Rabu, 19 Februari 2020

Rub-On Stickers untuk Kraf dan Journal

Hari ini saya hendak tunjuk sebahagian daripada koleksi rub-on stickers yang saya beli di Mr. DIY. Punyalah excited semasa jumpa pek pelekat rub-on ni! Okay, sebelum tu, bagi yang kurang jelas, pelekat jenis rub-on ni bukan macam pelekat biasa yang kita peel dan tampal. Yang ini, kita kena gosok bahagian atas pelekat guna batang aiskrim atau syiling sehingga cetakan pelekat tu berpindah sepenuhnya pada permukaan kad atau kertas yang kita hias.

Di Mr. DIY ada dua pek rub-on stickers. Setiap pek mengandungi empat keping dan setiap keping ada banyak pelekat dengan sentimen (wordings and quotes yang menarik). Tengoklah gambar di bawah. Meriah kan?!


Rata-rata setiap keping rub-on sheet ini ada sekurang-kurangnya 20 pelekat yang berbeza. Macam-macam saiz, rekaan dan jenis font. Cantik-cantik pula tu! Rambang mata saya dibuatnya! Beratur-atur projek kraf yang terbayang dalam kepala yang boleh dibuat menggunakan pelekat-pelekat ini semua.

Selasa, 11 Februari 2020

Resepi Kerabu Kedondong

Ini antara entri resepi peram saya. Buat resepi ni tahun lepas, baru sekarang dapat terbit sebagai entri. Susulan beli Kedondong Reduced to Clear dari Tesco (maaf, ini juga kisah 2019), banyak jugalah resepi berasaskan kedondong yang saya olah untuk santapan diri dan keluarga. Antaranya ialah kerabu kedondong.


Beginilah rupa paras kerabu kedondong saya.


Resepi Kerabu Kedondong

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 6-8 biji buah kedondong (isi dihiris memanjang). Jika nak guna lebih banyak pun boleh.
  • beberapa biji bawang merah atau sebiji bawang holland (dihiris halus) 
  • segenggam kecil ikan bilis (disangrai/disangai - goreng tanpa minyak). Kalau nak goreng seperti biasa dengan minyak pun boleh, asalkan ikan bilis tu garing.
  • beberapa helai daun limau (dihiris halus)
  • 2 batang serai (dihiris halus)
  • air perahan limau kasturi (secukupnya)
  • garam secukup rasa