728 x 90

Jumaat, 3 Jun 2016

Persediaan Ramadan - Menu Mingguan (Weekly Meal Planner)

Meal Planner dapat bantu kita untuk organize menu sepanjang Ramadan. Apa nak masak, apa yang nak kena beli,..saya biasanya memang suka plan ahead untuk seminggu. Senang cerita! Ini meal planner yang saya buat untuk Ramadan kali ini.


Cara menggunakannya:
  1. Cetak Menu Mingguan Ramadan 1437 di atas kertas/kad keras.
  2. Isikan dengan menu pilihan harian dan senarai barang yang perlu dibeli. Kalian boleh pilih untuk:
  • Laminate kertas/kad keras. Gunakan whiteboard marker/pen untuk tulis menu di atas planner. Cukup seminggu, padam dengan tisu dan tulis menu untuk minggu seterusnya.
  • Tampal sticky notes kecil di setiap ruang hari. Minggu selanjutnya, cabut dan tampal sticky notes dengan menu baru. Contohnya seperti di bawah:
Menu Tetamu Hebat Mei 2016
Menu di atas sebenarnya gimmick je. Itu untuk entri pengomen tegar bulan lepas. Saya belum plan apa-apa untuk Ramadan lagi. Sekadar nak beri gambaran bagaimana nak guna. Dah siap cantik-cantik begini, tepeklah di dapur atau di peti sejuk.
  • Nak lagi interesting, suruh anak-anak warnakan dahulu Menu Mingguan Ramadan 1437 ini. Kemudian, barulah digunakan dengan dua cara di atas.

Senang kan? Ok, hanya perlu download dan mulalah merancang menu mingguan kalian.


62 ulasan:

  1. Balasan
    1. Nak stay berapa malam? ;)

      Padam
    2. dah 2 mlm ni bila nk check out..sis JM nk check in ;p

      Padam
    3. tumpang hujung katil..

      Padam
    4. Hehehe sis JM ngan HH gi naik atas loteng menara,..presidential suite. Jangan kaco cik manisah, nanti dia mogok!
      Aik, Sal,..mentang2 kecik nak tumpang menyelit hujung katil ye ;)

      Padam
    5. x leh tdo hujung katil kang jatuh kedebok!

      Padam
  2. Hihihi... cantik...i loike

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihiih.. sedap menu tu... I loike.... :D

      Padam
    2. menu dah sedap..kalau masak lagilah sedap ye tak

      Padam
    3. buatlah satu planner Huda..ke g masjid cam sis JM gak

      Padam
    4. Ikhwan suka yg mana...ambik je lah kari hijau sis JM nye tu sbb x boleh mkn daging ayam huhuh

      Padam
    5. cuba Sal yg masak..nk mkn sedap ke x

      Padam
    6. saya geng JM gak..geng Masjid..hihi

      Padam
    7. Wahhh, bestnya geng2 masjid ni ye :)
      Akak hujung minggu, itu pun merasa jadi geng surau je

      Padam
    8. masjid putra best ..aircond kuat ;p

      Padam
  3. Kak farah...tolong kirim lauk pauk juadah berbuka dlm menu tu kat kita...
    hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. best jugak pesan memesan ni.. nak jugak lah.. hihihihih

      Padam
    2. Putrajaya dan UIA Gombak tu tetiba rasa jauh bila orang pesan memesan hahaha

      Padam
    3. kalau orang 2 dapat..sis JM pun nk jgk ;p

      Padam
    4. Makin jauh,...makin jauh... ;)

      Padam
  4. Azam raya tahun ni... nk raya ngan kak farah... siti roro ... sal munge...mummy julia ... kak nohas ... ehhhh semua lah ...

    Korang nk raya dgn I x? Hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak lah..meh datang rumah.kalau i dah keje, u datanglah opis.haha

      Padam
    2. betul ke nak raya dengan kita tu,...ke ajak2 biawak je :)

      Padam
    3. nama sis JM n SS si Huda x sebut pun..huhuhu sedih

      Padam
    4. huda merajuk lagi tu ngan korang..haha

      Padam
    5. Dah macam Ismet Ulam Raja x sebut nama kita laaa Jay Emm... He he he... Kita kena check in kat Suleiman Akhlaken... Ha ha ha...

      Padam
    6. Kihkihkih tu pasal lambat kasik RSVP kat Sulaiman Akhlaken la tu,..

      Padam
    7. jom aa kita bawak diri

      Padam
  5. hehehe.. ingatkan dah ada menunya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni baru akak nak memikir minggu depannya menu apa :)

      Padam
  6. Tahun ni nak iftar rumah Kak Farrah laaa.. nak rasa air tangan akak yang kreatip meatip ni.. ngeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. kah kah kah beratus kilometer semata2 datang nk iftar..lawak lah Firah

      Padam
  7. Haa boleh rancang menu untuk seminggu terus macam ni. Hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. nani rajin masak leh lah buat planner sebulan tu

      Padam
  8. Kalau kat rmh ikut je menu ap mak saya masak..takpe plan pon.. lepas ni bolehlah request banyak2 tampal kat peti ais..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. amboi, jangan order je..kenalah tolong mak.anak soleh katanya

      Padam
    2. kesian mak tu..hari2 ken buat ikut menu ikhwan nak..ntah hari tu i nk mkn telur masin je camne ;p

      Padam
  9. SS cadangkan masak nasi kerabu... Kalu x abis bawak kekhamis.. X abis jugak bawak kejumaat... Kesabtu... Keisnin... Keselasa... Kerabu balik... Puasa poket... He he he...

    BalasPadam
    Balasan
    1. e ehhhh....awat bijak sangat nih? ;)

      Padam
  10. salam , bagus jugak nbuat macam ni sebab.... mak selalu duk tanya nak masak apa eh hari ni, kami pon xde idea :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. x perlu risau Yana...kalau x de iea meh masuk blog kak Farrah ko ni..mcm2 menu dia share dlm blog ni..kereek ngaku ade, olio oglio ade..ehh semua lah mcm2 ada

      Padam
  11. wahhhh.. good idea..

    tp nina bukan rajin masak sgt pn.. hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. sian bambam!..Nina tu mkn kat luar kan kan kan

      Padam
  12. alolo, tomeinya buat planner gini..xdelah dduk termenung depn peti sejuk kn..hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mesti Timm mcm tu.termenung jek depan peti kih kih kih

      Padam
  13. best jugak idea macam ni :D hehe comelnya nama2 tetamu hebat tu :p

    BalasPadam
  14. bagi ibu2 mesti ikut cara Farrah ni sediakan menu planner, bila dah ada menu so baru leh cari bahan utk masak..x de lah g pasar baru la nk fikir masak pe mlm ni..kan dah buang masa

    BalasPadam
  15. laaa... mati2 ingat itu betul2 meal plan farrah untuk bulan ni..

    BalasPadam
  16. menarik nih.. thanks sharing..

    BalasPadam
  17. sangat menarik ni... ekin xde buat menu ideal datang bila nak masak hihihihi

    BalasPadam
  18. memang best la.. akhirnya ada juga something nak tampal di fridge. mak selalu merungut tak tau nk msk apa utk sahur. tq akak :)

    BalasPadam
  19. Ok, ni idea hebat...
    Lepas ni perlu ada this kinda of planning utk ramadhan akan dtg,
    harap2 impress la incik suami.

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...