NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Baca lanjut mengenainya di sini.

Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Selasa, 25 September 2018

Resepi Sayur Campur Goreng Kilas

Siapa suka makan brussel sprouts? Saya tidak pasti apa nama sayuran ini dalam Bahasa Malaysia. Biasa guna kubis brussel je. Takpun guna bahasa pasar panggil kubis ketot atau kubis kecil. Saya jarang beli kubis brussel ini sebab kurang gemar akan rasanya. Jadi, memang tidak akan masuk dalam menu harian.

Nak dijadikan cerita, Cekengah memang on diet. Dia memang akan beli dan plan meal dia sendiri. Tetapi, ada satu rule yang consistently applies. Anything yang nak perish atau rosak sebelum Cekengah sempat makan, Along kena selamatkan. 😆 Sebab kadang-kadang dia sibuk, balik lambat atau bertugas di luar kota, food yang dibeli memang tak termakan. Termasuklah sebungkus brussel sprouts yang semakin hari semakin kecut di dalam peti sejuk.

Maka, saya masaklah sayur campur. Tetapi kali ini tidak buat style sos tiram kuah pekat tu. Saya guna minyak bijan dan kicap cair. Sayur campur versi ini digoreng kilas (stir fry). Tekstur sayur-sayurannya rangup krup krap krup krap gitu!


Khamis, 20 September 2018

Tempus Fugit

Assalamu'alaikum. 
Seperti biasa, timbul tenggelam timbul tenggelam dan  buat kesekian kalinya saya timbul kembali di blog ni. Rindu betul akan tower sunyi sepi saya ni. Hendak buat macam mana, banyak benar urusan di luar yang perlu dilunaskan. 

Entri terakhir saya 12 September. Rasanya macam tak adalah lama sangat saya tinggalkan blog. Entri draf pun makin lama makin bertambah. Tak dan nak publish. Tahu-tahu dah 20 September! Baki 10 hari je lagi untuk bulan ini.  Alahai, tempus fugit


Tempus fugit ini merupakan istilah latin yang bermaksud masa berlalu begitu pantas. Dah lama tak guna. Dahulu semasa belajar, tahulah sedikit sebanyak istilah latin dan singkatan  (abbreviation) yang diambil dari bahasa latin. Sekarang 'wes tuek' [ baca: sudah tua ;) ], dah tak ingat sangat dah. Otak dah berkarat. Tetapi, dalam karat-karat tu, tempus fugit memang tak saya tak lupa. Personally, saya macam fascinate dengan phrase yang satu ini. Setiap kali tak menyempat siapkan assignment, bukan main lagi guna alasan tempus fugit. Hahaha! Bukan laku pun!

Rabu, 12 September 2018

Resepi Air Fryer - Cucur Keledek

Saya ini memang penggemar cucur @ cekodok @ godok. Tak kisahlah, apa jenis cucur semua memang ON aje. Dahulu semasa kecil, memang gemar sangat makan cucur bawang. Pengasuh saya, Mak Tina akan buatkan cucur bawang untuk makan depan TV petang-petang sambil tengok kartun.

Masa sekolah menengah pula, tinggal saya seorang je di rumah dengan ibu dan baba. Adik-adik lain duduk dekat asrama. Tiap-tiap pagi Cekebon akan buatkan pelbagai versi godok untuk saya bersarapan dan bawa bekal ke sekolah. Antaranya, godok bawang, godok ikan bilis, godok isi ketam, godok fish cake dan macam-macam lagi.

Dalam banyak-banyak cekodok Cekebon, cucur keledek antara yang paling saya suka. Lemak manis gitu. Apabila tergigit potongan keledek tu, nikmatnya!

Kebetulan ada satu keledek kecil di dapur. Lebihan keledek yang Cekengah beli untuk diet dia. Bila tinggal satu ketul kecil tu, nak dibakar pun alang-alang. Jadi, saya dadukan kecil-kecil, masukkan ke dalam adunan cucur.

Disebabkan dah nak makan tepung (faham-fahamlah kalorinya berapa banyak), rasa insaf tu adalah terlintas di hati. Makanya, kita buat cekodok keledek guna air fryer. Tak perlu minyak. Tak perlu deep fry. Cuma, jika nak buat cekodok air fryer, tak bolehlah pakai bater cair biasa. Tepung adunan perlu dijadikan doh terlebih dahulu macam style buat cucur kembung manis yang viral tu.

Cucur Keledek Air Fryer 

Selasa, 11 September 2018

Buat Kad dengan Coffee Clear Stamps

Untuk projek kraf (buat kad atau scrapbook layout), saya selalu beli clear stamps ikut tema. Misalnya birthday, bunga-bungaan dan travel. Senang nanti nak buat design kalau dah ada set yang bertema begini.

Di bawah ini antara koleksi clear stamps saya dengan tema kopi. Faham-faham sahajalah, saya dengan kopi memang tak boleh pisah. Buat kad dan scrapbook pun nak heret elemen kopi juga! 

Memang suka sangat dengan ketiga-tiga set ni. Comel-comel! Geram!


Alang-alang dah ada depan mata,...dah belek-belek, terus decide nak buat kad. Saya suka dengan stamps yang kecil-kecil tu (atas sebelah kiri). Tetapi, jika nak pilih satu sahaja dan djadikan hiasan utama kad macam kecil sangat pula.

Jadi, saya guna beberapa stamps sekaligus dan hasilkan latar belakang untuk kad. Di bawah ini salah satu daripada hasilnya. Saya guna teknik tone-on-tone. Maknanya saya stamp guna dakwat yang sama shades atau tona dengan warna kad.

Chords Trauma | Rasaku Hilang - Five Minutes (Easy Chords)

Five Minutes ni antara band dari seberang kesukaan saya. Lagu-lagu mereka seperti 'Galau' dan 'Aku Patut Membenci Dia' memang sentiasa ada dalam playlist. Kali ini mereka muncul dengan single baru Trauma (Rasaku Hilang). Not bad at all. Sedap didengar! Sedap diulang-ulang. Bagi yang meminati kumpulan Five Minutes, jangan lupa dengar lagu ini dan tonton klip videonya di Youtube ye.

Guitar Chords Trauma (Rasaku Hilang) ini saya dapat daripada budak-budak ngamen. Kunci gitar mudah. So, enjoy! Selamat berdendang!

Kunci Gitar Trauma (Rasaku Hilang) - Five Minutes (Easy Guitar Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.



(Intro)
Dm C B7 E

Am B7
Aku takut jatuh cinta
E Am
Kepada dirimu saat ini
Am B7
Aku takut kau curangi
E Am
Cinta sejatiku kau nodai

(Chorus)
Dm G
Rasaku hilang dan entah kemana
C F
Cintaku hilang terhapus sang waktu
Dm E Am
Meskinya kau tak permainkan aku

Tips Dapur - Cara Simpan Kelapa Parut

Sebelum ini saya pernah tulis entri mengenai cara menyimpan halia supaya tahan lebih lama dan tidak kecut/rosak. Kali ini, tips dapur yang ingin saya kongsi ialah cara saya simpan kelapa parut untuk masakan.

Kebiasaannya, sebelum ini saya guna santan kotak yang telah ditrim lemaknya. Tetapi, sekarang ini saya cuba kurangkan penggunaan produk yang diproses dalam diet harian. Tidaklah secara total. Apa yang termampu. Bila terdesak dan tak sempat, guna santan kotak juga.

Berbanding santan yang telah diperah, saya lebih suka beli kelapa parut. Seronok sekali sekala perah santan masa nak masak. Satu bentuk terapi gitu! Jadi, apa yang akan saya lakukan, setiap kali ke kedai runcit, saya akan beli dalam 2 ke 3 biji kelapa, siap diparut.

Jika ada dalam perancangan nak buat kuih seperti onde-onde atau kaswi, saya akan minta pekedai tu asing siap-siap kelapa parut yang putih. Jika tidak, campur je sekali dengan kelapa parut yang ada cebisan-cebisan kecil tempurung.

Balik rumah, asingkan kepada beberapa bahagian. Saya buat dua portion berbeza. Yang besar untuk hidangan memerlukan banyak santan seperti nasi lemak, gulai dan kari. Manakala yang kecil untuk dibuat lempeng atau cucur. Masukkan ke dalam plastik. Leperkan kandungannya supaya lebih mudah disusun dalam peti dingin beku.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...