728 x 90

Ahad, 31 Januari 2016

Kek Lemon 90 saat

Susulan kepada entri Selera Sitrus beberapa hari lepas. Inilah resepi mudah-super-duper-simple kek lemon 90 saat saya. Rasa-rasa craving inginkan sesuatu yang manis dan segar, boleh cuba buat kek ni. Tak perlu kepakaran. Kalian hanya perlu sukatan bahan yang betul dan of course, sebuah microwave. Kalau pakai, dapur arang ke, pemanggang ajaib ke,..tak jadi ye. OK, jom tengok resepinya.


Kek lemon dalam mug Cekebon :)


Resepi Kek Lemon 90 Saat

Saiz hidangan: 1 mug/1 pax
Mug kat atas tu jenis yang besar gabak. Cekebon takut kek lemonnya melimpah keluar. Tetapi, kalau guna mug saiz biasa, cantik je kejadiannya 3/4 penuh mug.

Khamis, 28 Januari 2016

Selendang Pelengkap Gaya

Satu keunikan dan kelebihan Malaysia ialah rakyatnya yang berbilang kaum, bangsa dan anutan agama. Kepelbagaian ini secara tidak langsung membolehkan kita belajar untuk hidup menghormati satu sama lain, side-by-side, bebas mengamalkan cara hidup, budaya dan ritual agama masing-masing dengan penuh tolenrasi dan aman. Betul tak?

Okay, kita luaskan topik sedikit. Dek kerana wujudnya variasi ini, maka budaya harmoni sudah lama sebati dalam diri kita. Kita mudah untuk mendapatkan pelbagai pakaian tradisional yang mempamerkan ciri-ciri kaum dan adat masing-masing. Malah, pemakaian pakaian tradisional ini tidak terikat kepada satu-satu kaum sahaja. Gadis berbangsa Cina atau India memakai sepersalinan baju kurung bukan sesuatu yang aneh. Jejaka Melayu yang mengenakan kurta juga bukan sesuatu yang pelik pada pandangan mata.

Tidak dinafikan, pakaian tradisional Melayu dan busana Muslimah merupakan antara yang paling popular. Kedua-duanya mendapat permintaan yang cukup tinggi dalam pasaran. Haaa,..hari ini kita angkat bicara soal selendang. Tudung wanita adalah antara produk bagi kedua-dua kategori di atas yang sering menjadi pilihan utama dalam kalangan wanita Malaysia. Tudung adalah antara persalinan penting yang perlu dipadankan sebagai pelengkap gaya selain daripada beg tangan, kasut dan aksesori lain.

Selera Sitrus

Ni semua menu minggu lepas. Saya kurang sihat dijengah selesema dan sakit tekak. Jadi, mulut tu rasa payau. Teringin nak makan yang bukan-bukan je. Lagi-lagi yang masam-masam.

Kek Lemon 90 Saat

Pada mulanya tak berniat langsung nak buat kek microwave ni. Dalam pada tak ada mood nak buat kerja sebab air hidung asyik meleleh, saya parut kulit lemon dan perah jusnya. Nak simpan dalam freezer. Kat rumah ni stok lemon dah berlebih-lebih pula. Kebiasaannya, saya memang pastikan buah lemon sentiasa ada di rumah. Beli punya beli, tak sangka kat rumah ada beberapa plastik lagi yang belum digunakan. Jadi, sebelum lemon tu jadi ganyut dan kering jusnya, kita perahlah siap-siap. Masukkan dalam ice cube tray dan bekukan. Nanti nak guna senang :)

Dalam pada sibuk bergelumang dengan jus dan parutan kulit lemon, Cekebon masuk dapur.

Projek Ngaku Terbantut!!!

Siapa yang suka makan kerepek ngaku? Nama commercial Arrowhead Root Chips! Sedappppp! Menjelang raya Cina ni, saya mulalah mengidam-ngidam, terbayang-bayang keenakan dan kerangupan kerepek ngaku. Maklumlah, akar ngaku ni setahun sekali je boleh jumpa. This time around-lah musimnya.

Jadi, belakangan ini, memang setiap kali saya pergi shopping barang dapur, mata akan melilau cari ngaku. Dah dua tiga kali hampa. Last week, pergi TESCO, awal-awal Bott dah ingatkan pergi cari ngaku. Hehehe sebab selagi tak jumpa ngaku, selagi itulah mulut saya bertonyeh,..nak ngaku,..teringinnya nak makan ngaku...ada rezeki ke kita buat kerepek ngaku tahun ni? (Konon-kononnya, kalau beli siap tak feel. Makan tak puas hehehe)

Jumpa ngakunya. Tapi,...

Selasa, 26 Januari 2016

Mereka,.. Tetamu Hebat 2015!

Entri penghargaan buat ratu-ratu komen saya. Bagi yang dah baca entri Jom Cuba Nasib baru-baru ini,..dan dah 'bersilat jari' berbahasa isyarat,..tentu kalian dah tahu siapa pemilik nama yang berkenaan kan? Alright, without further ado, these are my awesome-fabulous-super friendly guests for 2015!

Tetamu Hebat FAMF Tower 2015 

Tetamu Hebat #1 - SIS JM a.k.a JARI MANIS
2028 komen

Resepi Aiskrim Goreng Mudah

Panas-panas ni, tekak 'damba kasih' nak makan something sweet and yummy tak? Saya, time cuaca panas terik, mulalah datang habit buruk menyelongkar peti ais. Tengok apa yang boleh dimamam atau diteguk. Hasil geledah saya yang buat tiba-tiba ada 'mentol menyala di kepala' - roti keping lama dan satu tub aiskrim jagung. Jom buat aiskrim goreng! Sangat mudah dan pasti laku laris!

Inilah rupa paras aiskrim goreng saya. Dah syok makan sampai separuh baru teringat nak snap gambar. Sebenarnya boleh lamakan lagi masa menggoreng. Bagi warna roti tu lebih perang dan cantik. Tetapi, tak mahulah aiskrim di dalamnya cair meleleh kan,..Lagipun, ikutkan iklan untuk aiskrim goreng Nestle tu, 9 saat saja! OK, mari kita tengok resepinya.

Aiskrim Goreng Jagung

Isnin, 25 Januari 2016

Jom Cuba Nasib - Tetamu Hebat 2015 | Bahasa Isyarat

Entri Jom Cuba Nasib yang pertama untuk 2016. Dah nak masuk bulan dua, saya masih belum umumkan siapa tetamu-tetamu hebat saya sepanjang tahun lepas. Nak tahu tak? Sebelum saya umum secara rasmi,..jom main 'terka-terrrrka' :)
Jom Cuba Nasib Tetamu Hebat 2015 | Bahasa Isyarat

Apa yang perlu dilakukan:
  1. Baca 10 nama tetamu hebat saya dalam baca isyarat. Jika perlu bantuan, sila klik di sini untuk talian hayat.
  2. Senaraikan 10 nama tetamu hebat di ruangan komen. Jika dapat sertakan nama blogger profile mereka lagi bagus kerana ada di antara nama-nama ini saya pandai-pandai singkatkan, bagi gelaran (you'll know what I mean.) Misalnya, apabila dah berbahasa isyarat tu, kalian dapat KAKAK MACHO, tulislah KAKAK MACHO dan SCDHA SEIN sekali. Faham kan? Kalau tak faham, tulis jelah apa-apa...asal bahagia :D

Jumaat, 22 Januari 2016

Kiriman Gembira Scdha Sein | Ros Nordin | Anamizu

Ini sambungan entri Happiness is,...THE HAPPY MAILS minggu lepas. Mari kita tengok, kiriman-kiriman gumbira ini siapa penghantarnya.


Namaku Tercacak di Mount Hua


I. Kanda Scdha Sein

Nampak sahaja tulisan bercetak di bahagian depan sampul surat, saya sudah tahu siapa pengirimnya. SS! Eh, tapi bukan ke baru lagi saya terima kiriman daripada SS?! Boleh baca Parcel Gembira SS dan HH di sini. Dapat lagi?! Hehehehe dengan senyum lebar, saya buka sampul surat. Dalam sampul surat ada sampul surat pink. Apabila dibuka ada sekeping fridge magnet gambar nama saya di  Mount Hua. Nama sampai dulu ye! Insya-Allah, tuan punya badan akan menyusul nanti. Gembiranya bukan kepalang! SS kalau bab bagi hadiah yang creative dan meaningful,...memang TERBAIK! Gambar ini diambil ketika SS bercuti di Xi'an hujung tahun lepas. Nak baca kisah kembara Xi'an SS dan sahabat travel a.k.a. sahabat sejatinya, HH? Sila terjah blog Kanda SS sekarang!

Cantik kan?

Khamis, 21 Januari 2016

Jom Sign Nama Kita Sendiri

Assalamu'alaikum.
Siapa yang suka sign language? Ini adalah antara ilmu yang ingin saya kuasai tetapi masih belum mampu belajar sepenuhnya. Setakat basic sentences and expressions lepaslah. Tetapi, apabila 'si penutur' gerakkan jari laju-laju dan mula mengeja nama orang atau tempat,...saya akan kelip-kelip mata terkial sendiri. ABC sign language saya berterabur!

Saya ada beberapa orang teman yang merupakan golongan tunakerna. Kelainan upaya dari segi pendengaran. Melalui merekalah saya belajar berbahasa isyarat sedikit sebanyak. Berminat tak? Haaa,..sebelum apa-apa,..mari belajar huruf dalam bahasa isyarat. 

Kraf Kertas - Tema Hot Air Balloon

Dalam seni kraf kertas, nak buat handmade cards + gift tags dan hias scrapbook,... antara theme menarik yang boleh dipilih ialah Hot Air Balloon. Tema belon panas ni turut sesuai diangkat sebagai tema keraian istimewa. Birthday party ke,..anniversary ke...

Di bawah ini, saya kongsikan beberapa projek saya bertemakan hot air balloon. Ketiga-tiganya 70 - 90% siap. Belum disolek dan dihias betul-betul.

Hot Air Balloon Cards


Rabu, 20 Januari 2016

Resepi Omelette Muffin

Omelette merupakan antara hidangan sarapan yang simple, mengenyangkan dan sangat mudah penyediaannya. Resepi omelette boleh kita pelbagaikan. Bergantung pada apa yang ada di dapur. Selain daripada menyediakan omelette biasa, kita juga boleh buat omelette muffin. Comel-comel je. Kira individual size lah :)

Omelette Muffin

Selasa, 19 Januari 2016

Imbas 2015 - Money Challenge | Book Challenge


Baca komen Intan (Dorsett Pink) ni buat saya tersenyum. Yelah, Intan...saya betul-betul lupa! Lupa langsung nak update mengenai misi-misi saya menyahut Money Challenge dan Book Challenge. Baca entrinya di sini dan di sini. Rasa macam baru sahaja saya tulis dua entri berkenaan pada awal 2015. Dah setahun dah rupanya. Apa status cabaran-cabaran saya? Well,..
Money Challenge Berjaya!
Book Challenge Kandas!

Isnin, 18 Januari 2016

Resepi Sayur Campur Sos Tiram

Assalamu'alaikum,
Selamat Pagi Isnin! Selamat Memulakan Minggu Baru.

Entri pertama pembuka minggu baru, entri resepi. Hidangan Sayur Campur Sos Tiram ini merupakan antara hidangan kegemaran saya dan keluarga. Nak sediakan pun tak remeh sangat. Boleh pilih untuk buat yang berkuah (kami suka kuah banyak) atau stir-fry je. Bahan-bahan terpulang ikut citarasa, macam dalam gambar di bawah, saya hanya gunakan kacang pea, lada benggala, bunga kubis dan lobak merah. Ada kalanya, saya letakkan hirisan cendawan butang/shitake dan jagung.


Sayur Campur Sos Tiram

Jumaat, 15 Januari 2016

Happiness is,...THE HAPPY MAILS

Salam Jumaat!
Hujung minggu dah tiba!

Credit

Like I Am Gonna Lose You Megan Trainor Feat. John Legend (Easy Chords)

Simply love this song! Hari tu tengok Chan syok sendiri berkaraoke dengan Smule. Ni antara lagu yang hit dan jadi pilihan ramai. Chords untuk Like I am Gonna Lose You dendangan Megan Trainor dan John Legend super simple. Nak strum pun senang!  Buat beginners boleh strum DDDD. Ini yang paling basic. Jika nak lebih sedap bunyi dan feelnya, strum patternnya D UD.

Tunggu! We can make it better! Kita tambah chuck sounds as additional beats.

D [chuck] U D [chuck]

Happy Strumming!
 
Like I Am Gonna Lose You - Megan Trainor Feat. John Legend

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.

C
I found myself dreaming
Em
In silver and gold
Am
Like a scene from a movie
    F                              Dm-G
That every broken heart knows

Khamis, 14 Januari 2016

Angin Bayu New Zealand Huda & Dhila

Ada apa dengan New Zealand? Haaa,..2016 dimulakan dengan baik. Dengan  angin dan bau-bau New Zealand. Alhamdulillah, ada rezeki saya untuk menumpang kegembiraan adik-adik yang pergi bercuti :) Saya terima kiriman poskad Lady Bowen daripada adinda Huda (nhhas) yang 'balik kampung' Australia untuk menghadiri majlis graduasi adiknya. Pada masa yang sama, Huda ambil kesempatan untuk bawa ibu dan bapanya bercuti ke New Zealand. Nak baca pengalaman menarik cik adik ni di sana, jemputlah bertandang ke blog Huda ye. 

 Yabedabeduuuuu!


TIGA LALAT CALENDAR GIVEAWAY


Lalat bukan sebarang lalat,
Ini lalat punya daulat.

Giveaway dianjurkan buat julung kali,
Mehla ramai-ramai kita sertai.

Hadiah menarik yang wak tawarkan,
Kalendar Tiga Lalat jadi taruhan.

Jangan tunggu jangan berlengah,
Klik ajer banner di bawah!


Tarikh tutup penyertaan: Isnin | 18 Januari 2016 | 12.00 tengahmalam (jam Wak Tiga Lalat)


Selasa, 12 Januari 2016

Bit off more than I could chew,..

Assalamu'alaikum,

Hari ke 12 untuk 2016. Saya masih tercari-cari langkah. Nak urus hidup, urus kerja, urus itu ini. Semuanya chaotic. Rutin harian belum cantik rentaknya. Memang asyik terkejar-kejar.

Seiring dengan bermulanya sesi persekolahan yang baru, saya mula dibebani dengan KERJA. Yelah, budak-budak dah mula sekolah, mulalah kelas pondok saya. Hujung tahun lepas lepak santai je. Kalau ada kelas pun cuma kelas budak calon peperiksaan dan kelas intensif bahasa. Sekarang ni baru kelam kabut nak cari feel dan semangat rajin. Semangat,... Mana semangat?!

Kemudian, bermula 2016 ni saya terlibat dengan beberapa tugas tambahan. Ambil job editing lagi. (Meskipun setiap kali selesai kerja edit-mengedit, saya janji pada diri itulah yang terakhir huhuhuh) Dapat several tasks untuk party planning and agreed to help a friend of mine untuk kendalikan kelas public speaking.Why did I agree to this?! Saya ada 48 jam ke sehari?

Isnin, 11 Januari 2016

Imbas Kembali - Teman Sepanjang 2015

Kembara 2015 saya, FAMF Tower dan teman-teman. Hari berganti minggu berganti bulan, tower saya tidak pernah sunyi daripada kunjungan dan kata-kata mereka. Bukan jumlah komen yang sebenarnya jadi hitungan, tetapi keberadaan mereka, keramahan dan keceriaan yang dihulur amat bermakna. Mereka sentiasa adakan masa untuk ziarah saya, berinteraksi, beri pandangan, tukar cerita,..

1/12

Ahad, 10 Januari 2016

Segalanya Tentang Pasta

Entri intai-intai resepi di hujung minggu. Semuanya pasta! =)

Penne Bakar Berempah

Penne Bakar Berempah
Asalnya hidangan ini ialah Makaroni Bakar Berempah. Satu-satunya hidangan pasta yang Cekebon suka. Cekebon tekak orang Minang. Manalah masuk pasta la la ni semua dengan seleranya. Tetapi, Makaroni Bakar Berempah is an exception. Masa Cekebon requested nak makan makaroni bakar, stok pasta yang ada di rumah hanya penne. Makanya, jadilah Penne Bakar Berempah. Resepi ni kira balance. Not too cheesy and not too spicy. Just nice untuk orang yang tekak macam Cekebon. Pada masa yang sama penggemar pasta dan keju tetap boleh enjoy this dish :) Resepi? Klik sini.

Jumaat, 8 Januari 2016

Teringin Aiskrim Kopi!

Kes teringin nak makan aiskrim kopi ni boleh kira cerita basi. Cerita tahun lepas. Entah kenapa teringin sangat nak makan aiskrim perasa kopi. Setiap kali pergi shopping beli barang dapur, mesti akan ke bahagian dingin beku, inspect deretan aiskrim semata-mata nak cari flavour kopi. Nak dijadikan cerita, sikit punya banyak aiskrim yang ada, macam-macam saiz, macam rasa, satu je perasa yang tak ada. KOPI! Sepanjang bulan Disember saya memburu aiskrim kopi saya tetapi tak ada rezeki.

Akhirnya, Bott yang saran suruh buat aiskrim homemade. Ting! Geliga jugak otak si Bott ni. Kenapalah saya tak terfikir? Dah susah-susah cari tak jumpa, kita bikinlah aiskrim kopi sendiri :)

Dalam simpanan saya, ada dua resepi aiskrim homemade yang mudah, easy peasy. Satu menggunakan susu pekat dan ovalette manakala satu lagi menggunakan susu full cream dan Coffeemate. Untuk percubaan yang pertama ni, saya pilih resepi susu + Coffeemate.

Siapa Nak Washi Tape Fridge Magnet DIY Kit?

Assalamu'alaikum.
Ini bukan entry GA atau segmen.
Ini juga bukan entri Jom Cuba Nasib.
Hanya entri suka-suka.

Saya ada dua pek Washi Tape Fridge Magnet DIY Kit untuk diberi sebagai hadiah. No idea what it is?
Pelekat Peti Sejuk yang dibuat menggunakan washi tapes seperti dalam gambar di bawah.

...dan ini pek DIY Kit nya.

Kord Hati-hati - Amira Othman, OST Sha dan Shah (Easy Guitar Chords)

Sekarang ni kalau check e-mel, rata-rata requested untuk kord mudah dua lagu ni:- Hati-hati nyanyian Amira Othman dan Boleh Blah, single terbaru daripada NanaSheme. Maaf banyak-banyak ye adik-adik 'geytar' ku. Akak bukan tak nak layan, tetapi memang agak sibuk sejak sekolah buka. Almaklumlah, sekolah pondok akak pun dibuka semula. Tak ada masa nak belek chords dengan si Kapok.

Walau bagaimanapun, untuk tidak menghampakan mereka yang bersungguh-sungguh minta chords lagu-lagu ni, saya pilihlah salah satu dan buat easy chords. Lagu baru NanaSheme saya tak pernah dengar sebelum ni. Bila dah dengar, not my cup of tea. Lagu untuk anak-anak muda remaja. Don't get me wrong, NanaSheme did very well dalam menyanyikan lagu tu dengan cara dia, suara dia dan untuk generasi yang senagkatan dengannya. Tapi, lagu tu sendiri tak sesuai untuk umur akak-dah-layak-bergelar-makcik yang selalu jiwang layan lagu rock kapak ni ;)

Khamis, 7 Januari 2016

Hadiah Segmen Apakah Saya dah sampai! :)

Saya sertai segmen anjuran Sis Fida ni hujung November lepas. Entrinya di sini. Kena teka gambar haiwan apa yang dilukis pada batang pokok. Alhamdulillah, rasanya semua yang joined teka-teka ni dapat hadiah. Kalau diikutkan saya terima kiriman hadiah Sis Fida pada tahun baru (baru tahu perkhidmatan pos beroperasi hari ni), tetapi jiran yang terima parcel bagi pihak saya. Nak dijadikan cerita, jiran saya tu pula emergency kena balik kampung. Makanya, lambatlah parcel Sis Fida sampai ke tangan saya.

 

Selasa, 5 Januari 2016

Resepi Jejari Keledek Paprika

Hari ini saya kongsi satu resepi mudah untuk kunyah-kunyah. Jejari Keledek Paprika. Kalau tak ada keledek, guna ubi kentang pun boleh.

Jejari Keledek Paprika

Isnin, 4 Januari 2016

Tetamu Hebat Disember 2015

Assalamu'alaikum,
Selamat Memulakan Minggu Baru untuk 2016!
Selamat Kembali Bertugas
Selamat Kembali ke Sekolah!


Ada lagi urusan 2015 tak langsai. My Tetamu Hebat untuk bulan terakhir 2015. Sebenarnya nak buat entri ni beberapa hari lepas lagi tetapi tak dan. Sempat printscreen nama-nama pengomen tegar dan lepas tu terus sibuk dengan kerja-kerja lain ;)

Hari ni mengemas bilik kraf. Update inventori lah konon-kononnya. Nak sediakan ruang untuk barang-barang baru yang bakal masuk. Antara yang jenuh nak kemas ialah koleksi kertas dan pen-pen saya. Oh, lepas tu jumpa pen Monami yang baru saya beli. Tak cuba pun lagi dakwatnya. Oleh itu, saya guna nama tetamu hebatlah untuk 'cuba try test' pen ;)

Tutorial Kraf Kertas - Hiasan Kraf Menggunakan Corner Punch

Untuk lebih memahami entri ini, jemput baca entri Tutorial Kraf - Cara Menggunakan 'Corner Punch' terlebih dahulu.

Memang secara asasnya, corner punch digunakan untuk hasilkan kemasan pada bucu (corner) kertas. Ada pelbagai bentuk, jenis dan design. Corner punches dalam koleksi saya kebanyakannya seperti gambar di bawah. Plat putih boleh dibuka so that kita boleh fully utilize corner punch tersebut. Once plat dah ditanggalkan, satu punch jadi banyak fungsi  ;)

Corner Punch

Sabtu, 2 Januari 2016

Hadiah Misteri Ikhwan Yusuff & Syarizwan

Bulan sebelas last year, dalam pada masuk-masuk GA dan segmen, adalah rezeki saya dapat dua hadiah misteri. Satu daripada Ros Nordin untuk Segmen Kembara Misteri Burung Hantu anjurannya. Boleh baca di sini dan sini. Tidak lama selepas itu, menang pula hadiah misteri sebab jadi peserta pertama untuk 3D Giveaway by Ikhwan Yusuff dan Syarizwan. Entrinya di sini.

Beberapa hari sebelum tahun baru, hadiah misterinya sampai.

Tattadaaaaaa!
Inilah hadiah misteri saya!

Butterfly Crafts Embellishments

Jumaat, 1 Januari 2016

AUSTRALIA'S SOUVENIRS GIVEAWAY BY SITIYANGMENAIP & SALBIAHM

These two girls need no further introduction. Kenal kan? Jom sertai GA ala kanggaru mereka ;)



Akemashite Omedetō Gozaimas!!!

Assalamu'alaikum,
Entri pertama 2016!

Just nak wish,...

Selamat Tahun Baru!
Happy New Year!
Akemashite Omedetō Gozaimas!!!



Moga 2016 lebih baik buat kita semua. 
Moga setiap hari baru, lebih indah. 
Moga kita sendiri jadi seorang yang lebih baik.


Insya-Allah, good things are going to happen! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...