728 x 90

Ahad, 24 Julai 2016

Resepi Telur Dadar Bertauhu

Ini salah satu variasi hidangan telur yang yummy. Selalunya kalau nak masak tak de mood atau buntu nak buat hidangan apa, ini antara dish mengelat saya. Senang dibuat, sedap pun sedap dan pasti terlajak licin. Secara asasnya, hidangan ni hidangan telur dadar + hirisan tauhu keras. Makan begitu sahaja dengan nasi. Cicah dengan sambal kicap atau kuah kacang untuk lebih terangkat :)




Resepi Telur Dadar Bertauhu

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 2 - 3 biji telur
  • 2 keping tauhu keras (dipotong dadu)
  • sedikit serbuk lada hitam
  • sedikit serbuk lada putih
  • garam secukup rasa
  • minyak secukupnya untuk menggoreng 

Langkah Penyediaan:
  1. Pecahkan telur.
  2. Masukkan serbuk lada hitam, serbuk lada putih dan garam.
  3. Pukul telur sehingga kembang kemudian barulah dimasukkan hirisan tauhu yang dipotong dadu tadi.
  4. Goreng telur di atas frying pan sehingga warnanya bertukar coklat keperangan.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Boleh tambah hirisan daun sup, daun bawang dan cili merah untuk telur dadar bertauhu yang lebih meriah :)

40 ulasan:

  1. Senang. Nanti boleh buat bila time malas . Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Resepi senang2 ni untuk emergency hahaha

      Padam
    2. Kalu malas... Semuanya malas! Ha ha ha

      Padam
    3. nak makan pon malas kan SS?? hihihi

      Padam
    4. Kalau nak makan pun malas, meh tolong suap meh...tapi kunyah sendiri :)

      Padam
  2. Tauhu kita xmakan sgt.. hiuhiu. Tp kalau telur makannn! :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mana tahu satu hari nanti tastebuds korang boleh suka tauhu pulak! Cubalah :)

      Padam
    2. Oh ye ke...mungkin sebab rasanya yang agak bland :)

      Padam
  3. telur tu nampak sedap nasib baik dah berbuka

    BalasPadam
    Balasan
    1. Telur goreng ke dadar ke memang dap dap dap!

      Padam
    2. antara permintaan hangat anak2 aida ~ telur dadar :)
      memang dap dap.

      Padam
  4. Balasan
    1. awat !!! ????? sedaaaaap tu..

      Padam
    2. kita geng cik yana.. hihihi

      Padam
    3. Ni lagi sorang tak makan tauhu. Bak kata CT,...sedapppppla ;)

      Padam
  5. Apa beza telur dadar bertauhu dengan Tauhu bertelur dadar?
    * Aduiii... Matilah kalu cikgu ada anak murid cam SS nih... He he he...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kak !! kasi je telan skru driver kalo cenggini.. kasi tune balik mana2 yang longgar tu ahahha..

      Padam
    2. hahahaha.. banyak beno persoalan SS nih.. hahahaha

      Padam
    3. Spana ada tak? Keh Keh Keh...

      Padam
    4. Hihihi ni bukan setakat screwdriver dengan spana,...satu tool box tu kita kena bagi kat SS! :)

      Padam
  6. betooooi !! kalo time xde selera nak tukang kat dapor.. campak jela telur.. xyah komplen konpem laju makan hahaha..

    BalasPadam
  7. rasanya dalam family CT je excited kalo nampak tauhu.. kalo beli cucur udang kadang ada tauhu skali memang tidakla diorang nak makan..

    BalasPadam
  8. saya musuh ketat tauhu.. mmg xsuka sangat rasa dia.. hihihih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Besar dosa tauhu kat Ikhwan kan,...benci benor! :)

      Padam
  9. sedap ni makan dengan nasi panas2

    BalasPadam
  10. Ini dipanggil value added ... hi hih i...

    bila nk buka restoran kak - jommm i regular customer - compom

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setakat ada 1 menu je, kita bukak restoran kat umah masing2 la, Cik Huda :)

      Padam
  11. tauhu aida makan bila digoreng garing sgt.
    makan dgn nasi ayam penyet tu.

    BalasPadam
  12. resepi baru nanti boleh cuba

    BalasPadam
  13. menarik untuk dicuba.. boleh mempelbagaikan resepi telur dadar..

    BalasPadam
  14. boleh try ni..
    nak sedap boleh tambah udang kan kak farrah..

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...