Isnin, 31 Julai 2017

Buat Kad Guna Deep Border Punch

Saya memang suka beli border punch untuk projek kraf saya. Adalah beberapa pieces dalam koleksi dan salah satunya deep border punch. Deep border punch ni corak tebukannya lebih intricate dan lebih besar jika dibandingkan dengan border punch biasa. Saya pernah tulis tentang deep border punch di sini.

Deep border punch. Cantik kan?! 😃

Khamis, 27 Julai 2017

Mulakan Gaya Hidup Hijau

Pernah dengar tentang gaya hidup hijau atau green lifestyle? Gaya hidup hijau ini bukanlah sesuatu yang baru buat kita. Kita sebenarnya sudah lama didedahkan dengan konsep gaya hidup mesra alam sekitar ini. Cuma antara kita hendak laksanakannya dalam kehidupan seharian atau tidak.

Untuk memulakan gaya hidup hijau tidaklah sesukar mana jika kena caranya. Itulah yang saya bincangkan dalam artikel terbaru saya di ZCOOP (Zalora). Jangan risau, it's not complicated at all. Kita mulakan dengan langkah kecil dan lakukan secara berperingkat.

Ingin tahu lebih lanjut, jemput baca perkongsian saya. Klik gambar di bawah ye.


Isnin, 24 Julai 2017

Kad Lipat- lipat - The Final Look

Sebelum ini saya pernah cerita tentang kad lipat-lipat yang saya buat (boleh baca di sini), tetapi tak sempat nak tunjuk sepenuhnya. Masa tu belum betul-betul siap. Apa yang berlipat-lipat? Apa istimewanya kita lipat-lipat?  

Pada dasarnya, kad ini dibuat menggunakan kertas kraf bersaiz besar (12 x 12) yang dilipat kepada beberapa bahagian (dan ada bahagian yang saya potong kerana tak mahu jadi terlalu tebal apabila dilipat). Ada banyak ruang untuk kad ini. Depaan, belakang, atas, bawah, kiri, kanan,.. jadi boleh letak banyak gambar, hiasan atau sentimen buat si penerima.


So, here is the final look.

Ini bahagian hadapan kad. Kad hari lahir dengan tema biru - polka-dots and small sweet flowers. Untuk bahagian hadapan, saya hanya guna chipboard embellishment - Happy Birthday dan tambah sentimen 'just for you' guna clear stamps dan cebisan kertas kuning dan hijau.

Ahad, 16 Julai 2017

Sedingin Pluto yang HANGAT!

Hari ini kita cerita tentang Sedingin Pluto. Saya tengah kat kedai masa tu. Coffee break la konon-kononnya. Sambil hirup kopi + layan perasaan, sambil dengar radio. Tiba-tiba keluar satu lagu best yang sangat-sangat 'memancing telinga!'

My first impression was like, 'Whoahhhhh!! Bestnya arrangement lagu ni!' Terus tanya kat budak kedai lagu siapa? Si Wan jawab lagu kumpulan baru Joe Wings. Tengok saya minat dengan lagu tu, terus dia kuatkan radio untuk saya. Lirik pun boleh layan,...

Lamanya dinanti,
Panas tak menjadi,
Kau pluto yang dingin,..


Kumpulan baru Joe Wings? Yes, adalah pernah dengar yang Joe tubuh kumpulan baru - Prime Domestic,.. tapi kenapa suara macam Aweera? Memang lenggok suara, cara tarik sebijik macam Aweera. Baru  nak capai phone (konon-konon nak google lah), Si Wan cakap, "Memang Aweera, kak!" 😆

Lagu best, lirik sedap, suara vokalis power, Sedingin Salju daripada Prime Domestic ni memang HANGAT! Bagi yang minat lagu-lagu rock, this is something fresh untuk halwa telinga kalian. Rasanya yang tak minat genre rock pun akan suka lagu ni. Dengar lagu ni kita memang tak akan duduk diamlah! Mesti goyang bahu sikit, goyang kaki  ke ikut rentak muzik 🎵♪🎧 Siapa yang nak join 'keterujaan' saya dengan 'pluto yang dingin', bolehlah cari lagu mereka ni di Youtube.

...dan seperti biasa, tangan mulalah gatal nak berdendang dengan Si Kapok. This is the easy version of the chords. Saya transposed supaya senang main. Kalau punya impian nak main sehebat Joe Wings, mohon cari chords lain ye 😃

Kord Gitar dan Lirik Lagu Sedingin Pluto - Prime Domestic (Easy Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.

(Intro)
Em C D B7
C B7


Em
tiada lagi asmara
B7
buat ku terpesona
D
tiada lagi cumbuan
A
pada cahaya bintang

C
benar bukan igauan
G
hati kaku membeku
C
bagai pluto yang dingin
B7              
asing jauh terbuang

Sabtu, 15 Julai 2017

Nutella Brownies dan Aiskrim Vanila Kari

Assalamu'alaikum,
Baru nak bertatih menulis semula. Buka blog tengok banyak bebenar entri draf yang terperam terperap. OK, hari ni nak cerita pasal brownies. Siapa suka makan brownies angkat tangan?! Kita genggggg 😃 Berbanding cupcakes, saya lebih gemar brownies atau blondies sebab teksturnya yang lebih dense.

This is  Fudge Brownies drizzled with Nutella. Dhila bawa sebagai hidangan pencuci mulut semasa berbuka puasa  & moreh Ramadhan lepas (hehehe kan dah kata,..banyak entri draf cerita peram!) Bayangkanlah, brownies ni sampai beberapa jam sebelum berbuka,...kerja saya kejap-kejap intai dia! Jalan pergi buat kerja lain, datang balik intai dia! Belum campur pada masa yang sama terbayang-bayang brownies Nutella air tangan Hidayu Ayumie, mama si Firash tu lagi. Terseksa jiwa raga dibuatnya!

Tergoda tak?!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...