Selasa, 30 April 2019

Ombre Ink Pads

Pernah nampak atau jumpa tak di mana-mana 'Ombre Ink Pads'? Apa itu 'Ombre Ink Pads? Macam dalam gambar di bawah ini. Dalam satu ink pad, ada beberapa jenis ink dari warna yang sama tetapi dengan tona yang berbeza. Cantik kan? 


Semasa mula terjebak dengan hobi buat kad, buat scrapbook ini, saya biasa terjumpa dengan ink pads sebegini. Ketika tu, baru belajar beli barang sedikit demi sedikit. Apa yang perlu je. Yelah, dahulu kebanyakan material dan peralatan kraf tidak mudah didapati seperti sekarang. Kalau nak cari kena pergi cari kedai khas yang menjual barang-barang untuk buat kraf atau kedai arts. Harga pun boleh tahan. Memang nampak duit kita ada sayap hehehe. Sekarang ni senang, ada Mr. DIY, ada Shopee dan Lazada.

Jumaat, 26 April 2019

Berehat di Tengah Bukit Bintang

Sekarang ini, kita perlu bijak merangka dan menjaga ekonomi kita sendiri. Bukanlah untuk hidup mewah semata-mata, tetapi untuk tanggung segala komitmen yang kita ada. Sebolehnya, apa yang kita belanjakan itu biarlah berbaloi dengan nilai wang kita. Kebanyakan kita bekerja. Tidak kiralah di bandar atau di luar bandar, kadang-kadang kita kena pergi outstation (ditugaskan di luar kawasan). Bagi korang yang berasal dari luar Kuala Lumpur, kalau korang ada kerja atau tugasan yang perlu dilangsaikan di sekitar Bukit Bintang, di sini saya nak kongsikan 1 hotel yang boleh korang take into consideration just in case korang nak menginap dan bermalam  di Kuala Lumpur.


Hotel yang saya maksudkan ialah Metro Hotel Bukit Bintang, dan korang kalau nak book cheap Metro Hotel Bukit Bintang rooms, korang boleh try cari secara online so that korang boleh buat perbandingan harga dan dapat rate paling rendah. Barulah berbaloi!

Resepi Air Fryer - Cucur Roti Mudah

Assalamu'alaikum. Hai semua!
Lama betul tak bersiaran di tower ini. Mujurlah masih boleh nak log masuk.
OK, hari ini saya nak kongsi satu resepi air fryer. Kita buat cekodok roti guna air fryer, OK? Tidak goreng guna minyak. Easy-peasy. Apa bahan-bahan yang diperlukan? Check di bawah ye.


Cucur roti | Cekodok roti

Bahan-bahan:
  • Beberapa keping roti putih biasa/ roti fibre. Cucur roti dalam gambar di atas saya guna roti fibre. Jadi, warnanya lebih gelap berbanding jika guna roti putih. Selalunya di rumah ini, roti yang dah expired akan mendiami peti sejuk buat beberapa ketika. Agak-agak rajin tu datang, kita buatlah cucur roti atau puding roti untuk dimamam.
  • 1 labu bawang besar dipotong dadu
  • 1 - 2 cili hijau dihiris halus
  • 1 biji telur
  • Garam secukup rasa 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...