NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.


Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat saya menulis entri ini, #lelakilangitbumi dah ada 20 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada #lelakilangitbumi? Baca #lelakilangitbumi dan pilih watak kegemaran anda --> #teamdiha atau #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam #lelakilangitbumi kelak.


Rabu, 28 Disember 2016

Buat Sandwic Cendawan

Siapa suka sandwic cendawan? Sedap kan? Saya paling suka letak inti penuh-penuh dan padat. Nak buat pun mudah sahaja. Ikut citarasa masing-masing. Tak ada sukatan yang spesifik. Untuk inti sandwic cendawan di bawah, saya gunakan cendawan shitake, lada benggala hijau dan bawang besar. Saya lebihkan portion cendawan shitake dan hirisan bawang. Seasoning saya guna sedikit garam, serbuk lada hitam dan sos tiram.

Antara resepi lain berasaskan cendawan:

Bersedia untuk 'dikapit' dengan roti :)

Mula-mula, hiris semua bahan. Panaskan kuali dan letak sedikit minyak masak. Tumis bawang hingga naik bau dan caramelized. Masukkan pula cendawan dan lada benggala. Perasakan dengan sos tiram, garam dan serbuk lada hitam. Alternatively, jika tidak mahu menggunakan sos tiram, boleh letak sedikit kicap bersama lada hitam, letak Worcestershire sauce atau BBQ sauce.

Hidangkan dengan roti pilihan yang dibakar dengan sedikit sapuan mentega. Selalunya saya makan begitu sahaja. Dah sedap dah! Jika suka, bolehlah tambah sos cili, mustard dan mayones. 

Ingin cuba resepi sandwic yang lain?

34 ulasan:

  1. tgk gmba pun dah berselera

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. Alhamdulillah, bolehlah, Nies 😊

      Padam
  3. Makan ngn nasi pun sedap nie..
    Alahai perut.. nasi juga yang disukanya.. hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi memang makan dengan nasi pun dap dap dap!

      Padam
  4. wah boleh lah kaknoor tiru lepas ni
    alahaiiii sedappnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Noor punya version confirm lagi dap dap dap!

      Padam
  5. Kalau akak, makan dengan nasi je ni. Takpun, ratah je. Tak reti akak nak makan dengan roti. Hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ratah je pun memang asyikkkk, kak! 😊

      Padam
    2. yes. aida rasa nyer more to makan dgn nasi kot, farrah :)

      Padam
    3. Dengan nasi panas2 memang ngammmmmm 😊

      Padam
  6. Wahh boleh try ni nanti. Sedapnya !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ini fail-proof nye resepi. Campak2 je ikut suka 😊

      Padam
  7. wah ! vege ni.. nak kurus kena makan ni lah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Makan tu jgn lupa dengan roti fibre 😊

      Padam
  8. Banyaknya hijau...ni yang suka ni dengan resepi ni...majulah pertanian...hehehe..

    BalasPadam
  9. salam kak ....
    nampak sedap. cendawan hantu jugak yana ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cendawan hantu ke hantu cendawan 😊

      Padam
  10. Balasan
    1. Resepi agak-agak,..campak-campak 😊

      Padam
  11. Boleh lah cuba resepi ni nanti...

    BalasPadam
  12. Balasan
    1. Boleh masuk menu bekal Zarul gi kerja 😊

      Padam
  13. sedap.
    menyelerakan.
    aida x pernah la buat inti sandwich.
    cendawan ni biasa aida masak sayur aje.
    good idea ni farrah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah, Aida. Sedappp tau. Mana tahu kena dengan selera Aida sekeluarga.

      Padam
  14. Tabur skit cheese supaya melekat... he he he

    BalasPadam
  15. sandwich cendawan.. belum pernah rasa.. tapi rasa macam lebih suka buat sebagai sayur makan dengan nasi..

    BalasPadam
  16. kak farrah sllu cndawan ni akk beli y mane 1 ea?...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...