728 x 90

Selasa, 25 April 2017

DIY Hiasan Kraf (Crafts Embellishments)

Sebelum ini, ada beberapa pembaca yang personally e-mel saya bertanyakan hiasan kraf yang saya guna dalam projek kraf seperti kad ucapan dan scrap page (scrapbook). Maaf ye, kalau jawapan dan info yang saya beri kurang lengkap atau kurang memuaskan. Ketika itu, saya agak tergesa-gesa dan sibuk melunaskan urusan kerja. Ada yang ingin tahu sama ada saya buat sendiri embellishments atau beli di kedai kraf. Jawapan saya, kedua-duanya. 

Kadang-kadang, untuk isi masa senggang, saya akan buat hiasan kraf sendiri menggunakan barang-barang yang saya ada. Jimat pun jimat. Pada masa yang sama, kita dapat buat hiasan bersesuaian dengan projek kraf yang sedang dihasilkan dan lebih menepati citarasa kita. Ada kalanya, saya akan beli crafts embellishments di kedai terutamanya apabila ada promosi/diskaun dan hiasan kraf itu boleh digunakan dalam kebanyakan projek saya. 

Sabtu, 22 April 2017

Pilihan Hotel Murah, Bajet dan Selesa Sekitar Langkawi

LANGKAWI? Sebut sahaja tentang destinasi pelancongan yang satu ini, pasti macam-macam yang indah, yang menarik terlintas di kepala, kan? Coklat murah, shopping barang-barang murah, tempat-tempat bersejarah, keindahan alam semula jadi dan aktiviti-aktiviti riadah yang menyeronokkan untuk dicuba.

Kredit

Rabu, 19 April 2017

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini by Ourmemoria.my.

Lama juga tak join sebarang GA atau segmen. Jom kita sertai GA anjuran Fiza, pemilik blog Ourmemoria 😊 Butiran lanjut baca di bawah ye.

____________________________
Assalamualaikum. Dengan rasa rendah hati Fiza menjemput semua pembaca blog Ourmemoria.my untuk sama-sama memeriahkan Giveaway yang dianjurkan sendiri oleh Fiza.

Copy dan klik banner untuk penyertaan

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya.

Wordless Wednesday - Labu Goreng




Isnin, 17 April 2017

Chords Kekasih Bayangan - Cakra Khan (Easy Guitar Chords)

Happy Monday! Selamat memulakan minggu baru! Memandangkan hari ini memang saya tidak kerja dan kebetulan tidak ke mana-mana, jadi luangkan masa dengan Si Kapok. Kita petik lagu Cakra Khan - Kekasih Bayangan. Mellow je lagunya. Mungkin tidak segah Mencari Cinta Sejati atau tidak sehebat Seluruh Cinta. Tetapi, secara peribadi, saya rasa Kekasih Bayangan punya keindahan dan sweet+jiwang yang tersendiri.

Seperti biasa, kord mudah untuk kalian. Selamat berdendang!

Kord Gitar | Kunci Gitar dan Lirik Kekasih Bayangan - Cakra Khan (Easy Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.


(Intro)
C G Am 
Dm F G

C G
Padamu pemilik
Am Em
Hati yang tak pernah ku miliki
F Em-Am
Yang hadir sebagai
Dm-F C G
Bagian dari kisah hidupku

Khamis, 13 April 2017

KPOP Theme Birthday Party - Preparation

Hujung Mac baru-baru ini, saya dapat task party planning. Temanya - KPOP. Heheheh! Siapa peminat KPOP mesti sukalah! Pada asalnya, saya hanya dapat tempahan untuk photo props sahaja. Alhamdulillah, along the way, si penganjur parti minta saya siapkan item untuk goodie bags, table mat, centerpiece dan birthday card sekali.

Sebenarnya, hari ini tak larat + tak ada mood nak tulis entry party planning panjang-panjang. Makanya, hari ini saya kasi teaser dululah ye. Tunjuk sikit-sikit preparation buat task ni. Nanti saya follow up dengan entri penuh pula.


Photo props - Sebelum dipotong, disembur dengan acrylic clear paint dan dipasangkan lidi.
Kenal tak gambar siapa tu?

Isnin, 10 April 2017

Terima Kasih Tertunggak - Hadiah Math Challenge Izzeyda

Satu lagi entri penghargaan tertunggak. Kali ini khusus buat Izzeyda, teman blogger dari utara yang sebaya dengan saya. Sekitar bulan Februari, asal ada kesempatan, saya paksa diri untuk blogwalking. Jengah rakan-rakan blogger. Semenjak saya terikat dengan komitmen di Kota B, dah tak dapat nak berblogging, blogwalking dan saling berbalas komen seperti dahulu. Jika dapat tinggal satu dua komen per blog tu dah kira capai targetlah!

Ketika berkunjung ke blog Izzeyda, ada entri Math Challenge. Entri Uji Mindanya di sini. Saja jelah suka-suka saya mengira sama. Playar campur playar,.. playar campur gerudi,...gerudi tolak pemutar skru,...

Rupa-rupanya, jawapan saya betul! Entri keputusan Math Challenge  di sini. Heheheh dan Izzeyda beri ganjaran buat peneka-peneka yang berjaya! Wahhhhh! Tak sangka! Ini rezeki blogwalking terpijak namanya! 😃😃😃

Thanks so much, Eyda. Hadiah wang tunai pemberian Eyda telah selamat akaun saya terima. Moga Eyda dan anak-anak sentiasa berada dalam lindungan-Nya dan dikurniakan rezeki berlipat ganda! Jom terjah blog Izzeyda ramai-ramai! Ada banyak kisah Eyda bersama dua puteranya, reviews tentang tempat dan aktiviti-aktiviti menarik khususnya di belah utara dan macam-macam lagilah. Eyda ni sekarang aktif sertai run tau! Respect betullah! Kalau saya, setakat lari kejar si Yuri tu, mampulah 😆


Buat Kad Lipat-lipat

Ini percubaan pertama saya buat kad lipat - lipat begini. Birthday card. Temanya biru dan polka dots. Kad lipat-lipat begini sesuai untuk letak banyak gambar sebab sisi depan sisi belakang semuanya kita hias.


Baru 70% siap! Tiba-tiba abandoned begitu sahaja sebab sekarang saya suka buat card in a box pula. Hehehe. Nantilah, apabila berjaya disiapkan, saya kongsi hasilnya. Insya-Allah, kalau ada masa, saya sertakan dengan tutorialnya sekali. Dah lama dah tak buat entri tutorial kraf kertas.

Ahad, 9 April 2017

Demi Hidup Lebih Sihat!

Yeayyyyy! Yang ditunggu-tunggu dah tiba. Sale World Health Week Lazada kini bermula! Saya memang tunggu sale yang satu ini. Banyak barang nak dibeli. Beraneka barangan dari vitamin dan suplemen, keperluan senaman, range pilihan makanan sihat sehinggalah ke produk-produk penjagaan kesihatan, ditawarkan pada harga super istimewa!

Tunggu apa lagi,..
Klik banner di bawah dan mula shopping keperluan hidup sihat kalian sekarang! It is never too late to embark on a healthy lifestyle journey :) Jom join saya!

Lazada Malaysia



Sabtu, 8 April 2017

Kord Gitar Aku Sanggup - Sufi (Easy Chords)

Selamat berhujung minggu! Hujung-hujung minggu ni tak ada mood nak buat entri baru. Jadi, kita layan chords gitar jelah ye. Lagu Aku Sanggup nyanyian Sufi ni satu lagi lagu untuk halwa telinga kalian yang gemar hits 90-an. Asyik layan Aiman Tino je,...cuba-cubalah dengar Aku Sanggup pula ;) Rasanya pertaruhan Sufi kali ni sesuai dengan kehendak pasaran yang giat mengembalikan kegemilangan lagu-lagu 90-an. Sekurang-kurangnya, lagu Sufi yang ini jauh lebih sedap daripada single pertama ciptaannya yang dibawa semasa final AF. OK, seperti biasa, chords yang sudah ditransposed menjadin lebih mudah. Enjoyyyyyy!


Kord Gitar Aku Sanggup - Sufi (Easy Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.

(Intro)
Am Em B7 Em

Em   
Termenung sendu
         Am        
Ratapi luka yang telah terguris
B
Mengejar bayang
Em                          B
Moga terbukanya pintu hati

Em
Rindu saat kita
            Am              
Seperti lalu saling menyayangi
B7            
Namun kau berubah
                            Em 
Tawar hilangnya kasih


Khamis, 6 April 2017

Terjah Dunia Whimsical Beauty and The Beast

Isnin lepas, saya memang ada di sini. Isnin saya tak kerja. So, menjeruk jelah di rumah Cekebon. Tengah layan kantuk, tiba-tiba Cekengah called. Dia kata dia ambil half day, ajak saya tengok Beauty and The Beast. Bisa! Bisa! Sepantas kilat saya dan Bott bersiap. Jumpa Cekengah di e@Curve, Mutiara Damansara.

Kitorang masuk slot 1.30 petang. Dari mula scene, sampailah ke credit title,.. I really enjoyed myself. I mean, faham-faham sajalah cerita fairy tales bagaimana kan. Best! Whimsical!💫 Start je filem, saya dah masuk dunia Beauty and The Beast. Tak fikir apa-apa dah pasal kerja ke, komitmen lain ke, barang dapur nak kena beli ke,...semuanya put on hold. It was indeed a good break from my tiring and hectic schedule. Was enticed by each and every scene and all the songs played throughout the movie. Secara keseluruhannya, saya memang puas hati! Cuma secara peribadi, saya lebih suka si Beast berbanding bila dia dah tukar semula jadi manusia. Hehehe rasanya beast lagi comel kot! 😆

Tetapi, kata-kata saya ini hanya boleh diguna pakai untuk kalian yang minat cerita-cerita dongeng begini. Kalau ada yang spesies macam Bott, (cerita Avengers,..Optimus Prime takluk bumi dan disasters apokalips semua dia boleh hadam, tetapi cerita Beauty and The Beast dia kata tak make sense,...) maaf banyak-banyaklah ye. This is not going to be your cup of tea.

Selasa, 4 April 2017

Smurfs The Lost Village

Bukan review filem ye. Cuma nak cerita, saya jumpa dengan si makhluk biru ni di IPC Shopping Centre pertengahan bulan Mac yang lepas. Kebetulan masa tu, saya dan Bott tengah order makanan kat salah satu food truck di luar IPC tu. Ini dah jadi macam hobi kami berdua setiap kali ke IPC - beli something from one of the trucks. Sebab food trucks di IPC ni bertukar-tukar. 3 hari food trucks yang ini, another 3/4 hari food trucks lain pula. So, banyaklah pilihan untuk dicuba :)

Sementara menunggu order siap, saya masuk ke ruang legar IPC. Tak semena-mena melangkah kaki ke perkampungan The Smurfs. Cuti sekolah masa tu, so adalah beberapa aktiviti yang diorang organized untuk budak-budak sempena promosi Smurfs: The Lost Village. Tak toleh kiri kanan, saya dok aim cari seats kosong. Lenguh kaki berjalan. Hari tu sibuk cari buku untuk students dan beli barang party planning.

Tengah-tengah duduk, baru perasan saya lepak sebelah makhluk biru comel ni. Apa lagi,...wefie satuuuu!

Dah ajak fist bump,..layankan aje,.. ;)

Jangan lupa, buat peminat makhluk biru comel-comel ni, Smurfs: The Lost Village akan mula 'membiru' di pawagam bermula 6 April nanti!

Isnin, 3 April 2017

Terima Kasih Tertunggak - Hadiah GA Dylla Rezan

Hujung tahun lepas saya ada joined Yindia Segmen untuk Bloggers & Instagrammers anjuran adinda Dylla Rezan. Segmen ini diadakan setelah Dylla pulang dari trip kembaranya ke India. Alhamdulillah, ada rezeki terpilih sebagai salah seorang pemenang. Hadiah ini pun saya terima sekitar bulan Februari, tak silap. Lebih kurang sama masa dengan ole-ole London Anies. Cuma lambat update di blog ;)

Ini yang saya terima. Sebuah bekas cantik berwarna hijau, rantai kunci dan sekeping poskad Taj Mahal. Terima kasih banyak-banyak, Dylla for the gifts. Merasa dapat sayup-sayup angin India.  ðŸ˜†Suka sangat! Bertambah koleksi poskad, bertambah koleksi rantai kunci dan bekas hijau tu pula,... dah terletak cantik depan meja cermin jadi bekas kerongsang :) 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...