Sabtu, 15 November 2014

Bayang - bayang





Bayangan selalu hadir bersama cahaya yang bersinar.





Psttt! Setuju tak? Tafsiran kalian?

29 ulasan:

  1. betul ! setuju.
    akak, cakap pasal bayang, sy teringat dengan satu ayat ni.
    " Hidup jangan selalu bergantung pada orang lain. Kerana bayang-bayang kita sendiri akan tinggalkan kita ketika dalam kegelapan. " kann? :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Jie! Setuju sangat-sangat!

      Padam
    2. pandainya la. anak sapa niii. hehe

      Padam
    3. setuju!!! bila cik novelis berkata2 . huuu

      Padam
    4. aww.. malu ceq.. huhuu.. makasihh kakak kakak yg ku sayangii..
      ayt tu Jie prnh baca. bkn ayt Jie pun. uhukk...

      Padam
    5. Tapi ayat tu memang bagus! Dlm maknanya :)

      Padam
  2. kalau ikut logik mmg ada cahaya ada la shadow..hehehe

    tafsiran saya la.. ,sya suka2 ja reka ayat ni apa yg saya faham ttg bayang2..

    -> bayang2 ni saya terjemahkan kepada sesuatu yang lepas atau kenangan lalu . Bila kita dah ke depan (move on) kita memang berhasrat utk melupakan apa yang pernah terjadi di masa lalu. Biarpun kita tahu masa akan datang belum tentu sama dengan apa yang bakal terjadi,tapi kita tetap rasa takut pisang berbuah 2 kali. Kita takut apa yang pernah terjadi berlaku lagi. Bayang2 silam mengejar kita hingga kita takut utk ke hadapan,biarpun dah dijanjikan kebahagiaan.

    Ayat terbelit2 tp itu yang saya fikirkan sekarang ttg quote akak tu.. :)

    selamat berhujung minggu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan risau, tak berbelit pun. Mesej sampai :)
      Tafsiran yang menarik, Nana. Kalau ikut Nana, bayang-bayang kat sini - kisah lampau yang masih hantui hidup kita.

      Akak masa baca ayat ni, macam-macam yang terlintas di kepala. Ada positif. Ada negatif. Dari sudut positif, di sebalik kejayaan seseorang (cahaya yang bersinar), sudah tentu ada orang istimewa (bayang-bayang) di belakangnya yang memberi sokongan padu.

      Yang negatifnya pula - Apabila seseorang tu berjaya, ada je pihak yang mula nak 'melekat', nak menumpang senang/mengambil kesempatan terhadap dirinya.

      Selamat berhujung minggu utk Nana juga :D

      Padam
  3. BETUL....kalau cahaya penuh tiada bayangan tu..x xplain lebih2 akak ni x berapa nk pandai..cuma jgn takut pada bayang sendiri kerana ia akan hilang bila cahaya penuh menjelma..ehh..betul ke tak nih..belasah je lah hihihhi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju...yg penting balik pd diri kita. Klu takut dgn bayang2 sdiri pun susah gak...

      Padam
  4. Sy g nengok bayang2 kt tepi kolam..xde sinar pon...hihihi XD
    Belog Miss Balqis

    BalasPadam
  5. hehe... bos Firah cakap, dia tak caya dengan bayang2 sendiri..

    dia cakap, tempat gelap nanti bayang2 tinggalkan dia...

    *eh.. ada kaitan ke..* heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada. Of course ada ;)
      Yg pasti kita kena independent!

      Padam
  6. setuju.. ada juga yg takut dgn bayang2 sendiri

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu yg kita kena elak...kalau dah bayang2 sendiri kita takut, macammana dengan dunia keliling kita...

      Padam
  7. Asalam..setuju..kadang2 bila waktu malam,khaty takut plak ngan bayang2..macam mana tue...ngan marah farra..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha kalau kes yg tu, Khaty kena sergah bayang2 :) hihihi

      Padam
  8. There's always light if you see shadows..

    BalasPadam
    Balasan
    1. That is an absolute truth :)
      Ada bayang2 tak ada cahaya,....CABUTTTTT!

      Padam
  9. ada cahaya baru ada bayang bayang..

    BalasPadam
  10. Tiba2 teringat novel yang bertajuk bayang. Best novel tu.

    Saya rasa, bayang ni ada pro n con dia. Jangan tinggal terus bayang kita dan jangan terus tinggal dalam bayang kita. Deep x kak? Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Deeeppppp sampai akak lost kejap hahahah.
      Betul apa yg budak cakap tu, ada pros & cons kalau bicara ttg bayang ;)

      Padam
  11. Bayang ni walaupun kita berjaya mesti ada something yang akan follow kita dalam kegelapan. Yg boleh buat kita terjerumus balik.

    hahaha. fail sunggah beta. kakaka

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pass je. Semuanya kan terpulang pada tafsiran kita :)
      Ada betulnya opinion Scha tu...

      Padam
  12. Yup setuju.... tp leh bygkn x kalau tibe2 ade cahaye tp xde bayang... uhhh tbe2 meremang lak bulu roma ni

    BalasPadam
  13. bayangan selalu hadir bersama hantu weeeeeee

    BalasPadam
  14. setuju...tanpa cahaya tiadalah bayang-bayang....

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...