Ahad, Julai 01, 2012

Oat & Oreo Cookies

Sekarang ni aku memang suka sangat buat cookies. Kali ni cuba buat biskut oat pula. Bagi yang suka kunyah-kunyah tu, boleh cuba biskut ni. Tak guna telur, tak guna mentega dan kandungan utama biskut ni -- OAT. Jadi, ala-ala biskut sihat gitu :)


Resepi Biskut Oat Mudah

Bahan-bahan:
  • 1 cawan tepung
  • 200g margerin
  • 4 cawan oat
  • 3/4 cawan gula aising
  • kuning telur secukupnya untuk sapuan atas biskut sebelum dibakar
  • 1 cawan kacang gajus (yang telah dibelah menjadi separuh)

Cara-cara:
  1. Pukul margerin dan gula aising.
  2. Kemudian, masukkan oat. Gaul rata hingga membentuk doh yang boleh diterap. 
  3. Uli sedikit doh sehingga menjadi leper. Terap menggunakan acuan biskut pilihan anda.
  4. Sapukan sedikit kuning telur dan letakkan gajus di atasnya.
  5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 - 25 minit.

Kitorang sekeluarga suka sangat biskut ini. Biskut ni masa tengah bakar dalam oven wangi baunya. Rasanya pun sedap dan lemak. Teksturnya agak padat dan bukan jenis biskut rangup sebab banyak kandungan oat.  Untuk batch biskut dalam gambar di atas tu, aku tambah sedikit biskut Oreo yang dihancurkan. Maka, terciptalah Oat & Oreo yang Nyummmmm Nyummmmm!

Rabu, Mei 23, 2012

Andai Ku Bercinta Lagi - MOJO

Pernah dengar lagu ni sebelum ini tapi tak ingat di mana. Yang terlintas di fikiran aku masa tu, "Eh, dia ni nyanyi macam Awie!" Kali kedua dengar, masa balik kerja tadi. Tengok slot Samarinda: Ameera dengan Koyeen. Aku memang berkenan nak follow cerita ni sebab tengok iklan macam syokkk je :) Lagu ni jadi OST untuk Ameera. Sesuaiiii sangat di pendengaran aku yang gemor lagu ala-ala rock kapak nih. 

Lirik Lagu Andai Ku Bercinta Lagi -MOJO

Kini kau tiada
Senafas pun ku perlu mencuba
Kau bawa pergi sebahagian dari jiwa raga

Bersendiri hidup umpama hilang erti
Bagaimanakah meneruskan hayat ini

Andai ku bercinta lagi suatu hari nanti
Tunjukkan di mana
Ruang hati untuknya yang masih belum kau huni

Apabila tiba waktu bersemuka
Ku perlu pejamkan mata dan memaksa lafaz cinta
Dengan bayangmu di minda

Tiada pengganti bisa hadir dan mampu menyembuh
Rawan di hati meleraikan semangat ku runtuh

Bersendiri masa umpama tak beralih
Berapa lama lagi harus ku merintih

Malam tidak berpurnama
Fajar tiada kejora
Aku hilang di dalam gelita kalbu
Tanpa dirimu asaku mati

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Khamis, April 05, 2012

Kuih Kasturi untuk Minum Petang

Kuih ni ada setengah tempat panggil kuih kacang,...ada yang panggil kuih kasturi (tak pasti tang mana yang 'kasturi' nya). Mana-manalah yea. Aku buat kuih ni untuk sajian minum petang dan hantar ke masjid untuk jemaah makan lepas Isya'. Mudah je nak buat kuih ni cuma masa rebus kacang tu agak-agak jelah airnya.

Bahan-bahan untuk inti:

  • 1 cawan kacang hijau (Basuh, toskan dan kemudian rendam selama 1 - 2 jam sebelum direbus)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 ke 3/4 cawan gula (Ikut citarasa. Nak kurang manis, kurangkan sukatan gula ye...)
  • 1/2 cawan kelapa parut



  1. Rebus kacang hijau dengan beberapa cawan air hingga kacang empuk dan mengembang.
  2. Apabila air mula kering, perlahankan api dan kacau selalu supaya bahagian bawah tidak hangus.
  3. Masukkan gula, garam dan kacau lagi hingga semuanya sebati. Tunggu sehingga adunan inti kembali kering, kemudian matikan api. Sejukkan inti. 
  4. Setelah inti sejuk dan boleh dikepalkan, masukkan kelapa parut. Gaul hingga sebati. Kemudian bentukkan bulat-bulat.



Bahan-bahan untuk kulit/salutan luar:

  • 3 sudu besar tepung beras
  • 5 sudu besar tepung gandum
  • 1/4 sudu besar garam
  • 1/2 sudu besar margerin
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng



  1. Campurkan semua bahan-bahan di atas (kecuali minyak) dan gaul sebati dengan air sedikit demi sedikit hingga membentuk adunan yang boleh menyalut kuih yang telah dibentukkan tadi. (Jangan terlalu cair)
  2. Goreng sehingga kekuningan.
  3. Sedia untuk dimakan!