728 x 90

Selasa, 10 Oktober 2017

Spiraldex Chronodex dan yang Berjaya Meneka dengan Tepat

Pernah dengar tentang spiraldex? Dalam entri awal September yang lalu, saya ajak kalian meneka apakah nama dan kegunaan rajah berlingkar di bawah.



Jawapan yang tepat ialah Spiraldex. Kita guna spiraldex untuk tulis jadual harian kita dalam bentuk visual yang lebih menarik. Kiranya macam timeline of the day lah. Kalau tanya pada planner addicts atau mereka yang buat bullet journals or filofax, they know better.

Nombor-nombor pada spiraldex itu mewakili jam (waktu). Jadi, catatlah sebarang temu janji, mesyuarat dan tugasan lain mengikut senggak waktu. Tanda atau warnakan (jika perlu) supaya kita dapat gambaran kasar perjalanan hari kita bagaimana. In a glance kita dah tahu hari kita hectic atau sebaliknya.

Isnin, 9 Oktober 2017

Honey Butter Cashewnut Korea

Baru-baru ini saya berpeluang merasa salah satu snek dari Korea yang sedap yumm yummm! Kacang gajus bersalut mentega dan madu. Cekengah kirim pada kawan dia. Beginilah rupa packaging snek Honey Butter Cashewnut tu.


Bagi yang suka mengunyah macam saya, kalian memang akan enjoy snek ni. Sekali dah masuk mulut, memang tak boleh berhenti! Ketagih dibuatnya. Lepas satu, satu masuk mulut. Kacangnya rangup dengan rasa mentega dan madu yang rich,...oh,..heaven in your mouth! Krup krap krup krap. Habis rosak diet saya hahahah, Masa makan tu dah tak kira dah calorie intake untuk hari tu, Calorie what?! Tiba-tiba buat lupa 😃 Honey Butter Cashewnut punya pasal, diet berterabur pun pejamkan mata aja. Berbaloi!

Hiasan Kraf - Here & Now | Rosie's Studio

Stok barang baru untuk buat kraf. Crafts embellishments keluaran Rosie's Studio - Here & Now. Saya suka beli ikut set/range begini. Mudah nak dipadan-padankan apabila buat projek kraf.


Ada 4 item yang saya beli:
1. Die-cut Embellishments (180 pieces)
2. Decorative Brads (21 pieces)
3. Designer Paper
4. Foil Chipboard Alphabets

Saya sebenarnya dah tak boleh beli embellishments atau material kraf baru lagi buat masa ini. Yang ada kat rumah tu banyak lagi yang belum digunakan. Takkanlah asyik nak bawa masuk barang baru. Tetapi, sekuat mana saya memasang tekad setiap kali masuk kedai untuk 'sekadar tengok-tengok' je,.. kuat lagi tarikan barang-barang ni memanggil-manggil mohon dibeli. Huhuhuhu mana boleh kata tidak kan?! Lagipun, saya suka gabungan warna yang digunakan untuk set Here & Now. Ada purple, magenta, biru, hijau... Sweet gitu!

Khamis, 5 Oktober 2017

Giveaway Birthday Tuan Dan Blog Anugerah Terindah

Lama rasanya tak sertai mana-mana GA. Jom kita join GA anjuran Kanda Mardiah Diana (Sis MD) kita ni. GA ini merupakan GA yang julung kali diadakan oleh Sis MD. Marilah kita bagi sokongan yang gempak kaww kawww!

Syarat penyertaan sangatlah mudah! Klik sahaja banner di bawah ini ya 😃


Tempoh GA - 24/09/2017 sehingga 15/10/2017 jam 11.59malam


Selasa, 3 Oktober 2017

Hari Kopi Hari Saya

Ahad lepas, saya dan keluarga pergi bersarapan di luar. Tak rancang pun. Pada awalnya saya sekadar temankan Cekengah untuk jemput Cekebon yang bermalam di rumah Uje. Alang-alang dah cukup kuorum, kami pun buat keputusan untuk makan di Plan B, Publika.

1 Oktober - sambutan Hari Kopi. Hari tu jugalah coffee consumption saya berganda-ganda. 

Had my Piccolo Latte plus a few sips of Cekengah's Mocha.

Kord Gitar Zalikha - Floor 88 (Easy Chords)

Pada mulanya saya tak perasan sangat lagu Zalikha ni. Sebab tak pernah dapat dengar lagunya dari mula sampai habis. Kalau dengar verse, tak sempat dengar chorus. Dengar chorus pula, tak tahu verse lagu ni macam mana.

Sehinggalah baru-baru ini, saya secara tidak sengaja terjebakkan diri bantu a bunch of kids choreographed dance steps untuk pertandingan yang disertai oleh mereka. Masa tulah berpeluang dengar lagu Floor 88 ni penuh-penuh. Terus suka! Jatuh cinta dengar pertama walaupun sebelum ini dah dengar banyak kali dalam bentuk sekerat sekerat 😃

Ini kord mudah untuk lagu Zalikha. Selamat petik gitar. Selamat berdendang!


Kord Gitar Zalikha - Floor 88 (Easy Chords)

(Intro)
C G F E
C G F E
F G Am Am
F Dm E E

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...