NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Baca lanjut mengenainya di sini.

Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat ini, Lelaki Langit Bumi (LLB) dah ada 30 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Rabu, 28 Februari 2018

Alphabets Stamps dan Kegunaannya

Sebelum ini, ada beberapa peminat kraf kertas yang e-mel dan bertanya kepada saya, berbaloi atau tidak untuk beli alphabet stamps kerana mereka masih newbie. Baru nak berjinak-jinak dengan kraf kertas, jadi ingin utamakan bahan-bahan asas yang patut ada dahulu.

Antara koleksi alphabets stamps milik saya.
Secara peribadi, jika kalian tanya pada saya, saya akan jawab berbaloi. Lagi-lagi buat beginners. Mengapa? Sebab, dengan alphabet stamps ini, banyak projek kraf kertas yang kita boleh buat. Saya sarankan untuk ada sekurang-kurangnya dua set alphabet stamps. Satu saiz besar dan satu yang fontnya lebih kecil atau satu yang font tebal manakala satu lagi yang bertulisan halus (or cursive).

Isnin, 26 Februari 2018

Hargai Hidup dengan 9 Cara Mudah Ini


Assalamu'alaikum,

Lama benar saya tidak bersiaran di blog FAMF Tower ini. Sibuk melunaskan urusan harian. Kemudian sempat luangkan masa bersama keluarga untuk short getaway. Balik cuti, terbawa-bawa semangat cuti tu sampai seminggu. Malas nak buat kerja. Tak ada mood nak masuk blog. 

Hari inilah baru ada semangat sikit. Itupun lepas simpati terhadap blog sendiri, entri terakhir saya pada 13 Februari yang lepas. Ini dah nak masuk bulan Mac! Sibuk bebenar nampak gayanya hehehe

Sebut tentang sibuk, dalam pada kita sibukkan itu ini, kita kena belajar untuk terus hargai kehidupan. Kebanyakan kita, lemas tenggelam dalam tekanan hidup dan beban kerja sampai kita jadi lupa untuk hargai perkara-perkara yang ada di sekeliling kita. Perkara inilah yang saya tulis dalam artikel saya untuk THREAD ZALORA bulan lepas. (Again, sibuk sangat sampai lupa nak update di sini 😀)
Klik gambar di atas untuk baca artikel.

Selasa, 13 Februari 2018

Foil Embellishments untuk Kraf Kertas

Setiap kali saya pergi beli barang untuk buat kraf, jika terjumpa sebarang foil embellishments memang saya akan beli. Apa itu foil embellishments? Foil embellishments merupakan hiasan kraf yang menggunakan kertas logam nipis berkilat. Logam nipis ini dipanggil kerajang. Ala macam aluminium foil tu. Kilat-kilat begitulah. Ada kerajang perak, kerajang emas dan warna-warna lain.



Gambar di atas ini sebahagian daripada koleksi foil embellishments saya yang ada dalam simpanan. Memang banyak kegunaannya buat saya mencantikkan projek-projek kraf kertas saya. Dari kiri:- foil stickers sentiments yang biasa digunakan misalnya be happy, celebrate, you are amazing, happy thoughts, today is the day dan special moments. Kemudian, ada foil clear sticker pad, foil butterflies (love these butterflies very much!!!), foil alphabet fonts dan akhir sekali di sebelah kanan tu, foiled statement pad (boleh baca lebih lanjut di entri ini.)

Ahad, 11 Februari 2018

Kord Gitar Hilang - Irfan Haris

Selepas lagu Redha melonjakkan nama anak muda ini, diikuti dengan Pesan, Irfan Haris tampil dengan single terbaru yang berjudul Hilang. Lagu ini ciptaan Irfan Haris sendiri bersama Haiqal Iskandar. Saya baru sahaja dengar lagu Hilang. OKlah. Boleh layan. Confirm akan hit seperti dua single terdahulunya. Lagu-lagu Irfan Haris pun biasa digunakan sebagai OST drama. Ingat lagi tak satu masa dahulu zaman fenomena Suri Hati Mr. Pilot melanda? Sana sini dengar orang nyanyi dan siulkan lagu tu. Kemudian,  Pesan pula menjadi OST Ku Pinjam Cinta lakonan Ayda Jebat.

Irfan Haris mula dikenali selepas dia sertai program Ceria Popstar terbitan Astro. Adik kepada penyanyi Amira Othman ini  mempunyai suara yang baik dan sesuailah nyanyikan lagu-lagu sebegini. Kebetulan petang semalam saya tidak ke mana-mana. Lepas dengar lagu Hilang, terus rasa nak buat chords. Sesi bersama si Kapok lah jawapnya.

Kord gitar Hilang di bawah ini telah saya transposed ke C. Jadi, seperti biasa, ini versi easy chords. Enjoy the chords. Selamat berdendang!

Official music video Hilang dah ada di Youtube. Kalau nak dengar carilah ye. Saya suka bahagian chorusnya.


Kord Gitar dan Lirik Lagu Hilang - Irfan Haris (Easy Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


(Intro)
Em D G Am B7
Am Em B7 Em

C
kelmarin kau bilang
D Em
kau cinta padaku

C
sekarang tak lagi
Em
kau mendustaiku

C
kini semua
D Em
hancur cerita kita

C
berakhir disini
D Em
sudah cukup sudah

Khamis, 8 Februari 2018

Pertama Kali Merasa Bika Ambon

Pernah dengar tentang Bika Ambon? Bika Ambon ini sejenis kuih yang popular di Medan, Indonesia. Kuih ni sebenarnya bingka cuma di sana bingka dipanggil bika. Jika dilihat tekstur bingkanya berlubang-lubang seperti kuih sarang semut atau kek gula hangus.


Sebelum ini saya belum pernah berpeluang untuk merasa bika ambon. Adalah suatu masa dahulu cuba nak buat bika ambon sebab teman saya di Indonesia beri resepinya. Mula-mula bukan main semangat! Once dah tengok resepinya fikir banyak-banyak kali. Dari segi bahan- bahan yang diperlukan tidak jadi masalah sangat. Bahan-bahan biasalah:- tepung gandum, tepung ubi, gula, santan, air kelapa, yis dan bingka ini menggunakan kuning telur yang banyak.

Selasa, 6 Februari 2018

Jedi Inspired Birthday Card

Hujung tahun lepas, kami sekeluarga buat mini celebration sempena hari lahir adik bongsu saya di Makan Kitchen. Buat tema Starwars. (Jemput baca mengenainya di sini.) Demi nak menepati tema, kad birthday pun kenalah ada kena mengena dengan Starwars kan,..😃

Pada mulanya saya ingat nak buat card in a box. Lihat contohnya di sini. Dah bayang dalam kepala dah elemen-elemen Starwars tercacak-cacak keluar dari kotak. Tetapi, apabila difikir-fikir balik, saya dah biasa buat card in a box. Boringlah pulak hehehe. Sambil cari-cari pasal Starwars, tiba-tiba ternampak imej costume jedi ni. 

Credit goes to the original owner of the image.

Tinggggg! 💡💡💡 Buat jedi inspired card lah! Menarik juga kan? Untuk bentuk kad, saya gunakan template kad kimono seperti di bawah ini. Saya buat kad bersaiz A4 supaya cukup besar untuk ditegakkan di atas easel. Jadi, template di bawah saya bahagikan kepada 3 kertas A4 - bahagian badan, lengan kanan dan lengan kiri. (Jika dicetak atas sekeping kertas A4 sahaja pun tidak ada masalah, cuma setelah dilipat saiznya akan jadi kecillah.)

Isnin, 5 Februari 2018

Resepi Kentang Goreng Bawang

Kentang goreng bawang ini sebenarnya biasa disediakan sebagai side dish apabila saya masak bubur kosong untuk Cekebon. Berseleralah sedikit makan apabila ada side dish sebegini. Tidakpun, kalau nak makan nasi tak ada lauk, hidangan kentang goreng bawang ini akan jadi lauk segera yang dimasak. Nikmati dengan nasi panas dan sedikit kicap manis. Yummehhh! 



Resepi Kentang Goreng Bawang
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...