728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Ahad, 31 Julai 2016

Khai Bahar - Bayang (Easy Guitar Chords)

Siapa yang suka berkarok dengan aplikasi Smule, mesti kenal dengan Khai Bahar kan? Khai ni dah dikira Raja Smule. Famous bebenor! Disunting oleh NAR Records untuk jadi artis rakaman, sekarang ni dah released single - BAYANG. Nah, pagi-pagi Ahad ni, saya belanja chords lagu Bayang nyanyian Khai. Selamat petik gitar. Selamat bernyanyi! 

Belum dengar lagi? Boleh dengar di sini.

Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.
Klik imej di atas

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.

Kord Gitar dan Lirik Lagu Khai Bahar - Bayang

(Intro)
Em G D
Em Am D


Em D
Lubuk hati yang terdalam
C D
dihuni rindu menjalar
Em D
jarak terus memisahkan
C D
tapi hati

Sabtu, 30 Julai 2016

Hadiah Friendship Day untuk Bott di Printcious

Saya nak tanya satu perkara. Kalian familiar tak dengan personalised gifts? Personalised gifts ni sebenarnya hadiah yang dibuat/dihasilkan istimewa dan khusus untuk seseorang. Contohnya kalau bagi gelang, ada engrave nama si penerima. Beri mug yang ada gambar atau kata-kata yang ditujukan kepadanya. Ada banyak jenis personalised gifts sebenarnya. Siapa yang tak suka terima personalised gifts? Betul tak? Si penerima akan rasa lebih dihargai. Lebih dekat dengan si pemberi.

Baru-baru ini, saya berbual dengan seorang kenalan yang sedang berusaha menyediakan hadiah kejutan untuk suaminya.

"Akak ni tak berseni macam kau. Keinginan nak buat personalised gifts tu memang ada, tapi tak ada masa. Lagi satu, kalau tak jadi mesti kecewa bertingkat-tingkat!"

Jumaat, 29 Julai 2016

Nak Paksa Anak Pandai Karangan

Sepanjang lebih sedekad saya buka kelas bantuan belajar, subjek bahasa merupakan kelemahan utama pelajar-pelajar. Satu, dek kerana sikap sendiri yang menganggap bahasa itu mudah. Ambil lewa jelah. "Kita kan tiap-tiap hari cakap BM, takkanlah tak boleh score!" Itu baru 'omelan yakin' si anak. Jangan terkejut jika ada parents yang share the same view! Ada ibu bapa yang hantar anak kepada saya memilih untuk tidak mengambil subjek bahasa. "BI dengan BM tu dia boleh belajar di rumah!" Sedangkan apabila saya melihat keputusan peperiksaan si anak, setara lemahnya dengan subjek Sains dan Matematik. Malah, BM yang 'boleh belajar di rumah' itu pun grednya bukan B, bukan C, tetapi GAGAL.

Dua, anak-anak ini tiada budaya membaca. Generasi gajetlah katakan. Kurang membaca, maka kuranglah kemahiran nak menghasilkan ayat. Penulisan atau Essay dah ibarat satu beban buat mereka. 

Hari ini saya nak kongsi pengalaman saya mengatasi masalah ini. Berkesan untuk semua peringkat baik sekolah rendah mahupun sekolah menengah. Memandangkan kita tidak boleh paksa mereka membaca (walaupun ada Program Nilam di sekolah), kita paksa mereka baca contoh karangan supaya boleh hasilkan karangan yang baik.

Khamis, 28 Julai 2016

Hasil Guna Set Stensil POPULAR

Sebelum ini saya ada menulis tentang Set Stensil yang saya beli di POPULAR. Lihat entrinya di sini.


Seperti yang dijanjikan sebelum ini, saya nak tunjuk antara hasilnya.

Selasa, 26 Julai 2016

Wordless Wednesday - Siapa Cari Cekebon Ni?




:) :) :)

RM150 Hadiah Raya daripada LAZADA

Sebut sahaja LAZADA, mesti dah terfikir tentang shopping kan? ;) Tetapi, kalian familiar tak dengan program affiliate oleh LAZADA? Ada tak yang sertai? Saya dah hampir setahun rasanya joined LAZADA Affiliate ni. Dah merasa dapat payout. Asal rajin push banners dan apa yang kita promote tu kena dengan target audience, adalah komisen apabila orang beli barang melalui link(s) kita.

Berbalik pada topik. Bulan Ramadhan yang lalu, LAZADA Affiliate ada anjurkan beberapa peraduan. Tak silap saya ada 5 contests termasuklah Ramadhan Blogger Contest - 10 Barang Yang Saya Mahu Pada Ramadhan Ini. Saya jarang masuk GA atau peraduan-peraduan sebenarnya. Tetapi, masa baca e-mel LAZADA rasa macam, 'Eh, menariknya! Nak cubalah.' Siap ajak Bott sekali main pilih-pilih, apa 10 barang yang kita nak untuk Ramadhan. Boleh baca entrinya di sini.

Isnin, 25 Julai 2016

Tetamu Hebat Jun - Tahniah Si Mata Tajam

Assalamu'alaikum.
Selamat memulakan minggu baru!

Entri Tetamu Hebat Jun ni dah dikira entri tertunda. Nak habis bulan Julai baru sempat secara rasmi announce kaki komen-kaki komen untuk bulan Jun. Bulan ini saya agak sibuk. Banyak tuntutan kerja di luar. Makanya, tower terpaksa dibiarkan sepi.

Oh ya. Sebelum saya ke luar kota tempoh hari, saya ada buat Wordmaze Tetamu Hebat Jun. Siapa-siapa yang rajin dan berminat boleh cuba nasib cari 12 nama yang ada dalam wordmaze tersebut. Hebat juga rakan-rakan saya ni. Pening-pening kepala, berpinar biji mata pun, sekurang-kurangnya boleh jumpa dua tiga nama. Thanks for your participations. Kita seronok seronok je kan,..

OK, without further ado, these are my Tetamu Hebat Jun

Ahad, 24 Julai 2016

Di Amaran Mama - Hazama (Easy Chords)

Kord Gitar dan Lirik Di Amaran Mama - Hazama (Easy Chords)

(Intro)
Am E Dm F B7 E
Am E Dm F B7 E


Am E
Mamaku ada kata,
D Am
Pada satu ketika,
D G C
Awas datangnya seseorang,
Dm E
Dia ada sakti,
Am F
Bikin duniamu,
B7 E
Senang senang saja bergoncang.

Wordmaze Tetamu Hebat Jun

Assalamu'alaikum,
Sibuk dengan itu ini, lupa nak publish entri penghargaan untuk Tetamu Hebat Jun. Mujur masa awal bulan, sempat captured nama-nama yang rajin komen. 

Saya akan tiada di tower sehingga hujung minggu ini. Jadi, sepanjang ketiadaan saya, saya tinggalkan kalian dengan Wordmaze Tetamu Hebat Jun. Siapa yang free, yang rajin nak exercise mata,...bolehlah cuba cari 12 calon Tetamu Hebat Jun FAMF Tower. Ada nama yang menggunakan nama biasa, ada yang saya ubah tambah gelaran atau nama lain. Tetapi, jangan risau. Masih boleh kenal si pemilik nama. Kebanyakannya memang dah biasa jadi tetamu hebat di sini.

Apa yang perlu dilakukan?
Perhatikan wordmaze di bawah.

Resepi Telur Dadar Bertauhu

Ini salah satu variasi hidangan telur yang yummy. Selalunya kalau nak masak tak de mood atau buntu nak buat hidangan apa, ini antara dish mengelat saya. Senang dibuat, sedap pun sedap dan pasti terlajak licin. Secara asasnya, hidangan ni hidangan telur dadar + hirisan tauhu keras. Makan begitu sahaja dengan nasi. Cicah dengan sambal kicap atau kuah kacang untuk lebih terangkat :)



Sabtu, 23 Julai 2016

Selamat Hari Sabtu

Assalamu'alaikum.
Selamat Hari Sabtu. Salam Hujung Minggu.

Alhamdulillah, tugasan saya di luar selesai sehari lebih awal daripada yang dijangkakan. Bolehlah balik rumah bersantai-santai di tower. Update entri baru sikit, blogwalking raya sikit,...balas komen sikit,...
Oh, nak tunjuk nombor cantik,...captured minggu lepas.

Cantik kan?

Jumaat, 22 Julai 2016

Terus Mencintaimu - Wanns Ahmad (Easy Chords)

Guitar chords hari ini merupakan single pertama penyanyi muda Wanns Ahmad yang berasal dari Kelantan. Tidak silap saya, pertama kali dengar lagu ini dalam drama Lambaian Ramadan yang ditayangkan sepanjang bulan puasa baru-baru ini. Lagunya sedap didengar. Boleh layaannnnnn! :)

Kord Gitar dan Lirik Lagu 'Terus Mencintaimu' - Wanns Ahmad

(Intro)
Am E Am E

Am Dm
Biarkanlah ku terus mencintai kamu
G C
Mencinta seperti waktu dulu
F Dm
Kurindu saat kita bersama
E
Mengikat kasih bahagia

Am Dm
Ku mahu kau tahu kau selalu di hatiku
G C
Tak mungkin ku kan ada yang baru
F Dm
Ku mahu engkau selalu tahu
E Am
Dirimu cinta matiku

Travelog Faghuzi/Kompilasi Travelog 7 Benua GIVEAWAY By Aku Seorang Traveler

Salam Jumaat. Satu lagi GA menarik untuk disertai. Jom meriahkan GA yg julung kali dianjurkan oleh blogger Aku Seorang Traveler ni.






Selasa, 19 Julai 2016

Sambal Ikan Bilis Asam Belimbing

Sambal ni buat dah lama sebenarnya. Masa bulan puasa hari tu. Kebetulan, pokok belimbing buluh kat belakang rumah berbuah. Lebat juga. Stok ikan bilis pun banyak, jadi buatlah sambal ikan bilis asam belimbing. Sambal ini lebih kurang seperti sambal hitam tradisi negeri Pahang cuma saya lebihkan penggunaan belimbing dan cili apinya. Lebih masam, lebih pedas.

Kalau ikut resepi sambal hitam, ikan bilisnya ditumbuk kasar. Saya nak buat banyak sambal ni. Memang awal-awal tahu diri tidak akan segigih mana nak tumbuk ikan bilis. Makanya, kita guna blender kering. Selepas ikan bilis dibersihkan, dibasuh dan ditus, blender sekali dengan cili api. Hasilnya akan jadi seperti di bawah.

Ikan bilis dan cili padi yang telah dikisar.

Ahad, 17 Julai 2016

Daehan Minguk Giveaway By Siti Yang Menaip

SYM buat GA lagi! Jom ramai-ramai kita join bagi meriah!


Klik pada banner di atas ye. Syarat penyertaan GA easy peasy :)

Rakan blogger yang ditag - Wana Sweet Red Cherry

Sabtu, 16 Julai 2016

Tak Sabar Nak Jumpa Tarzan!

Tarzan? Mula-mula saya tak berminat sangat bila dapat tahu tentang filem Tarzan ni. Ingat remake biasa. Lebih teruja nak tunggu Beauty and The Beast sebab Emma Watson si Hermione Granger Harry Potter tu yang berlakon. 

Tetapi, baru-baru ni Cekengah pergi tengok The Legend of Tarzan dan cakap filem ini best! Berbaloi ditonton! Ceritanya bukan tentang Tarzan yang hidup dan dibesarkan dalam hutan. Sebaliknya, berkisar tentang fasa kehidupan tarzan selepas tu :) Lepas dia dah lead hidup yang 'bertamadun' di England bersama Jane. Dah tak tinggal di hutan lagi. Ada sesuatu berlaku yang membuatkan Tarzan perlu kembali ke kehidupannya di hutan. Ada misi yang perlu diselesaikan. Menarik kan?

...lagi kad raya :)

Assalamu'alaikum,

Memandangkan mood raya masih ON (raya kan sebulan,..) kita sambung entri penghargaan kad raya. Alhamdulillah, tahun ni selain dapat kad raya daripada students, meriah juga saya terima kad hari raya daripada teman dan kenalan blogger. Terima kasih banyak-banyak kerana sudi ingat pada saya.

Rabu baru-baru ini, dalam letter box ada posto kad raya! Bukan sekadar kad, di dalamnya ada sekeping fridge magnet Krabi dan rantai kunci Doraemon. Saya senyum sengih-sengih sampai si cilik curious dan tanya, "Mak Long kenapa?!" Ohhh, Emon pujaan hatiku!!!! Kiriman senyum-sampai-telinga ini daripada adinda Salbiah M, si kaki bola tegar. Kenal tak? Kenal kan,... Haaa, melalui blog si Sal lah, saya yang selama ini krik krik krik tentang bola, mula tahu, faham sedikit sebanyak dunia bola sepak ;)

Jumaat, 15 Julai 2016

Kerja Kursus Geografi PT3 2016 - Bahan dan Material Rujukan

Assalamu'alaikum,

Sebenarnya entri ini sahaja nak tolong hebah-hebahkan. Memandangkan calon-calon PT3 2016 bakal melaksanakan Kerja Kursus Geografi 2016 bermula 17 haribulan ini, bolehlah dapatkan bahan rujukan dan material bimbingan di Fun Crayons EduSpace. Rasanya sekarang ini team Fun Crayons sedang berhempas-pulas menyediakan dan memuat naik bahan-bahan berkaitan yang boleh membantu para pelajar. Insya-Allah, semuanya akan selesai di kemas kini selewat-lewatnya pada hujung minggu ini.


Klik sahaja banner di bawah:

Khamis, 14 Julai 2016

Set Stensil POPULAR

Assalamu'alaikum. Kembali ke tower setelah lama cuti-cuti raya. First and foremost, terima kasih atas kunjungan tidak putus kalian. Insya-Allah, nanti ada rezeki saya balas kunjungan ye :)

Hari ni entri mengenai material kraf - set stensil. Set stensil adalah antara peralatan ringkas yang boleh bantu kita buat projek kraf. Set stensil di bawah ini keluaran POPULAR. Ada 6 designs. Tak silap saya harganya RM10.90 atau RM12.90. Tetapi, semasa saya beli ada promosi untuk range produk kraf keluaran POPULAR. So, I got 30% discount :)

Isnin, 4 Julai 2016

Kad Raya 1437 - Sis Deanna Morni

Satu lagi kad raya yang bikin saya senyum lebar hingga ke telinga. Empunya diri sibuk outstation sana-sini atas urusan kerja hingga dah jarang dengar khabar berita daripadanya. Rindunya pada Sis Deanna Morni! Dah lama benar tak tengok Sis D aktif beraksi menulis entri di blog. Sekurang-kurangnya, apabila terima kiriman kad daripada Sis D ni, terubat jugalah rindu :)

Kad Raya daripada Sis D

Terima kasih banyak-banyak, Sis D. 
Semoga dalam kesibukan tugas harian, Sis D masih lagi dapat menikmati keindahan, kemeriahan Ramadhan dan Syawal. Selamat pulang bergembira di kampung ye! Jaga diri baik-baik! Mmmuahhhhhh!

Ahad, 3 Julai 2016

Kad Raya 1437 - SS | HH

Bertambah gumbira saya apabila menerima kad daripada dua sahabat baik ini. Satu keping daripada SS dan satu lagi daripada HH. Bagi yang kenal mereka pasti dah terbiasa dengan kisah kembara SS dan HH yang penuh adventure, penuh suka duka dan drama (Tang drama tu yang mahal!). Di bawah ini kad yang dikirim oleh mereka.

Kad berwarna biru daripada si pencinta biru, SS. Tengok printed address je dah dapat agak daripada siapa. Aci a.k.a Wa Ah Kak dari Johor yang hantar :)

Kad Raya 1437 - Sis Jari Manis

Entri penghargaan kad raya kali ini buat warga Putrajaya yang manis jelita. Siapa lagi kalau bukan Sis Jari Manis kesayangan ramai! Kad Sis JM saya terima bersama kad-kad raya yang lain pada Rabu lepas. 


Jumaat, 1 Julai 2016

Kad Raya 1437 - Zarul Farhana

Lama tak dengar khabar berita daripada adik yang seorang ni. Maklumlah, dah busy dengan kerja, tak dapatlah nak tengok kelibat Zarul mengebom blog seperti dahulu. Selalu tengok updates di FB dan IG je. Itu pun main like like je. Tak dan nak sapa nak tanya khabar. 

Inilah kad kiriman Zarul. Senyum lebar ketika baca kad  Masa mula-mula tengok tulisan di sampul tak berapa cam siapa pengirimnya. Terima kasih. Ingat juga kat akak ye :) Haaa,..siapa-siapa yang masih belum kenal dengan Cik Zarul Farhana, bolehlah beraya di blognya.


Kord Gitar Kupohon Restu Ayah Bonda - Mamat (Easy Guitar Chords)


Kord Gitar Kupohon Restu Ayah Bonda - Mamat (Easy Guitar Chords)

(Intro)
Am G
Duhai bonda duhai ayahanda
Dm
Dengarlah rayuan anakanda
E
Yang jauh di mata


Am G
Tanpa kusedari airmataku mengalir
F Dm E
Terdengar ayat seruan takbir
Am G
Betapa daku gembira tika di samping keluarga
F E Am
Di pagi mulia hari raya

Birthday Muffin

Assalamu'alaikum, 

Ini Birthday Muffin Gift Pack yang saya sediakan untuk Kak Nani, anak angkat Cekebon yang dah jadi family friend kami. Selalunya kalau saya tiada, Kak Nani banyak bantu Cekebon belikan barang-barang, hantar lauk, manja-manjakan Cekebon hehehe

Masalahnya, masa dah suntuk baru Cekebon sengih-sengih informed saya yang birthday Kak Nani keesokan harinya. Mujurlah hari tu saya buat mufin coklat untuk moreh dan makan dengan students. So, usahakan juga supaya jadi satu gift pack. Nak buat kek, saya malas nak korek buku resepi.

Hasilnya,..

Kad Raya 1437 - Amanina Ahmad

Kelmarin, masuk je kelas, atas meja saya ada lambakan posto. Beberapa kad hari raya daripada teman-teman blogger sampai serentak! Gumbira! Gumbira! Salah satu daripadanya adalah daripada Nina Ahmad, adik bloggger cantik manis dari Penang ni.

Sebelum ni memang dah expect akan dapat kad daripada Nina sebab Nina dah tag saya di IG. Nina ada anjurkan GA Kad Raya barui-baru ini. Tak ada rezeki saya terpilih sebagai pemenang. Tetapi, ada rezeki juga terima kad raya tanda ingatan daripadanya.

Kad raya daripada Nina.

Kad Raya 1437 - Yana Yani

Assalamu'alaikum,

Barulah hari ini berpeluang nak buat entri mengenai kad raya. Alhamdulillah, tahun ni dapat banyaklah juga kad raya, tanda ingatan daripada teman-teman. Seronok memikirkan budaya kirim dan balas kad raya ni masih berjaya dilestarikan :)

Kad pertama untuk tahun ni sampai ke teratak saya pada awal Ramadan. Teruja sangat! Datangnya daripada adinda Yana Yani (YY). Terharunya!

Apa yang istimewa mengenai kad raya Yana Yani ialah kadnya bertema. Bukan sebarang tema tau! Yana Yani mengangkat isu keprihatinan terhadap Syria dan Kempen Ramadan Al-Khair 4. Sambil-sambil hantar ucapan hari raya, Yana Yani bangkitkan kesedaran kita untuk 'ambil kisah' tentang saudara-saudara kita di sana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...