Jumaat, 19 Jun 2015

Mbak Jambu Kirim Ole-ole Bandung

Mbak Jambu? Yes, Mbak Jambu. Kisah Kak Nam dah khatam. Sekarang waktunya nonton sinetron Mbak Jambu. Heheheh bagi yang tak ada idea langsung siapa Mbak Jambu (or previously known as Kak Nam), singgahlah ke Blog Scdha Sein Photo & Travel.

Ada apa dengan Mbak Jambu? Mbak Jambu ngirim oleh-oleh dari Bandung!

Titipan daripada SS
Dapat fridge magnet Trans Studio, beg Bandung dan yang paling mahal - Kad biru dengan sticky note berhias yang ada nama saya. Jika dahulu saya dan beberapa blogger lain berkembara salju bersama-sama SS, kali ni kitorang merasa ikut naik flight pergi Bandung. Sticky note tu dah disapa angin Bandung, ok :) Baca cerita lanjut di entri SS ini ye - Ku Bawa Nama Mu Di Awan.


Cekebon Tangkap Syahdu

Ini juga merupakan entri sambungan Cekebon Tersentuh di Pagi Ramadan. Kenapa pula Cekebon feeling-feeling? Inilah sebabnya,...
Cekebon terima hadiah daripada SS!
"Betul ke SS bagi ibu hadiah ni?

"Iyalah."  

Then, saya bacakan nota SS buat Cekebon and gave her the honour - pilih mana satu beg yang berkenan di hati. Happy Bon dapat beg lipat-lipat dari Bandung. Sengih sampai ke telinga. Sudi terima? Of course sudi terima, SS. Puas dibeleknya beg Bandung tu. Lupa dah citer Nenek Kebaya ke,..Ceplos ke...


Selepas berbuka, sementara nak tunggu Isya', Cekebon datang cari saya.

"Kak, ibu nak cakap Thank You kat SS." 

Nampak tak Cekebon tengah buat apa tu?

Tulis Thank You note buat SS.

Cekebon penghidap glaucoma. So, Cekebon tak nampak benda-benda kecil ni. Kalau menulis kita boleh pakai pen mata 0.5 atau 0.7, Cekebon kena pakai marker. Kertas A4 atau note pad besar jadi lembaran menulis buatnya. Selalu, Cekebon akan suruh saya atau adik-adik tulis/print untuk dia. Dia kata tulisan dah tak cantik. Tapi,...dek kerana SS, bersungguh-sungguh Cekebon menulis! Tengoklah expression mukanya. Ni gambar candid tau. Saya snap dari jauh :)

SS, this is for you!

Siap pegang beg Bandung dia tuh.

Dearest SS,
Terima kasih banyak-banyak daripada kami berdua. Saya doakan SS sentiasa dilimpahi rezeki, dikurniakan kebahagiaan dan diberi nikmat kesihatan yang baik. Jaga diri dan rehat cukup-cukup. Moga SS akan pulih sepenuhnya. Thanks so much for these ole-ole. Terima kasih juga kerana lakarkan senyum pada wajah syurga saya dan ceriakan harinya :)



72 ulasan:

  1. napeeeee Cekebon comel sangat ni Kak Farrah !!!! hahahaha.. huntong la SS sayang Cekebon.. Cekebon sayang SS.. tapi both Kak Farrah n Cekebon.. ada sorang lagi ni kat sini.. demand nak lontong superb meletop kebabom tau raya nanti.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dari pagi lagi nak tulis nota Thank You utk SS, tapi sebab akak sibuk kat laman rumah,..tergendalalah hasratnya. Ohh, budak lagi seorang tuh! Jangan risau, ada rezeki, lontong goreng, lontong kuah, lontong bakar super-duper special semuanya kitorang sediakan :)

      Padam
    2. Nak juga kak farah tapi jauh. SYM sapa yang demand tu

      Padam
    3. Sape lagi, aRz. Cik SYM kitalah :)

      Padam
    4. wah ~ sweetnya SS.....

      Cekebon awat omey angat ni...

      Padam
    5. Jangan puji lebey2, Firah. Nanti makin kembang lobang idungnya ahaks ;)

      Padam
  2. Alhamdulillah..rezeki bulan Ramadhan..

    BalasPadam
  3. aha...betul tekaan sis JM...mesti anak angkat Cekebon tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah anak angkat cekebon tu

      Padam
    2. Yes,..anak angkat maya Cekebon :)

      Padam
    3. hehehe istilah baru nih.. anak angkat maya..

      Padam
  4. sis JM lak menitis air mata baca entri nih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eh sama la kita JM...sob sob..nah tisu utk JM

      Padam
    2. Terharu kan. Cekebon sedaya upaya nak menulis

      Padam
    3. Alahai,..tak mau nangis2. Akak tak niat nak buat you all sedih. Just nak share betapa excitednya Cekebon :)

      Padam
  5. sis JM doakan agar Cekebon dapat bertemu dengan angkat beliau satu hari nanti aminnnn

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah, nanti kalau dapat jumpa, bukan setakat dengan anak angkat kesayangan dia je,...kita jumpa ramai2 ye :)

      Padam
    2. Nak tumpang sekaki jugak..

      Padam
    3. Awat sekaki je,..tumpanglah dua-dua kaki sekali. Kan senang ;)

      Padam
  6. senyuman Cekebon sangat sweet!!! nak LOVE Cekebon jugak boleh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah sis JM jeles la tu

      Padam
    2. Hahahah Cekebon ceria sepanjang hari! Nak love Cekebon gak? Boleh sangat!!!! :)

      Padam
    3. aRz...haruslah jelez...tulisan cekebon cantik mcm dak farrah

      Padam
    4. Bertambah kembanglah idong Cekebon kena puji tulisan cantik hahaha

      Padam
  7. seriously saya menangis/menitiskan air mata baca entri ni.
    touching.
    farah... kirim salam kat ibunya.
    Moga sihat dan ceria selalu ya ibu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. same to me Nurul...paling sebak bila tgk gambar Cekebon tulis guna marker pen sambil senyum tu

      Padam
    2. Jelas wajah kegembiraan kan

      Padam
    3. @nhhas - Maaf, tak berniat nak buat nhhas tersentuh. Insya Allah, akan sampaikan salam nhhas pada Cekebon. Terima kasih banyak2 atas doanya :)

      @Sis JM - saya pun gembira sama tengok muka ceria Cekebon beria-ia tulis note utk SS :)

      @aRz - Betul, aRz :)

      Padam
  8. Honestly... Hati dah terdetik dari entry yang lepas... Bila pen marker biru menjadi petunjuk gerangan... Saat SS membaca entry ini... Airmata ditahan2 dari berderas laju (Ada waktu Mbak Jambu tak macho... Dalam hati ada bawang... He He He)... Sorry kalu SS jarang terjah ke sini dan juga blog kawan yang lain... Lately.... SS tak boleh duduk depan pc atau pegang gadget terlalu lama... For dear Cikgu Ceketed... Thank you so much sebab spend waktu temani SS di Pondok Burukss SS tu.... Dan sudi rakam gambar Cekebon dan kongsikan every single moment sebaik aje pemberian SS tiba di tangan Cekebon... And for Cekebon... Terima kasih di atas senyuman itu... Senyuman tu terlalu berharga buat SS di sini... Love you Cekebon! Muahhhhh Muahhhh Muahhhhhh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. JM lak sebak baca komen SS ni...take your rest SS...lupakan dulu blog kawan2 ni..your healthy first

      Padam
    2. Sy pon sama sebak bc komen SS...jga diri SS...

      Padam
    3. Ini erti persahabatan kan

      Padam
    4. SS, please take the greatest care of yourself. Ambil masa dan ruang untuk diri ye. Rasanya semua akan faham keadaan SS. Saya, Cekebon dan yang lain akan doakan SS. Rest cukup2 so that we could hear a lot more of you,..from you :D

      Padam
    5. SS banyakkan berehat.. utamakan kesihatan diri ya..

      Padam
    6. rehat ya SS jaga kesihatan tu

      Padam
  9. Rs terharu dan sebak bila tgk cekebon tulis utk SS..tiada hadiah plg hebat melainkan melihat senyum dibibirnya...kem salam kt cekebon ye farrah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Sis D. Saya jadi speechless tengok Cekebon excited begitu. Bagi orang lain mungkin ni perkara kecil, tapi bagi saya segala-galanya. A simple gesture that can touch other person's life - priceless!
      Insya Allah, akan sampaikan salam Sis D pada Cekebon :)

      Padam
    2. Alahhh...sedih baca komen SS:)
      Nasib baik ayunk x nangis tau, SS.

      Padam
    3. Jangan nangis lagi, Shikin. Cukup2 lah air mata tu. Senyum lebar2 ye :)

      Padam
  10. assalam kak farrah cayang..

    rindu wana kat akak dan nak jalan2 keliling tower akak tapi apakan daya masa wana agak terhad untuk blogging buat masa sekarang ni..harap akak sihat dan keluarga sihat..selamat berpuasa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam Wana,
      Alhamdulillah, akak dan family sihat seadanya di sini. Don't worry. Akak faham Wana busy. Tapi sibuk-sibuk pun, jangan lupa jaga diri dan kesihatan ye.
      Salam Ramadan buat Wana dan keluarga :)

      Padam
  11. Wah dapat hadiah dari ahkak SS tahniah
    Memang terserlah di wajah cekebon kegembiraan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senyuman kegembiraan tu yang mahal! :)

      Padam
  12. Assalamualaikum kak Farrah.. Selamat berpuasa buat kak Farrah sekeluarga

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat berpuasa buat ros dan family juga :)

      Padam
  13. Hilang dah perasaan dup dap dup dap.. heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhik dah boleh beraksi tenang lah ni :)

      Padam
  14. tgk cekebon , rindu pula pd my bonda ... selamat menjalani ibadah puasa .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thank, QV. Selamat menjalani ibadah ramadan buat QV dan family :)

      Padam
  15. Cekebon tacing2 dengan SS gitew.
    Nak 'Love you' jugak macam SS.
    Hehe..

    BalasPadam
  16. Jalan-jalan lagi, SS..
    Best nya kalau dapat ikUT..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Shikin kalau nak ikut, kena angkut The Adams sekali :)

      Padam
    2. my dear darling nazeck! Jommm!

      Padam
  17. Sayunya bila tengok Cekebon cuba juga menulis walaupun mata tak nampak (T_T)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kesungguhan tu yang mahal hihihi

      Padam
  18. touching nya tengok Cekebon bersungguh2 nak tulis buat SS.. apapun kegembiraan mereka adalah kegembiraan kita jugak.. kirim salam kat Cekebon..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah, Eyda. Betul, kita tumpang gembira sama :)

      Padam
  19. tahniah sebab dpt present.
    and few times aida baca entry ni utk memahami.
    iye la aida kan pengunjung baru tower ni.
    understood :)

    BalasPadam
  20. dah agak Blogger terkenal bagi hadiah..
    So sweet lah Cekebon.. Touching nye baca entry ni.. Boleh nampak wajah ceria cekebon..
    Semoga cekebon sihat2 selalu..dan SS jugak cepat sihat..

    BalasPadam
  21. sweet sangat entry ni kak Farrah..touching sangat baca.saya doa cekebon dilimpahkan kesihatan yang baik dan happy selalu.

    BalasPadam
  22. Wah, tahniah Kak Farrah dapat ole2 dari SS :)

    Comel je muka Cekebon :)

    BalasPadam
  23. comelnyaaa cekebonn! heehehe. Semoga mak kak Farrah sihat2 selalu. Amin :)

    BalasPadam
  24. terharu BC entri kak Farah tertiba rindu ma... sob sob taip air Mata keluar sikit nasib baik Abe tak sedar...

    BalasPadam
  25. happy tengok muka cekebon harap cekebon cepat sembuh ya..

    BalasPadam
  26. wahh terbaik cekebon siap tulis Kad ucapan tu...

    love you tu Cekebon

    BalasPadam
  27. terharunya saya baca entry ni
    kesian cekebon, teringat bos saya yang buta sepenuhnya disebabkan glucoma
    mesti dia terharu sebab tak sangka ada orang yang akan bagi pada dia
    sampaikan salam saya pada dia ye

    BalasPadam
  28. alaaa comell plk tgk cekebon kak farrah
    so suwitt gituu...
    alaa nak jugak la cmni

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...