Rabu, 28 Januari 2015

Tanpa Kata - Buah Cempedak di Luar Pagar,...

Cempedak Durian



70 ulasan:

  1. Ambil galah tolong jolokkan......

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe yang ni tak payah jolok..sebab tunjuk kat kedai :)

      Padam
  2. Balasan
    1. Memang lepas tu buat goreng, Nani. Nyummm nyummm!

      Padam
    2. dapnyeee... dah terbau dah cempedak nie..adoiii

      Padam
    3. Hahaha dah terbau ye, Anis :)

      Padam
  3. cantik isinya..digoreng, sedap ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah selamat digoreng dan masuk perut :)

      Padam
  4. sis JM mmg x leh bau cempedak mesti akan tergoda tetapi selepas makan seulas dua perut terus kembung huhuh...sedih!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sis JM jenis cepat berangin. Saya ikut keadaan badan. Kadang2 makan banyak ok, datang badan tak betul, makan sikit boleh kembung 1 hari 1 malam :)

      Padam
    2. agak2 leh buat belon panas tu x.

      Padam
    3. belon panas kat capadocia :)

      Padam
  5. buat cempedak goreng. sedap gilos...

    BalasPadam
  6. amboi menggodanya cempedak dia.. ='D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang menggoda, Namy. Ulasnya besar-besar!

      Padam
  7. sedapnya. boleh terasa manis2 dia. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wahhhhhhh, jauh pun boleh rasa hehehe

      Padam
  8. SS tak berpa pandai sgt kalu makan mentah macam ni... Kalu goreng ok... He he he...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau goreng sebiji cempedak tu mampu habiskan..

      Padam
    2. Saya dua-dua suka! Yang mentah pun suka, goreng lagi lagi suka! :)

      Padam
    3. yep kalo cempedak memang kenot go yang mentah..
      kalo goreng plak kena yang ranum tu so bila makan lembik saja..
      daaaapnye..

      Padam
    4. Uishhh, itu memang best. Lagi2 kalau jus dia keluar time goreng and caramelized kat bater ;)

      Padam
  9. nama cempedak tu cempedak durian ka.. first time dgr

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye, Zarul. Namanya cempedak durian. Akak pun first time jumpa. Bau cempedak dia extra wangi & kuat sikit. Rasa lemakkkkk :)

      Padam
    2. Aah first time dengar... Sebab dia exra bau ke dipanggil cempedak durian or sebab berduri cam durian or sedap tak perlu amik galah tolong jolok kan? He He He...

      Padam
    3. byknya kemungkinan SS keluarkan

      Padam
    4. Hahahah banyak tol teori SS. Saya tak pastilah, SS. Tapi orang yg jual tu kata ni cempedal kacuk. Apa yang pasti, bau memang kuat. Satu rumah. Then, lepas makan bau cempedak tu masih lekat kat tangan.

      Padam
  10. aaai kak.. weird name lagi hhahaha
    ritu pudina epel ni cempedak durian pulop..
    cempedak nangka pnah dengar gak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. cempedak di luar pagar orang buat pantun 4 kerat... He He He...

      Padam
    2. Hahaha ini memang nama dia - cempedak durian. Rasa masih identiti cempedak lagi cuma lebih manis dan berlemak :)

      Padam
  11. sedap tu kak farah buat cucur cempedak..lepas tu kulit di dalam tu sedap buat gulai atau budu..fuh, bestnya kalau dapat makan..nak datang umah akak la..ada lagi tak? ;D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang yang jurai2 dalam tu akak goreng sekali, Wana. Kat rumah ni semua hantu cempedak goreng. So, tak cukup isinya, jurai2 tu kitorang goreng sekali. Boleh makan dgn budu? Noted. Lepas ni akak nak cuba :)

      Padam
  12. tak pernah lagi dengar nama cempedak durian nih.. ni klu anak2 tengok, maunya mintak buat cucur cempedak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya jadi terliur baca komen eyda ni :)

      Padam
  13. sejuk mata memandang, lagi kan tekak merasa :))

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaah sedaplah pepatah babypose :)

      Padam
  14. Nama dia cempedak durian ke kak farrah? Selalu cempedak je. Hehe. Terliur tgk :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah, budak. Kononnya ni spesies kacuk.

      Padam
  15. sedapnya buat cucuq cempedak makan panas2 sambil minum ayaq teh panas. nyum2.

    BalasPadam
  16. buah cempedak di luar pagar... ambil galah tolong tunjukkan... saya budak tak pandai belajar, kalau salah tolong jolokkan...

    BalasPadam
  17. Sedap... Terutama yang goreng punya..kalau balik rumah mak mertua, mesti mak mertua yg goreng.. Kalau kena ngan musim dia la.. Hihu

    BalasPadam
  18. Masa kecik x reti bezakan buah cempedak & nangka. Sekarang tau dah..hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha samalah kita. Then adalah kawan ni ajar,..nak bezakan, hidulah. Akak pun perasan bijaklah masa tu. Ended up dengan getah buah kat hidung :)

      Padam
  19. Dah lama tak makan cempedak! :D

    Baru tahu cempedak pun ada banyak jenis.

    BalasPadam
  20. Kecur air liur tgk gambaq ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe, tak pe. Boleh cari lepas ni, Linda :)

      Padam
  21. adoi..kecur air liur..dah la sekarang mengidam nak makan cempedak.. hoho.salam jumaat kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Jumaat, Nana. Akak doa supaya ada rezeki cempedak buat nana dalam masa terdekat ni :)

      Padam
  22. ambil kuali tolong gorengkan..

    BalasPadam
  23. kalau biji cempedaknya saya suka jgk makan... sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biji cempedak, rebus buat sambal berlada :)

      Padam
  24. Balasan
    1. Nanti leh cari. Dah musim cempedak kan skrg ni... :)

      Padam
  25. sekarang mane ade cempedak kat luar pagar da
    semua dalam pagar

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...