NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.


Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat saya menulis entri ini, #lelakilangitbumi dah ada 20 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada #lelakilangitbumi? Baca #lelakilangitbumi dan pilih watak kegemaran anda --> #teamdiha atau #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam #lelakilangitbumi kelak.


Khamis, 30 November 2017

Bagi yang Ingin Berjinak-jinak dengan Fitness dan Workout

Salah satu perkara penting yang saya ingin capai pada 2017 ini ialah turunkan berat badan, jadi lebih fit dan lebih sihat. I mean in serious term. Selama ni asyik kata nak sihat, nak makan sihat, nak hidup sihat,...tapi saya tak betul-betul komited. Alhamdulillah, tahun ini saya berjaya lakukan sedikit perubahan dalam gaya hidup demi realisasikan misi hidup sihat saya.

Personally, saya tidak suka bersenam. Semangat nak bersenam tu ada, tetapi MALAS! Lazimnya, niat nak bersenam tu datang masa saya tengah rehat atas katil sudah hendak lelapkan mata. Hahahah! 😜Dan saya suka makan! Bayangkan,..suka makan, suka kunyah-kunyah snek, tak suka bersenam. Pasifnya hidup! Mujurlah, dari segi pemakanan, saya berpantang dan berjaga-jaga juga. Menguruskan diet harian Cekebon, secara tidak langsung saya turut sama mengawal food intake.

Fitness journey saya tidak drastik tetapi saya sedaya upaya cuba untuk konsisten sebab target utama saya - nak sihat, nak bebas penyakit. Apa yang saya lakukan saya kongsi melalui penulisan artikel di ZALORA. Setakat ini saya sudah tulis 3 artikel santai berkenaan penurunan berat badan dan fitness mengikut pengalaman saya. Jadi, siapa-siapa yang ingin berjinak-jinak dengan aktiviti fitness dan workout, boleh cuba baca artikel-artikel di bawah to give you some insights.


Selasa, 28 November 2017

Perfect - Ed Sheeran (Easy Guitar Chords)

Saya suka benar dengan lagu Ed Sheeran yang satu ini. As a matter of fact, lagu-lagu Ed Sheeran semuanya sedap didengar. Kalau tidak, takkanlah penyanyi ini mampu cetuskan fenomena, kan?! 

Secara peribadi, saya jatuh cinta dengar pertama dengan Perfect. Rasanya belakangan ini memang kerja asyik dengar, nyanyi dan hum lagu ini. 😉 Sweet je kedengaran gubahan melodinya. Lirik pun best. Alang-alang dah suka, bolehlah berdendang dengan si Kapok. Guitar chords di bawah ini saya transposed ke C. Boleh guna capo on the 2nd or 4th, ikut kesesuaian kalian ye.


Kord Gitar dan Lirik Perfect - Ed Sheeran (Easy Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


                C        Am
I found a love for me
                       F                                   G
Darling just dive right in, and follow my lead
               C                            Am
Well I found a girl beautiful and sweet
                F                                                      G
I never knew you were the someone waiting for me

Rabu, 15 November 2017

Lontong Goreng Cendawan | Rendang Cendawan

Saya memang gemar makan cendawan. Paling suka cendawan shitake dan cendawan tiram. Selalu memang akan pastikan ada cendawan dalam stok bahan masak. Senang nak dibuat lauk. Selain itu, kadang-kadang rajin juga beli enoki atau cendawan butang. Enoki selalunya saya masukkan dalam sayur campur atau buat sup. Cendawan butang pula lazimnya buat inti sandwic, filling pizza atau makaroni bakar.

Di bawah ini ada dua variasi hidangan cendawan tiram. Tidak kiralah cendawan tiram yang kelabu atau yang putih, kedua-duanya saya suka. Asal segar dan sedap dijadikan hidangan.

Antara resepi lain berasaskan cendawan:

Selasa, 14 November 2017

Photo Booth Props Damask

Baru-baru ini Cekengah minta saya buat party stuff untuk meraikan hari lahir dua rakan pejabatnya. Cekengah dan beberapa rakan sejawat merancang untuk buat sambutan kecil-kecilan, a special birthday lunch as a treat for the birthday girls. Tema yang diminta light blue and black

Light blue and black is a sweet combination. Pada mulanya, saya fikir nak buat tema Breakfast at Tiffany's, berdasarkan sebuah filem terkenal malar segar lakonan Audrey Hepburn. Tema ni antara tema popular yang dipilih untuk majlis-majlis keraian. Saya sendiri pernah ambil tempahan buat party props bertema Breakfast at Tiffany's dua tahun lepas. Jemput baca mengenainya di sini dan di sini.

Fikir-fikir balik,...better buat something else. Lagipun, dua birthday girls yang bakal diraikan tu lebih senior berbanding mereka yang merancang sambutan. We should try to do something yang lebih eksklusif, lebih kelas.

Hence, in addition to the colour theme, saya tambah elemen damask. Sekurang-kurangnya, adalah kelainan sedikit. Lagipun, damask pattern banyak yang cantik-cantik. Kebetulan dalam stok barang-barang kraf saya, saya ada banyak kertas dan kad dengan rekaan damask. Senanglah nak buat apa yang patut.

Untuk parti ini, saya sediakan:

Ahad, 12 November 2017

Kord Gitar Sesungguhnya Aku - Alif Satar (OST Red Velvet)

Lagu Sesungguhnya Aku nyanyian Alif Satar ini memang sedap didengar. Lembut mendayu-dayu je terjah pendengaran. Masa pertama kali dengar, saya rasa biasa-biasa saja. Tetapi, dek penangan tengok drama Red Velvet, asyik hum lagu ni. Nyanyi dalam hati, nyanyi dalam kepala.

Lama dah saya tak berpeluang ikut drama yang bersiaran di televisyen. Selalu timing tak sesuailah, ada kerja lainlah. Red Velvet ni gigih sikit tengok. Drama adaptasi novel Acik Lana memang tidak menghampakan. Banyak scene kelakar. Jalan cerita pun not bad. Saya paling suka tengok watak Alif Satar yang terpaksa deal dengan pelbagai kerenah wanita-wanita di sekelilingnya.

OK. Berbalik pada chords. Kord gitar Sesungguhnya Aku di bawah ini bukan chords asal ye. Versi telah ditransposed. Jadi sesuai sangat buat beginners atau yang memang nak cari easy chords. Apa lagi, enjoy the song!



Kord Gitar Sesungguhnya Aku - Alif Satar (Easy Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


C  F
apa ku rasa
C  G
tak pernah ku duga
C F
hadir dirimu
Am G
merubah semua

Sabtu, 11 November 2017

Resepi Terung Sambal Hijau

Assalamu'alaikum,
Hujung minggu ini nak kongsi resepi mudah menggunakan terung - Terung Sambal Hijau. Senang sangat cara membuatnya. Sambal terung ni enak dinikmati dengan nasi panas-panas, lawan dengan kicap sedikit. Terangkatttt! Terung, terpulanglah mahu guna terung biasa atau terung bulat. Nak sediakan terung pun boleh pilih sama ada nak guna airfryer (lebih sihat sebab kurang minyak), goreng seperti biasa atau digril. Saya jelaskan satu-satu di bawah ye 😃


Resepi Terung Sambal Hijau

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Beberapa biji terung. Saya gunakan terung bulat.
  • 7 - 10 tangkai cili hijau (bergantung hendak sambalnya banyak atau tidak). Jika ingin rasa yang lebih pedas, masukkan juga beberapa tangkai cili api mengikut selera.
  • 2 labu bawang besar (dihiris bulat-bulat)
  • 2 sudu besar cuka putih
  • Minyak masak secukupnya 
  • Garam secukup rasa.


Langkah-langkah penyediaan:
  • Terung

Isnin, 6 November 2017

Kenapa Mesti Black Coffee?

Siapa penggemar kopi? Any coffee lover out there? Kalian suka minum kopi yang bagaimana? Kopi susu? Kopi pekat? Coffee ice blended? Hari ini saya nak cerita tentang kebaikan minum kopi O. Black coffee. Yang betul-betul kosong tanpa gula, susu atau krim tau! Bukan yang dilimpahi kemewahan manis lemak susu, gula, krim segala! Memang kopi semata-mata.

Kopi O pekat atau black coffee sebenarnya ada banyak manfaat kesihatan. Antara kita tahu dengan tidak je. Pertama, black coffee yang tidak ditambah gula atau susu mengandungi nilai kalori hampir 0. Sesuai sangat dijadikan minuman untuk yang ingin berdiet dan mengurangkan berat badan. Sekali lagi diingatkan ye, kopi kosong. Once kita dah letak gula, susu atau krimer, nilai kalori kopi kalian akan mencanak naik.

Selain itu, kandungan kafein dalam kopi dapat membantu tingkatkan metabolisme badan. Jadi, bagi sesiapa yang nak bersenam atau workout, disarankan minum secawan kopi beberapa minit sebelum sesi workout supaya kadar metabolisme badan dapat ditingkatkan. Lebih tinggi metabolisme, lebih banyak lemak terbakar, lebih tinggi amaun kalori yang berjaya 'dibunuh'.

Ahad, 5 November 2017

Kord Gitar Bunga - Ara (Easy Guitar Chords)

Lagu Bunga ni single terbaru Ara Johari. Ciptaan Akim (Hang Nadim) dan teman-temannya, Laq dan Kadok. Masa mula-mula dengar muzik intro dah dapat agak lagu ni sentuhan Akim sebab susunan muziknya. Best ke tidak? Kalian nilai sendiri. Muzik video Bunga pun dah released di Youtube. Bagi saya, ini satu lagi lagu yang akan mengangkat nama Ara Johari. Si Cekengah dah naik semput karaoke lagu ini di Smule. 😆

Seperti biasa, kord senang easy peasy khusus buat yang mencari. Selamat berdendang!


Kord Gitar Bunga - Ara (Easy Guitar Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.

(Intro)
Em C D B7

Em
Setiap yang indah
G
dan manis di lidah
D C
Pasti hilang segalanya

Em
Rimbunan dedaun
G
berguguran jatuh
D C
Sembah bumi musim bertukar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...