728 x 90

Jumaat, 6 November 2015

Freshly Baked Cookies

Assalamu'alaikum,
Petang baru sempat masuk blog.
Hari ni saya buat biskut lagi. Misi hari ke - 6 untuk 'Productive November' :)

Buat biskut simple untuk stok gatal gigi.
Antara bahan asas yang digunakan - putih telur, badam dan kuaci.
Sekarang tengah bakar dalam oven.
Insya-Allah, hasil dan resepinya saya akan kongsi nanti.


Credit

Credit


SELAMAT BERHUJUNG MINGGU!


152 ulasan:

  1. alang2 nak kongsi resepi boleh kongsi cookies sekali..kihkih

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihiihh... kongsi gambar je blh kak Farrah kan.. hihihi

      Padam
    2. A'ah laa.. Kongsi kukis sekali laaaa :P

      Padam
    3. kongsi gambar tak boleh makan IY, try buat.

      Padam
    4. kalau nak tunggu saya buat entoohhhh bile lah... cik yana buat pastu post cket... kannnn?? :)

      Padam
    5. Tak sempat post for sure , hehe, geng adik beradik berderet la katakan.kena buat sendiri juga IY

      Padam
    6. @Ros & KTC - Kalau boleh nak share kukis,..memang niat nak bagi sebalang seorang! Tapi, buat tak banyak pun,..belum sempat nak pos dah abis! :)

      @Ikhwan - Tak nak cuba buat biskut ke? Mana tahu leh buat niaga kat kampus ;)

      Padam
    7. @TKK - Yana ajaklah geng adik beradik berderet buat biskut sekali. Buat 1 adunan besar, puas makan ramai2 :)

      Padam
    8. insyaAllah , sedang menanti cuti sekolah tibaaaa

      Padam
    9. haha sokong!! share kukis pleasee... =D

      Padam
    10. Luna nak tumpang sekaki ye :)

      Padam
  2. Tak sabar nak tengok hasil nya .. hehe untung untung boleh try nanti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. klau try tu jgn lupa org kat sini cik Yana... hihihihiih

      Padam
    2. Me too.... Tak sabar nak tengok hasil :D

      Padam
    3. nanti letak gambar hasilnya kat blog, huhu

      Padam
    4. KTC: kena tunggu cuti sekolah la jawab nya, hehe. baru boleh slow slow buat apa yang nak dibuat hehe

      Padam
    5. Haha Takpe. Cuti sekolah tak lama lagi kan :P

      Padam
    6. Haaa adik2,..tunggu ye. Nanti akak upload gambar dengan resepi sekali. Biskut ni jenis lepas bakar kita pecah2kan jadi kepingan kecil. Tapi, sekali masuk mulut, memang nak lagi,...dan lagi!

      Padam
    7. Betul cakap KTC tu, Yana. Cuti sekolah tak lama lagi,..bolehlah plan buat kukis utk adik2. KTC pula boleh ajak Sera buat biskut sekali :)

      Padam
    8. amboi komen kak farah niii, memang membuat kan yang malas jadi rajin

      Padam
    9. Fullamaaak, Kak Farrah... Boleh pengsan saya kalau ajak Sera sekali. Haha

      Padam
    10. Btw, tak sabarrrr tunggu resepi ^^ Yipppiiiiii ~~~~

      Padam
    11. Heheheh dah published dah resepinya. Nanti intai ye :)

      Padam
  3. alamak wanita cantik pandai masak lah..tahnia pasti ada juadah ...untuk di makan...tahnia rajin masak

    BalasPadam
    Balasan
    1. wanita cantik? siapakah itu cikgu Etuza heeee...yang JM tahu wanita CUTE ;p

      Padam
    2. siapa tu cikgu????? ehhhhhhh

      Padam
    3. hihihihi... ehhhhhhhhhh... ;)

      Padam
    4. Hahahaahh saya pun nak tanya,...siapakah gerangannya wanita cantik tu, Cikgu. Tak de wanita cantik di tower ni :) Amboi, sis JM,...wanita cute? Lagilah tak de,..dah tua2 ni elemen cute dah surut ahaks ;)

      Padam
  4. Balasan
    1. kalau saya nak sebalang bole x... hihi

      Padam
    2. @Mazni & Zarul - kalau dekat, seketul, sedulang, sebalang pun boleh!

      @Sis JM - tak perlu bayar pun...saya tak jual. Kalau ikut hati memang nak belanja seorang sebalang, tapi baru buat dua tiga dulang,..dah nak tercabut pinggang! Huhuhu

      Padam
  5. Ade x cookies yg xguna telo...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada, cikna. Cikna nak resepi ke? Haa nanti email saya :)

      Padam
  6. Balasan
    1. Haaa kalau bau kopi, betullah tu...tapi kalau bau oren ke ..bau badam ke,..bau kari salah ;)

      Padam
    2. Sis JM tak bau ke? Jauh sangat kat Putrajaya,..bau hilang by the time sampai kat jambatan :)

      Padam
    3. Saya kat seberang nie lagi laa bau tak sampai. Hahaha

      Padam
    4. Hihihi nak seberang laut tu jauh bebenor, hilang bau :)

      Padam
  7. Rajinnye... Kalu SS... Nak beli pon malas... Ha ha ha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahahaa,... kebulur lah klau nak belu pun mlas SS...

      Padam
    2. SS biasalah kedekot.. cuba kalo beli cookies dapat tiket flight..
      habis semua cookies kat market dia borong..

      Padam
    3. haip!!! x baik tau ckp mcm tu hehehe sbb sis JM pun sama heeee

      Padam
    4. tp SS pandai wat nasi briyani gam kan??? tetiba...kah kah kah

      Padam
    5. @SS - Betul ke SS malas? SS yg saya kenal, sanggup jalan jauh2 utk makan kalau teringin :)

      @Ikhwan - SS takkan kebulur, Ikhwan. Ramai orang sayang dia ;)

      Padam
    6. Hahahaha gelak besar baca komen CT. Rasanya bukan SS je kot, Sis JM dan CT sekali pakat beli biskut! Mummy Julia pun sama joined the club ha,..

      @Sis D - SS jaguh masak beriani gam! :)

      Padam
    7. SS masak beriani gam ke?? alamak.. patut la lapa.. nnt dah siap calling2..

      Padam
    8. Bukan susah sangat pon buat beriani gam tu... amik beriani... amik gam.. jadi lah beriani gam... keh keh keh...

      Padam
    9. Beriani gam version ss ni,..lepas makan leh bukak mulut lagi dak?

      Padam
  8. nak test ada robot tak mlm ni..ke dia tak keje waktu malam

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada, huhu kat blog Sis JM pun robot robot tu berkeliaran

      Padam
    2. adus!!! harap2 yg datang singgah x bosan dek kerana robot tu

      Padam
    3. jenuh kena interview ngan robot pagi2 ni..ngacau sungguh!

      Padam
    4. dh xde dah kan robot tuuuuu....leh kita buat sesi pengeboman beramai2....hahahhaha

      Padam
    5. Betul2. Robot semua dah nyahhhh! Hari ni saya blogwalking, line clearrrr!

      Padam
    6. hah.. smlm banyak kali robot tu muncul.. geram betul! grrrr

      Padam
    7. SS dah penat asik kena pilih nama jalan je...

      Padam
    8. Tang pilih jalan tu memang seksa lagi menyeksakan :)

      Padam
  9. So nyummy... simplenya bahan... cepat share..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mummy tak nak resepi..mummy nak biskut..plsss sambil mata kelip2!..kikiki

      Padam
    2. @Syida - Insya Allah, soon. Nanti jgn lupa cuba buat :)

      @Mummy Julia - Amboi2 bukan main menggoda lagi mata kelip2 tu. Tak sempat sampai Tengkera biskut dah habis kena makan, Mummy. Nak buat lagu mana ni?

      Padam
  10. ahkasss....happiness is freshly baked cookies eh....kalau sis JM happiness when dapat makan cookies free hihih

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg free tu super duper happiness Sis JM...

      Padam
    2. ahaahha...yang tu semua orang happy kan

      Padam
    3. siapa tak happy ada org tolong masakkan.

      Padam
    4. bhahaha yang ni paling happy.. tak dapat disangkal lagi..

      Padam
    5. kalau ramai org mcm ni matiklah eheheh

      Padam
    6. Yang ini memang double happiness. Kegembiraan berganda namanya! :)

      Padam
    7. Lagi happy kalu ada org suapkan... He He He...

      Padam
    8. Aceh ceh ceh ceh,..baby mana mintam manja ni?

      Padam
  11. perghh!!! rajin tul dak Farrah sorang ni..x reti duduk diam tau...ada je idea nk buat stok gatal gigi tu eh

    BalasPadam
    Balasan
    1. ingat sis JM productive November......

      Padam
    2. tu lah pasal,, Sis JM nih lupa pasal kak Farah punya Productive November nih

      Padam
    3. CT setakat ni tak rasa productive lg.. asyik duduk termenung and tido saja..
      eeeh productive gak.. bina badan =P

      Padam
    4. kak CT, ok itu productive sangat, sebab yana pon suka sangat aktiviti tu, tenang je hehe

      Padam
    5. kak CT? Yana lagi mudah dari CT ke?

      Padam
    6. Hahaha alert si Ikhwan dgn Yana ni! Yes, Sis JM,..aktiviti productive november saya nampaknya banyak melibatkan aktiviti jana lemak.

      @CT Humairah - bulan ni dan mungkin beberapa bulan seterusnya,..you can be excused from being productive. Ambillah masa utk bertenang, rehat dan tidur CT. Give yourself a break.

      @TKK - Produktif bina badan, berehat dan bobok memang ohsem!

      Yelah,..dah confused dah. Antara CT dan Yana siapa lagi tua?

      Padam
    7. eh eh, jeng jeng , Sis JM, Kak Farrah, nape nampak macam terkejut, gaya yana menulis macam orang tua kah? hahah.

      Padam
    8. Kalu tak de gigi kena panggil stok gatal gusi laa ek...ha ha ha..

      Padam
    9. Kihkihkih ada benarnya kanda. Stok gatal gusi, tapi kalau dah tak de gigi apa je boleh makan ye?

      Padam
  12. kan.. mmg happy klau serumah buah cookies yg sdp ni... yummmyyy

    BalasPadam
    Balasan
    1. serumah buat cookies? pe tu ;p

      Padam
    2. lagi happy bila tengok orang makan kita punya cookies sambil cakap sedap sangat . hehe

      Padam
    3. ehhhhhh.. aiyoyoyoyoyo.. typo pulookkk tulisan ni... blink2x**** bauh=bau..... perkataan antonim baru.. hihihih

      Padam
    4. ahahah habisla tunggang langgang kalo 1 rumah kasi tangan nak tolong..
      kalo akak kan.. kalo anak2 buah mai nempek mmg kena tempik laaa diorang tu..

      lagi best kalo kita duduk je and ada orang serve kan cookies huhu..

      Padam
    5. Itu paling menyeronokkan, hehe, yana kalau buat kek ke adik adik ambik kerusi nak intai bagaimana rupa kueh tu, rimas jugak tapi tak pelah huhu

      Padam
    6. Hikhik akak memang suka kalau satu rumah bau cookies yang dibakar. Rasa home sweet home sangat! Tapi, macam CT, tak suka banyak tangan kacau kat dapur, Nanti tak jadi biskut huhuhu akak cepat pening kalau ramai-ramai ada time baking. Kalut je lebih nanti :)

      Padam
    7. Satu lagi yang best,..bila ada biskut penuh dalam balang. Tinggal nak capai, masuk mulut dan nikmati dengan senyuman. Ho yeahhhh!

      Padam
  13. Memang happiness... Rasa macam raya lak. Haha
    Ada kuaci tuu yang buat menarik tuuu.... Jangan lupa kongsi resepi ye kak Farrah :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah, tapi biskut ni tak cantik macam biskut raya lah. More to flakes untuk kunyah-kunyah :)

      Padam
    2. Oh yeke... Hiks... Erm.... Pesal terliur lak nie.. Hish...

      Padam
  14. kita xpndai buat cookies, tp kakak housemate sllu buat, kita tukang makan jer...hihihih but for me too, happiness is wenn the house is filled with the smell from baked cookies...hihihhihih

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe awak duduk kat Europe tu.. beli je cookies.. sana kan murah2 n sedap2 belaka..

      Padam
    2. Haah, bukan setakat cookies,...cokelat sedap sedap pun banyakkkkk! Tak pa, Aisya, the ultimate happiness bila kita kunyah cookies yang nyummnyummm!

      Padam
  15. Salam singgah sini farah...wahh...mau buat cookies yer hujung minggu ni...Diana pula nak buat brooch...hihi...apa² pun selamat berhujung minggu juga farah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah, rajinnya Diana bermain jarum dan benang! Dah siap ke brooch? Nanti kongsi di blog ye :)

      Padam
  16. Jangan lupa kongsi resepi yer...hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah, nanti saya tulis entri resepinya secepat mungkin :)

      Padam
  17. selamat berhujung minggu.. sedapnya cookies.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat memulakan minggu baru, Aiza :)

      Padam
  18. ada lagi tak ? nanti bleh iols singgah amek sebalang.. alalla..
    gigi CT pun macam gatal2 je ni nak ngunyah hewhew..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Abis sudah sayang. Akak buat adunan kecil je. Nak menghabiskan lebihan putih telur buat kuih tat sebelum tu. Doa jelah ada rezeki untuk kita jumpa,..macam2 akak jamu CT nanti :)

      Padam
  19. memang kalo baking ya rabbi.. rumah wangi !! kazen CT buat bisness kek kurma.. kalo
    schedule dia baking.. mmg sedapla bau 1 rumah.. plus.. kalo nempek.. batter tu pun yg extra2 bleh ngap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kek Kurma? Omaigadddd! Akak suka makan kek kurma panas-panas,..yang baru lepas keluar oven. Sedappppppp :)

      Padam
  20. Balasan
    1. Buat biskut untuk layan gatal gigi :)

      Padam
  21. happy weekend sis.. eyja sibuk cod barang. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat memulakan minggu baru, eyja. Alhamdulillah, akak doakan rezeki eyja makin bertambah-tambah :)

      Padam
  22. kena buat cookies hari2 laa camtu kak...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhu kalau ikutkan memang nak,..tapi dok fikir lemak yang diternak seram sendiri ;)

      Padam
  23. Bau kek yg baru masak... lazatnyaaaa

    BalasPadam
  24. Tak sabar nak tengok resepi nya

    BalasPadam
  25. kalo amik bau masak jiran sebelah aci tak? keh keh keh :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh aja, mummy. Aci je. Buat style 3 Abdul. Ambil bau je kenyang :)

      Padam
  26. Mummy masak ikut mood.. so happy pun ikut mood jugaklah kan..hehhee :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pe, mummy,..mood kita,..ikut kitalah kan hehehe

      Padam
    2. Abis laa kucing kat umah kalu mummy ikut mood... Ha Ha Ha...

      Padam
    3. Hihihi kucing2 mummy pun ikut mood diorang gak la :)

      Padam
  27. macam simple jer resepinya.. tak sabar nak tunggu resepi penuh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang simple, eyda. Dah siap adunannya tu, ratakan je atas dulang & bakar. Dah masak kita keping-keping kan :)

      Padam
  28. buat cookies per tu farrah??? congo bar ker??? hehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat kukis bodo-bodo je, Sis D. Untuk kunyah-kunyah :)

      Padam
    2. kena bwk g kelas tu farrah...nk bgi dia pandai..hahhaaha

      Padam
    3. Hahahaha ini kelakar! Guling2 saya gelak sis D. Nak kasi biskut pandai,... ;)

      Padam
  29. Balasan
    1. Best kan makan cookies,..boleh inject mood happy :)

      Padam
  30. buat cookies ke kak farah hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Iye, Zarith. Buat yang simple je untuk makan2 :)

      Padam
  31. I like it too ~

    Terkinja-kinja tunggu dia siap baked... ahaaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Feeling terkinja-kinja tu yg mahal :)

      Padam
  32. Wah...rajim sgt MF mem 'baking'..hee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rajin bermusim ni, Ena. Datang rasa malas, apa pun tak jadi :)

      Padam
  33. Kalu Cikgu Ceketed bukak kedai bakery... Boleh beri nama Bakery November..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaha sesuai bangat! Sebab bukak bulan November je. Bulan lain cuti :)

      Padam
  34. Memang bahagia sangat... Kak Farrah please datang rumah n bake untuk Cik Mimie..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboi, special request nih! Jauhlah Cik Mimie :)

      Padam
  35. btl kak farrah
    ayu suke bile satu rumah bau cookies
    xpon bau kek
    sedap je bau dia

    BalasPadam
  36. Happynya bila berbaking kan. Nak2 1st timer dan benda yg kita buat tu menjadi :)) the smell of cookies. I love it!

    BalasPadam
  37. Hahaha, baru ternampak entri kak farah fening nak komen tapi kena hadap robot. Eh, ttetiba jadi dkt sini.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...