NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Baca lanjut mengenainya di sini.

Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Isnin, 10 Disember 2018

Resepi Terung Bakar Bersantan

Hari ini saya ingin kongsi satu lagi variasi juadah menggunakan terung. Kita buat terung bakar bersantan. Apa yang menariknya hidangan terung bakar bersantan ini sedap dinikmati dalam keadaan dingin (disejukkan sebelum dihidangkan) mahupun panas-panas.


Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 3 - 4 biji terung. Tidak kiralah sama ada terung bulat ataupun terung panjang. Untuk resepi ini saya gunakan terung bulat.
  • 1 biji kelapa parut - perah untuk dapatkan santan pekat. Agak-agak untuk tenggelamkan aras terung. Jika ingin guna santan kotak pun tak ada masalah.
  • Beberapa tangkai cili merah dihiris nipis. Boleh juga tukar kepada hirisan cili hijau.
  • 1 biji bawang besar, dimayang/dihiris halus
  • Perahan air limau nipis secukupnya
  • Garam secukup rasa



Langkah-langkah penyediaan:
1. Bakar terung di atas dapur hingga kulitnya bertukar kehitaman. Sejukkan sebentar dan siat bahagian kulit yang hitam.

Kord Gitar Dinda - Kugiran Masdo (Easy Guitar Chords)

Nampaknya usaha Kugiran Masdo untuk mengembalikan kegemilangan kumpulan gitar rancak berjaya membuahkan hasil. Setelah 'Bunga',  'Teruna dan Dara' dan 'Bercanda di Malam Indah', lagu 'Dinda' menjadi taruhan mereka dan terus mendapat sambutan peminat.

Kord gitar Dinda dengan Kugiran Masdo ini versi paling mudah. Sudah di-transposed ke C. Selamat berhibur! Selamat berdendang!




Kord Gitar Dinda - Masdo (Easy Guitar Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


(Intro)
C  Am  Dm G
Em  A  Dm G

C  Am
Apa khabar dinda
Dm
lama tak jumpa
G C
rasanya hampir dua purnama
A  Dm G
rindu di dada tak siapa yang tahu.

Sabtu, 8 Disember 2018

Idahoan Mashed Potatoes - Obat Demam

Dua tiga hari ni badan rasa tak sedap. Makan benda pun rasa payau je. Pada asalnya tekak teringin nak makan something soupy, yang masam-masam macam tom yam. Tetapi, malas pula nak masak tom yam. Setakat saya seorang je di rumah, rasa macam tak berbaloi pula (Sebenarnya lebih kepada malas!).

Makanya, punggah-punggahlah apa yang ada kat dapur. Intai-intai stok dalam almari. Jumpa instant mashed potatoes ni. Tinggal bancuh dengan air panas je. How convenient! Kebiasaannya, makanan instant begini jarang masuk rumah. Sekali-sekala jelah. Tu pun kalau si Cekengah pergi jalan-jalan shopping, terserempak benda begini. Teringin nak rasa atau teringat pada orang-orang di rumah, dia belilah sepek dua. Dan selalunya, bila dia beli, dia malas nak buat, jadilah rezeki saya 😀


Inilah rupa packaging Idahoan Roasted Garlic Mashed Potatoes.

Chords Selow - Wahyu | Via Valen (Easy Chords)

Lagu Selow ini asalnya nyanyian Wahyu. Lagu ini released pada September tahun lepas. Kemudian, kembali jadi siulan ramai setelah Via Vallen nyanyikan semula lagu ini. Tidak pasti gelombang Selow dah sampai ke Malaysia atau belum. Setakat ini saya tak nampak lagi gologan BBNU up cover lagu ini.

Saya sangat suka lagu ini. Seperti mana liriknya, lagu ini sangat santai. Seronok dengar untuk bangkitkan mood ceria. Lagipun, sekarangkan lagu berentak raggae tengah in

Wahyu dan Via Vallen. Dua-dua versi saya dah dengar. Secara peribadi saya suka nyanyian Wahyu lagi. Mungkin sebab cara nyanyiannya lebih lepas, bersahaja dan betul-betul santai. Nak dengar? Boleh klik link di bawah dan bandingkan mana kalian lebih gemar.



Kunci Gitar dan Lirik Lagu Selow - Wahyu (Chords Dasar, Kunci Gitar Mudah)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


(Intro)
C E Am G

C E
Sudah biasa
Am
diriku ditinggalkan
Dm
diacuhkan dan dicampakkan
G
oleh orang yang kucinta.

Isnin, 3 Disember 2018

Glue Tapes untuk Kraf Kertas

Dalam buat kad atau buat scrapbook, saya gemar gunakan glue tapes berbanding adhesives yang lain. Ada banyak jenis gam untuk kraf kertas - ada adhesive dots, clear glue, double sided tape, foam tape. Masing-masing ada fungsi dan kegunaan tersendiri.

Tetapi yang paling banyak saya guna ialah glue tapes. Pertama, sebab sangat convenient. Mudah nak digunakan. Kita tinggal gelek (roll) pada bahagian yang kita nak tampal tu. Kedua, less messy. Tidak comot, tidak sememeh jika dibandingkan dengan gam biasa/gam cecair. Pada masa yang sama, kita dapat jaga kualiti kad atau projek kraf yang kita buat. 

Bukan apa, kadang-kadang kertas yang digunakan tu nipis. Kalau kita guna gam biasa, berkemungkinan besar akan basahkan kertas. Nasib tak baik, kertas tu akan kering dalam keadaan menggelembung. Tidak!!! Sebelum ini saya pernah guna glue stick yang macam UHU tu. Tidak kena dengan saya. Sometimes gamnya tak berapa kuat. Tak melekat.

Jadi, saya memang lebih suka guna glue tapes. Di bawah ini, antara glue tapes yang biasa saya guna dan sentiasa ada dalam koleksi saya. 


Saya tidak beli glue tapes di kedai jual barangan kraf seperti Spotlight. Di sana, glue tapes agak mahal sebab berjenama dan diimport dari luar negara. Yang biasa saya gunakan, beli di POPULAR,  jenama Norino (yang lonjong bertutup biru dan monsters comel-comel tu). Lagi satu saya beli di kedai alat tulis SPP di Sungai Buloh.


Sabtu, 1 Disember 2018

Bab Akhir untuk Buku 2018

Assalamu'alaikum,

1 Disember 2018. Selamat datang, Disember! Ada 30 hari lagi sebelum kita masuk ke fasa baharu 2019. Cepatnya masa berlalu! Semoga bulan terakhir ini dapat kita penuhi dengan macam-macam perkara bermanfaat. Saya tengah semangat ni. Saya nak jadikan Disember ini sebagai bulan produktif saya. Siapa nak join?


Seperti biasalah, bila sampai hujung-hujung tahun begini, mulalah kita berkira-kira sejauh mana azam 2018 dah tercapai. Kalian bagaimana? Alhamdulillah, jika tengok checklist saya untuk tahun ini banyak jugalah yang bertanda 'tick'. Target saya, kalau 75 peratus tercapai dah kira OK lah kan.

Chords Karna Su Sayang - Near feat. Dian Sorowea (Easy)

Ini antara lagu viral yang meletop dua tiga bulan ni. Lagu ini nyanyian kumpulan Near dan Dian Sorowea. Percaturan Near untuk ketengahkan bakat baru dari Nusa Tenggara Timur, Indonesia ini berjaya apabila lagu Karna Su Sayang dapat sambutan luar jangkaan. Di Youtube, banyak artis Indonesia dan dari negara kita yang buat cover lagu ni.

Saya mula tahu tentang lagu ni lepas dengar cover version Judika. Lepas tu selalu pula tengok cover lagu ni melintas-lintas di Instagram.


Kunci Gitar dan Lirik Lagu Karna Su Sayang - Near feat. Dian Sorowea (Easy Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


(Intro)
C G Am Em
F C Dm G


C G
Biasa sa cinta satu sa pinta
Am Em
Jang terlalu mengekang rasa
F C
Karna kalau sa su bilang
Dm G
Sa trakan berpindah karna su sayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...