Rabu, November 25, 2020

Buat Roti Canai Tanpa Perlu Tebar

Assalamu'alaikum. Hai semua! 

Hari ini bersiaran dari dapur. Kita buat roti canai. Saya tidak pandai bab tebar-tebar roti ini. Jika kalian seperti saya, usah bimbang. Kita buat versi roti canai tanpa perlu tebar. Mudah dan hasilnya tetap umphh! Melalui entri ini, saya kongsikan secara ringkas ya bahan dan cara pembuatannya. 

Resepi Roti Canai

Bahan-bahan yang diperlukan:

300g tepung gandum

1 biji telur gred A

50ml minyak masak

150ml air suam

1 sudu teh gula

1/2 sudu teh garam

mentega/marjerin/mentega bawang putih secukupnya

parutan keju secukupnya


1 sudu besar tepung gandum (untuk digunakan ketika menguli doh)

minyak masak secukupnya (untuk rendam dan rehatkan doh)




Langkah-langkah penyediaan:
  1. Satukan tepung gandum, gula dan garam di dalam sebuah mangkuk sederhana besar. Gaul rata.
  2. Pukul telur bersama air suam dan minyak. Tuangkan ke dalam tepung.
  3. Gaul dengan spatula atau tangan sehingga menjadi doh. 
  4. Pindahkan doh ke atas permukaan rata yang telah ditabur dengan sedikit tepung gandum. Uli doh menggunakan bahagian bawah telapak tangan hingga tekstur doh tidak lagi melekat di tangan.
  5. Bahagikan doh kepada bahagian-bahagian kecil.
  6. Masukkan minyak masak ke dalam mangkuk, agak-agak sahaja biar cukup untuk saluti doh.
  7. Rendam doh di dalam minyak dan rehatkan selama satu jam.
Saya suka roti canai yang nipis. Jadi, satu adunan ini saya bahagikan kepada dua belas bahagian. Jika kalian ingin portion yang lebih besar dan tebal, bahagikan doh kepada 8 bahagian. 

Isnin, November 23, 2020

Nasi Goreng Sardin Cili Api

Nasi Goreng Sardin Cili Api ini merupakan hidangan yang saya buat menggunakan leftover meal malam sebelumnya. Ada dua ketul ikan sardin lebihan sambal yang dimakan dengan nasi lemak. Nasi lemak dan sambal dah habis, jadi ikannya kita proses jadi juadah lain.

Kebetulan ada nasi dingin kelmarin. Tiba-tiba terlintas di kepala nak makan nasi goreng sardin. Di rumah ni, jarang masak sardin. Buat apabila teringin sahaja. Jadi, alang-alang bahan-bahan dah ada tu, mari kita goreng!


Nasi goreng ikan sardin saya. Nampak tak cebisan-cebisan ikan sardin yang meriah ‘berdakap mesra’ dengan nasi tu? 😂 Lebih terangkat apabila suapan tu ada hirisan cili api sekali.