NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Baca lanjut mengenainya di sini.

Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat ini, Lelaki Langit Bumi (LLB) dah ada 30 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Rabu, 13 Jun 2018

Lempeng Tepung Atta

Salah satu menu bersahur bila bangun tak de mood dan tak tahu nak makan apa. Kadang-kadang tu,.. tak ada angin nak makan nasi, jadi kita melempeng lah!


Lempeng ni instead of guna tepung gandum putih biasa, saya guna tepung atta. Tepung yang buat capati tu. Sebenarnya tepung atta ni banyak khasiat juga untuk kesihatan. Bagi yang nak jaga pemakanan, nak diet,...tetapi gemar makan cekodok dan lempeng macam saya hihihi bolehlah tukar penggunaan tepung ke tepung atta. Dan,...makan tu biar seadanya,...jangan sampai berpinggan-pinggan pulak!

Resepi? Tak ada sukatan khusus. Macam buat lempeng tradisional biasa je. Yang ini hanya semata-mata tepung atta, air dan garam. Kelapa parut pun saya tak letak. Portion air dan tepung tu agak-agaklah supaya jadi adunan lempeng yang tak terlalu pekat dan tak terlalu cair. Garam pun jangan letak banyak-banyak ye,...

Untuk masak lempeng, saya guna non-stick frying pan. Jadi tidak perlu guna minyak. Ambil sesenduk dan ratakan di atas frying pan. Kemudian, apabila cukup masa,...terbalikkan lempeng supaya dua-dua belah masak sekata. 

Jika nak lempeng tu wangi beraroma, bolehlah guna daun pandan. Bersihkan beberapa helai daun pandan,..carik-carik sedikit dan ikat. Celup ikatan daun pandan dalam sedikit minyak masak, kemudian ratakan di atas frying pan sebelum masukkan adunan lempeng. Wanginya lempeng tu nanti,..rasa macam nak makan dalam kuali tu jugak! Heheheh.

Siap melempeng, masa untuk menjamu selera. Saya cicah lempeng dengan sambal ikan bilis atau Sambal Garing Che Nor tu. Alhamdulillah,...kenyang lempeng!


Psstt! Buat lempeng pisang guna tepung atta ni pu best gak tau!


16 ulasan:

  1. lepas tu cicah sardin ke sambal ikan ke gulaaaai ke peeeergh..!! dapnye dapnye..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fuhhhhh! Memang terangkatttttt!

      Padam
  2. capati nipis noo..lempeng boleh buat tebal sikit...kecur ailio nih..hihi..

    BalasPadam
  3. Sally kalau buat ni, kadang sepeket mau habis..tapi mmg buat style capati la..gelek gelek baru masak..hihihi..makan dengan sambal sardin hancur tak pun kari daging hancur!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Uishhhh terus akak terliur lempeng baca menu Sally 😊

      Padam
  4. Lama dah tak makan lempeng although this one memang saya tak pernah cuba :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti Farah balik sini boleh try buat lempeng guna tepung atta,..

      Padam
  5. Pakai tepung atta pun boleh eh.. Macam menarik untuk dicuba..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh, Sha. Kira healthier option compared to kalau kita guna tepung biasa. Tepung atta ni kalau guna utk buat roti puri pun best.

      Padam
  6. dpt mkn pns2 best nyaaaaaaaaa

    BalasPadam
  7. x pernah try dgn tepung atta, farrah.
    sebab tiap kali buat, consider kanak2 yg ada kat rumah ni.
    tak bebetul, diorang x nak makan plak.
    so, x kuasa nak lari dari resepi biasa :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak mengapa, Aida. Nanti boleh slow2 cuba guna tepung ni. Guna half half pun ok. 😊

      Padam
  8. Slalu mak buat lempeng kt ayah ja... Nnt belikan tepunng atta plak.. Bg mak buat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa boleh ajar mak utk tukar ke tepung atta bila nak buat lempeng/cekodok. Sihat sikit 😊

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...