Isnin, 22 Mei 2017

Itik Berenang Pulang Pada Senja

Assalamu'alaikum.
Selamat memulakan minggu baru!

Kes itik ni masa ulang kaji dengan students. Buat latihan peribahasa bergambar.
Saya letakkan syarat, fikir betul-betul sebelum jawab. Try recall peribahasa yang dah dipelajari sebelum ini. Cuba jawab semua. Soalan peribahasa bergambar ni senang je,...bukan tanya maksud, bukan suruh buat ayat. Tengok gambar dan relate dengan peribahasa yang bersesuaian.

...dan ini yang saya dapat.


 😆😝😁

Susah payah itik tu berenang pulang pada waktu senja! Lepas ni cikgu kena lebih gigih lagi 'implan' peribahasa-peribahasa dalam fikiran kalian.

9 ulasan:

  1. bukan peribahasa 'itik pulang petang' ke patutnya.mungkin itik ni nakal sikit, balik lambat..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha itik ni memang itik nakal kot,... ;)

      Padam
  2. itik .duck.duckling. duckies

    BalasPadam
  3. bla ms pulak itik tu berenang heheheheeh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah yang Sal kata tu,..ni spesies itik nakal hahahaha

      Padam
  4. senja pun senja laa..pandai dia mereka cipta peribahasa baru..hehehe..

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...