728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Isnin, 29 Ogos 2016

Popcorn Hangit Siti Yang Menaip

Assalamu'alaikum, selamat memulakan minggu baru. Minggu ni saya boleh rehat lebih sikit sebab hanya akan ada kelas selepas cuti merdeka. :) Sebenarnya hari ini saya nak kongsi satu resepi popcorn yang mudah dan sihat. Bukan popcorn manis berkaramel berkeju berkacang macam Garrett tu tau! Bagi yang suka mengunyah (sampai dagu jatuh) macam saya ni, memang sesuailah buat popcorn ringkas yang kurang manis dan kurang kalori. Ala-ala guilt-free gitu!

Inilah seperiuk bertih jagung yang saya buat pada malam debaran mengharap pingat emas daripada Datuk LCW. Konon-konon Popcorn DCLW lah. Mana datangnya Popcorn Hangit Siti Yang Menaip?

Ahad, 28 Ogos 2016

Mungkin - Dia Band (Easy Guitar Chords)

Menunaikan permintaan salah seorang adik gehtar yang inginkan kord senang untuk lagu Mungkin, Dia Band, artis di bawah KRU Music ini. This is the transposed version :)


Kord Gitar dan Lirik Mungkin - Dia Band (Easy Chords)

(Intro)
C F Dm G

C
Mungkin inilah satu cara
F
Tuhan mengajar kita
Dm G
Kenali erti tabah

C
Walau aku amat mencinta
F
Namun hati tak rela
Dm G
Kasihku diperdua

Sabtu, 27 Ogos 2016

Unity Sale! Unity Sale!

Sale sempena merdeka di LAZADA bakal bermula! Seprti biasa ada macam-macam offer menarik! Bagi yang layak, jangan lupa guna code diskaun di bawah. Entitled to 30% discount (sekiranya anda membeli-belah menggunakan applikasi LAZADA) dan 20% jika melalui laman web :)

Lazada Malaysia 


Lazada Malaysia


Klik pada banner di atas untuk cuci mata, survey barang dan dapatkan deals yang super WOWWWW!


Do Wrong To None


HAPPY SATURDAY!
Selamat berhujung minggu!


One of my favourite quotes by Shakespeare =)

Jumaat, 26 Ogos 2016

Cara Buat Huruf Blok 3 X 5

Assalamu'alaikum.

Pernah dengar tentang huruf blok? Saya ada dua tiga orang students sekolah menengah yang ambil art class dengan saya. Minggu ni dan minggu lepas kami banyak buat lessons on block letters (huruf-huruf blok). Huruf-huruf blok ni antara basics yang penting supaya memudahkan mereka untuk buat poster, signage, kad dan macam-macam lagi. Dalam erti kata lain, senanglah nak siapkan tugasan seni visual yang diberikan oleh guru.

Ada banyak cara dan jenis huruf blok yang boleh kita hasilkan. Antaranya, huruf blok tiga lima (3 X 5), huruf blok (4 X 7) dan huruf blok 3D. Nanti jika ada kesempatan, saya kongsikan satu persatu di sini. 
Hari ini saya nak tunjuk huruf blok tiga lima (3 X 5). Apa yang dimaksudkan dengan 'tiga lima' ialah bilangan kotak melintang/mendatar dan kotak menegak yang digunakan untuk buat huruf blok yang seragam. Perhatikan gambar di bawah, setiap huruf saiznya ialah 3 kotak melintang dan 5 kotak menegak (kecuali huruf M dan W yang guna 5 X 5).

...untuk Si Dia yang tengah demam Pokemon Go

Malam tadi, lepas habis kelas, saya dihubungi oleh seorang teman yang nak tempah kad istimewa. Katanya dia mahu kad simple bertemakan Pikachu. Nak diberikan kepada someone yang tengah gila dengan Pokemon Go. Saya pun iyakan sahaja sebab sebelum ini saya pernah tengok di Pinterest kad ucapan Pikachu. So, dah ada general idea. Tak adalah pening kepala nak memikir ;)

Pagi ni masuk bilik kraf, sediakan apa yang patut. Saya guna Diamond Press Tool saya dengan dies bulat-bulat yang baru beli. (Baca mengenainya di sini).

Bahan-bahan yang diperlukan.

Isnin, 22 Ogos 2016

Chords Cherpen Band - Kali Ini

Kord Gitar dan Lirik Lagu Kali Ini - Cherpen Band

C E
Andai kita temu saat itu
Am Dm
Semua raga akan menjadi milikku
B7 E Am-G-D
Terang kaulihatlah pada di sisi kegelapan
F G
Yang di hujung tersimpan ikhlas

F G
Maafkanlah aku
Em  Am
Bila tidak sempurna
Dm  G
Mengkhianatimu

Pantechnicon

Semalam baca novel came across perkataan ni - pantechnicon. First time jumpa. Dari ayat yang saya baca, benda ni macam a mode of transportation. Bila dicari makna, rupa-rupanya pantechnicon ni moving van :) This is a British word. Asalnya, zaman dulu-dulu pantechnicon ni hanya merujuk kepada van yang ditarik menggunakan kuda untuk angkut perabot. Macam kat bawah ni.

Credit

Sekarang, penggunaan pantechnicon tidak terhad pada van angkut perabot yang ditarik menggunakan kuda. Van atau lori biasa yang digunakan untuk pindah-pindah barang juga boleh guna istilah ini. Smart jugak kan?! ;)

 

Ahad, 21 Ogos 2016

Kord Gitar Polaroid - Sakura Band (Easy Chords)

Ini antara chords lagu yang agak lama terperap di draf. Another single daripada Sakura yang sedap didengar. Lirik simple,..on rejoicing life, having a lot of fun and being carefree. Gubahan muziknya best! Kira jatuh cinta pandang dengar pertamalah. Sakura Band antara band kegemaran saya. Suka pada suara Mel, vokalisnya yang selamba bersahaja dan punya style tersendiri bawa lagu :)


Kord Gitar dan Lirik Lagu Polaroid - Sakura Band (Easy Guitar Chords)

Chords Sakura Band yang lain: Pelarian | Melepaskanmu


(Intro)
A Dm A Dm

Am Dm G C
Tiba masa untuk kita ceritakan semua
Am Dm G C
Keluar berjalan meluang waktu hujung minggu

(*)
F G
Grab your keys and drive your car
E Am
All the way to Damansara
Dm
Come on seize the night
F G
Have some cookies and coffee

Sabtu, 20 Ogos 2016

Spotlight RM15 Value Coupon

Ingat tak sebelum ini saya cerita tentang Diamond Press Tool? Boleh baca mengenainya di sini. Kebetulan, saya ada RM15 Free Value Coupon Spotlight, got through mail for being Spotlight VIP Club member. Jadi, awal bulan Ogos yang lalu, alang-alang ada urusan di Mutiara Damansara, saya dan Bott singgah ke Ikano Power Centre (IPC). Saya jarang berbelanja di Spotlight, melainkan ada great deals atau value coupon sebegini. Kali ni  saya nak cari dies untuk Diamond Press Tool saya.


Aktiviti tunggu-tunggu..dapat voucher!

Kebiasaannya apabila saya ada urusan di luar jumpa orang, saya akan sampai lebih awal. Tidak kisahlah untuk meeting ke, jumpa kawan,..saya memang tak suka terkocoh-kocoh. So, sementara nak menunggu 'ketibaan' insan yang berurusan dengan saya hari itu, saya memang ada satu aktiviti that will keep me occupied (dan tak renyah menunggu lagi-lagi kalau mereka sampai lambat) - Buat survey!

Yes, daripada duduk melanguk pandang sana pandang sini lebih baik kita buat online surveys. Untungnya, kita akan dapat pulangan. Dengan points yang kita kumpul hasil buat surveys, kita boleh tebus vouchers atau gift cards. Menarik kan?

OK, ada banyak laman web untuk buat online surveys. Saya tak sertai semua. Setakat ini, saya selesa buat kaji selidik di tiga laman utama: - GlobalTestMarket, Toluna dan AIP. Di bawah ini, saya nak tunjuk hasil aktiviti tunggu-tunggu saya. Vouchers yang saya dah tebus!

Khamis, 18 Ogos 2016

Chords Hanya Padamu - Akim and The Majistret

 Satu lagi lagu Akim & The Magistret yang saya suka. Lirik best. Melodi pun mendayu-dayu =)

Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.
Klik imej di atas


 Kord dan Lirik Hanya Pada-Mu - Akim and The Majistret (Easy Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.

(Intro)
C F C F

C
Dalam pekatnya malam
G
Aku terjaga
F C G
Dihimpit dosa tersimpuhku menghadap-Mu
C G
Inikah perasaan bila Kau menyapa
Am G F
Baru ku sedari dari tidurku

Dm Am
Pantaskah aku ke sana
F
Tinggalkan semua
G
Untuk-Mu

Selasa, 16 Ogos 2016

Bukan Fatwa Pujangga Biasa


♪ Tapi sayang sayang sayang ♪
seribu kali sayang
 ♫ ke manakah risalahku nak kualamatkan ♪

Semasa kecil, citarasa muzik saya banyak dipengaruhi oleh arwah Babah. Aisyah, Ramlah Ram, Hetty Koes Endang, J. Mizan, Sudirman, artis baru,..artis lama,.. apa sahaja lagu yang Babah pasang, itulah yang saya dengar dan ikut nyanyi. One of my late father's favourite songs was Fatwa Pujangga. Jadi, secara automatik saya pun ikut suka sama. Cuma, masa kecil saya ni seorang yang perisau dan cengeng. Saya jadi curious bila dengar bahagian korus lagu. Siap tanya dekat babah kenapa risalah tu tak tahu nak dialamatkan? 

Jumaat, 12 Ogos 2016

Fridge Magnet Penutup Botol

Assalamu'alaikum. First and foremost, nak minta maaf banyak-banyak sebab lately memang tak sempat nak blogwalking dan balas-balas komen. Insya-Allah, ada kelapangan saya datang berkunjung ke blog kalian ye.

OK. Hari ini cerita tentang fridge magnet. Sebelum ini dah banyak saya kongsi tutorial DIY Fridge Magnet.

Kali ini saya nak tunjukkan cara buat fridge magnet menggunakan penutup botol pula. Penutup botol ni tak kisahlah yang kita peroleh dari botol-botol di dapur atau beli di kedai kraf.

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Penutup botol 
  • Gambar/Kertas bercorak (Saya gunakan printed scrabble tiles dan kertas kraf wood design sebab ini merupakan souvenir untuk sambutan birthyda Dhila yang bertemakan Scrabble bulan Mei yang lalu). Boleh baca mengenainya di sini dan di sini
  • Epoxy sticker (baca lanjut Apa itu Epoxy Sticker?) Dapatkan yang saiznya boleh muat pada permukaan penutup botol.
  • Magnet (Boleh dapatkan di kedai kraf /Mr. DIY/DAISO)
  • Gam kuat (strong bond glue)

Kord Gitar Bahtera Merdeka

Kord Gitar Bahtera Merdeka

B7            Em
Bonda senyum riang
    Am     B        Em
Menerima bahtera merdeka
              B7       
Putera-putri sayang
        C
Putera-puteri sayang
  Am       B7
Sedang berjuang

      
B7           Em
Fajar telah tiba
       Am                Em
Nan menyingsing membawa harapan
           B7
Tanah semenanjung
       C
Tanah semenanjung
   B7     Em
Permata nilam

Rabu, 10 Ogos 2016

Si Mata Tajam | Si Pintar Bahasa

Assalamu'alaikum, 

Ada dua pengumuman nak buat. Pertama, pemenang Wordmaze Tetamu Hebat Jun. Seperti yang dijanjikan, ada tiga pemenang. Pemenang-pemenangnya ialah:

Scdha Sein
Sis Jari Manis
Cik Mimie

Tahniah! Cik Mimie nanti update alamat dekat akak ye.

Si Pintar Bahasa

Untuk bulan Julai pula, tetamu-tetamu hebat saya jadi watak dalam soalan kesalahan bahasa. Boleh intai entrinya di sini.

Wordless Wednesday - Macam Monyet!

Selasa, 9 Ogos 2016

Resepi Kailan Goreng Rangup

Pernah cuba tak kailan goreng rangup? Ini antara hidangan kegemaran saya. Suka sebab crunchy. Bulan lepas dinner dekat Homst ordered lauk ni. Tetapi tak puas makan walaupun satu pinggan hidangan tu saya seorang je yang attack! So, bila Bott beli kailan, saya terus masukkan Kailan Goreng Rangup dalam menu ;)



Resepi Kailan Goreng Rangup

Isnin, 8 Ogos 2016

Diamond Press Tool - My New Toy :)

Alat kraf baru untuk saya - Diamond Press Tool. Apa bendanya ni? Familiar tak dengan mesin Bigshot atau Vagabond? It's a die-cut machine. Selama ini, walaupun Bigshot dan Vagabond memang idaman hati saya, saya tak masukkan dalam senarai keperluan kraf yang ingin dibeli. Satu, saya rasa aktiviti buat kad dan scrapbook saya tak banyak pakai die-cuts. Selalunya saya pakai craft punches atau beli embellishments die-cuts yang sedia ada di pasaran. Lainlah kalau orang yang buat business kraf felt tu. Berbaloi ada Bigshot untuk potong corak bunga, abjad, haiwan,..

Dua, harganya agak pricey. Harga satu mesin die-cut lebih kurang RM400 lebih hingga RM900. Malah ada yang lebih tinggi. Bergantung pada jenis dan jenamanya. Masalahnya, dah ada mesin, kita perlu ada dies pula. Plat besi yang digunakan untuk potong bentuk-bentuk yang kita nak. Contohnya, nak bentuk love, kena beli die love. Nak sentiment Thanks atau Congrats, kena beli dies untuk itu. Harga setiap die julatnya dari RM20 - RM150 (juga bergantung pada saiz dan jenis). Banyak ongkos nak kena prepare hanya untuk kumpul dies ;) 

Ahad, 7 Ogos 2016

Resepi Ubi Goreng Berempah

Ubi goreng,..ubi rebus,..ubi bakar...ubi lenyek, semuanya kegemaran saya. Kali ini dapur di tower buat ubi goreng berempah pula. Sedapppppp! Bahagian luarnya garing-garing, tetapi bahagian dalam tetap lembut dan sangat enjoyable untuk dinikmati.



Resepi Mudah Ubi Goreng Berempah

Bahan-bahan yang diperlukan:

Selamat Hari Persahabatan!

Assalamu'alaikum,
Happy Sunday! Ahad pertama bulan Ogos untuk kita raikan persahabatan dengan kawan-kawan. Happy Friendship Day!

Kredit
Selamat Hari Persahabatan buat semua.  Nak wish seorang demi seorang rasanya tak dan. Confirm akan tertinggal certain nama secara tak sengaja. Maklumlah, faktor usia (baca: pelupa) ;) Anyway, you know who you are! May this bond leads us to more adventures, more laughs and giggles, more fun and happiness!

Psstt! While I'm writing this, Bott tengah buka magic mug dia ;)
 

Jumaat, 5 Ogos 2016

Kesalahan Bahasa Tetamu Hebat Julai | Jom Cuba Nasib

Assalamu'alaikum. Tata Julai! Hello, Ogos! Sepanjang minggu lepas, saya dan anak didik sibuk buat ulang kaji. Pelajar PT3 akan ada peperiksaan percubaan dan juga peperiksaan lisan. Jadi, pengumuman tetamu hebat bulan ini ala-ala terkena revision kami ;)



KESALAHAN BAHASA TETAMU HEBAT JULAI

Dalam setiap ayat di bawah ini, terdapat satu kesalahan bahasa. Gariskan kesalahan bahasa tersebut dan tulis jawapan yang betul pada ruang jawapan yang disediakan. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula.

  1. “Jika kalian berminat, saya boleh tolong belikan beg ini apabila berkunjung ke kedai itu nanti,” kata Yana TKK kepada rakannya.
  2. Mata Siti Yang Menaip terkedip-kedip beberapa kali kerana dimasuki habuk.
  3. Semua pakaian itu telah Scdha Sein gosok sebelum dia tidur malam tadi.
  4. Cik Ash menyapu dedaun-dedaun kering di halaman rumah dengan menggunakan penyapu lidi.
  5. Reruai  Syarikat Jari Manis telah dipilih sebagai reruai paling tercantik di festival itu.
  6. Ikhwan Yusuff tidak membeli apa-apa di kedai cenderamata itu kerana barang-barang di situ mahal-mahal belaka.
  7. Mini telekung pemberian Cik Mimie itu bukan sahaja cantik, malah selesa dipakai.
  8. Siti Nur Zafirah baru sahaja pulang daripada Osaka, Jepun.
  9. “Beta ingin bertolak segera,” titah Sultan Kim Chaa kepada Bendahara Tun Perak.
  10. Adianiez Aida menghantar keretanya untuk diservis di Good Care Pusat Servis.
  11. Oleh kerana terkejut dengan jeritan Huda nhhas, gelas yang dipegang oleh ibu terjatuh ke lantai.
  12. Kuih yang sungguh terenak sekali itu dibuat oleh SalbiahM.


Terima kasih banyak-banyak ye. Yana TKK berjaya rampas takhta daripada Sis JM. Insya-Allah, akan titip sesuatu buat pengomen terbanyak seperti biasa. Cuma lambat atau cepat je. Bergantung kepada kesempatan ruang masa yang ada. 

 

Jom Cuba Nasib Kesalahan Bahasa

Bagi yang rajin nak ulang kaji bersama, boleh cuba jawab kesemua soalan di atas. Format soalan di atas adalah salah satu komponen soalan kertas Bahasa Malaysia PT3. Tetapi kalian tidak perlu gariskan bahagian yang salah sebagaimana dinyatakan di bahagian arahan. Hanya copy  perkataan/frasa/bahagian yang salah dan berikan cadangan jawapan.

Contoh: 
1. berkunjung - mengunjungi
2. Mata - anak mata

Gunakan talian hayat jika perlu. Hehehe carilah anak-anak, adik-adik, anak buah atau anak jiran untuk bantu kalian.

Seperti biasa, ada ganjaran menanti 'calon-calon peperiksaan' yang bijak bestari! ;)

Jom Cuba Nasib Kesalahan Bahasa akan saya buka penyertaannya sehingga hujung minggu ini. Bakal berakhir pada Ahad, 11.59 malam. Banyak masa nak menelaah dan cari jawapan, kan?  

 

Pemenang Wordmaze Tetamu Hebat Jun

Hehehehe I'm building up the suspense ;) Sepatutnya saya umum pemenang dalam entri ini. Ada tiga hadiah buat pemenang Wordmaze Tetamu Hebat Jun yang dapat meneka dengan baik. Rasa-rasa dapat agak tak siapa yang bertuah tu? Kita tunggu lah lagi ye. Tak sempat nak buat entri. Saya akan umum serentak dengan yang ini.

Rabu, 3 Ogos 2016

Magic Mug Bott Dah Sampai - Printcious

Ingat lagi tak entri mengenai magic mug yang saya belikan untuk Bott di Printcious? Magic mug tu saya nak jadikan hadiah bersempena sambutan Friendship Day pada Ahad, 7 Ogos nanti. Boleh baca mengenainya di sini. As a matter of fact, sengaja nak belanja Bott something. Lama tak kasi dia present. Nak tunggu birthday, bulan November jauh lagi.

So, I finalised my order with Printcious on Saturday, 30th June. Rasanya pada sebelah malam. Jika ikut standard penghantaran biasa, produk akan dihantar  dalam tempoh 3 - 5 hari bekerja (untuk lokasi sekitar Semenanjung Malaysia). So, saya target dapat pada hari Khamis atau Jumaatlah akan terima parcel. Tup tup sampai semalam, Selasa (2 Ogos). Whoaaaaa! So fast! Cepat dan efisien. Hadiah yang ditempah sampai beberapa hari sebelum tarikh event yang sebenar. Ada ruang masa untuk saya 'sorok' sekejap dan balut hadiah cantik-cantik.

Isnin, 1 Ogos 2016

Kad DIY Kalis Air

Ini hasil carian blog saya beberapa hari lepas. Apa yang memancing perhatian ialah - cara untuk kad diy kalis air. Sebetulnya, saya tiada entri mengenai kad diy kalis air. Tetapi yesss,...saya memang perlu upgrade kad-kad saya supaya ada feature yang satu ini. Kenapa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...