NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Baca lanjut mengenainya di sini.

Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Jumaat, 24 Ogos 2018

Papan Pemotong IKEA

Papan pemotong IKEA di bawah ini memang antara produk IKEA kegemaran saya. Satu, sebab landasannya besar, luas. Papannya pun tebal. Sturdy. Jadi tahan lama. Masa mula-mula keluar dahulu harganya cuma RM5/sebuah. 



Di rumah ni, saya ada 3 papan pemotong. Satu untuk kegunaan biasa - potong bawang, potong buah dan sayur. Satu lagi untuk daging, ikan dan ayam dan yang terakhir untuk potong roti/baking purpose. Selalunya apabila papan pemotong untuk kegunaan biasa ni dah teruk rupanya, saya akan ganti yang baharu. Yang lama tu dijadikan untuk daging, ikan dan ayam. Papan lama daging, ikan dan ayam dibuang. Bgitulah kitarnya. Yang untuk roti pula jarang tukar, tahan lama berbanding yang lain sebab guna masa nak potong sandwic, baguette dan uli roti je.


Sekarang jarang ke IKEA. Jadi, apabila Cekengah singgah IKEA Mutiara Damansara baru-baru ini, saya kirim papan pemotong kesukaan saya. Harganya RM7.90 sahaja. Punyalah excited! Untuk papan berkualiti dan tebal begitu, bagi saya sangat-sangat berbaloi apabila dapat purchase dengan harga bawah RM10.

Khamis, 23 Ogos 2018

Buat Spinner Card

Pertengahan bulan baru-baru ini saya buat spinner card. Saya dalam proses nak bayar hutang hadiah kepada kawan-kawan. Heheheh lama benar tertunggak sebab saya tidak ada masa nak duduk betul-betul, buat kad, pilih hadiah. Kadang-kadang dah beli hadiah, malas pergi pos. Datang pula occasion terdesak yang memerlukan saya korbankan hadiah tu beri pada orag lain. Dah kena fikir hadiah lain. Saya rasa sayalah 'si penangguh' paling teruk huhuhu. Alang-alang cuti, saya cuba selesaikan urusan tertangguh mana yang sempat.

Sudah lama tak bertapa dalam bilik kraf, luangkan masa buat kad, buat scrapbook. Jadi, kali ini saya cubalah hasilkan spinner card. Sebelum ini pernah buat swing card. Boleh baca mengenainya di sini. Spinner card yang saya buat ini jenis lipatan Z (Z-fold).

Proses awal. Kita nak hiasan berbentuk love tu berpusing-pusing apabila kad dibuka si penerima. Saya guna tali pancing yang halus dan lekatkan di bahagian belakang kad guna gam putih. Gam putih yang saya maksudkan ni jenis clear finish. Maksudnya, apabila gam ini kering, kesan gam tidak ketara kerana akan jadi jernih. So, tak comot sangatlah.


Rabu, 22 Ogos 2018

Selamat Menyambut Hari Raya Korban

Assalamu'alaikum,
Salam 10 Zulhijjah!
Selamat menyambut Hari Raya Korban!

Bagi yang berkorban, sudah selesaikan ibadah korban? Tadi sempat juga intai-intai lembu tumbang di surau dan masjid berhampiran. Teringat lagi dahulu masa di Tingkatan 4 dan 5, balik sekolah, saya akan singgah dekat surau dalam perjalanan balik ke rumah. Masa tu duduk di Sungai Buloh. Tengok lembu-lembu yang ditambat tepi surau. Then, pergi pujuk lembu. Hahaha. Betul! Saya pergi pujuk lembu yang nangis! Ni semua pengaruh ketua pengawas sayalah. Dia cerita dia pujuk lembu, saya pun excited nak pujuk lembu. 

So, pergilah jenguk lembu yang mengalirkan air mata. Syahdu tau. Tepuk-tepuk badan dia. Borak-borak sikit. Cakap ngan lembu tu, tak perlu nangis...patut bangga sebab jadi korban. Lepas tu, bila diedarkan daging korban, saya memang tak makan sebab terkenang-kenang. Mungkinkah ini lembu yang saya pujuk? 😉 Banyak sangat cekadak, sampai arwah babah ugut sayalah, kalau pergi pujuk lembu lagi, dengan saya sekali dia tambat! Apa tidaknya, tak pasal-pasal dia kena keluar beli lauk lain sebab saya tak makan daging. Lagipun, sebenarnya dia risau takut lembu tu naik minyak, saya kena tendang ke,..tak ke kes naya! Hmmm, those were the days. Zaman berani melulu tanpa fikir consequences.

Jalapeno Cheese Bagel Coffee Beans. Sempat ngendeng Cekengah belanja pagi tadi.


Jumaat, 17 Ogos 2018

Kejutan Istimewa daripada Sha Mohamed

Kelmarin saya dapat notifikasi melalui sms yang menyatakan parcel saya sudah berada 'dalam perjalanan'. Terpinga-pinga saya dibuatnya sebab saya memang tidak expect sebarang parcel. Baik penghantaran barangan yang dibeli secara online ataupun dokumen kerja. Lagipun alamat surat-menyurat yang saya gunakan sekarang, saya tahu saya beri pada siapa.

Semalam, seawal pagi adik kurier hubungi saya bertanyakan lokasi rumah. Sepanjang menunggu kedatangan mereka, puas jugalah saya berfikir. Kebetulan saya memang ada di rumah, jadi sayalah yang menyambut parcel tu. Tengok nama pengirim - Tulip Press. Nama tu dah familiar tapi tak berjaya recall apa-apa. 


Buka je bungkusan,...



Kisah Seram?! OK, joining the dots...saya tahu ini zine terbaharu keluaran Tulip Press. Tetapi saya tak beli! Terus saya teringat pada Sha Mohamed. Tak silap saya Sha ada berkongsi mengenai pre-order zine ni di Facebook. Plus, baru-baru ini Sha memang ada minta alamat saya.

Apa lagi, terus saya Whatsapp adinda yang seorang ini. Sah, memang 'angkara' ShaSha kata nak buat suprise. Menurutnya, dia selalu pilih kawan-kawan blogger secara rawak untuk hadiahkan buku. Alhamdulillah, kali ini rezeki saya. Amalan Sha ni menarik kan? Nanti saya nak buat projek beri buku macam Sha jugalah!

Tuhan Tak Pernah Salah - Samsons (Easy Chords)


Tuhan tak pernah salah
Tentukan jalanku



Semasa pertama kali dengar lagu 'Tuhan Tak Pernah Salah' beberapa bulan lepas, saya dah jatuh cinta. Irama mellow sebegini memang kegemaran saya. 'Tuhan Tak Pernah Salah' merupakan single terbaru daripada kumpulan Samsons.

Minggu ini, Samsons released muzik video 'Tuhan Tak Pernah Salah'. Sweet and touching jalan ceritanya. Berkisar tentang apa? Itu kena tengok sendiri ye. Yang pasti si Bimo comel! Dia happy comel, murung comel, sedih pun comel! Buat saya teringat pada kenalan saya yang jauh di Bandung. Kebetulan julukan namanya juga Mo. Mo, if you're reading this, Bimo really reminds me of you! Kapan lagi bisa ngopi bareng?


OK, di bawah ini chords 'Tuhan Tak Pernah Salah' versi mudah. Transposed. Enjoy the chords. Selamat berdendang!


Kunci Gitar dan Lirik Lagu Tuhan Tak Pernah Salah - Samsons (Easy Guitar Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


(Intro)
C G

C G Am-G
Aku berjalan menyisir malam
F Em Dm
Dan terasa dingin menerpa
F E Am
Aku berjalan menahan perih
Dm G C
Dari hati yang tlah rapuh

C G Am-G
Malam-malamku semakin pilu
F Em Dm
Entah mengapa asa melaju
F E Am
Suara hati lirih berdesir
Dm G C
Menenangkan lara hati

Khamis, 16 Ogos 2018

Jeruk Limau Bali

Baru-baru ini saya dapat buah limau bali daripada Kak Nani, a family friend. Kak Nani kalau balik jalan mesti tak lupa nak beri ole-ole. Saya memang suka buah pomelo ni. Kalau makan memang sedap je masuk mulut. Kadang-kadang setengah biji tu say seorang je yang 'baham'. Hehehe tak sesuai guna istilah makan atau kunyah dah 😉

Nak dijadikan cerita, dua tiga minggu ni cuaca panas lain macam. Mulalah craving nak itu ini. Saya paling teringin nak rambutan. Teringin sangat! Musim buah kali ni boleh pula tak ada rezeki merasa rambutan. Selalu tu sampai tak terhabis makan. Buah dari pokok, buah yang orang bagi. Terbayang-bayang nikmatnya jeruk rambutan asam boi dan agar-agar rambutan yang refreshingAduhai, tulis entri ni pun dah salivating! Dek kerana teringin, dapat je limau bali terus transform jadi jeruk. 

Jeruk Limau Bali

Isnin, 13 Ogos 2018

Happy Monday | Kopi dan Bagel

Assalamu’alaikum.

Selamat hari Isnin. Selamat memulakan minggu baru. Saya cuti panjang minggu lepas jadi minggu ni sedikit teruja nak masuk kerja, masuk blog 🤣 Pagi ini berjaya dilalui dengan jayanya tanpa Monday blues! Tapi, apa-apapun, minum kopi dulu!


Bagel dan kopi

Gambar kopi dan bagel ini bukan gambar terkini. Sekadar gambar dalam koleksi. Tetapi inilah antara padanan kegemaran untuk secangkir kopi saya. Lazimnya, kebanyakan hari saya akan dimulakan dengan secawan kopi. (Hari-hari yang saya rasa badan macam terlebih asid baru baik perangai minum teh lemon atau air suam 😆) Sudah ada kopi kenalah ada lawannya. Pilihan saya - bagel served with a good dollop of creamcheese. Nyummm nyummm! Jika saya di luar memang akan cari bagel, makan sambil hirup kopi. Saya paling suka bagel Jalapeno dekat Coffee Beans. Pedas-pedas gitu!

Selasa, 7 Ogos 2018

Projek Lelaki Langit Bumi | Domo Arigato, Sha Mohamed

Assalamu'alaikum,

Bagi yang perasan, di tower saya ini kerap juga saya promosikan tentang 'Lelaki Langit Bumi'. It's actually an online novel yang saya dan team sedang usahakan. Ini kira projek suka-suka-tak-ada-kerja sayalah.



Ada Apa dengan Lelaki Langit Bumi

Saya panggil projek ni Projek Syok Sendiri hehehe 😉. Pada asalnya, sekitar penghujung 2013 - 2015, saya terlibat dengan satu projek researchResearch tentang blogger (pengaruh, latar belakang, jenis, dll), muzik (minat, trend semasa, alat muzik), kraf (kraf kertas, DIY)  dan macam-macamlah. Sedikit sebanyak contents FAMF Tower sekitar tempoh itu mula dipengaruhi oleh aspek-aspek ini. Somehow, the particular research went with a different directionSo, my team and I were left with all the research findings. 

Ahad, 5 Ogos 2018

Kamu Harus Bercincinkan Aku | Chords Hajat - Hael Husaini

Salam Sabtu! Selamat Berhujung Minggu!


Kelas saya bersama pelajar Menengah Rendah beberapa hari lepas gamat dengan keterujaan  beberapa pelajar bercerita tentang buah tangan terbaru daripada Hael Husaini. Dah nak mula belajar tetapi masih pot pet pot pet berbual pasal lagu, muzik video dan #hajatdancechallenge. 'Hailah, nak. Bila nak habis nih?'

Kebetulan malam itu subjek Bahasa Malaysia. Lazimnya pada awal bulan, saya memang akan ajar sukatan Komponen Sastera (KOMSAS). Saya terdetik, alangkah baiknya jika momentum 'teruja' mereka ni boleh dikekalkan untuk tempoh satu jam belajar mengenai gaya bahasa. My kids hate gaya bahasa! Jenuh ajar bezakan hiperbola, metafora, bezakan anafora, epifora 😆

Ting! Cikgu dapat idea. Cepat-cepat tukar plan. Saya tanya pada mereka, apa yang kalian suka tentang Hajat? Macam-macam respons.

"Sebab tu lagu Hael. Saya Haelers."
"Sebab MV best! Kelakar." (Bahagian ni meleret-leret sampai Dotty, Sherry dan Happy Polla.)
"Lagu sedap didengar."
"Lirik dia yang 'kamu harus bercincinkan aku'!"

Saya senyum. Kail saya mengena! Jadi saya tanya satu soalan sahaja yang buat mereka semua berlumba-lumba selak buku dan rujuk nota.

Apa gaya bahasa yang ada pada '...kamu harus bercincinkan aku'


...dan pembelajaran berlangsung dengan anak-anak didik saya mengkaji lagu Hajat - Hael Husaini. Sebelum ini, saya biasa gunakan lirik lagu untuk ajar students gaya bahasa. Cuma selalunya saya akan ambil frasa atau ayat tertentu yang berkaitan sahaja. Kali ini the whole song!

Jumaat, 3 Ogos 2018

Ogos yang Indah | Tetamu Hebat Julai

Assalamu'alaikum,

Entri pertama bulan Ogos. Misi 'Kembali Sayang Blog' saya tidak berjalan selancar yang diharapkan. Bulan lepas hanya mampu tulis 16 entri sahaja. Blogwalking, balas komen semua tak sempat mana. Tak apa. Buka bab baru bulan ni. 

Ogos bulan penuh semangat. Walaupun permulaan Ogos saya baru-baru ini saya berada di ER sehingga Subuh (ini nanti cerita entri lain), harap perjalanan hari-hari seterusnya untuk bulan ini lebih tenang dan indah sahaja buat kita semua. Saya dah teruja nak kibarkan bendera! Sibuk cari kayu panjang nak gantung bendera kat pagar rumah sempena keraian 31 Ogos nanti.

OK, waktu untuk memberi penghargaan. Mulai bulan Julai, saya dah berniat untuk adakan semula entri Tetamu Hebat bulanan (khusus buat rakan-rakan dan adik-adik yang rajin datang tinggal komen bertubi-tubi di blog tidak seberapa ini). Rasanya entri Tetamu Hebat yang terakhir saya buat pada penghujung 2016/awal 2017. Lepas tu dah tak menyempat nak buat dah. Kebetulan aktiviti blogging kena put on hold.

Mari berkenalan dengan Tetamu Hebat Julai From FAMF Tower:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...