NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.


Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat saya menulis entri ini, #lelakilangitbumi dah ada 20 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada #lelakilangitbumi? Baca #lelakilangitbumi dan pilih watak kegemaran anda --> #teamdiha atau #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam #lelakilangitbumi kelak.


Isnin, 22 Ogos 2016

Pantechnicon

Semalam baca novel came across perkataan ni - pantechnicon. First time jumpa. Dari ayat yang saya baca, benda ni macam a mode of transportation. Bila dicari makna, rupa-rupanya pantechnicon ni moving van :) This is a British word. Asalnya, zaman dulu-dulu pantechnicon ni hanya merujuk kepada van yang ditarik menggunakan kuda untuk angkut perabot. Macam kat bawah ni.

Credit

Sekarang, penggunaan pantechnicon tidak terhad pada van angkut perabot yang ditarik menggunakan kuda. Van atau lori biasa yang digunakan untuk pindah-pindah barang juga boleh guna istilah ini. Smart jugak kan?! ;)

 

16 ulasan:

  1. ohh ! first time jugak jumpa.. thank you teacher...

    BalasPadam
  2. assalamualaikum.... hello dear sis..lama betul xjengah sini...masuk2 je terus blajar new vocab..mekasih share.. ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. W/salam. Hai, Erny! Thanks sudi jenguk akak di sini! Selamat belajar perkataan baru :)

      Padam
  3. kalau food truck bukan lah yer....sebab sekarang senang nampak food truck huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi kalau food truck tu tak masuk kategori ;)

      Padam
  4. first time juga dengar perkataan ini kak farrah

    BalasPadam
  5. esok gi london boleh guna perkataan ni..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oy, mate! That's a pantechnicon! :D

      Padam
  6. belit lidah nak sebut hihihihi

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...