NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Baca lanjut mengenainya di sini.

Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Rabu, 30 Mei 2018

DIY Kad Hari Raya Guna Colouring Pages

Assalamu'alaikum,
Salam Ramadhan ke - 14.

Hari ini entri berkenaan kad hari raya DIY.

Jika tahun kepas, saya kongsi tutorial DIY Kad Hari Raya Menggunakan Decorative Tape yang dibeli di Mr. DIY, tahun ini saya guna colouring page atau colouring book pula. Jangan bimbang, kebanyakan tutorial kraf kertas dan cardmaking yang saya sediakan sempena occasion sebegini berkos rendah, mudah dan mampu dibuat. Jadi, bolehlah buat banyak-banyak dan kirim pada kenalan dan keluarga.


Lihat Tutorial DIY Kad Hari Raya terdahulu:


Pada asalnya, saya tengah mengemas stationeries dan stok barang kraf. Terjumpa buku colouring for adults yang 'terabai' sebab saya hangat-hangat tahi ayam je nak mewarna. Design dalam buku tu punyalah details, kecil-kecil,.. sampai naik pening dan stres pula saya time mewarna hahaha. Nasiblah masa beli harganya sekitar RM5 - RM7/sebuah.


Daripada terbiar begitu sahaja, baiklah dimanfaatkan sebaiknya. Kita buat kad. Bagi yang tak ada colouring page atau colouring book, tak perlu bazir duit beli buku colouring sampai dua puluh ke tiga puluh ringgit tu. Search atau google 'colouring pages for adults', pilih gambar yang berkenan dan cetak. Jimattttt! 



Selasa, 22 Mei 2018

Ramadhan yang Lebih Baik



Assalamu'alaikum,

Alhamdulillah! Berpeluang untuk bertemu lagi dengan Ramadhan. Allah izinkan kita untuk kejar ganjaran besar bulan hebat ini. Rasanya, belum terlewat untuk saya ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan dan Selamat Menunaikan Ibadah-ibadah Ramadhan. Maaf, baru hari ini sempat buka blog.

Harapan saya, mudah-mudahan kita semua dapat peluang untuk manfaatkan bulan ini sebaik-baiknya,
Ampun maaf andai ada salah silap, salah perilaku, tindakan atau kata-kata saya terhadap kalian. Semoga kita semua dikurniakan kesihatan, kelapangan dan kekuatan untuk menempuh Ramadhan, menunaikan ibadat bulan mulia ini dengan sebaik-baiknya.

Khamis, 3 Mei 2018

Idea DIY Hadiah Hari Guru

Tercari-cari idea untuk DIY hadiah hari guru? Saya kongsikan semula beberapa contoh hadiah hari guru. Boleh dihasilkan sendiri baik oleh pelajar-pelajar, mahupun ibu-ibu yang pening kepala fikir nak beri hadiah apa kepada pendidik-pendidik anak mereka. Kos untuk menghasilkan hadiah-hadiah diy di bawah memang murah. Cuma kena cari barang dan mula buat dari awallah supaya tidak tergesa-gesa menjelang sambutan  Hari Guru nanti.




Post - It Pad




Entri berkenaan Post - It Pad terbahagi kepada 3 bahagian:

Rabu, 2 Mei 2018

Resepi Mudah Buttered Tempe | Tempe Bersos Mentega


Tempe Bersos Mentega

Resepi Buttered Tempe | Tempe Bersos Mentega

Bahan-bahan:
  • 2 bungkus tempe - dihiris nipis memanjang
  • 3 tangkai daun kari
  • 4 tangkai cili padi - hiris (Kali ini saya guna hirisan cili merah sebab ada yang dijamu tidak makan pedas) 😀. Sebenarnya kalau pakai hirisan cili padi memang lagi ummphhhhhh!
  • 3 ulas bawang putih - cincang halus
  • 1/2 tin susu cair. Boleh guna lebih jika ingin kuah yang lebih banyak.
  • 1 - 1 1/2 sudu besar mentega
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng tempe

Semakin - Siti Sarah | OST Halalkan Hati Yang Kau Curi (Easy Guitar Chords)

Siapa kat sini minat suara dan lagu-lagu Siti Sarah? Haaa, ok Siti Sarah dah ada single baru. Judul lagunya 'Semakin'. Memang sedap didengar dan boleh hit. Lagi-lagi lagu ini merupakan OST untuk Halalkan Hati Yang Kau Curi.

Cekengah dari dulu minat kat Sarah. Dia balik kerja je saya suruh dia dengar lagu terbaharu daripada Sarah. Terus jatuh chenta! Then, sepanjang hujung minggu lepas dia dok layan lagu 'Semakin' ni. Apa yang menarik, lagu ini merupakan ciptaan suami Sarah sendiri, Shuib. Lagu dan lirik oleh Mera Utama (nama pena Shuib). Bagi saya siapa-siapa yang suka material daripada Sarah sebelum ini, memang akan suka lagu 'Semakin'. Cuma ada sebahagian lagu, terutamanya pada bahagian korus akan ingatkan saya pada salah satu lagu ballad Agnes Monica.

Guitar chords Semakin di bawah, is the simplest version. Selamat berdendang!


Kord Gitar dan Lirik Lagu Semakin - Siti Sarah (Easy Guitar Chords)
OST Halalkan Hati Yang Kau Curi
Ciptaan: Mera Utama


Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


Am
Aku tak peduli
Em
Walau kau sakiti aku
Dm
Hati ini takkan rapuh
E
Mencintakanmu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...