Jumaat, November 14, 2014

'Rubber Stamps' untuk Buat Kad Ucapan

Bagi yang suka buat kad ucapan sendiri, 'rubber stamps' (seperti di gambar di bawah) adalah antara keperluan asas yang kalian perlu ada.

Cap getah untuk kad ucapan :)

Selalunya, apabila ada masa lapang, saya akan buat terlebih dahulu 'greetings' yang common/selalu saya guna untuk hasilkan kad.

Sentiments for handmade greeting cards :)

Pilih 'greetings' yang berkenan dan cap atas kertas keras/kad. Saya lebih suka gunakan dakwat hitam dan latar belakang putih berbanding warna lain. Paling tidak pun, saya akan guna kad berwarna kelabu atau 'beige'. Senang nanti nak dipadankan dengan kad kita. Setelah dakwatnya kering, potong ikut bentuk yang dikehendaki. Boleh simpan dalam fail atau sampul surat.

Kemudian, apabila perlukan instant card,..keluarkan je 'greetings' yang dah siap ni. Tampalkan pada kad.

Sekejap sahaja dah siap!

Mudah, bukan?


Resepi Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Hari ni nak update resepi spageti ringkas dalam entri terdahulu 'Saya, Urusan Hari Ini & Spaghetti Aglio e Olio'. Spaghetti Aglio e Olio ni bermaksud spageti minyak dan bawang putih. Version Aglio e Olio yang ini ada elemen pedas sedikit, so, nama resepinya 'Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino' a.k.a Spageti Minyak Bawang Putih & Cili. 


Resepi Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino
Saiz Hidangan: 3 - 4 orang



Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Spageti - 1/2 pek (Dimasak dengan air mendidih yang ditaburkan sedikit garam. Asingkan dalam secawan/ 3 senduk besar air rebusan spageti. Tuskan. Gaulkan spageti dengan beberapa titis minyak zaitun supaya tidak melekat. Nak guna mentega pun boleh. Tapi jangan banyak sangat! Kita nak gaul dengan minyak juga nanti.)
  • 6-8 siung bawang putih (cincang halus)
  • 3-4 sudu besar minyak zaitun
  • Beberapa tangkai cili kering (rendam dalam air panas lebih kurang 10 minit, hiris nipis/memanjang dan buang biji)
  • Beberapa tangkai cili api (hiris nipis)
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam secukup rasa
  • 8 ketul jejari ketam / beberapa ekor udang
  • Sedikit parutan keju parmesan
  • Daun parsli (untuk garnishing)

Cara penyediaan:
  1. Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih, cili kering dan cili api atas api perlahan. Apabila bawang putih bertukar keperangan, masukkan pula air rebusan spageti yang kita asingkan tadi.
  2. Masukkan jejari ketam yang telah dipotong kepada beberapa bahagian. Biarkan masak seketika.
  3. Masukkan spageti yang telah ditus. Padam api. Gaul pasta hingga sekata.
  4. Tabur parutan keju dan daun parsli sebelum dihidang.

 SELAMAT MENCUBA!




Khamis, November 13, 2014

DIY Cork Notice Board - Progress #3

Buat 'kepala' untuk Bloggers' Board saya. Mula-mula ingat nak buat rainbow lah, panji-panjilah...tapi bila fikir-fikir balik macam a bit too much. Saya nak pemberian rakan-rakan blogger itu sendiri yang jadi tarikan utama board ni.

My Blogger's Board

Cinonet je header ni sebenarnya. Frame kayu tu asalnya kotak letak kumbang-kumbang kecil (barang hiasan kraf). Daripada dibuang, baiklah guna semula kan :) Let's Go Green!

Dah panjat board :)

OK. Insya-Allah, hiasan-hiasan lain akan menyusul bersama poskad (poskad Aisya & Kak JM), kad, penanda buku dan nota kecil yang nak ditampal pada board. Nanti dah siap sepenuhnya, saya kongsi lagi di sini.


Intai juga: