728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Sabtu, 19 Mac 2016

Happy Earth Hour 2016

Assalamu'alaikum,

Hari ini 19 Mac 2016. Kita ada acara Earth Hour. Kebiasaannya sambutan Earth Hour akan diadakan pada Sabtu terakhir bulan Mac, tetapi tahun ini awal seminggu pula.

Earth Hour tahun lepas ;)

Tahun lepas, saya ber-earth hour di rumah. Borak-borak jap dengan Cekengah dan Cekebon sebelum mereka berdua terus 'bergelap' sampai pagi! Malam ni, tak pasti lagi apa rancangan saya. Saya seorang sahaja di sini. Kalau malas, saya padam lampu bilik hotel dan dengar lagu je lah kot. Tapi, kalau rajin, mungkin saya akan keluar sekejap, ambil angin malam sambil tengok lampu dipadamkan. Cekebon, jangan ingat boleh ngelat,...malam kang akak telefon suruh padam semua lampu! ;)

Marilah ramai-ramai kita bergelap selama satu jam. Tak lama. 60 minit je. Ingat, Earth Hour bukan sekadar 'memadamkan' lampu.  Sesi satu jam ini, simbolik keprihatinan dan komitmen kita untuk sama-sama menjaga bumi. Mungkin nampak seperti tidak sebesar mana. Who knows,..tindakan kita memeriahkan Earth Hour 2016 bakal jadi titik tolak untuk satu usaha yang lebih besar, lebih bermakna di pihak kita.


Jangan lupa temujanji Earth Hour kita:

19 Mac 2016
8.30 - 9.30 malam

#changeclimatechange  #EarthHour

Tak tahu nak buat apa semasa Earth Hour? Baca: Jadikan Earth Hour Masa untuk Keluarga

60 ulasan:

  1. Yeay..mari kita sma2 padamkan lampu malam ni..support earth hour!! ^_^

    BalasPadam
  2. In sha Allah...betul..kadang perkara yang kecil dan sedikit bila dilakukan secara berjemaah kesannya sangat besar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sesuatu yang besar dan hebat biasanya dimulakan dengan langkah2 kecil :)

      Padam
    2. Betul tu PD.. Klau ramai yg buat akan ada kesannya kan..

      Padam
  3. Laaa, hari ni ke Earth hour. hehe. kita tak pernah tahu. Selalu orang yang akan bagitahu. okay, malam ni set untuk ttup lampu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahun ni hebahan earth hour memang kurang berbanding tahun2 sebelumnya :)

      Padam
  4. nak pasang kipas boleh ? ekon tutup da kipas aci la ok ok ?? kalo x sure bleh brenang dalam peloh sendiri.. ahaha over =P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bolehhh, cik CT. Jangan cari nahas kang tak pasal2 viral SYM pengsan sebab kepanasan masa earth hour. Kipas, aircond even kalau kita nak guna tv/laptop pun boleh. Yang penting, lampu2 bilik, ruang tamu dan peralatam letrik lain kita tutup.

      Padam
    2. hahahha tergelak baca komen kak farrah

      Padam
    3. Hahaha.. Alhamdulillah take dlm metro ahad.. Hihihi.. Makna teacher slamat.. Peace..

      Padam
    4. hoooi IY ni durhaka ni.. im a survivor !! over gila sampai nak masuk metro ahaha..

      Padam
    5. hahahahahha.. Metro kan suka kasi tajuk gempak2.. hhihhihiih..

      Padam
  5. SS suka jugak bergelap... Nanti teraba raba... Keh keh keh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaha komen ni paling win! Teraba-raba tu yang best kan!

      Padam
    2. Hahahaa.. Komen SS mmg selalunya win..

      Padam
    3. Dulu klau takde letrik tiba2 mmg teraba2.. Pernah langgar tiang sebab nk carik lilin.. Hihihi

      Padam
    4. Tiang letrik ke ikhwan? Ahaksss

      Padam
    5. hahaha.. Yup tiang letrik yg tanam dalam rumah..hahahaha

      Padam
  6. alamak ! tadi terdengar kat radio.. tapi, terlupa.. tak buat pun tadi.. okey ! malam ni switch off light earlier... huh ! *aci kan?*

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaah kira belated earth hour la tu. Aci je :)

      Padam
  7. terlupa pasal earth hour smalam, mmng tak tutup lampu pun, huhu ;_;

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak mengapa. Tahun depan ada lagi :)

      Padam
  8. tutup lampu je kan? tv x payah tutup kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau dah tengah tengok tv masa tu, tak perlulah ditutup tvnya sayang :)

      Padam
    2. Tutup mata semua gelap! Kah kah kah...

      Padam
  9. salam! huhuhu rasa macam lama je tak singgah ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam, cik adik. Yelah, rasa lama bebenor kita tak bersua. Akak datang blog Yana jap lagi ye :)

      Padam
    2. Lama tak singgah katanya... Sekali singgah amek bommm

      Padam
    3. ni kasi komen nak lepas perasaan yg yang lama tak singgah.. hehehehe

      Padam
  10. akak lupa lah semlaamearth hour , dulu kan ingat lagi selalu ada promo kat tv pasal earth hour ni sekarang macam kurang dah promo..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah, awal2 dulu memang bukan main lagi hebahannya kan. Sekarang ni dah kurenggg.

      Padam
    2. hahahha.. InsyaAllah jumpa lagi tahun depan!

      Padam
    3. Sekrg mmg jrg iklan kat TV.. Tambahan Saya pon kurg bukak TV.. Hiihi

      Padam
    4. hahhaha.. buka blog kak farrah pun dapat info IY :)

      Padam
  11. masa akak yanabelum nikah kita orang selalu buat tapi sekrang tak ingat pon , blog pon tak bukak kalao tak buat jugak nampak post akak ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah, tahun depan kalau umur panjang, akak akan remind Yana :)

      Padam
    2. viral kan kat ig sekali ye kak :)

      Padam
    3. Rasenya kak Farrah dah post kat ig kan?? Saya pon x buat kak Farrah.. Sebab terlalu letih naik bus terus tarik bantal. Bangun2 nk solar dah mmg gelap sbb semua org dah nak tido.. Hehehe..

      Padam
    4. ada eh .. hahha tak perasan minggu lepas jarang buka internet sebab kat kampung

      Padam
  12. Baru tahu hari ni... tp pasal saya memang tidur awal semalam, kira support jugaklah tu kan. Tutup lampu awal. hehe

    BalasPadam
  13. Semalam rumah MD tak hidup lampu lah Farrah sebab semalam awal tidur...hihi

    BalasPadam
  14. Sama juga kan Farrah MD pun kira ssupport juga kan..hihi

    BalasPadam
  15. Rasanya first time buat mass ddk hostel.. Mmg best klau ddk kat kluar sambil disapa angin..Ehhhhh

    BalasPadam
  16. Mak Saya pon mcm cekebon Akak.. Rasanya klau buat confirm mak org first yg bergelap sampai pagi.. Hihi

    BalasPadam
  17. hari tu saya sambut earth hour kat planetarium negara

    BalasPadam
  18. Ala, tahun nie terlepas Earth Hour

    BalasPadam
  19. alamak tk taw pun pasal ini.... xde nak buat edisi padam lampu bagai malam tu

    BalasPadam
  20. dulu time dok hostel mmg slalu amalkan...

    BalasPadam
  21. tahun nih tak tahu bila earth hour.. time tau pun dah terlepas.. macam kurang promosi tahun nih..

    BalasPadam
  22. aida x tau pun earth hour ni huhu...

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...