Rabu, 26 November 2014

8 Jalan di Kuala Lumpur Tukar Nama

Bermula hari ini, 26 November 2014, 8 jalan utama di Kuala Lumpur dapat nama baru. Jadi, sesiapa yang masuk KL tu, jangan terkejut pula bila tengok Jalan Duta, Jalan Semarak dan Jalan Ipoh dah tak ada. DBKL rebranding jalan :)

Nama-nama jalan yang dinamakan semula dengan mengambil nama Yang di-Pertuan Agong yang terdahulu ialah:

  1. Jalan Duta akan ditukar menjadi Jalan Tunku Abdul Halim
  2. Jalan Khidmat Usaha akan ditukar menjadi Jalan Sultan Haji Ahmad Shah
  3. Jalan Ipoh (dari persimpangan Jalan Segambut  sehingga persimpangan Jalan Pahang) akan ditukar menjadi Jalan Sultan Azlan Shah
  4. Persiaran Duta akan ditukar menjadi Persiaran Tuanku Syed Sirajuddin
  5. Jalan Khidmat Setia dan Jalan Ibadah akan ditukar menjadi Jalan Sultan Mizan Zainal Abidin
  6. Lebuhraya Mahameru akan ditukar menjadi Lebuhraya Sultan Iskandar
  7. Persiaran Mahameru akan ditukar menjadi Persiaran Tuanku Ja'afar
  8. Jalan Semarak akan ditukar menjadi Jalan Sultan Yahya Petra

Sumber: Astro Awani


36 ulasan:

  1. dah biasa dgn nama tu..

    mm.. it's ok.. there must be a reason behind it.. ^_^

    morning Kak Farrah ~

    BalasPadam
    Balasan
    1. by the time akak balas, Nite, dear :)

      Padam
  2. banyak juga nama jalan yang ditukar..jangan konfius dah la :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang penat sikit nak kena ingat, Wana. Panjang2 namanya :)

      Padam
  3. nih kalau keluarga dari kg datang leh sesat lagi.. sekarang pon asik sesat, sebab jalan banyak dah berubah.. haduyai

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Mama. Kita yang duduk sini pun pening,..apalagi orang luar KL :)

      Padam
  4. adeh.. tapi kenapa yer... hmmm
    saya tak konfiden la nak jenjalan KL naik kereta ni.. sesat satu hal. (padahal takde lesen lagi ni , hehe)

    BalasPadam
    Balasan
    1. It's OK. By the time Zati terror bawa kereta, sure dah familiar dgn jalan2 ni. Insya Allah!

      Padam
  5. Bagi saya yang tak biasa dengan jalan di KL tentu pening dan bertambah pening

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak apa..alah bisa tegal biasa... :)

      Padam
  6. harapnya dalam waze pun ditukar. susah la bagi orang luar nak pi. kang sesat pulak. huhu

    BalasPadam
  7. wooo. makin xigt jalan mcm ni.. hoho

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita kena start hafal nama2 agong :)

      Padam
  8. Makin sesat la sampai KL..alang nama sekarang pun tak hafal..inikan nama baru..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak hafal Jalan Duta je, Cik Mimie :)

      Padam
  9. dh biasa nama lama...
    sapa dok kl hafal la.. nnt mana taw pelancong tiba2 jalan nie kemana... haaa nk kena jawab tue

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau akak kena tanya macam tu, akak pun ngaku tourist samalah heheh

      Padam
  10. lama2 nanti biasa la..hehehe.. ambil masa ja utk kenal2 nama, yg dah hafal nama n kawasan sekitar, rsanya mesti tak ada masalah. kl jarang pi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Kalut ni sementara nak biasakan dengan nama baru je kan,..

      Padam
  11. i love jalan duta so much tau sebab kalau sesat kat kl and waze isnt functioning selalu cari jalan duta untuk menyelamatkan keadaan eventho kena pusing jejauh. kiranya jalan duta tu hero la.. lepas ni belit belit lidah la nak sebut tapi im pretty sure nanti ada orang yg akan buat nickname untuk jalan jalan ini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah, CT! Apa2 cari Jalan Duta! Rasa selamat sebab familiar and boleh cari jalan pulang heheh

      Padam
  12. pada peringkat permulaan pertukaran nama ni mmg susah nk hadam sbb dh biasa dengan nama jln yg lama..coth jalan Duta..zoop..dh dapat byg kat mana tapi bila sebut jln Tunku Abdul Halim mahu sesat barat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya akan blink blink, blur sekejap. Err lama kot, baru otak tu register Jalan Duta ;)

      Padam
  13. haiyaaa.. makin panjang lakk.. hmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Almaklumlah, dah pakai nama YDPA :)

      Padam
  14. Dulu dok KL, skrg dah pindah. Lepasni kalau pergi sesat lahh, takut ingat salah jalan, haha

    BalasPadam
  15. Uh... da la jln kl tu klu sesat nk uturn payah... haaaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha itu memang identiti jalan kat KL kan,..

      Padam
  16. Balasan
    1. panjang panjang...jenuh sikit la nak ingat

      Padam
  17. Tulah..baru juga tau baru ni.
    Google setting pun hopefully dah upraded jangan guna nama lama pulak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah kan,..harap2 semua apps lain pun upgrade lah nama2 jalan ni

      Padam
  18. Parahhhhhh. Susah benor nak nyebut.

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...