728 x 90

Isnin, 24 Oktober 2016

Siapkan Syawal Scrapbook

Belakangan ni, saya lebih gemar buat scrap page (untuk scrapbook) apabila ada masa terluang. Sibuk-sibuk  mengemas barang di bilik kraf, nampak kertas dan embellishments yang cantik, terus rasa nak buat scrap page. Lagipun, banyak projek scrapbook saya yang tertunda :)

Kali ini nak mulakan projek scrapbook Syawal saya. Satu page pun tak buat lagi. Saya ada banyak lebihan kertas skrap dan nak gunakan lebihan-lebihan kertas tu untuk buat potongan berbentuk bulat dan scallop. Lagipun, inilah peluang saya nak main-main dengan Diamond Press Tool saya. Boleh baca mengenainya di sini.

Sebab masa saya agak terhad, saya pilih layout yang simple. Putih sebagai latar dengan susunan bentuk bulat dan scallop di atasnya. Kemudian, barulah ditambah dengan gambar dan hiasan kraf yang sesuai. Something simple but nice.

Jumaat, 21 Oktober 2016

Chords Redha - Irfan Haris (Easy Chords) OST Suri Hati Mr. Pilot

Sekarang saya kurang berkesempatan tonton TV. Sekali-sekala je layan cerita kalau ada yang berkenan. Tak pun sambil-sambil lepak borak santai dengan si Bott, pasang jelah televisyen asal ada keluar bunyi. Baru-baru ini, dengar lagu baru yang memancing perhatian kami dalam drama Suri Hati Mr. Pilot. Bott spontaneously cakap yang lagu ni muzik dia macam lagu-lagu Ippo Hafiz.

Masa tu saya tengah check e-mail. Buka satu demi satu e-mail request adik-adik yang ingin easy chords untuk lagu-lagu kegemaran mereka. (Maaf ye, tidak semua dapat akak tunaikan. Sekarang ni, masa untuk berdendang dengan Si Kapok sangat terhad). Kebetulan ada beberapa e-mail yang minta lagu OST Suri Hati Mr. Pilot. Salah seorang daripada mereka did mention yang lagu Redha nyanyian Irfan Haris ini memang ditulis oleh Ippo Hafiz.

Lagunya best. Sedap didengar. Lembut je masuk telinga. Suara Irfan Haris nyanyikan lagu ni pun sesuai sangat. Mendayu-dayu. Siapa yang biasa dan suka dengan karya Ippo Hafiz, tentu akan suka juga lagu ini. Alang-alang saya dah lama tak pegang Si Kapok,...dan dah lama juga tak pos sebarang entri guitar chords,...cubalah buat sekejap chords mudah Redha. 

OK, this is the transposed version. Enjoy the chords!

Khamis, 20 Oktober 2016

Resepi Onion Rings Mudah dan Sedap

Onion rings antara snek kunyah-kunyah kegemaran saya dan Bott. Rasa-rasa tak ada benda nak makan untuk minum petang, buatlah onion rings. Dalam banyak-banyak resepi onion rings yang sudah saya cuba, paling berkenan dengan resepi di bawah ini. Satu, kerana bahan-bahan yang diperlukan memang ada di rumah. Ada sesetengah resepi perlu guna serbuk roti untuk hasil yang rangup. Version yang ini tidak perlu.

Dua, saya suka kerana onion rings tidak akan jadi soggy walaupun setelah dibiarkan lama. Memanglah hidangan ini enak dinikmati ketika masih panas-panas. Tetapi, kalau selepas tu ada berbaki, tetap sedap dimakan :)

Selasa, 18 Oktober 2016

Ajar Anak Penjodoh Bilangan Guna Katalog

Ikut pengalaman saya, penjodoh bilangan merupakan antara topik Bahasa Malaysia yang sukar dikuasai oleh si cilik. Satu, sebab skop penjodoh bilangan itu sendiri luas:- (i) lain barang, lain penjodoh bilangannya (ii) satu barang boleh ada beberapa penjodoh bilangan bergantung kepada keadaan. Contohnya: pisang - sebiji pisang, sesisir/sesikat pisang, setandan pisang, sepotong pisang dan secubit pisang.

Dua - si cilik kurang didedahkan secara praktikal. (i) kebiasaannya di sekolah mereka akan hafal penjodoh bilangan sekadar yang termampu (ii) kita sendiri di rumah jarang menggunakan penjodoh bilangan dalam pertuturan sehari-hari.

Untuk kelas bersama murid-murid sekolah rendah, saya gunakan approach yang lebih santai (dan Alhamdulillah berkesan untuk mereka). Saya ajak si cilik pergi shopping! Bukan shopping betul-betul. Shopping dalam kelas juga :)

Apa yang diperlukan:

Isnin, 17 Oktober 2016

Buah Kristal Sarawak

Pernah makan buah kristal? Saya baru pertama kali lihat dan cuba makan buah dari Sarawak ini. Sebelum ini hanya berpeluang rasa buah dabai je. Boleh baca mengenainya di sini

Inilah rupanya buah kristal atau longan kristal. Tumpang rezeki Cekebon. Kawan baiknya bawa pulang dari sana. Satu plastik jugalah kami dapat.


Mula-mula saya pandang sepi je. I was under the impression yang itu buah kedondong atau sepupu sepapatnya. So, tak usiklah sebab fikir nanti nak buat jeruk. Bila Cekebon cakap buah tu buah kristal dan rasanya manis macam laici,...terus saya serang! Sekejap je saya habiskan sambil kemas barang, sambil tengok TV :)

Sedap,..memang sedap! Tekstur kulit luarnya keras, tetapi tak susah mana pun nak dikupas. Isinya memang manis, juicy and yummehhhhh! 

Mulakan Hari dengan Teh Halia dan Lemon

Sejauh manapun addiction saya pada kopi, sekali-sekala saya kena struggle jugak untuk kata tidak pada minuman kegemaran saya ni. Banyak sangat coffee consumption tak elok untuk badan. Almaklumlah, kandungan kopi tu sendiri berasid.

Jadi, pada hari-hari yang saya tidak (more to terpaksa) minum kopi, saya akan mulakan hari dengan secawan teh lemon dan halia. Teh lemon dan halia ni elok tau untuk badan.


Antara manfaat dan kebaikan teh halia dan lemon ialah:

Jumaat, 14 Oktober 2016

Resepi Slow Cooker - Bubur Ayam Nyum Nyumm

Assalamu'alaikum. Selamat Hari Jumaat.

Apa khabar semua? Maaflah saya tak sempat lagi nak melawat kalian. Proses pindah-randah masih belum selesai. Pack barang, unpack barang. Ada barang masuk kotak, ada barang tinggal dulu. Alih-alih saya sendiri gagal locate barang-barang saya! Saya memang bab packing barang ni lemah sikit ;)

Hari ini, saya nak kongsi resepi bubur ayam slow cooker kegemaran saya. Di tempat baru ini, saya cenderung masak menggunakan slow cooker. Pagi-pagi sebelum keluar, saya akan masukkan semua bahan dalam slow-cooker dan tekan butang ON. Bila balik 4 - 5 jam selepas itu, dah ada hidangan panas siap untuk dimakan menyambut saya.

Kadang-kadang kalau esoknya saya nak bawa bekal, sebelah malam sebelum tidur, saya masaklah apa yang patut dalam slow cooker. Bangun pagi, makanan dah siap. Tinggal masukkan dalam bekas and I'm all ready to go!

Tak ada slow cooker? Tak ada masalah. Resepi ni sesuai untuk semua - slow cooker, pressure cooker, tanak atas dapur macam biasa,...apa yang beda cuma tempoh masa memasak je.

Khamis, 13 Oktober 2016

Idea Hadiah Perkahwinan dan Ulang Tahun Perkahwinan

Untuk bulan Oktober ini saya terima beberapa jemputan kahwin dan majlis sambutan ulang tahun perkahwinan. First thing that came into my mind, nak beri hadiah apa?

Dalam keadaan saya yang masih ulang-alik berpindah, terkejar-kejar melunaskan urusan dalam dunia baru saya,..memang mati akal. These people are close to me so niat di hati memang nak beri sesuatu yang istimewa. Nak keluar pusing-pusing untuk cari hadiah memang tak sempat, apa lagi nak buat sendiri.

Makanya, masa untuk berurusan dengan pakar personalised gifts saya - Printcious. Tengok ni, Printcious ada solutionnya :) Cuci mata dan pilihlah hadiah yang sesuai.


I already have a few things dalam fikiran yang rasanya sesuai dijadikan hadiah perkahwinan atau ulang tahun perkahwinan teman-teman saya.

Khamis, 6 Oktober 2016

Tebus E-Coupon Lazada di WOOP

Hujung bulan lepas, saya jengah Woop. Tengok-tengok kalau ada missions yang boleh dibuat untuk kumpul points. Sambil tu, ringan je tangan intai available rewards. Sekarang ni tak banyak sangat new campaigns. Tetapi, ada sesuatu yang memancing perhatian saya :)


Selasa, 4 Oktober 2016

Resepi Pisang Goreng Cheese Oreo

Hidangan ini saya buat tak rancang pun. Kebetulan petang tu memang nak buat pisang goreng. Kemas-kemas dapur, kemas sekali stok bahan-bahan baking. Ada cheese, Oreo crumbles, chocolate sauce...terus tergerak hati nak buat pisang goreng cheese istimewa. Lama dah tak makan.

Pisang Goreng Cheese Oreo

Sabtu, 1 Oktober 2016

...sebab hari ini Hari Kopi Sedunia

Salam Hujung Minggu!
Saya berstesen di rumah dua tiga hari ini. Jadi, adalah ruang untuk berblog sedikit.

Selamat Menyambut Hari Kopi Sedunia! Hari ini 1 Oktober, kita raikan hari kopi peringkat international. Satu dunia raikan kopi :) Earlier, 29 September, Hari Kopi Malaysia. Saya tengok, banyak jugalah kafe-kafe, coffee shops dan pengeluar produk berasaskan kopi yang buat macam-macam promo sempena Hari Kopi.

Dek kerana hari ini Hari Kopi Sedunia, saya nak kongsi semula entri-entri resepi saya sebelum ini yang menggunakan kopi :)


Basically, kopi alpukat ini coffee ice blended with avocado. Sedappppp. Rasanya lemak creamy lagi-lagi apabila kita serve dengan aiskrim vanila.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...