Jumaat, 11 Oktober 2019

Collywobbles

Sudah lama saya tidak buat entri 'Word Mania'. Banyak je perkataan menarik yang hendak dikongsi dengan kalian. Tetapi, asyik perap dalam draft. Tidak sempat nak ditulis entrinya.

Pernah dengar 'collywobbles'? 'Collywobbles' adalah antara perkataan yang secara peribadi saya anggap comel sebutannya selain daripada ragamuffin dan snollygoster. Tahu tak apa maksud collywobbles? Boleh agak tak? Yelah, kadang-kadang sesetengah perkataan kita dapat jangka makna melalui sebutan perkataan itu sendiri.  OK, ini erti collywobbles.


Secara ringkasnya, collywobbles ini ialah keadaan yang dialami oleh seseorang apabila berhadapan dengan sesuatu - perut tak sedap, rasa queasy atau gemuruh dan berdebar-debar. Senang cerita ibarat having butterflies in your stomach. Jika 'ada kupu-kupu dalam perut' merupakan salah satu daripada english expression yang biasa digunakan, collywobbles ini pula lebih kepada perkataan slanga atau something informal untuk gambarkan keadaan tersebut.


Di bawah ini pula, perkataan lain yang lebih kurang sama makna dengan collywobbles, penggunaan bergantung pada situasi ye.


Kongsi sedikit dengan saya, apa keadaan yang buat kalian rasa collywobbles?
Saya...banyak kot! Duduk fikir kejap :)

8 ulasan:

  1. 1st time dengar perkataan 'Collywobbles' ni sis.. Ya Allah.. jauh sgt tertinggal baba2 bahasa..ilmu baru ni..hihi.
    masa nak interview @ kena bagi 'talk', seminar segala lah dpt rasa mcm ni.. dah tua2 mcm akak ni pun masih rasa..haha

    BalasPadam
  2. collywobbles.. comel je nk sebut pon! haha

    BalasPadam
  3. eh nak sebut pon comel aje bunyiknye tu kak farah! hehehe hermm kalau ana ni mase naik stage berdepan org ramai mula tu konfem akan bergelodak perut, tp lepas dah mula bercakap tu hilang dah. kdg boleh lupa daratan pulak duk atas stage pegang mic tu hehehe

    BalasPadam
  4. im having heebie jeebies right nooowww !!

    BalasPadam
  5. my feeling all the time. haha

    BalasPadam
  6. kali pertama dengar perkataan nih. tapi tu laa, kadang-kadang jadi jugak macam tu bila berhadapan sesuatu yang penting

    BalasPadam
  7. Terima kasih berkongsi perkataan ini kak.. pertama kali tahu.. comel betul perkataannya..

    BalasPadam
  8. Serius 1st time dgaq. Tapi after baca meaning dia terus yg having butterflies in your stomach tu termuncul dkt fikiran. scroll bawah sikit ehh betul la hahaa

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...