728 x 90

Sabtu, 7 Februari 2015

Ngaku oh Ngaku

Pernah makan tak kerepek yang dibuat daripada ngaku@arrowhead? Besttttt! Haa,..ngaku atau arrowhead ni musimnya time-time nak raya Cina. Saya memang selalu tunggu ngaku on sale, then beli banyak-banyak untuk dibuat kerepek. Selain daripada tu, kita boleh juga guna untuk masak sup atau kari.

Ngaku (Arrowhead)
Misi petang ni nak buat kerepek ngaku. Tapi buat sikit-sikit dulu dalam sekilo lebih. Nanti bila free sambung buat batch seterusnya. Macam mana rupa kerepek ngaku? Macam mana nak buat? Tungguuuuuuuuu!

Oh, in case saya lambat update berkenaan Kerepek Ngaku, intai-intai rupa dan cara membuatnya di sini.


110 ulasan:

  1. Saiz ubi ni besar mana ya..? Ada besar macam bawang besar..? Atau lebih kecik macam bawang merah..? Tak pernah tengok.; Mungkin pernah tengok tapi tak tau nama atau tak ambil tau...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik Azz, saya rasa ngaku ni lebih kepada jenis bulb (bebawang), bukan kategori ubi. Saiznya macam bawang besar, tekstur macam sengkuang/sengkuang cina.

      Padam
    2. owhh bru tau.. lebih ke bebawang rupenye..huhu

      Padam
    3. Begitulah lebih kurang, Nis :)

      Padam
  2. ngaku tu apa kak farrah tak pernah tengok

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tumbuhan ngaku ni bermusim. Awal2 tahun je berbuah & kena import. Senang cakap macam sengkuanglah aRz. Tapi bila dijadikan kerepek, boleh lenguh rahang kita mengunyah tak berhenti :)

      Padam
    2. ngaku tu ngaku laaa... dah buat salah kena ngaku... he he he...

      Padam
    3. haha.. kak SS nie knnn..cubit kang..nkal nieee..huhu

      Padam
  3. fuyooo ZF ni komen ka apa banyak sangat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dia memang ratu kalis tewas buat masa ni, aRz. Jangan sapa2 cuba nak gulingkan dia dari takhta...heheheh kan Zarul cayang :)

      Padam
    2. Apabila orang jeles berbicara.... he he he... aRz MoHa kena tuko keyboard laa... Tukor yang ada Turbo... Ha Ha Ha...

      Padam
    3. ahahah tak termampu nak cemar duli gulingkan ZF.. dia enjin ferrari..
      iols enjin produa aje =D

      Padam
    4. Akak pakai basikal tua je ni hah. Enjin pun tak de. Redha je lah :)

      Padam
    5. ahakss..setuju dengan SS..kat mana2 pun si ArZ tu kluar statement yg sama hiihihi..apa boleh buat..si ZF dah jadi ratu kat blog nih..sis JM cuba pintas..nk test dia kejar balik ke tak..YEZZa..dia pecut lagi laju.. so aRz..usah berangan nk overcome dia tau hehehe

      Padam
    6. uishhhh dok gosip pa ni....
      ferrari sebiji pon xdpt lagi..
      dok naik kancil ja ni.. kdg2 dok semput ja bila nk start...

      Padam
    7. Kancil tu camouflage je,..dalam enjin ferrari :)

      Padam
  4. haha. sy ingatkan cendawan. tp pelik pulak rupa cendawan macam tu. 1st tengok ngaku ni. sedap ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap, Cik Lolipop. Sebalang tu sekejap je habis! Nanti ada peluang, terserempak jumpa masa shopping, belilah :)

      Padam
    2. bhahaha geng la kita lolipop.. ingat cendawan gak..

      Padam
    3. Memang rupa ada mirip2 cendawan pun ;)

      Padam
  5. kaknoor pun sama nunggu Cny baru terjumpa ngaku fresh ni, baru ni buat jugak kerepek ngaku lom sempat masuk blog lagi haha, mmg sedappp sekejab je makan sambl tngok tv

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Kak Noor. Penat menggoreng tak habis, kerepeknya dah habis.
      Memang kalau mengadap depan TV tak sedar...tau-tau dah selamat semuanya!

      Padam
  6. Balasan
    1. Best, DP! Makan memang tak berhenti :)

      Padam
    2. makanan ranggup cm ni susah nk stop...

      Padam
    3. Boleh jatuh dagu dibuatnya :)

      Padam
  7. First tgk tajuk ingat suruh org wat pengakuan.. rupanya buah... ia sejenis buah ke farrah... tak pernah manpak dan tak pernah dengar...first time hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh tak,..tak suruh sapa-sapa mengaku. Arrowhead ni kira bulb(bebawang) atau buah berakar. Buah ni bermusim dan selalunya kita import.

      Padam
    2. ooo bermusim.. time nk raya cina ka slalu ada

      Padam
    3. Yes, Zarul. Awal2 tahun camni lah..

      Padam
  8. Balasan
    1. Melayu pon ada sengkuang... Kepala sengkuang! Ha Ha Ha...

      Padam
    2. owh sengkuang ka ? yang kita minum air dia tu ke ? hahaha.. elokla iols ingat cendawan =D

      Padam
    3. Haa ngaku ni leh anggap sama spesies ngan sengkuang cina lah. Tapi sengkuang cina yang kecik sikit, kulit gelap...yang orang selalu letak dalam agar2/kuih tako tu/dalan air tin seasons :)

      Padam
    4. sengkuang cina? hurmmm...ni pun tak pernah tgk..SEDIH kan

      Padam
    5. betul2 kak farah... rupa mcm sengkuang cina.. tapi sengkuang cina kulit gelap ckit...

      Padam
    6. aihhss sis JM ni... p cari kat tesco ka giant ka...
      selalu dia ada jual.. dia letak dlm bekas besar..kita pilih sndri ja...

      Padam
    7. Kalu kulit gelap tu bukan Cina.. Tu India...

      Padam
  9. Balasan
    1. Lebih kurang macam kerepek ubi rupanya, Wawa :)

      Padam
  10. dah siap ke belum kerepeknya tu?? xsabar nak rasa. hahahha

    BalasPadam
    Balasan
    1. By the time akak reply komen eyja ni, dah selamatttttt! Don't worry, akak dah rasa bagi pihak eyja :)

      Padam
  11. macam cendawan..tp..ZF kata sengkuang cina..xpernah tengok depan mata n merasa lagi.. mahal tak harganya kak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selalu satu balang kerepek ngaku tu around RM15-17.
      Kalau ngaku mentah around RM3 sekilo.

      Padam
    2. Biasa Farrah dapat kat mana eh

      Padam
    3. dah siap jd kepek xjmpa lagi la.. dok jumpa mentah ni la...

      Padam
    4. mahalnya yg dah siap.. T__T
      baik beli mentah masak sendiri.. untung jga..

      Padam
    5. Kalau setakat nak rasa berbaloi beli. Tapi kalau nak makan puas,..baik buat sendiri :)

      Padam
  12. nani tak pernah makan kak farrah. hari tu tengok yui ada post jugak. kenkononnya nak buat tapi haram tak buat sampai ke sudah. hahahah. nak sebalang kak farrah :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. ehem ehem Kak Farah.. sebalang cem susah nak post aje..
      CT nak sebungkus =P

      Padam
    2. Tunggu akak buat bisnes kerepek ngaku eh. Baru buat sekilo lebih dah nak terkehel pinggang ni hah ;)

      Padam
    3. pehhh nak buat bisnes. wahhhh. cepat cepat. nani nak order. hehehe ^^

      Padam
  13. Ari tu SS ada jugak baca blog pasal org buat kerepek ngaku ni... Pastu tekak gatal... He He He...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tekak SS yang gatal ke,..orang yang buat kerepek ngaku tu? :)
      Ada orang tak tahan makan kerepek ngaku sebab nanti badan berangin hihihi

      Padam
    2. tekak gatal? isshh..risau jugak..alergeic kot org tu

      Padam
    3. tekak gatal agaknyaa dia tak boleh makan lah tuu.

      Padam
    4. sian x basuh betul2 kot.. hihi..

      Padam
    5. typo...
      dia xbasuh betul2 kot..

      Padam
    6. Bukan SS... Tapi tuan punya blog... Tekak SS ok.. Tolak batu dengan kayu je... He He He..

      Padam
    7. Hehehe syok betul kalau tak yah pantang makan cam SS. Mungkin dia allergic kot,..tu yg tekak gatal. Oh, tak pun tak basuh ngaku tu bersih2 lepas dikupas. Ngaku tu kan macam bergetah sikit,.

      Padam
  14. Kak Farrah.. pasal linkwithin tu Ya Allah CT da banyak kali adjust. dah buang coding lama letak yang baru n widget pun iya juga. ada sekali tu buang tapi still ada. and skarang ni dia pening kot Kak Farrah. kejap dia okay kejap dia balik ke turkey tourism tu.. tah mana mai pun CT tatau hahaha.. tapi xpe sebab insyallah CT tengah upah orang edit blog n CT nak suruh dia buang semua widget n nanti CT try letak balik.. pening gak mende alah tu.. haish hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh gitu ke citernya. Tak pe,..tu dah suruh orang edit blog, biar dia tumpaskan coding degil tu :)

      Padam
    2. coding apa ni... hihi mencelah jap

      Padam
    3. ct suruh siapa baiki blog... kak ekin pun nak suruh orang baiki gakla... selalu buat sendiri... hihihihi

      Padam
    4. Gi ziarah blog CT, Ekin. Dah tukar wajah :)

      Padam
  15. CT ingatkan benda ni cendawan hahaha.. tak tahu pun nama di ngaku..
    ngakulaaaa kesalahan anda kerana tdak tahu =P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahah lepas ngaku, kita makan kerepek ngaku ye :)

      Padam
    2. hahaha. kalau tak tahu memang nampak cam cendawan kan ct :)

      Padam
    3. ngakulaaa

      mcm drakula dah CT oi.. hihi

      Padam
  16. First time dengar, baca, tengok.. Mcm mana rasanya kak...???

    BalasPadam
    Balasan
    1. lemak-lemak..kalau mcm tu..katalah sis JM ni jenis pemalas..so kalau sis rebus mkn camtu je boleh..perlu buang kulit ke tak

      Padam
    2. rebus not sure boleh ka x... sebab dia mcm rapuh2 ckit...
      cer tnya amoi2... sbb org cina suka makan

      Padam
  17. Balasan
    1. Lepas ni first time makan kepek ngaku pulak ye :)

      Padam
    2. ahaks...semua org pertama kali dengar termasuk lah sis JM

      Padam
  18. pernah nampak benda ni tapi x pernah beli sbb x tau camna nak masak n makan ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa lepas ni kalau jumpa kerepek arrowhead/ngaku yang dah siap, bolehlah CM cuba beli & rasa.

      Padam
    2. ala..kalau Farrah pernah masak kari..cer share kat kami :-)

      Padam
  19. Tak pernah dengar pun pasal ngaku ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Skrg dah dengar dan lihat :)

      Padam
    2. kalau lah boleh tgk pokok ngaku tu kan..nampaknya perlu google

      Padam
    3. rasanya di import kot.. xtaw kat Malaysia ada x.. law ada p cari la pokok dia

      Padam
  20. first time dengar nama ngaku.. saiz macam bawang besar jer.. sedap ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap, eyda. Memang kalau makan, nak lagi dan nak lagi hihihi

      Padam
    2. dan lagi3.. kena mintak kat kak Farrah laa nak rasa nih.. hehehe..

      Padam
  21. ni rupanya ngaku.. baca entry kerepek dlu tadi baru singgah sini.. macam bawang pun ada rupanya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam bawang, macam cendawan hikhikhik

      Padam
    2. selain kerepek, apa boleh buat dengan ngaku ni. seriously xpernah tengok..jakun sekejap

      Padam
    3. mcm bawang, macam cendawan..kalau mcm tu 'macam-macam ada' ehehe

      Padam
    4. @Qaseh Abadi - Syida, buat kari pun sedap. Ala-ala macam kita letak kentang dalam kari lah.

      @Sis JM - 'macam-macam ada', macam-macam rasa :)

      Padam
  22. oooo ni lah ngaku yangakk buat kerepek tu...
    fofuler plak ye
    tp ayu blm pernah tgk lagi kat mane2
    tgk gmboo je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pe. Nanti lepas ni kalau gi jalan2 & jumpa, leh try :)

      Padam
  23. Biasanya kalau ngan ngaku ni wat kerepek je, kalau sup macam xleh jln plak....'

    BalasPadam
  24. kiranya kalau ke pasar or market perlu cari arrowhead lah kan..nk try gak masak tapi nk try masak kari..kalau sup tu x confident sedap. Tapi kalau masa kari sesuai kari ayam or ikan

    BalasPadam
    Balasan
    1. ayam,..daging,..ikan semua boleh :)

      Padam
    2. kak JM try masak nanti share la resepinya... hihihi

      Padam
  25. Apa bnda ngaku ni kak farrah?? Hahah...1st time dengar ni..huhuuu

    zinziemeewah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa ni macam buah sengkuang cina,..tapi ngaku ni kebiasaannya orang buat kerepek. Sedapppp!

      Padam
  26. segarnya tengok ubi tu..susah nak cari kat tempat wana ni kak T__T

    BalasPadam
  27. Nagku ni nama lain dia sengkuang cina kan Kak Farrah? :)

    BalasPadam
  28. Kalau cina buat sup la ye? Kak farrah dpt idea buat kerepek dr mana pulak? Hehe. Kenapa dia ada musim nk CNY je? Adakah ia ditanam dinegara china? Hehe

    BalasPadam
  29. saya ngaku saya selalu terjah blog farra..hahaha..baru2 nie masa p aeon,dah terjumpa dah ,cuma dok kata apa benda nie..rupanya boleh dibuat kerepek gitu..
    JM,ZF ngan SS nie memang dok rempit ka ,dok baca komen sampai nak tergelak pon ada,untung farra ada kawan blogger macam depa..seronok tengok,walaupun tak kenal sangat,rasa depa nie memang happy go lucky kan farra..

    BalasPadam
  30. first time dengar ni kak... :D macam bawang je,,

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...