NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.

Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat ini, Lelaki Langit Bumi (LLB) dah ada 28 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada Lelaki Langit Bumi (LLB)? Baca Lelaki Langit Bumi (LLB) dan pilih watak kegemaran anda sama ada #teamdihaafina ataupun #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan sekali mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam Lelaki Langit Bumi (LLB) kelak. :)

Isnin, 17 Oktober 2011

Onde-onde @ Buah Melaka

Dalam banyak-banyak kuih tradisional, aku rasa inilah kuih yang paling senang nak buat! Sedap pun sedap.


Ini resepinya. Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 500g tepung pulut
  • 125g tepung gandum
  • jus pandan secukupnya (ambil daun pandan dan blender untuk dapatkan jus dan warna hijau yang cantik) - kalau tak ada daun pandan boleh guna pewarna hijau atau kuning (ikut citarasa)
  • gula melaka - parut atau potong dengan pisau biar jadi cebisan kecil
  • kelapa parut - ambil yang putih sahaja (gaulkan dengan sedikit garam dan kukus dengan sehelai daun pandan - supaya kelapanya tak cepat rosak)

Cara-cara:
  1. Bancuh tepung pulut dan tepung gandum dengan jus pandan sedikit demi sedikit hingga adunan tidak melekit di tangan dan boleh digentel.
  2. Ambil sedikit adunan dan leperkan. Masukkan cebisan gula melaka di tengah-tengahnya dan tutup semula. Bulat-bulatkan.
  3. Didihkan air dalam periuk. Masukkan bebola pulut yang siap digentel. Tunggu hingga bebola timbul di permukaan air. Angkat dan toskan sebentar.
  4. Golekkan kuih di atas kelapa parut. Sedia untuk dihidang!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...