NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Baca lanjut mengenainya di sini.

Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Khamis, 29 Mac 2018

Resepi Spageti Ikan Bilis Cili Api

Kebiasaannya apabila membeli barang dapur atau stok makanan, saya akan beli sebungkus dua pasta. Tidak kiralah jenis apa,..jenama apa. Kiranya pasta dah jadi antara benda yang wajib ada dalam stok pantri. Bukanlah kaki makan pasta sangat. Tetapi, sekali-sekala bila lapar tak tahu nak makan apa, I can simply make a simple dish. Tak pun kalau dah bosan dengan menu nasi dan lauk-pauk, bolehlah disediakan hidangan seperti makaroni atau spageti goreng, makaroni bakar ke,..apa-apalah asalkan kena dengan cita rasa.

Antara resepi pasta kegemaran saya yang pernah saya kongsikan di blog ini:


Hari ini satu lagi resepi mudah menggunakan pasta - Spageti Ikan Bilis dan Cili Api. Kawwwww! Berair hidung makan! Sesuai sangat bagi yang suka makan pedas.


Burung Merpati Kedai Recycle

Dah menjadi rutin saya dan Bott sama ada setahun sekali atau setahun dua kali untuk ke kedai recycle - jual kertas, buku, majalah, plastik dan kotak terpakai. Selalunya kami memang akan kumpul banyak-banyak baru pergi jual sekaligus. Bab asingkan kertas, kotak, plastik ni memang jadi kerja Bott. Dia kalau susun-susun barang ikut jenis, ikat, stack kemas-kemas memang hobi dia! Sejenis terapi katanya 😃 

Rasa-rasa stor dah mula sesak,.. agak-agak bonet dan bahagian tempat duduk belakang boleh dipundat dengan barang-barang yang kami dah kumpul,...maka it's time for the trip. Pergilah kami ke kedai recycle berhampiran dengan tempat kami tinggal.

Sampai-sampai je, seperti biasa pekerjanya akan terus approach kami dan angkat barang-barang keluar untuk ditimbang. Sementara nak menunggu tu mata saya melilau ke sana ke mari. Tiba-tiba nampak sekawan burung merpati tengah makan. Gemuk-gemuk. Sihat-sihat!

Birthday Giveaway by Mrs Pip

Assalamu'alaikum,

Mari sertai GA anjuran Mrs. Pip.
Syarat-syarat penyertaan sangat mudah. Tengok di bawah ye.


nak join GA ni, mrs pip letakkan beberapa syarat mudah:-

1/ buat entry bertajuk "Birthday Giveaway by Mrs Pip" , copy paste dan backlink kan banner di atas

2/ wajib follow blog mrs pip

3/ ada IG, wajib follow instagram mrs pip : www.instagram.com/mrspip18 

4/ ada FB, wajib follow FB page mrs pip : web.facebook.com/MrsPip18

5/ dah siap, sila letak link penyertaan korang kat kotak komen di bawah


GA ni akan tamat pada 8 April 2018, dan pemenang akan diumumkan, insyallah dalam masa seminggu selepas GA tamat. 

Pemilihan pemenang akan dibuat sama ada melalui random.org atau pemilihan cabutan bertuah oleh mrs pip sendiri , dan keputusan muktamad.

Seorang pemenang bertuah akan memenangi hadiah :-

  • face mask jenama b.live (fine line stoppage sheer off crease) x 3 sheets
  • Suaviss Colmado body wash 30ml x 2 bottles (random fragrance : lime, coconut, strawberry, grapefruit, mango)
  • pre-loved novel
  • hadiah misteri (wang tunai / skincare product / beauty products / shawl / atau lain lain produk)


Happy Belated Birthday, Mrs. Pip!
Happy Anniversary for your blog as well.
Jaga diri baik-baik, k. 



Khamis, 15 Mac 2018

Pujaanku | Eiffel I'm In Love 2

Seperti Ada Apa Dengan Cinta, Eiffel I'm In Love juga dibuat sekuelnya. Saya memang suka filem ini dahulu. Tidak silap saya, Eiffel I'm In Love keluar masa saya berada di tahun akhir pengajian. Malam-malam, waktu berjaga baca case law atau siapkan assignment, cerita inilah yang saya pasang ulang-ulang. Buat teman supaya tak sunyi. 

Disebabkan saya suka sangat tonton Eiffel I'm In Love, Bott siap hadiahkan VCD filem ni yang extended version. Punyalah excited galur all the deleted scenes. Lagu-lagu untuk cerita ini pun best. Tak Tahan Lagi, Dahsyat, Bercintalah Denganku, Memang Enak dan my favourite - Pujaanku. 

Sampai sekarang Pujaanku ada dalam playlist saya. Siap edit untuk jadi ringtone telefon lagi! Saya suka sangat kolaborasi Melly dan Jimmo untuk lagu ni. Dulu-dulu zaman suka 'menyalak', memang akan pilih lagu Pujaanku semasa karaoke. Siap berebut dengan Cekengah nak nyanyi part Jimmo sebab lirik sedap :)

Untuk Eiffel I'm In Love 2, lagu Pujaanku diberi sentuhan baru. Dinyanyikan oleh penyanyi baru. Kali ini Melly berduet denga Adikara Fardy. Meskipun saya lebih suka versi original, versi terbaharu ini tidak kurang hebatnya. Lebih melodious. Lebih mendayu. Chords Pujaanku di bawah, telah saya transposed ke chords yang lebih mudah. Senang sikit nak main. I guess it's best to pluck. Tetapi kalau nak strum pun tak ada masalah. Ikut keselesaan masing-masing. Macam mana nak strum? Dengar salah satu contohnya di IG saya @faidamf. Adalah dua baris dalam tu untuk dijadikan rujukan 😀

Selasa, 13 Mac 2018

Kuih Bulan Victory Yaya

Saya penggemar kuih bulan. Memang dari kecil jika ada peluang makan kuih bulan, sayalah yang paling excited. Cuma itulah, dulu-dulu susah nak cari kuih bulan yang dijamin halal dari segi penggunaan bahan dan cara penyediaannya. Kalau nak merasa pun, kena tunggu keluarga angkat Cekebon yang buatkan.

Bila dah tua ni, jika teringin nak makan kuih bulan, saya beli di Cosway sahaja. Tak silap saya adalah beberapa jenama kuih bulan halal lain yang pernah saya rasa. Cekengah bawa balik. Itupun dulu-dulu, masa dia kerja dekat bank. 

Terkini, saya jatuh cinta dengan kuih bulan Victory Yaya. Sebelum ini, saya pernah lihat pemiliknya dalam satu rancangan di televisyen. Kagum dengannya yang berusaha bangkit cipta kejayaan sendiri. Jika dahulu dia buat sendiri kuih bulan setiap satu, sekarang dah ada kilang,..dah ada ejen seluruh Malaysia.

Saya ada rezeki makan kuih bulan Victory Yaya ni pun sebab Cekebon beli melalui kenalannya. Di bawah ni ada tiga jenis kuih bulan yang Cekebon beli untuk saya.


Dari kiri - Coffee Toffee, Hazelnut dan Double Egg Yolk.

Isnin, 12 Mac 2018

Resepi Kucai Goreng Campur

Hari ini nak kongsi resepi sayur simple - Kucai Goreng Campur. Saya ni memang suka dengan kucai. Goreng kuetiau wajib letak kucai. Buat cekodok letak kucai, buat cucur udang letak kucai. Kiranya kalau saya ada kucai di dapur saya, memang puaslah orang rumah ni makan kucai.

Dahulu, kucai sebagai penambah rasa dan penambah warna pada makanan. Saya tidak buat sebagai hidangan utama. Tetapi, ada seorang teman dari Indonesia ajar saya masak kucai dengan bawang putih dan ikan bilis je. Kucai tu memang letak banyak-banyak. Memang sedappppp!

Lagi satu, buat kucai goreng belacan. Fuhhhh! Ala ala macam kangkung goreng belacan, cuma kangkung tu kita tukar kepada kucai. Bestttt!


Jumaat, 9 Mac 2018

...hanya aku dan gitar | Chords Di Matamu - Sufian Suhaimi

Assalamu'alaikum.
Leganya dah hari Jumaat. Alhamdulillah.
Hari ini lapang sedikit. Barulah ada masa untuk diri sendiri. Relaks jap.

Kredit

Saya memang suka dengan gambar-gambar ilustrasi 'Happiness is,..'. Dah la illustration kiut-miut. Dapat pula ada bab happiness tu yang kena dengan kita dan kita boleh relate 😀 Seperti yang di atas ni,...that feeling when it's just you and your guitar. Hanya saya dan gitar. Yes, this is one of my 'happiness is,..' moments. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...