Resepi Onde-onde | Buah Melaka

Isnin, Oktober 17, 2011

Dalam banyak-banyak kuih tradisional, aku rasa inilah kuih yang paling senang nak buat! Sedap pun sedap. Ini kalau bulan puasa dapat makan kuih ni semasa berbuka, nikmatnya!


Ini resepinya. Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 500g tepung pulut
  • 125g tepung gandum
  • jus pandan secukupnya (ambil daun pandan dan blender untuk dapatkan jus dan warna hijau yang cantik) - kalau tak ada daun pandan boleh guna pewarna hijau atau kuning (ikut citarasa)
  • gula melaka - parut atau potong dengan pisau biar jadi cebisan kecil
  • kelapa parut - ambil yang putih sahaja (gaulkan dengan sedikit garam dan kukus dengan sehelai daun pandan - supaya kelapanya tak cepat rosak)

Cara-cara:
  1. Bancuh tepung pulut dan tepung gandum dengan jus pandan sedikit demi sedikit hingga adunan tidak melekit di tangan dan boleh digentel.
  2. Ambil sedikit adunan dan leperkan. Masukkan cebisan gula melaka di tengah-tengahnya dan tutup semula. Bulat-bulatkan.
  3. Didihkan air dalam periuk. Masukkan bebola pulut yang siap digentel. Tunggu hingga bebola timbul di permukaan air. Angkat dan toskan sebentar.
  4. Golekkan kuih di atas kelapa parut. Sedia untuk dihidang!

Selamat Mencuba!

Catat Ulasan

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.