NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Baca lanjut mengenainya di sini.

Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Sabtu, 28 April 2018

Kord Gitar dan Lirik Fatamorgana Cinta - Asfan Shah

OK, ni kord gitar lagu OST Cinta Fatamorgana nyanyian Asfan. Lagu-lagu Asfan ni best gak. Boleh layannnnn :)


Kord Gitar dan Lirik Fatamorgana Cinta - Asfan Shah (OST Cinta Fatamorgana)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


(Intro)
Am B7 C Dm F E
Am B7 C Dm F E

   
Am                       
Ketika cintamu menyentuh
E
seluruh kalbu
E                         
peritnya terasa terkunci
Am
benci padamu ohh

Dm E
Mengapa terjadi semua ini
Dm E
di mana perginya janji kita..oh

Jumaat, 27 April 2018

Lazada Birthday Festival Blogger Contest - Breakfast At Laz's

Tahu tak bulan ini bulan kelahiran Lazada? Happy 6th Birthday, Lazada! Bersempena dengan sambutan hari lahir Lazada yang ke - 6 ini, Lazada mengadakan Birthday Festival Sale yang bermula sejak kelmarin, 25 April sehinggalah Jumaat, 27 April 2018. 


Ada banyak tawaran menarik! Terdapat lebih 1,000 flash deals untuk direbut, diskaun sehingga 90% untuk produk pelbagai jenama, baucar eksklusif melalui aplikasi LAZADA dan banyak lagi kejutan-kejutan hebat. Saya sangat teruja main goncang-goncang phone untuk dapatkan baucar. Haaa,..siapa yang ada item dalam wishlist, baik tengok. Mana tahu barangan yang kalian inginkan tu ada penurunan harga. Tunggu apa lagi,...Kunjungi Lazada sekarang! ON YOUR MARK, GET SET,...SHOPPPP!

Lazada Birthday Festival Blogger Contest


Selain itu, Lazada turut anjurkan contest untuk blogger. Menariknya, contest kali ini Lazada menghendaki kita bertindak sebagai party planner bagi merancang majlis sambutan hari lahir ke - 6 Lazada.

Selasa, 24 April 2018

Resepi Nuget Tauhu

Hari ini saya ingin berkongsi satu resepi mudah dan sedap berasaskan tauhu. Tauhu yang saya guna untuk resepi ini ialah tauhu keras putih yang biasa tu ye. Bukan tauhu Jepun, tauhu kering atau versi yang goreng. 

Tauhu biasa jadi menu kami sekeluarga. Sesuai untuk diet Cekebon juga. Saya kalau ke pasar  memang automatik akan TERRR-beli banyak sekiranya tauhu tu nampak segar. Lepas tu mulalah pening kepala nak masukkan tauhu dalam plan menu mingguan sebab takut cepat rosak.

Kali ini saya cuba buat nuget tauhu. Buat dikunyah-kunyak ketika minum petang. Ingin minimakan penggunaan minyak dalam masakan, jadi nuget ini saya masak di dalam airfryer. Bagi yang tiada airfryer, jangan risau. Goreng seperti biasa pun boleh.


Nuget Tauhu dan Mayones Keju


Rabu, 11 April 2018

Beli Nescafe Melalui Nestle Groceries Online

Sekitar hujung tahun lepas, saya ada menang e-voucher LAZADA bernilai RM50. Rasanya melalui cabutan bertuah Woop. Tetapi kod baucar hanya dihantar kepada saya melalui e-mel pada awal Februari. Masa tu tak terfikir nak beli apa lagi. Jadi, biar simpan dulu. Boleh guna nanti-nanti. Tempoh expiry pun lama lagi.

Nak dijadikan cerita, Nescafe Gold saya habis. Tak berjalanlah Encik Barista kegemaran saya tu huhuhuh (boleh baca mengenainya di sini). Saya hendak beli pek isian semula sahaja. Tak gemar botol-botok kaca ni. Tetapi di kawasan rumah saya, tak ada pula jual refill packs. Yang ada semuanya dalam botol.

Terfikirkan yang saya ada voucher LAZADA, saya pun survey refill packs Nescafe Gold di Nestle Official Store. Sebelum ini saya tidak pernah beli sebarang produk Nescafe atau produk Nestle yang lain secara online. Masa tu memang dapat the best deal untuk dua pek isian semula Nescafe Gold di Nestle Official Store. Kemudian, saya tambah pula beli Nescafe Gold 3-in-1 Dark Latte. Total sekitar RM50 ++. Tidak silap saya, saya hanya perlu bayar bawah 5 ringgit setelah ditolak voucher. The best part is, untuk pembelian RM50 dan ke atas, penghantaran adalah percuma. Yeayyyy! Score! Pembelian saya kali ini lebih berbaloi nilainya berbanding jika saya beli di luar.

Isnin, 9 April 2018

Planner Accessories Lagi,..


Saya memang suka pakai planner. Jenis yang kena jot down tasks atau reminder in one book. Kalau tidak, akan lupa dan tunggang-langgang jadual saya. Tetapi, sebelum ini tak adalah rajin sangat untuk hias planner, buat spread/layout setiap hari seperti yang planner addicts buat tu.

Tahun ni terjebak! Awal tahun 2018, si Bott belikan saya planner. Memandangkan stok barang kraf (washi tapes, stickers, clear stamps dll) memang sedia ada,.. dan accessible (sebab tahun ni saya berjaya kemas barang-barang kraf saya supaya semuanya mudah capai, mudah nampak dan mudah jumpa), so minat untuk hias planner cantik-cantik tu datanglah. 

Jadi, sekarang tiap-tiap minggu, saya akan luangkan masa buat weekly planner spread. Hias ikut tema sebelum ditulis dengan catatan-catatan penting. Saya ada kongsi beberapa planner layout di Instagram @faidamf.

Baru-baru ini, singgah Tesco nak cari kertas A4. Ternampak pula planner accessories ni dekat bahagian reduced to clear. Harga dari RM6.90 jadi RM3. Apa lagi,..saya pun grab la 1 pek. Boleh buat tepek-tepek pada planner nanti.

Khamis, 5 April 2018

Resepi Mudah Ayam Bakar

Ini antara resepi ayam bakar kegemaran saya. Sangat mudah untuk disediakan. Bahan perapan pun tak perlu banyak. Tak susah nak cari atau beli sebab kebanyakannya memang ada dalam dapur kita. So, kalau tiba-tiba teringin ayam bakar, tidakpun apabila saya malas fikir menu apa untuk disediakan, this is my go-to recipe. Easy-peasy!

Kemudian, dari segi penyediaan, kita boleh pilih sama ada nak bakar dalam oven, atas griller, gridle pan ataupun menggunakan airfryer. Yes, bagi yang ada airfryer tu, ini salah satu resepi sihat yang kalian boleh sediakan.


Selasa, 3 April 2018

Hatiku Milikmu - Siti Nordiana (Easy Guitar Chords)

Siapa dah dengar lagu terbaru daripada Siti Nordiana? Judulnya Hatiku Milikmu. Saya baru tonton klip video lagu ini yang released semalam di channel Seventeen Eleven Music. Video cantik bangattttt! Buat dekat Krabi, hasil kreativiti Storytellrs yang turut arahkan music video Pematah Hati - Nabila Razali tu. You can expect the same quality of work and definetly will not be frustrated. Turut terlibat dalam klip video tu ialah Alvin Chong dan Fikri Ibrahim. Masing-masing pegang watak jadi kekasih sebelum dan selepas Nana. 😃

Oh, tentang lagu pula,...I loveeeeeee this song! Jatuh kategori lagu cinta dengar pertama-lah! Dengar dengar je terus jatuh hati. Sepanjang malam semalam asyik dok terngiang-ngiang lagu ni. Part chorus memang best! Mengingatkan saya pada lagu Apa Artinya Cinta nyanyian Melly Goeslow dan Ari Lasso. Cuma bahagian hujung yang dia jerit 'hatiku milikmu' tu kurang gemar sikit. Akak demping bagi saya hehehe. Anyway, lagu 'Hatiku Milikmu' merupakan ciptaan Nana sendiri dan lirik oleh Shana. 

Seperti biasalah, bila dah suka sangat lagu, mestilah kena buat chords kan...Kebetulan semalam saya cuti dan ada dekat rumah. Adalah sedikit masa terluang untuk session bersama si Kapok saya. Guitar chords Hatiku Milikmu ini versi mudah ye. Telah ditransposed. Selamat berdendang!


Kord Gitar dan Lirik Lagu 'Hatiku Milikmu' - Siti Nordiana (Easy Chords)
Ciptaan: Siti Nordiana dan Shana
Terbitan: Seventeen Eleven Music


Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


Em D C G
Am B7 D 


Em
Aku telah merasakan
Am
Pahitnya kau tinggalkan
D G
Pernahkah di hatimu mencintaiku
C
Takkan pernah habis
Am
Kasihku padamu
B7 Em
Selama jiwaku masih untukmu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...