Selasa, 28 Februari 2017

Resepi Airfryer - Sayur Campur Honey BBQ

*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.
 
Siapa yang suka hidangan sayur campur? Sebelum ini, saya pernah kongsi resepinya di sini. Hari ini, satu variasi sayur campur untuk kalian - Sayur Campur Honey BBQ. Rasanya manis-manis gitu! Untuk pilihan sayur-sayuran, ikutlah citarasa kalian hendak letak/guna apa. Resepi kali ini, saya hanya guna brokoli, lobak merah dan lada benggala hijau. Boleh juga dimasukkan kubis bunga, kacang peas, kacang buncis dan jagung kecil. Dah nama pun sayur campur kan,...campurkan aja ikut selera! 😀



Apa yang berbeza ialah penyediaan kuahnya. Jika sayur campur biasa kita gunakan sos tiram, sayur campur yang ini kita gunakan sos BBQ dan madu. Apa yang diperlukan:- Lobak merah, brokoli, lada benggala yang telah dibasuh, dibersihkan dan dipotong, 3 ulas bawang putih dihiris halus,  2 - 3 sudu besar, sos BBQ dan 1 sudu besar madu.

Saya masak sayur ni guna airfryer. Jadi, apa yang saya buat ialah campurkan kedua-dua sos BBQ dan madu hingga sekata. Setelah itu, gaulkan pada sayur-sayur yang telah dipotong tadi. Saya masukkan sayur-sayuran di dalam aluminium foil (kerajang aluminium) dan bungkus (macam nak bakar ikan tu) supaya tidak menjadi kering sesudah dimasak. Masak di dalam airfyer pada suhu 180-200 darjah celcius selama 15 - 20 minit. Siap!

Alternatively, jika hendak memasak menggunakan kaedah biasa, panaskan satu sudu besar minyak dan tumis bawang putih terlebih dahulu sehingga naik bau. Sesudah itu, masukkan sayur-sayuran diikuti dengan sos BBQ dan madu. Letakkan sedikit air jika sos terlalu pekat dan inginkan lebih kuah. Biarkan seketika di atas dapur sehingga sayur lembut.

Selamat Mencuba!

Psstt! Jika tiada sos BBQ, boleh juga gantikan dengan sos lada hitam. Nak lagi senang? Dapatkan je  Honey BBQ Sauce yang ready-made di pasaran. 🙂


Rabu, 22 Februari 2017

Wordless Wednesday - ..hanya aku dan gitar.

*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.


Chords Menahan Rindu - Wany Hasrita (Easy Guitar Chords)

*This is a scheduled entry. I'm away until end of March.

Lagu ni antara lagu kegemaran Bott sekarang. Si Bott jarang suka lagu Melayu. Satu, dia memang jarang dengar radio dan cari lagu-lagu macam saya hehehe. Dua, dia ni jenis prefer dengar soundtrack. Macam lagu-lagu citer Now You See Mee, Iron Man yang Brian Tyler buat memang santapan telinga dialah tuh. Kalau tiba-tiba tengah buat kerja di komputer, ada lagu pelik-pelik yang muncul, saya akan cepat-cepat periksa. Confirm tersesat masuk playlist dia.

Lagu Menahan Rindu antara lagu yang Bott dengar, terus berkenan. Then, dia akan request, "F, belajar main lagu ni!" Sebelum ini, dia bukan main suka lagu OST Biar Aku Jadi Penunggu nyanyian Ronnie Hussien. Boleh dapatkan easy chordsnya di sini.

Saya suka jugak, tapi macam lagu Redha, saya gemar bahagian verse sahaja :)


Kord Gitar dan Lirik Menahan Rindu - Wany Hasrita

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.

(Intro)
Am F Dm E
Am F Dm E

Am
Sejenak ku termenung
F
Awan pun mulai murung
G C
Tiada siulan-siulan burung-burung

Dm E
Menemani hariku
Am F
Menemani sepiku
Dm F E
Tersiksa angkara menanggung rindu

Isnin, 20 Februari 2017

Chanel Theme Birthday Party

Sabtu lepas, saya dan keluarga pergi makan-makan sempena birthday saya. Keluarga kami ni kecil je. Jenis susah nak cukup korum pulak tu. Ada orang ni, orang tu tak da. Yang ni available, yang itu pula outstation. Jadi, bila ada occasion sebeginilah, kami berpeluang berkumpul bersama.

Plus, birthday saya ni dikira sebagai celebration pertama untuk setiap tahun. So, semua akan super duper excited. Saya? Lagilah berlipat ganda excitednya. The initial plan was just to go and have a decent meal at Penang Village, Great Eastern Mall. 

but,..my ebullient sister-in-law, Dhila managed to do these! All these!

Chanel Theme Birthday Party
Mula-mula saya kena tunggu kat luar sebab masa saya sampai, mereka tak habis set up tempat lagi. Terharu tengok adik-adik keluar masuk kedai, turun naik tangga dan escalator sebab mengangkut birthday stuff saya. 

Masuk-masuk je,...wahhhhhhhhh!
Decorations di entrance, sebelum masuk ke tempat makan. Yang berbelon-belon tu tempat kami menjamu selera :)

Rabu, 15 Februari 2017

Gosip Pasal Nak Pergi KLCC

Malam tadi, habis kelas sekitar pukul 10, saya tak terus balik rumah. Lepas kunci sekolah pondok siap-siap, saya dan Bott pergi kedai runcit. Jalan kaki je sebab kedai tu cuma sepelaung dari rumah. Lagipun saja nak ambil angin, jalan-jalan sambil beli barang rumah yang habis.

Selesai beli barang, kami pun ambil own sweet time menapak balik. Plus, barang-barang yang saya bawa plastiknya besar dan berat. Makanya, jalanlah terkedek-kedek slow-slow. Sampai rumah dah pukul 10.30. Tengok-tengok si Cekengah masih belum tidur. Dok melanguk di meja makan tunggu saya balik.

Bukan tunggu kosong, ada burger untuk saya dan Bott. Yeayyyyy!!! Supper time! Alang-alang dia menemankan kitorang supper, sempatlah borak-borak + gosip-gosip sikit. Selalunya waktu beginilah saya jadi tok selampit, jadi tukang update cerita-berita-kisah yang dia tak sempat ambil tahu termasuklah kisah viral 'Nak pergi KLCC'! 

Wordless Wednesday - Jalak dan Jelita





Ahad, 12 Februari 2017

Thumbprint Animals - Aktiviti untuk Anak-anak

Bulan lepas, saya buat aktiviti thumbprint animals dengan si cilik tahun satu. Tajuk awal untuk English lessons mereka berkaitan dengan bunyi termasuklah bunyi-bunyi haiwan. Jadi, sambil-sambil belajar bunyi haiwan, kita lukis haiwan dengan cap jari.

Untuk aktiviti ini, perlu sediakan:

  • Ink/Dakwat untuk buat thumb/finger prints - boleh cari di kedai buku dan alat tulis seperti POPULAR atau kedai yang menjual peralatan kraf.
  • Wet tissue - untuk bersihkan jari apabila nak tukar-tukar warna ink dan sebagai langkah berjaga-jaga supaya tak bertepek di tempat yang tidak sepatutnya 😃


Salah satu daripada hasil si cilik saya.

Guitar Chords Wanita Terakhir - Fattah Amin (Easy Chords)

Masa mula-mula dengar lagu Wanita Terakhir ni rasa macam hehhhhh?! Lagu sedap,..tengoklah siapa yang buat kan,..but I personally feel that his singing don't do justice to the song. Dia macam tak owned the song. Pendapat peribadi saya yang kurang arif je nih! Maaf kalau pendapat kita berbeda 😆 Citarasa lain-lain kan,...

So, sebarang request daripada adik-adik yang minta easy chords untuk lagu Wanita Terakhir memang langsung saya tidak pertimbangkan. I don't like the song, tentunya saya tak akan 'berkapok' dengan lagu ni. 

Satu hari Bott bosan, dia pergi cari cover lagu ni di Youtube. Adalah a few covers yang dia tengok. Kebetulan saya terdengar dan sekali lagi, ini pandangan peribadi ye,..saya rasa mereka yang buat cover song lagu ni nyanyi lagi sedapppp daripada penyanyi asal hikhikhik. Mungkin feel lebih sikit,..suara lebih merdu,...

Enough said, chordsnya di bawah ye :) Bukan saya buat, saya tolong simplified kan sahaja.


Selasa, 7 Februari 2017

Resepi Airfryer - Cendawan Goreng

Hari ini, satu lagi resepi mudah menggunakan airfryer - Cendawan Goreng. Saya tidak guna tepung Kentucky atau tepung sadur yang berada di pasaran. Saya suka buat tepung sadur sendiri. Kita boleh pelbagaikan rasa ikut selera. Nak letak serbuk paprika, chilli flakes, serbuk jintan ke,...terpulang. Macam saya, saya boleh kawal kandungan garam dan perasa lain supaya Cekebon dapat nikmati sekali hidangan yang saya sediakan. Something light in flavour for Cekebon, yang lain pandai-pandailah tambah seasoning sendiri.

Resepi Cendawan Goreng

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Cendawan tiram yang telah dibersihkan
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1/2 cawan tepung jagung* 
  • 1 sudu besar serbuk kari*
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah/lada hitam*
  • 1 - 2 biji telur (saya tambah beberapa sudu susu segar dan pukul telur hingga sekata)
  • garam secukup rasa*

Jumaat, 3 Februari 2017

DIY Bingkai Hari Lahir | Birthday Frame

Idea buat birthday frame sebagai menggantikan kad hari lahir ni datang apabila saya pergi shopping di IKEA. Pergi kat bahagian frame sebab ada projek party planning. Puaslah saya membelek pelbagai jenis bingkai yang dijual di sana. Mahal, murah, plain, cantik berukir,...pilih sahaja mana yang berkenan.

Then, I came across LIMHALL frame. Tak silap saya harganya hanya RM2.90/sebuah. Saiz just nice. Sedang-sedang aja. Masa nilah terfikir, why not,..instead of buat kad hari lahir, kita buat bingkai hari lahir. Selain berfungsi sebagai kad ucapan, boleh juga jadi hiasan. Adalah kelainan sedikit 😁

Untuk buat birthday frame, boleh dikatakan bahan utama yang diperlukan HANYA frame gambar. Selebihnya, bergantung pada kalian nak hias bingkai tersebut mengikut tema/barang-barang yang ada.

Seperti di bawah ini, saya nak buat ala-ala buntings + ala -ala memo board. Jadi, saya sediakanlah bahan-bahan berkenaan yang dirasakan sesuai (yang ada dalam stok barang-barang kraf saya).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...