728 x 90

Selasa, 22 September 2015

Hanya Kulit Puff Pastri dan Keju

Ini aktiviti beberapa malam lepas. Tengah syok menonton TV, rasa mulut payau je. Nak mengunyah lah tu! Kebetulan si Bott tengah kemas freezer kat dapur, nampaklah dua bahan ni dekat timbunan bahan-bahan yang nak disusun - Kulit Pastri Puff dan Keju Cheddar (dalam bentuk blok, bukan yang keping-keping). Terus saya grabbed kedua-duanya. Then, cepat-cepat panaskan oven.

...dan terhasillah bebola kiut-miut ni.

Cheddar Cheese Puffs

Sedapppppppp! Walau guna dua bahan sahaja, tetapi once dah masuk mulut,...mewahnya gabungan rasa keju dan kulit pastri yang dibakar ni! Simple je cara nak buat cheese puffs seperti di atas. Hari ni share gambar dulu, nanti saya update resepi :)


48 ulasan:

  1. Balasan
    1. Ala... baru nak mintak sebiji jugak!! Nampak sedaplah.. colornya pun menarik... buat leleh ailio.. huhuhu

      Padam
  2. Singgah sbb nampak Cheddar Cheesepuff Farrah ni..
    bau sedap sampai sini..mintak sikit..:)
    enjoy tea time farrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe berjaya cheese puffs saya ni menggoda sis ye :)

      Padam
  3. Ya Allah bestnya.. yummmyyyy.. post ciket kak farrah... Style mcm kat taxes chicken.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhu sorry. Belum apa2 dah habis dah, Ikhwan :)

      Padam
  4. situasi sekarang tengah hujan... Buka lagi skali post akak ni tetiba terdetik best makan panas2 time hujan macam ni.. hihihih... kena pergi cafe cari makanan... :DDD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala kesiannya. Moga jumpa something yg yummy utk dimakan :)

      Padam
  5. macam mana ea kak.?

    macam best ni.. nak try...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa Insya Allah nanti akak update resepi :)

      Padam
  6. Br smlm makan nan cheese kt rsmy..waduh2..hari2 cheese pun xpe..cam best je resipi ni..nnt share ye.

    Lg satu SR suka sgt cheese. Kalau makan jap lg susu banyak,pekat melekat...kenyang baby..haha sori dah ckp lucah kt sini plak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. SR ni penggemar tegar cheese rupanya. Tapi memang betul, ada cheese food jadi lebih sedapppp! Err,..saya baru tahu kesan cheese pada ibu2 yg breastfeed sampai begitu hihihi

      Padam
  7. Ingatkan cream puffs. hiks!

    BalasPadam
  8. Balasan
    1. Dap dap dapp! Bolehlah buat lepas craving nak mengunyah :)

      Padam
  9. kulit pastry + cheese..mesti sedap ni..

    BalasPadam
  10. Simple nya cara buat...mudah....kulit puff yang digunakan buat sendiri ke..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak, Sis Fida. Kulit puff pastry tu dah sedia dijual. Tinggal nak digunakan je.

      Padam
  11. dlm freezer sy pun masih ada lagi kulit puff yg xguna lagi...leh laa try pehni hihih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaaa cantiklah tu! Nanti saya up entri cara nak buat ye :)

      Padam
    2. haaaaa cepat2 DM.. nak tngk hasil DM pulak.. CT gak yang pemalas..

      Padam
  12. Balasan
    1. Comel-comel begini senang masuk mulut :)

      Padam
  13. saya tunggu resepi kak Farrah...kat kedai mahal ni, sekecik comel tu je dah singgit

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orait, Sal. Insya Allah nanti akak up resepinya ASAP :)

      Padam
    2. ehehehehehehe.. mahalnyaaaa rm1.. isk isk..

      Padam
  14. Balasan
    1. Bolehlah, Diana. Treat diri time rasa gatal gigi nak mengunyah :)

      Padam
  15. Sedapnyaaa.. boleh try nanti, senang je cara nak buat, bahan pun senang nk didapati

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Ena. Bahan senang nak cari, bakar pun tak lama :)

      Padam
  16. Nak resepi.. hikhik. (Macam la rajin nak buat kan) hikhik

    BalasPadam
  17. nampak menyelerakan....sedapnya :)

    BalasPadam
  18. amboi ayatnyaaa tu 'mewah gabungan..' eehehe..

    BalasPadam
  19. kalau chef wan tgk resipi ni mesti nanges..sbb? guna 2 bahan je dpt hasilkan Cheddar Cheese Puffs yg mengiurkan nih

    BalasPadam
  20. bila pakar memasak masuk dapur ada je idea utk 'hasilkan' something yg menarik mcm ni..bravo! kalau lah kita ni adik beradik kan Farrah..perut sis JM pasti sentiasa terisi..nak mkn apa..order je heeee

    BalasPadam
  21. Uishhh sedap mengiurkan tengok tu

    BalasPadam
  22. tengok pun nampak sedap tu
    tetiba rasa lapo =)

    BalasPadam
  23. sila la share resepi.
    puff pastri & cheese blok aida ada kat umah :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...