728 x 90

Isnin, 30 Oktober 2017

Tutorial Kraf Kertas - Hiasan Bunga Comel daripada Water Colour

Hari ini saya ingin kongsi tutorial cara-cara buat hiasan kraf (embellishment) bunga comel daripada water colour. Senang je nak buat. Tidak perlu ada kemahiran melukis atau mewarna sebab pada dasarnya bunga yang kita hendak buat ni, kelopaknya bulat-bulat. Sebenarnya, saya ada tengok satu video kraf, tak ingat di mana dan bila. Crafter tu lukis kelopak-kelopak bunga mawar cantik sangat! Bunga-bunga diwarnakan dengan teliti siap guna tona warna yang berbeza.

Dapat inspirasi dari video tersebut, saya buatlah bunga-bunga comel ini. Tetapi apa yang saya hasilkan sudah saya improvised kepada versi simple. Insya-Allah kalis gagal punya projek. Jika hendak dijadikan aktiviti dengan anak-anak pun tak ada masalah.

Inilah bunga-bunga comel yang saya maksudkan. Bunga-bunga ini sesuai dijadikan hiasan untuk kad atau scrapbook. Hiasan untuk backdrop photo booth pun cantik. Sweet sweet gitu!

Selasa, 10 Oktober 2017

Spiraldex Chronodex dan yang Berjaya Meneka dengan Tepat

Pernah dengar tentang spiraldex? Dalam entri awal September yang lalu, saya ajak kalian meneka apakah nama dan kegunaan rajah berlingkar di bawah.



Jawapan yang tepat ialah Spiraldex. Kita guna spiraldex untuk tulis jadual harian kita dalam bentuk visual yang lebih menarik. Kiranya macam timeline of the day lah. Kalau tanya pada planner addicts atau mereka yang buat bullet journals or filofax, they know better.

Nombor-nombor pada spiraldex itu mewakili jam (waktu). Jadi, catatlah sebarang temu janji, mesyuarat dan tugasan lain mengikut senggak waktu. Tanda atau warnakan (jika perlu) supaya kita dapat gambaran kasar perjalanan hari kita bagaimana. In a glance kita dah tahu hari kita hectic atau sebaliknya.

Isnin, 9 Oktober 2017

Honey Butter Cashewnut Korea

Baru-baru ini saya berpeluang merasa salah satu snek dari Korea yang sedap yumm yummm! Sedap bukan main-main! Kacang gajus bersalut mentega dan madu. Siapa yang jenis gatal gigi suka kunyah-kunyah tu memang tidak akan cakap tidaklah. Rugi kalau tolak tau! Snek ini Cekengah kirim pada kawan dia yang pergi ke Korea baru-baru ini.

Haaa, beginilah rupa paras packaging snek Honey Butter Cashewnut yang saya maksudkan.


Bagi yang suka mengunyah macam saya, kalian memang akan enjoy snek ni. Sekali dah masuk mulut, memang tak boleh berhenti! Ketagih dibuatnya. Lepas satu, satu masuk mulut. Kacangnya rangup. Ditambah pula dengan rasa lemak mentega dan manis madu yang rich sangat,...oh,..heaven in your mouth! Krup krap krup krap. Bayangkanlah kacang gajus biasa pun dah cukup sedap, inikan pula yang disaluti madu dan mentega. Habis rosak diet saya huhuhu. Masa makan tu dah tak kira dah calorie intake untuk hari tu, Calorie what?! Tiba-tiba buat lupa 😃 Bott dengan Cekebon kat tepi pun saya tak pelawa. Hahaha! Honey Butter Cashewnut punya pasal, diet berterabur, kita pejamkan mata aja. Berbaloi! Memang berbaloi-baloi!

Hiasan Kraf - Here & Now | Rosie's Studio

Tattadaaaaa! Stok barang baru untuk buat kraf. Masih fresh dalam plastic packaging lagi. Semua crafts embellishments (hiasan kraf) di bawah keluaran Rosie's Studio - Here & Now. Secara peribadi, saya suka beli ikut set/range begini. Kenapa? Haaa,  ini satu tips untuk beli hiasan kraf. Jika boleh (dari segi kemampuan + availability of stock), belilah hiasan kraf dalam set atau bertema seperti yang saya beli ini. Tujuannya supaya memudahkan kerja kita nanti. Apabila hiasan kraf didatangkan dalam bentuk set/bertema, setiap hiasan saling padan antara satu sama lain. Mudah nak mix and match apabila buat projek kraf. Warna dan konsep dah memang sedia padan. So, tidaklah pusing kepala nak pilih hiasan yang bersesuaian.



Khamis, 5 Oktober 2017

Giveaway Birthday Tuan Dan Blog Anugerah Terindah

Lama rasanya tak sertai mana-mana GA. Jom kita join GA anjuran Kanda Mardiah Diana (Sis MD) kita ni. GA ini merupakan GA yang julung kali diadakan oleh Sis MD. Marilah kita bagi sokongan yang gempak kaww kawww!

Syarat penyertaan sangatlah mudah! Klik sahaja banner di bawah ini ya 😃


Tempoh GA - 24/09/2017 sehingga 15/10/2017 jam 11.59malam


Selasa, 3 Oktober 2017

Hari Kopi Hari Saya

Ahad lepas, saya dan keluarga pergi bersarapan di luar. Tak rancang pun. Pada awalnya saya sekadar temankan Cekengah untuk jemput Cekebon yang bermalam di rumah Uje. Alang-alang dah cukup kuorum, kami pun buat keputusan untuk makan di Plan B, Publika.

1 Oktober - sambutan Hari Kopi. Hari tu jugalah coffee consumption saya berganda-ganda. 

Had my Piccolo Latte plus a few sips of Cekengah's Mocha.

Kord Gitar Zalikha - Floor 88 (Easy Chords)

Pada mulanya saya tak perasan sangat lagu Zalikha ni. Sebab tak pernah dapat dengar lagunya dari mula sampai habis. Kalau dengar verse, tak sempat dengar chorus. Dengar chorus pula, tak tahu verse lagu ni macam mana.

Sehinggalah baru-baru ini, saya secara tidak sengaja terjebakkan diri bantu a bunch of kids choreographed dance steps untuk pertandingan yang disertai oleh mereka. Masa tulah berpeluang dengar lagu Floor 88 ni penuh-penuh. Terus suka! Jatuh cinta dengar pertama walaupun sebelum ini dah dengar banyak kali dalam bentuk sekerat sekerat 😃

Ini kord mudah untuk lagu Zalikha. Selamat petik gitar. Selamat berdendang!


Kord Gitar Zalikha - Floor 88 (Easy Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.

(Intro)
C G F E
C G F E
F G Am Am
F Dm E E

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...