Ahad, 23 November 2014

Main Warna-warna

Salam Ahad! Dah sarapan ke belum? Saya belum mamam. Nak brunch kejap lagi. Sepanjang pagi tadi sibuk colouring. Tengah berlatih buat teknik colour blending. Saya bab warna-mewarna ni memang fail! Dari kecik memang akan mewarna satu arah je hahahah tak ada nak fikir ton ke,..konsep cahaya dan bayang ke,...permukaan dan bentuk objek ke,....semua pakat satu stroke je!

So, seawal pagi dah berjinak-jinak dengan pensel warna. Sampai teleng dan senget kepala saya mewarna gambar. Di bawah ni antara percubaan 'separuh berjaya' saya ;)

Sebelum buat colour blending.


Selepas colour blending.

Huhuhu kena banyak latihan lagi. Saya rancang nak guna belon-belon ni untuk buat embellishment. Ada 'birthday party invitations' yang perlu disiapkan. OK, waktu untuk isi perut! Enjoy the rest of your Sunday!



48 ulasan:

  1. jom bruch skali... hbis class jap g saya nk bruch jgk nie....

    BalasPadam
    Balasan
    1. jangan lupa makan bagi pihak akak, Zarul :)

      Padam
    2. ishhh xleh xleh...akak makan byk...saya tengah on diet nie.. xleh makn byk2 hehehe

      Padam
    3. Alaaaa, makanlah dulu on my behalf...then sambung diet balik hahaha

      Padam
  2. Samalah kita kak, Syaza pun kalau mewarna memang fail . Takde blending-blending , kalau warna biru , birulah semua , sekata . Hehe !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh geng, Syaza. Kira kalau mewarna tu tak ada tona-tona, satu warna, satu hala :)

      Padam
  3. Tp tu pn da cntik. Qis lg xreti nk buat tone warna nie..hoho
    Belog Miss Balqis

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhu tapi nampak sememeh la, Cik Balqis.

      Padam
  4. okay la tu. nampak jugak la tone nya.
    happy sunday too! ^_^

    BalasPadam
  5. Di hari cuti..memang segalanya yang masuk perut.
    Makan bamyak sangat.
    Kalau yang berkhasiat takpa jugak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Shikin. Tapi akak ni bila dah tersadai kenyang baru nak sedar....I ate crapppp! ;)

      Padam
  6. cantik la kak farrah.... sha suka !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, Sha. Tapi kena practice lagi bagi nampak lebih smooth :)

      Padam
  7. menarik ni...mesti farah ni kreatif kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe tak adalah kreatif mana. Cuba-cuba je, Ainim :)

      Padam
  8. Asalam..good luck farra..khaty suka juga mewarna,tapi tak teror macam farra buat nie..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam. Thanks, Khaty. Ini jauh dari terror ni. Orang yg pandai mewarna kalau tengok hasil kerja Farrah sure menyeringai sakit mata :)

      Padam
  9. saya rasa saya ni bab mewarna (guna pensil kayu) boleh dikategorikan sebagai cantik jugak laa.. saya memang suka mewarna... melukis ni tak mahir sangat..

    colour blending tu ape?? yang saya nampak perbezaan dua gambar tu.. sis guna tisu or jari ke untuk sapu2 atas warna tu?? heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zati,...meh tolong akak! Hehehe yes, basically colour blending tu kita nak adun warna tu supaya nampak cantik tonanya. Akak guna baby oil.

      Padam
  10. sis mmg salute ngan Farrah,,sebab rajin buat menda2 camni ..kalau sis huhuhu..mmg malas

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat utk isi masa je, kak. Kalau tidak saya asyik nak bobok je.. :)

      Padam
  11. Balasan
    1. Tima kasih. Tapi banyak kena improve lagi ;)

      Padam
  12. memang tak pernah tak mengecewakan..

    hahaha.. sendiri type, sendiri pening.. betul kan ayat tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahah tak pa. Kat blog akak ni tak ada polis bahasa :)

      Padam
  13. idah dari zaman sekolah lagi... kalau lukis tu boleh la sikit2... tapi kalau masuk jer kalerr... errmmm hancuss... hehehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhu samalah. Tapi saya lagi parah, kak. Lukis hancur, mewarna tambah hancur! :)

      Padam
  14. cantek la kak..
    rasa da lama gila tak berwarna. kali terakhir pegang pencil warna time form 5.. kekeke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cantik? Comotlah...
      Tapi memang skali-skala mewarna rasa best je...hilang tension (walaupun hasilnya agak menyakitkan mata) Hehehe

      Padam
  15. mewarna pun kena ada teknik ye kak. lama x pegang pensil warna. tolong asah pensil warna anak buah je yang mampu. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada teknik-tekniknya (yang tak mampu akak kuasai). Tangan kejung! Hehehe tolong asah pensil warna anak buah? Jadilah tu, dik. Pahala dah dapat dah... :)

      Padam
  16. Jap..embellishments tu lebihkurang macam deco lah kan, k.Farrah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Shikin =) Hiasan-hiasan gitu...

      Padam
  17. i love colouring but i cannot draw. kucing pun lukis jadi petak hahaha.. but cikgu seni dlu penah la puji saying that i could colour well hehehe.. itu ajela kot bakat seni yang hado..

    BalasPadam
  18. saya baru lepas makan. hehehe. tapi makan malam laaa... ala, sedangkan lkis pun saya fail, inikan lagi nak warna. sobs

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak apa, Amy terror grapgic & design2 tu semua....akak nganga je tau.

      Padam
  19. Waah menjadi lah kak. Kite bab nak warna ni mmg fail. Akak first try pun dah menjadi, hebat lahhh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhu separa hebat je tuh. Still nampak stroke mengaler tu arah mana ;)

      Padam
  20. Wahhh cantekk kak farrrah.. rindue lak nk mewarna2 nie.. tp lame btl da tglkan.. xtau leh mewarna lg tak skg

    BalasPadam
    Balasan
    1. Soon, Ayu. Tunggu Firash pandai pegang pensel,..then Mama Ayu akan mula mewarna balik :)

      Padam
  21. Memang sangat kreatif kak farah nhe...

    BalasPadam
  22. saya dulu pernah dapat number last dlm pertandingan mewarna. pathetic btul. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha tak pe, kelebihan Scha byk di tempat/bidang lain ;)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...