuskan
Em-D C
Cerita cinta kita akhirnya di sini

Sabtu, 12 Mac 2016

GIVEAWAY by RosNordin

Assalamu'alaikum,

Jom ramai-ramai kita beri sokongan dan meriahkan GA anjuran Ros Nordin. Syarat? Sangat mudah! Tak complicated pun. Klik je banner di bawah untuk 'diluncurkan' terus ke blog penaja ;)


Hadiah Pilihan: The Body Shop Gift

Giveaway berlangsung dari 11 March 2016 sehingga 31 March 2016.


Jumaat, 11 Mac 2016

"Ya Allah, comelnya dia!"

Hanya ingin kongsi. Sesuatu yang boleh kita fikir-fikirkan. Saya ada seorang murid baru di 'kelas pondok' saya. Let's address him, Z. Z baru berusia lapan tahun. Masuk kelas saya kerana ibu bapa bimbang prestasi pelajarannya. Untuk peperiksaan akhir tahun lepas, dua subjek ini gagal.

Awal-awal Z masuk kelas, saya dapati Z sukar nak bergaul dengan murid-murid cilik saya yang lain. Satu, sikapnya yang suka mengkampungkan teman-temannya. "Eeeeiiiii, so kampung dot com!" "Awak ni kampunglah!" Bayangkanlah budak baru lapan tahun dah pandai keluar statement begini! Saya tegur dan beri amaran.

Insiden lain.
Z panggil semua murid tahun dua yang lain stupid. You stupid! Stupid! Bloody stupid! Saya sempat rakam dan hantar pada ibu bapa. Mohon ibu bapa nasihatkan agar perkara ni tak berulang. (Sekarang ni most of sesi kelas tuisyen saya dirakam. Sebabnya. meskipun kelas pondok saya hanya di kampung,...anak-anak [bukan semua, yang bermasalah sahaja tau] super kreatif reka cerita bukan-bukan. Balik adu pada mak bapak, tahu-tahu cikgu kena serang!)

Khamis, 10 Mac 2016

Fridge Magnet Edisi Jari Manis

Rasa-rasanya kalian dah tahu apa yang saya maksudkan. Yes,...Sis JM kita dah beraksi crafty crafty! Cuba perhatikan tiga fridge magnets di sebelah kiri di bawah. Ketiga-tiganya bekas tangan Sis JM kita. Jangan main-main! Tinggi nilai sentimental fridge magnets edisi Jari Manis. Susah payah berguru dengan SS, cari barang, print, tampal dan potong. Setiap satu personalised tau! Special for Farrah MF :) Gumbira saya tengok, belek-belek hasil kreativiti Sis JM kita ni. Dua lagi fridge magnets di sebelah kanan tu pula jauh datangnya, dari Korea. Almaklumlah, orang tu balik kampung hujung Januari lepas.


Rabu, 9 Mac 2016

Kembali | Gerhana dan Telur Berdiri | Babah

Assalamu'alaikum, I'm backkkkkkkkkkk! Baru terkedek-kedek bawa vacuum cleaner nak kemas tower, nak buang sawang,..eh, spick and span?! Bersih berjaga tak berhabuk tak berdebu. Sebab apa? Sebab kalianlah,...susah-susah je datang jalan-jalan sini tinggal jejak dan komen meskipun tower tak berpenghuni :) Lebih-lebih lagi ada Ikhwan Yusuff sebagai Ketua Hulubalang dan Ketua Inang, Cik Yana yang Halus dan Lembut,...tidak sempat sunyi menara saya. Tengoklah bilangan komen yang mereka tinggalkan. Thanks so much. Terharu tau!

Buat adik-adik dan teman-teman yang lain, terima kasih juga kerana sudi datang, main-main dan lepak di sini sepanjang ketiadaan saya. Saya dah balik ni, bolehlah mula panaskan enjin nak pergi serang kalian pula. Tunggu ye,...Insya-Allah, saya terjah satu demi satu.

Gerhana Matahari dan Telur Berdiri

Isnin, 7 Mac 2016

Resepi Kubis Bunga Paprika

Satu lagi resepi sihat. Kubis Bunga Paprika. Kita bakar dalam oven. Sebelum ini saya pernah kongsi beberapa resepi menggunakan kubis bunga yang nyummmm nyummm! Kita ada Mashed Cauliflower (This is a must try!), Roasted Cauliflower dan Stew Kubis Bunga dan Kentang.


Untuk hidangan di bawah, saya gunakan resepi yang sama -  Roasted Cauliflower cuma I omitted the pepper dan tambah serbuk paprika. Serbuk paprika ye,..bukan serbuk cili atau cili flakes. Mmmm came to think of it, boleh juga kalau nak cuba pakai dua bahan tu...tetapi jangan letak banyak sangat. 

Serbuk paprika ni dibuat daripada cili benggala (bell pepper). Jadi tak pedas sangat. Spicy manja-manja gitu! Setelah kubis bunga dipotong mengikut saiz yang dikehendaki, gaulkan dengan 1 - 2 sudu besar minyak zaitun, beberapa ulas bawang putih yang diketuk, sedikit serbuk paprika dan garam secukup rasa. Jika Roasted Cauliflower yang saya buat sebelum ini saya tambahkan dengan butiran jagung manis, kali ini saya hanya letakkan dua biji kentang yang dipotong wedges. Gaul rata-rata untuk pastikan semuanya dilitupi minyak seadanya. Jangan letak minyak banyak sangat! Nanti kita sendiri tak lalu nak makan! Tujuan letak minyak ni supaya kubis bunga dan kentang tidak akan jadi terlalu kering setelah dibakar. Barulah enak untuk dinikmati!

Sabtu, 5 Mac 2016

Resepi Mudah Guna Puff Pastry




Ohhh, ada yang cari resepi mudah guna puff pastry ye? Jangan risau,...jangan pening. Nah, saya belanja beberapa resepi simple-mudah-easy-peasy puff pastry yang dap dap dap! Apa yang penting, puff pastry-nya kena ada. Then, you're just a few steps away from making scrumptious treat. Puff pastry boleh beli di kedai menjual bahan dan peralatan kek atau cari di pasar raya. Kebiasaannya, saya guna jenama Kawan :) Terliur tak? Hmmm, kalau berminat nak buat, klik sahaja pada gambar yang berkenaan.

Acrylic Stamping Block

Antara peralatan kraf asas yang perlu ada ialah acrylic stamping block. Acrylic stamping block didatangkan dalam pelbagai saiz. Kepunyaan saya ini, agak besar. Berukuran 102mm X 102mm X 8mm

Selasa, 1 Mac 2016

Poskad Budak Kikis Salji

23 haribulan lepas, masa masuk kelas nampak ada sekeping poskad atas meja kerja saya. Terus senyum meleret! Poskad Korea. Dapat agak dah daripada siapa. Siapa lagi kalau bukan si Sitiroro. Awal tahun hari tu, Siti menjejak bumi Korea bersama-sama akak Jari Manis kita. Sis JM dan Korea berpisah tiada. Pergi Korea macam trip balik kampung je.

Seronoknya, mereka berpeluang ke sana pada musim sejuk. Merasalah suasana winter di Korea. Cuma tak ada rezeki nak experience snowfall. Jumpa salji pun kat tempat ice skating. Puaslah cik adik seorang ni dok mengikis salji untuk buat snowman,..buat photoshoot. Ahaks! Itu yang panggil 'Budak Kikis Salji' tuh! ;)

Tebus RM10 Rebat dengan Mata Astro Circle

Siapa-siapa yang langgan Astro, kebiasaannya apa yang kalian tebus (redeem) dengan mata Astro Circle? Saya memang tak pandang benda lain. Saya guna Astro Circle points saya untuk dapatkan rebat. Setakat ini ada dua pilihan, Rebat RM5 (500 mata) dan Rebat RM10 (1000 mata). Points nak kena kumpul dah semakin tinggi. Dahulu, kalau nak tebus yang RM10 tu hanya perlukan 600 ke 700 points sahaja. Sekarang sampai 1000!

Baru-baru ini apabila semak bil, saya tengok mata Astro Circle saya ada dalam seribu lebih. Apa lagi,... mari kita redeem RM10 rebate. Nanti, amaun ini akan ditolak pada kitar bil yang seterusnya. Jimat sepuluh hengget! Bagaimana nak redeem? Mudah. Pergilah ke laman Astro Circle dan log masuk. Jika belum ada akaun, register terlebih dahulu. 

Ke Luar Kota




Assalamu'alaikum,
Entri ni nak beritahu,..
Saya tiada di tower. Out station hingga Selasa, 8 Mac 2016.
Jadi, tak dapatlah nak beramah mesra dengan kalian buat sementara waktu.
Jika ada entri pun, mungkin entri kraf, resepi atau chords yang scheduled and auto published.
Anyway, jangan segan silu lepak kat tower ni.
Thanks in advance untuk setiap kunjungan dan komen yang bakal kalian tinggalkan sepanjang tempoh AWAY saya. Insya-Allah, kita bergurau senda, balas-balas komen, jenguk-menjenguk selepas saya balik ye. Till then, take care.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...