728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

Rabu, 20 Julai 2016

Wordless Wednesday - Mi Rebus Biskut Tawar



69 ulasan:

  1. Mi rebus biskut tawar? Bubuh bskut tawar ke dlm tu?? Hihi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye, Ana. Bubuh biskut tawar utk pekatkan kuah :)

      Padam
    2. Seriously letak biskut jadi pekat....

      wahhhh canggih ni

      #jakunJap

      Padam
    3. Terus bukak pose kang kena g cari mee rebus ...

      ha ha ha...

      Padam
    4. oiye? biskut tawar utk pekatkan kuah?

      Padam
    5. ehh baru tau letak biskut tawar pun boleh pekatkan kuah.. thanks untuk info nih..

      Padam
  2. mmmm...sedapnya tengok mee rebus ni..nyum..nyum..

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang favourite akak ni, Cik Mimie :)

      Padam
    2. sila share resepi nanti yer :) hehehehe

      Padam
    3. Insya Allah, kena tunggu kerajinan tu sampai :)

      Padam
  3. Balasan
    1. Dah selamat! Hihihi hanya tinggal gambar mi rebus je :)

      Padam
  4. kalau dkt ganu rasanya mee rebus dia kuah macam mi sup dapat beza mi rebus tu dicampur terus dlm kuah + telur kat atas.. serius lama xmakan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohhhh, kiranya kuah dia jernihla,...kuah bening ye :)

      Padam
  5. Aikksss... Pelik nama tu..akak letak biskut ke dlm mee tu.. ??

    ***ke saya yg baru dengar mee rebus biskut tawar?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalu Ikhwan nak letak kurma pon boleh... Jadilah Mee Rebus Kurma... keh keh keh...
      * Lama tak carik pasal...

      Padam
    2. kahkah.. Apeni.. hahahahaha

      Padam
    3. Hahahah lepas ni boleh komersial kan mee rebus kurma IY. Buat joint venture ngan yususs taiyoob ;)

      Padam
  6. Balasan
    1. Eh..eh.. Favourite SS bukan Mee Kocok tu ke? dikocok-kocok..hahahahaha

      Padam
    2. Hihihi sempat lagi Cik Mimie tuh.... akak pun join samalah dikocok-kocok...dikocok-kocok! :D

      Padam
    3. Dikocok kocok ahhhh... Ha ha ha

      Padam
  7. Biskut tawar untuk pekatkan kuah eh? First time dengar letak biskut kak farrah. Biasa dengar tepung jagung. Betul tak? Hee. Tak tahu memasak sangat siqah ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa, betullah tu..tepung jagung, tepung ubi boleh digunakan sebagai pemekat. Misalnya nak buat stew ke,..kuah mi claypot ke,..
      Untuk kuah mi rebus, seperti mi rebus johor, orang biasa guna keledek, labu dan even kentang, seperti yang SS cakap tuh.

      Guna biskut tawar pun fungsinya sama,..nak pekatkan kuah biar ada 'body'. Pada masa yang sama, rasa lemak tu ada dan kurang manis berbanding yang guna labu/keledek :)

      Padam
  8. Time posa ni tengok semua teringin.. haihh

    geram...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti time buka boleh lepas geram ye :)

      Padam
  9. tapi kan kak.. memamng nampak sedap... nak pi beraya rumah akak la.. boleh tak ? hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau nak datang beraya, bolehhhh tapi tinggal biskut tawarnya je ;)

      Padam
  10. Resepi baru ni hihihihihi tak pernah dibuat lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti ekin boleh cuba sebab bahan2nya ekin tak allergic :)

      Padam
    2. tu la bahan yang tak allergic langsung tq kak farah nanti kongsi resepi ni

      Padam
  11. salam sangat berbeza dengan mee rebus terengganu

    BalasPadam
  12. Balasan
    1. memang macam mi kari, tetapi kuahnya lebih pekat dan ada masam-masam sikit sebab guna tomato :)

      Padam
  13. biskut pekatkan kuah ? maybe alternative kalau xde tepung jagung hehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk resepi ni memang kita guna biskut tawar,..bukan sebab tak de tepung jagung. Sebab nak rasa lemak biskut tuh :)

      Padam
  14. sedap juga macam ni....biasa macam kari dengan biskut tawar

    BalasPadam
    Balasan
    1. kari ngan biskut tawar tu lah yang win :)

      Padam
  15. First time dgr biskut boleh pekatkan kuah .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh...tapi pakai biskut tawar tau...jangan pakai oreo atau chipsmore lak :) then, tumbuk sehingga hancur dan halus, barulah masukkan ke dalam kuah.

      Padam
  16. eeeh akak ni.. dia jamu kita tengok gambar pulak.. ni yang xleh jadi ni..
    nak yang real punyaaaa la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak real punya tunggu akak ada seru nak masak lah hihihi

      Padam
  17. ni first time dengar menu ni.. nanti kena share2 resepi k.. tapi nak buat tula tunggu kerajinan diseru wakakaka..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa tolong seru jugak kerajinan akak untuk taip resepi ni :)

      Padam
  18. Mee rebus makan dengan biskut lemak tu ke?
    Nampak sedap ni. =D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biskut lemak tu dihancurkan jadi serbuk then masuk dalam kuah utk pekatkan kuah tu :)

      Padam
  19. mane biskut tawar? ke dlm mee rebus?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah larut sebati dalam kuah mee rebus tu :)

      Padam
  20. Akak memang suka cipta resepi lain dr yh lain ehh ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi ni agen pemekat kuahnya je lain. Resepi ni resepi arwah datuk akak :)

      Padam
  21. Baru semalam makan mee rebus mamak. Hehe

    BalasPadam
  22. mcm sedap jer. sedap ke tak? hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedappp. Macam mi kari cuma kuahnya lebih pekat, ada rasa masam dari tomato dan masin dari taucu :)

      Padam
  23. mee rebus kat larkin, jb tu.
    ada gearbox. dap nyer :)

    BalasPadam
  24. lama tak makan mee rebus..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pula kebelakangan ni kerap pula makan mi rebus :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...